
Lactose intolerantie: en nu?
zondag 13 december 2009 om 11:39
Omdat ik al een paar weken last heb van diarree en kramp in mn buik, ben ik naar de huisarts gegaan. Idee van de huisarts is dat ik misschien een lactose intolerantie heb opgebouwd. Advies: voorlopig geen melkproducten gebruiken. Wie heeft hier ervaring mee en hoe ver ga je? Ook geen kaas, chocolade en dergelijk meer? Of wel een minimale hoeveelheid? En wanneer zou je effect moeten merken?
Kortom, ervaringen please!
Kortom, ervaringen please!
zondag 13 december 2009 om 11:42
Als je het doet moet je het goed doen, dus alles weglaten, anders merk je nooit echt wat het effect is.
Geen idee hoelang het duurt voordat je effect merkt. Denk dat je dat niet binnen een dag of 2 kan verwachten, maar het echt wel even moet volhouden. Je lijf heeft natuurlijk wel even tijd nodig om alle troep die nog in je lijf zit af te voeren en te wennen aan de nieuwe situatie.
Het is minder moeilijk als je denkt hoor! Ik doe al 3 jaar zonder en leef nog steeds
Geen idee hoelang het duurt voordat je effect merkt. Denk dat je dat niet binnen een dag of 2 kan verwachten, maar het echt wel even moet volhouden. Je lijf heeft natuurlijk wel even tijd nodig om alle troep die nog in je lijf zit af te voeren en te wennen aan de nieuwe situatie.
Het is minder moeilijk als je denkt hoor! Ik doe al 3 jaar zonder en leef nog steeds


zondag 13 december 2009 om 12:03
zondag 13 december 2009 om 12:12
zondag 13 december 2009 om 12:35
Ik zou even alles laten staan waar lactose in zit. Dus goed de etiketten lezen, en ook bijv boter laten stan. Veel mensen met een lactoseprobleem kunnen wel tegen hollandse kaas. En chocolade kan wel,maar dan de pure variant. Je kunt ter vervaning heel goed sojaboter/sojamelk/sojayohgurt enz nemen. Succes, tis ff wennen maar wel goed te doen!
zondag 13 december 2009 om 12:40
voor speciale gelegenheden kun je Kerutabs aanschaffen bij de apotheek, dat zijn tabletten lactase, het eiwit dat je vermoedelijk niet in je lijf aanmaakt dat nodig is voor de vertering van lactose. Donkere mensen hebben vaak ook geen lactase, net als veel aziaten. Melk verdragen zij ook slecht. Zelf kan ik slecht tegen room, melk en creme fraiche/zure room maar is kaas geen probleem.
zondag 13 december 2009 om 13:16
Ik sluit me er bij aan dat je beter alles kunt laten staan, ben zelf ook lactose-intolerant. Je zult zien dat klachten dan als sneeuw voor de zon verdwijnen. Het is een kwestie van goed etiketten lezen, want lactose zit in meer producten dan je misschien verwacht. Inmiddels koop ik lactose vrij brood (spelt), boter (reformzaak) en de meest oude kaas die er te vinden is (markt). Moest er in het begin vreselijk aan wennen, was "verslaafd" aan melk, karnemelk en kaas. Denk ook aan kant-en-klaar-producten, chips, nootjes, salades enz.... Heb nu een doorverwijzing voor een diëtiste maar nog geen ervaring mee. Lijkt me niet geheel onverstandig! Zij kunnen je helpen zodat je zonder al te veel problemen toch lekker kunt eten.
Heel veel succes en sterkte gewenst!!
Yadira
Heel veel succes en sterkte gewenst!!
Yadira
zondag 13 december 2009 om 13:24
Nederlandse kaas kun je gewoon eten, omdat daar door de bereiding geen lactose meer in zit. Verder Allison-brood, producten van Alpro soja (het is even wennen aan de smaak als je gewone zuivel gewend bent) en MinusL. MinusL vind ik echt een uitkomst, gewone melk zonder lactose. Ze hebben er ook slagroom en chocolademelk van.
Verder goed opletten en inderdaad een doosje Kerutabs bij de apotheek kopen. Kun je ook meteen in je dossier laten zetten dat je lactose-intollerant bent, zodat dat rekening mee gehouden kan worden bij het verstrekken van medicijnen. Het voedingscentrum heeft ook een boek met alle producten erin die lactosevrij zijn. Succes!
