Feestelijke vegetarische ovenschotel

20-12-2009 17:29 25 berichten
Alle reacties Link kopieren
Geïnspireerd door het winterweer wil ik graag op kerstavond met lief een lekkere winterse ovenschotel maken. Het liefst een met een lekker krokant kaaslaagje bovenop.



Er is alleen één 'probleempje'; ik ben vegetariër en vriend houdt niet van aardappels. Wat is jullie ideale vlees-, vis- en aardappelloze ovenschotel?



Bedankt!
Alle reacties Link kopieren
Knorr heeft ovenpastas met courgette en paprika, super lekker. Zit in zo'n zakje. En dat gaat dus in een ovenschaal. Met kaas er over.
Alle reacties Link kopieren
Hartige taart?

Met courgette, prei, ui, champignons evt. aangevuld met bijv. chinees roerbakpakket. Kaas naar jullie smaak erdoor en kaas/room/ei-mengsel er bovenop?



Ovenschotel zonder vlees, vis en aardappelen lijkt me wat lastig worden.



Of een groente/kaas ragout in pasteibakjes, maar dan is hartige taart makkelijker.



Lust vriend ook geen aardappelpuree en eet jij wel vleesvervangers?
Alle reacties Link kopieren
Je moet er van houden, maar ik ben gek op spruitjes. Ik heb een lekker recept van een spruitjesstamppot met gember en appel dacht ik. Ja ik heb er zelf gebakken uien bij gedaan ( en schaam ook wat mini gehaktballetjes omdat ik die zo lekker vind). Bij het recept zit dacht ik een sju, ik had bij die balletjes zelfgemaakte zoetzuresaus gemaakt.



Maar ik weet dat vele spruitjes niet zo lekker vinden. een tip, die mini zijn lekker, die grote niet. Dan halveren en mmmmm.



Oja heb ook nog een aparte stamppot van prei met gekruide brie/of andere kaas.

En nog eentje met prei, wortel en ui en piccalily.



Ik las er overheen dat je vriend geen aardappelen lust. sorry
Als je tot je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven.
De paddestoelen/brie quiche van Excellent is erg lekker. Volgens mij zit daar geen vlees in en ook geen aardappels.
Alle reacties Link kopieren
Een schotel met rijst, spruiten, spekjes (vega van de AH, zijn erg goed!), en dan een laagje kaas erover. Erg lekker uit de oven, evt. nog met paneermeel!!!
Hoe erg het ook is, chocola helpt!
Alle reacties Link kopieren
Hartige taart met geitenkaas en walnoot!
Overigens zou ik gewoon voor 2 aparte gerechten gaan zodat je beiden geen vervelende compromissen hoeft te sluiten. Dan kun je in jouw gerecht aardappels gebruiken en in dat van je vriend gewoon vlees of vis.
Alle reacties Link kopieren
De ovenschotels die ik maak zijn verder allemaal met aardappel geloof ik...Misschien deze: ovenschoten rijst/tomaat? Of pasta maken en die in de oven schuiven, ook erg lekker!
Hoe erg het ook is, chocola helpt!
Alle reacties Link kopieren
quote:elninjoo schreef op 20 december 2009 @ 17:41:

Overigens zou ik gewoon voor 2 aparte gerechten gaan zodat je beiden geen vervelende compromissen hoeft te sluiten. Dan kun je in jouw gerecht aardappels gebruiken en in dat van je vriend gewoon vlees of vis.Dat is een nog veel beter idee!!!
Alle reacties Link kopieren
Gegratineerde aubergine met tomaat en ei



Voor 2 personen



1 ui

2 knoflookteentjes

2 kleine aubergines (ca. 600 gram)

250 gram kerstomaatjes (of gewone tomaat)

2 eetlepels (zonnebloem) olie (of sesamolie)

1 eetlepel gesnipperde oregano

zout, (versgemalen) peper

2 eetlepels gesnipperde basilicum

2 eieren

4 eetlepels melk

Bereiding en afwerking: ca. 25/5 min.

Bevat p.p.: 995 kJ/240 kcal

11 g eiwit, 16 g vet, 14 g koolh.



Bereiding: Verwarm de oven voor op 190 ºC.

• Snipper de gepelde ui en knoflookteentjes. Snijd de gewassen aubergines in blokjes van ca. 2 cm. Snijd de schoongemaakte tomaatjes in vieren.

• Verhit de eetlepel olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag en bak de ui en knoflook ca. 2 minuten.

• Voeg de rest van de olie en de aubergine toe en roerbak het geheel nog ca. 5 minuten. Roer de oregano en de helft van de basilicum erdoor. Breng op smaak met zout en peper en neem de pan van het vuur.

• Klop de eieren los met de melk en voeg naar smaak zout en peper toe.

• Schep het auberginemengsel in een ovenschaal, verdeel de tomaat erover en schenk het eimengsel over de groenten.

Afwerking: Bak de schotel, in het midden van de oven, in ca. 20 minuten goudbruin en gaar.

• Strooi de rest van de basilicum erover.

• Lekker met aardappelpuree.