Verder goed opletten en inderdaad een doosje Kerutabs bij de apotheek kopen. Kun je ook meteen in je dossier laten zetten dat je lactose-intollerant bent, zodat dat rekening mee gehouden kan worden bij het verstrekken van medicijnen. Het voedingscentrum heeft ook een boek met alle producten erin die lactosevrij zijn. Succes!

zondag 13 december 2009 om 13:30
Voor een onderzoek is een blaastest handig, in het ziekenhuis.
Je moet een drankje drinken, en dan elk half uur even blazen.
Geen lastig onderzoek verder.
Goudse kaas kun je gewoon eten, en pure chocolade, en yoghurt e.a. moet ook geen probleem geven.
Soya melk, en Blue band brood kun je ook eten.
Ik denk dat je dan al duidelijk verschil zou moeten merken in korte tijd.
Onze kinderen zijn hier ook erg gevoelig voor, en na een pannenkoek oid kunnen ze al een kwartier later met diarree op het toilet zitten.
Maar met bovenstaande tips gaat het hier iig stukken beter.
En als je toch iets van melk oid wil drinken, doe het dan als de melk nog koud is, dan verteerd het langzamer (ook zo bij yoghurt)
Je moet een drankje drinken, en dan elk half uur even blazen.
Geen lastig onderzoek verder.
Goudse kaas kun je gewoon eten, en pure chocolade, en yoghurt e.a. moet ook geen probleem geven.
Soya melk, en Blue band brood kun je ook eten.
Ik denk dat je dan al duidelijk verschil zou moeten merken in korte tijd.
Onze kinderen zijn hier ook erg gevoelig voor, en na een pannenkoek oid kunnen ze al een kwartier later met diarree op het toilet zitten.
Maar met bovenstaande tips gaat het hier iig stukken beter.
En als je toch iets van melk oid wil drinken, doe het dan als de melk nog koud is, dan verteerd het langzamer (ook zo bij yoghurt)
Op het dak zie je kleine musjes,
je weet; ze krijgen wormen ... maar het lijken kusjes!
je weet; ze krijgen wormen ... maar het lijken kusjes!

zondag 13 december 2009 om 14:09
Voor melk heb je Kerutaps capsules die je in de melk kan doen. Je moet het dan geloof ik 24 uur laten staan. De melk kun je dan wel drinken.
Mijn man heef lactose intollerantie. We eten nu ongeveer een jaar zo veel als mogelijk lactose vrij. Het voordeel is dat hij meer fruit is gaan eten en minder gaan snoepen. Bruin volkorenbrood kan hij prima verdragen. Hij smeert hier margarine op van de AH. Is deze lactosevrij. Ook met vleeswaren die je erg op te letten. Sinds soms verborgen lactose is. Kent en klaar gemarineerd vlees zit ook vaak lactose in.
De room in gerechten hebben we vervangen door die van Alpro Soya. Het is niet ideaal, maar het went.
Als tussendoortjes komen ook een heleboel zaken te vervallen. Hij eet Evergreen en dat gaat goed. Net als snacken, daar zit ook vaak lactose in. Net als in chips e.d.
Lastiger is het op vakantie. Je kunt gewoon vaak niet zien wat er in gerechten zit. Vooral in marinades en sausjes(over vlees) zitten vaak melkbestanddelen. Mijn man vindt uit eten gaan dan ook heel lastig. Hij heeft wel Kerutabs, maar voor hij vindt de nadelen van deze tabletten niet opwegen tegen de voordelen, dus gebruikt hij ze zo min mogelijk.
Maar zodra je lactose vrij eet ben je ook gelijk van de klachten af.
we waren al bewust bezig met eten, maar nu nog veel meer. Van alles wat ik koop lees ik nu eerst de ingredïenten lijst. Dan realiseer ik me vaak wat een rotzooi er in het eten zit en laat het product staan. Wij eten nu nog meer verse producten.
Mijn man heef lactose intollerantie. We eten nu ongeveer een jaar zo veel als mogelijk lactose vrij. Het voordeel is dat hij meer fruit is gaan eten en minder gaan snoepen. Bruin volkorenbrood kan hij prima verdragen. Hij smeert hier margarine op van de AH. Is deze lactosevrij. Ook met vleeswaren die je erg op te letten. Sinds soms verborgen lactose is. Kent en klaar gemarineerd vlees zit ook vaak lactose in.
De room in gerechten hebben we vervangen door die van Alpro Soya. Het is niet ideaal, maar het went.
Als tussendoortjes komen ook een heleboel zaken te vervallen. Hij eet Evergreen en dat gaat goed. Net als snacken, daar zit ook vaak lactose in. Net als in chips e.d.
Lastiger is het op vakantie. Je kunt gewoon vaak niet zien wat er in gerechten zit. Vooral in marinades en sausjes(over vlees) zitten vaak melkbestanddelen. Mijn man vindt uit eten gaan dan ook heel lastig. Hij heeft wel Kerutabs, maar voor hij vindt de nadelen van deze tabletten niet opwegen tegen de voordelen, dus gebruikt hij ze zo min mogelijk.
Maar zodra je lactose vrij eet ben je ook gelijk van de klachten af.
we waren al bewust bezig met eten, maar nu nog veel meer. Van alles wat ik koop lees ik nu eerst de ingredïenten lijst. Dan realiseer ik me vaak wat een rotzooi er in het eten zit en laat het product staan. Wij eten nu nog meer verse producten.
zondag 13 december 2009 om 14:17
Ik zou niet zomaar alle lactose laten staan, omdat de ha 'denkt' dat je misschien 'intolerant' bent. Ontwennen en later weer wennen aan bepaalde stoffen kan nog grotere problemen opleveren. En een intolerantie ontstaat echt niet zomaar ineens uit het niets.
Ik heb ruim 2 jaar geleden een fikse ontsteking in mijn darmen gehad, en heb sindsdien moeite met lactose. Karnemelk en yoghurt gaan nog wel, maar chocola en melk zijn funest. Zo ook mayo, fast food en bladerdeeg (vet!), snoepjes (niet te verteren lijkt wel), schep-&roomijs. Maar kaas en boter gaan best prima, te kleine hoeveelheid lactose denk ik.
Soms heb ik zo'n zin in frietjes of lekker (Ben&Jerry's) ijs, dat ik het risico neem, en dan kan ik mezelf vervolgens wel voor mijn kop slaan...
Mijn buik zwelt enorm op (knopen open formaat), en ik moet rennen....
Er is denk ik niet één manier om dit op te lossen, maar je zult bepaalde producten moeten uitproberen. Ik ben dit proces ook begonnen met hulp van een dietiste.
Ik heb ruim 2 jaar geleden een fikse ontsteking in mijn darmen gehad, en heb sindsdien moeite met lactose. Karnemelk en yoghurt gaan nog wel, maar chocola en melk zijn funest. Zo ook mayo, fast food en bladerdeeg (vet!), snoepjes (niet te verteren lijkt wel), schep-&roomijs. Maar kaas en boter gaan best prima, te kleine hoeveelheid lactose denk ik.
Soms heb ik zo'n zin in frietjes of lekker (Ben&Jerry's) ijs, dat ik het risico neem, en dan kan ik mezelf vervolgens wel voor mijn kop slaan...
Mijn buik zwelt enorm op (knopen open formaat), en ik moet rennen....
Er is denk ik niet één manier om dit op te lossen, maar je zult bepaalde producten moeten uitproberen. Ik ben dit proces ook begonnen met hulp van een dietiste.
zondag 13 december 2009 om 14:18
Als je huisarts dit vermoedt, waarom dan inderdaad niet gewoon een waterstof-ademtest? Dat is inderdaad geen lastig onderzoek en dan weet je meteen waar je aan toe bent!
Ik heb zo'n test ondergaan en bleek dus inderdaad lactose-intolerant. Nou ja, dat ik niet tegen melk kon, daar waren we al wat langer achter, maar nu weet ik tenminste dat het niet om de melkeiwit gaat, maar echt om de lactose. Dat betekent dat ik dus wel gewoon Hollandse kaas kan gebruiken en lactosevrije melk (MinusL of de variant van Heimler, die gewoon bij de AH verkrijgbaar is).