De aardappelpuree zou je kunnen vervangen door pasta eventueel met wat geraspte kaas, maar rijst kan ook wel.
Alle reacties Link kopieren
quote:elninjoo schreef op 20 december 2009 @ 17:40:

De paddestoelen/brie quiche van Excellent is erg lekker. Volgens mij zit daar geen vlees in en ook geen aardappels.

Die heb ik nu toevallig in de koelkast staan voor vanavond maar die is niet vegetarisch, er zitten spekjes in...



Maar voor kerstavond zou ik zoiets zelf maken, met een pakje hartig taartdeeg (diepvries supermarkt, naast het bladerdeeg) en dan vullen met spinazie, kookroom, een ei, ui, paddestoelen, kruiden, geraspte kaas en brie.
Alle reacties Link kopieren
Op de volgende sites heb je de mogelijkheid om gericht te zoeken naar recepten. Er zijn meerdere selecties mogelijk.



Bij smulweb kun je ingrediënten invoeren en ook uitsluiten.

Je kunt op alle sites selecteren op vegetarische keuken en bereidingstijd.



http://vegetarische-recepten.isis-veganisme.nl

http://recepten.voedingscentrum.nl/scripts/zoek.php

http://www.iensrecepten.nl

http://www.smulweb.nl

http://www.ingredienten.nl/recepten

http://www.ah.nl/recepten



Met name van ah heb ik veel recepten uitgeprobeerd.

De meeste recepten lenen zich voor het vervangen van vers door gedroogd en omgekeerd. Zodat het toch een persoonlijk tintje krijgt. Ook door het weglaten van ingrediënten kan je dat doen.

Hiervoor heb ik mijn favoriete recept al gepost. Dat komt uit mijn kookboek: lekker vegetarisch van het NZO.



Voorbeeld:

Hier heb je een vegetarisch weekmenu. Misschien komt daar nog wat bij. Op dit moment staat de kerstweek er nog niet bij.
anoniem_89694 wijzigde dit bericht op 20-12-2009 18:21
Reden: Vegetarisch weekmenu
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Vegetarische lasagna? Kan je eindeloos varieren met groenten, sauzen em kaas...
Alle reacties Link kopieren
Met wat wijzigingen (van 4 naar 2 personen en sommige kant en klaar producten zoals het deeg) is dit misschien ook een optie.



Pizza met geroosterde knoflook, groenten en zongedroogde tomaat



Voor 4 personen



2 bollen knoflook

1 eetlepel olijfolie

1x basisrecept pizzadeeg (zie hierna)

3 kleine courgettes

500 gram broccoliroosjes

20 zongedroogde tomaten op olie

3 mozzarellabolletjes of 1 zakje pizzakaas

3 theelepels gedroogde oregano

3 theelepels gedroogde bascilicum

150 gram geraspte fontinakaas of kernhem

knoflookolie (zie hierna)

½ bakje preischeuten (of alfalfa)

15 gram grof gesneden bascilicum



Bereiding/ afwerking: 90/5 min. Oventijd: 80 min.

Bevat p.p.: 3624 kJ/864 kcal., 44 g eiwit, 40 g vet, 83 g koolh.



Bereiding: Verwarm de oven voor op 190 C. Snijd de top van de bollen knoflook, leg ze in een kleine ovenschaal en voeg zoveel water toe dat ze voor 1/3 onder water staan. Druppel de olie over de opengesneden kant. Dek de bollen af met aluminiumfolie en bak ze 1 uur in het midden van de oven.

Maak het deeg volgens het basisrecept. Maak de courgettes schoon en snijd ze met een kaasschaaf overlangs in lange dunne plakken. Kook de broccoliroosjes 2 min. met zout, giet ze af en spoel ze na met koud water. Snijd de tomaten in repen. Rasp de mozzarella grof. (Tip: Mozzarella kan prima geraspt worden als het een paar minuten voor het raspen in de vriezer wordt gelegd.)

Neem de schaal uit de oven en verhoog de temperatuur tot 220 oC. Laat de knoflookbollen uitlekken in een vergiet en laat ze iets afkoelen, druk de knoflook uit en bestrijk de pizzabodems ermee.

Verdeel de groenten over de bodems. Bestrooi de pizza met de kruiden en beide kaassoorten. Bak de pizza’s in 15/20 minuten in het midden van de oven goudbruin.

Afwerking: Neem de pizza’s uit de oven en besrijk de rand meteen met knoflookolie. Leg in het midden van elke pizza een bergje preischeuten en bascilicum.





Basisrecept pizzadeeg



2 theelepels gedroogde gist (zakje)

2 theelepels suiker

2,5 dl lauw water

350 gr bloem + extra

1 theelepel zout

olie



Stap 1: Meng de gist met de suiker en het water. Laat dit mengsel 5 minuten staan, of tot er belletjes op het oppervlak komen.

Stap 2: Zeef de bloem met het zout. Voeg het gistmengsel toe en meng alles met een mixer met deeghakken tot een glad deeg.