Melk zou ik helemaal laten staan, evenals zachte kazen, zure melkproducten (yoghurt, karnemelk), andere zachte melkproducten en producten waar melkpoeder of wei in verwerkt is. Er zijn op internet wel handige overzichten te vinden, o.a. bij de maag-lever-darmstichting. Ik vond zelf deze site wel overzichtelijk. Die is van de producent van KeruTabs en KeruLac, dus dan krijg je meteen informatie over die producten. Voor de rest vond ik de informatie daar net iets vollediger dan op de andere (onafhankelijke) sites die ik gevonden heb.
Als je lactose moet schrappen bij wijze van test, zou ik echt even álle lactose schrappen. Dus álle melkproducten, van álle dierlijke melksoorten. Ook de kaas dus. Punt is namelijk dat als je darmen al geïrriteerd zijn door overmatig gebruik van lactose, ze daardoor nog intoleranter (kunnen) worden dan ze al zijn. Om je darmen echt even rust te gunnen, is het handiger om ook de producten met minimale hoeveelheid lactose (harde kaas, "lactose-vrije" melk) even te laten staan. Anders is je test ook niet zuiver.
Dat lactose-intolerante mensen ook tegen yoghurt kunnen, is trouwens niet altijd waar hoor. In yoghurt zit minder lactose, maar er zit nog steeds lactose in. Ik krijg minder klachten van yoghurt, maar ik krijg ze wel. Idem met kaas. Als mijn darmen volledig rustig zijn, dan kan ik best een plakje harde kaas hebben. Maar als het al hommeles is, dan hoef ik die kaas ook niet te proberen. Het hangt maar net van de mate van intolerantie af of je er tegen kunt of niet. Ik heb na bijna een jaar volledig melkvrij geleefd te hebben de melkproducten maar heel langzaam en heel stapsgewijs ingevoerd. (Als je darmen helemaal geen lactose meer gewend zijn, kun je er heftiger op reageren) Dus ik heb eerst de kaas weer ingevoerd en de yoghurt. Toch kreeg ik ook dáár klachten van.
Mijn advies zou zijn om dus echt even álles te schrappen. Het prettigst is het om dat te doen onder begeleiding van een diëtist. Je huisarts kan je daar een verwijzing voor geven. Maar ik zou ook zeker even vragen waarom hij niet gewoon een bloed- of ademtest laat doen. Dan ben je in één keer van het gezeur af en dan weet je gewoon op basis van meetgegevens waar je aan toe bent.
Succes!
Ik heb zo'n test ondergaan en bleek dus inderdaad lactose-intolerant. Nou ja, dat ik niet tegen melk kon, daar waren we al wat langer achter, maar nu weet ik tenminste dat het niet om de melkeiwit gaat, maar echt om de lactose. Dat betekent dat ik dus wel gewoon Hollandse kaas kan gebruiken en lactosevrije melk (MinusL of de variant van Heimler, die gewoon bij de AH verkrijgbaar is).
Melk zou ik helemaal laten staan, evenals zachte kazen, zure melkproducten (yoghurt, karnemelk), andere zachte melkproducten en producten waar melkpoeder of wei in verwerkt is. Er zijn op internet wel handige overzichten te vinden, o.a. bij de maag-lever-darmstichting. Ik vond zelf deze site wel overzichtelijk. Die is van de producent van KeruTabs en KeruLac, dus dan krijg je meteen informatie over die producten. Voor de rest vond ik de informatie daar net iets vollediger dan op de andere (onafhankelijke) sites die ik gevonden heb.
Als je lactose moet schrappen bij wijze van test, zou ik echt even álle lactose schrappen. Dus álle melkproducten, van álle dierlijke melksoorten. Ook de kaas dus. Punt is namelijk dat als je darmen al geïrriteerd zijn door overmatig gebruik van lactose, ze daardoor nog intoleranter (kunnen) worden dan ze al zijn. Om je darmen echt even rust te gunnen, is het handiger om ook de producten met minimale hoeveelheid lactose (harde kaas, "lactose-vrije" melk) even te laten staan. Anders is je test ook niet zuiver.
Dat lactose-intolerante mensen ook tegen yoghurt kunnen, is trouwens niet altijd waar hoor. In yoghurt zit minder lactose, maar er zit nog steeds lactose in. Ik krijg minder klachten van yoghurt, maar ik krijg ze wel. Idem met kaas. Als mijn darmen volledig rustig zijn, dan kan ik best een plakje harde kaas hebben. Maar als het al hommeles is, dan hoef ik die kaas ook niet te proberen. Het hangt maar net van de mate van intolerantie af of je er tegen kunt of niet. Ik heb na bijna een jaar volledig melkvrij geleefd te hebben de melkproducten maar heel langzaam en heel stapsgewijs ingevoerd. (Als je darmen helemaal geen lactose meer gewend zijn, kun je er heftiger op reageren) Dus ik heb eerst de kaas weer ingevoerd en de yoghurt. Toch kreeg ik ook dáár klachten van.
Mijn advies zou zijn om dus echt even álles te schrappen. Het prettigst is het om dat te doen onder begeleiding van een diëtist. Je huisarts kan je daar een verwijzing voor geven. Maar ik zou ook zeker even vragen waarom hij niet gewoon een bloed- of ademtest laat doen. Dan ben je in één keer van het gezeur af en dan weet je gewoon op basis van meetgegevens waar je aan toe bent.
Succes!
zondag 13 december 2009 om 14:22
quote:Spruit schreef op 13 december 2009 @ 14:17:
Ik zou niet zomaar alle lactose laten staan, omdat de ha 'denkt' dat je misschien 'intolerant' bent. Ontwennen en later weer wennen aan bepaalde stoffen kan nog grotere problemen opleveren. En een intolerantie ontstaat echt niet zomaar ineens uit het niets.
Ik heb ruim 2 jaar geleden een fikse ontsteking in mijn darmen gehad, en heb sindsdien moeite met lactose. Karnemelk en yoghurt gaan nog wel, maar chocola en melk zijn funest. Zo ook mayo ook de melkvrije?, fast food en bladerdeeg (vet!) gaat ook de euroshopper-variant (melkvrij) niet goed?, snoepjes (niet te verteren lijkt wel), schep-&roomijs. Maar kaas en boter gaan best prima, te kleine hoeveelheid lactose denk ik.Bij lactose-intolerantie speelt vet geen rol, heb ik begrepen. Of nou ja, heb ik ook ondervonden, want van plantenmargarine en van overmatig oliegebruik heb ik géén last. Kan best zijn dat bij jou vetten niet goed gaan hoor, maar dat past niet bij lactose-intolerantie voor zover ik begrepen heb...
Ik zou niet zomaar alle lactose laten staan, omdat de ha 'denkt' dat je misschien 'intolerant' bent. Ontwennen en later weer wennen aan bepaalde stoffen kan nog grotere problemen opleveren. En een intolerantie ontstaat echt niet zomaar ineens uit het niets.
Ik heb ruim 2 jaar geleden een fikse ontsteking in mijn darmen gehad, en heb sindsdien moeite met lactose. Karnemelk en yoghurt gaan nog wel, maar chocola en melk zijn funest. Zo ook mayo ook de melkvrije?, fast food en bladerdeeg (vet!) gaat ook de euroshopper-variant (melkvrij) niet goed?, snoepjes (niet te verteren lijkt wel), schep-&roomijs. Maar kaas en boter gaan best prima, te kleine hoeveelheid lactose denk ik.Bij lactose-intolerantie speelt vet geen rol, heb ik begrepen. Of nou ja, heb ik ook ondervonden, want van plantenmargarine en van overmatig oliegebruik heb ik géén last. Kan best zijn dat bij jou vetten niet goed gaan hoor, maar dat past niet bij lactose-intolerantie voor zover ik begrepen heb...
zondag 13 december 2009 om 14:24
Idem met de vezels. Ik heb in mijn melkvrije jaar alleen maar volkorenbrood gegeten, maar dat leverde geen enkel probleem op. Weet je zeker dat er bij jou niet meer speelt, Spruit?
Ik heb nu, de week na de test, ook van vezels last. Maar dat is omdat mijn spijsverteringsstelsel volledig overprikkeld is geraakt van de grote hoeveelheid lactose die ik bij die test toegediend heb gekregen. Ik zit nu dus ook braaf aan het witbrood en aan de beschuitjes. Maar als de rust is weergekeerd, verwacht ik gewoon weer over te kunnen stappen op (melkvrij) volkorenbrood...
Ik heb nu, de week na de test, ook van vezels last. Maar dat is omdat mijn spijsverteringsstelsel volledig overprikkeld is geraakt van de grote hoeveelheid lactose die ik bij die test toegediend heb gekregen. Ik zit nu dus ook braaf aan het witbrood en aan de beschuitjes. Maar als de rust is weergekeerd, verwacht ik gewoon weer over te kunnen stappen op (melkvrij) volkorenbrood...
zondag 13 december 2009 om 14:25
zondag 13 december 2009 om 14:29
Ze hebben lactose-intolerantie ook nooit adhv een test vastgesteld. Ik heb 8 dagen in het ziekenhuis gelegen met ws een ziekenhuisbacterie, heb al die tijd niets mogen eten en drinken mocht ik alleen maar om m'n keel vochtig te houden (dus druppelsgewijs). Op echo's en scans was ook een debiel grote ontsteking zichtbaar.
Ik moet de komende jaren gewooon blijven uitproberen wat mijn darmen wel en niet (of langzaam weer wel) kunnen verdragen. Dus echt lactose-intolerant vind ik mezelf niet, omdat ik op sommige producten niet reageer.
Ik moet de komende jaren gewooon blijven uitproberen wat mijn darmen wel en niet (of langzaam weer wel) kunnen verdragen. Dus echt lactose-intolerant vind ik mezelf niet, omdat ik op sommige producten niet reageer.
zondag 13 december 2009 om 14:33
Okay, maar misschien is het wel duidelijk om dat uit elkaar te houden. Want lactose-intolerantie is gewoon een afgebakende (en duidelijk meetbare) oorzaak van specifieke darmproblemen. Die dus helemaal los staat van allemaal andere darmproblemen. Ik kan zelf ook niet tegen mosselen en varkensvlees. Daar word ik net zo misselijk van, daar krijg ik net zo hard braakneigingen van (van mosselen zelfs nog harder, die komen er gewoon uit, geen discussie over mogelijk ), maar dat heeft een heel andere oorzaak dan lactose-intolerantie. Bij die andere dingen gaat het om de eiwitten die een reactie geven, terwijl het bij lactose-intolerantie om een gebrek aan een specifiek enzym gaat.
zondag 13 december 2009 om 14:36
Maar misschien ontstaat daar ook een stukje spraakverwarring dan, Spruit. Lactose-intolerantie is gewoon meetbaar namelijk. Je krijgt dan bij de waterstof-ademtest na innname van de lactose een waarde die een x aantal punten verschilt van je startwaarde. Als dat verschil er is, dan bén je lactose-intolerant. Daar heb je niet zo veel van te vinden dus.
zondag 13 december 2009 om 14:50
zondag 13 december 2009 om 16:34
jee, wat simpel dan, dat lactose-intolerantie gewoon meetbaar en dus aantoonbaar is.
Dan blijf ik er wel bij dat ik het idioot vind dat artsen zo makkelijk met die term/ diagnose smijten zonder de nodige testen te doen. Bij mij is het door meerdere mensen (ha, internist, dietiste) geroepen, maar ik heb geen enkele test gehad.
Voor TO denk ik dus net als de meesten hier: eerst testen en zeker weten voordat je lactose-vrij gaat eten
Succes!
Dan blijf ik er wel bij dat ik het idioot vind dat artsen zo makkelijk met die term/ diagnose smijten zonder de nodige testen te doen. Bij mij is het door meerdere mensen (ha, internist, dietiste) geroepen, maar ik heb geen enkele test gehad.
Voor TO denk ik dus net als de meesten hier: eerst testen en zeker weten voordat je lactose-vrij gaat eten
Succes!
maandag 14 december 2009 om 08:06
Bedankt voor alle reacties! Advies van huisarts was inderdaad om eerst ff zoveel mogelijk melkproducten te laten staan en witbrood te eten. Blijven de klachten aanhouden, dan wordt er verder getest. Maar ik wist niet dat een lacose-test zo eenvoudig was, dus misschien dat ik toch maar wat sneller terugga ipv te experimenteren...