Stap 3: Bestuif het werkvlak met bloem. Kneed het deeg goed door. Druk het uit met de palm van de hand. Draai het deeg af en toe een kwartslag. Strooi een beetje bloem erover als het kleverig aanvoelt en vorm er weer een bal van.

Stap 4: Bestrijk een grote kom licht met olie. Doe de deegbal in de kom, dek deze af met een doek en zet de kom op een warme tochtvrije plek. Laat het deeg 1 uur rijzen. Het is dan verdubbeld in omvang.

Stap 5: Bestuif het werkvlak met bloem. Druk het deeg in het midden neer met de vuist en rol deze dun uit tot cirkels van 20-25 cm.

Stap 6: Leg elke bodem op een stuk bakpapier.



Knoflookolie



4 knoflooktenen

75 ml olijfolie



Pel de knoflooktenen, hak ze fijn en ze meng ze met de olie. Laat de olie minstens 1 uur staan.
Alle reacties Link kopieren
Deze vind ik zelf heel lekker:



http://www.leerwiki.nl/Ho ... jstschotel_met_savooikool



I.p.v. Friese nagelkaas gebruik ik geraspte komijnekaas en ik maakl 'm met zilvervliesrijst.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor alle recepten, de meesten zien er erg lekker uit!

Vriend eet op zich wel aardappelpuree maar echt een plezier doe ik hem er niet mee, dus da's niet zo leuk voor kerst. Ik denk dat het een hartige taart wordt, of die ovenschotel met aubergine. Nu alleen nog kiezen
Ik zou ook voor een hartige taart gaan. Mijn favoriet:



Hartige taart met spinazie, noten en geitenkaas:



Taartvorm bekleden met bladerdeeg, met een vork paar gaatjes in de bodem prikken. De bodem beleggen met (goed uitgelekte!!) zongedroogde tomaatjes.

Spinazie (diepvries of vers) klaarmaken. Goed uit laten lekken (evt. droogdeppen) en kruiden met peper, zout, nootmuskaat. In een koekenpan een teentje knoflook en een uitje fruiten. De uitgelekte spinazie erbij in doen en geroosterde pijnboompitjes of walnoten toevoegen.

De spinazie met de noten in de taartvorm -op de tomaatjes- leggen, en daarboven op geitenkaas brokkelen. (kan ook feta als je niet van geitenkaas houdt)



Nog ong. 45 min in de oven (200c)
Zelf doe ik vaak nog gebakken spekjes door het spinaziemengsel trouwens. Of een laagje bacon over de spinazie, voor de geitenkaas aan.
Alle reacties Link kopieren
wat ook erg lekker is:



cannolli met spinazie-ricotta-noten mengsel, in een ovenschaal overgoten met drie-kazen saus.



als je het wil maken, geef maar een gil, zet ik hier het hele recept neer.
Alle reacties Link kopieren
ik zou ook voor 2 aparte dingen gaan
I was born in the sign of water, and it's there that I feel my best
Alle reacties Link kopieren
2 aparte dingen, wat een onzin... dan eten ze allebei nog een week hetzelfde want ovenschotels voor 1 persoon maken is heel lastig! Als ze ooit samen gaan wonen gaan ze toch ook niet elke dag 2 verschillende dingen koken?
Alle reacties Link kopieren
gewoon 2 kleinere schaaltjes of in 1 schaal twee helften, zo moeilijk lijkt me dat niet
I was born in the sign of water, and it's there that I feel my best
Alle reacties Link kopieren
Deze staat nu bij mij in de oven:



witlofstronkjes in 3en snijden en 5 min voorkoken. In ingevette ovenschaal doen. Daar bovenop potje mexicaanse bonenschotel van hak gemengd met blikje afgespoelde kidneybonen. Daarbovenop tomaten in plakjes, beetje selderiezout, tortillachips (beetje verkruimeld) en geraspte kaas. Extra lekker met guacamole. Een recept uit de dunne vegetarier.



Nu een paar keer gemaakt, en ik wist niet dat ik witlof zo lekker vond!
Alle reacties Link kopieren
Vegetarische lasagne met aubergine en mosterdsaus



Ingrediënten:

2 gemiddeld grote aubergines

champignons

1 uitje

melk

bloem

boter

mosterd

lasagnedeeg

strooikaas 200g (oude kaas, gradano of parmezaanse kaas)



Snij de aubergine in plakken, de ui in snippers en de champignons klein.

Bak alles op hoog vuur in wat boter totdat de champignons beginnen te bruinen. Strooi er wat bloem overheen (ongeveer 1 eetlepel), schep het door en haal van het vuur.



Maak de saus: maak een roux van een klont boter en bloem.

Giet hier 2dl melk bij en laat al roerend indikken. Zodra de saus begint te binden drie eetlepels mosterd erdoorheen roeren. Voeg daarna nog 3dl melk toe en laat inkoken. 100g van de strooikaas erdoorheen roeren, evt kun je nog een scheutje rode wijn toevoegen.



Vet de ovenschaal in en leg een laag lasagnebladeren neer.

Schep hierover wat van het auberginemengsel en begiet met saus. Herhaal deze lagen totdat alles op is (eindig met groente en saus). Bestrooi met de rest van de strooikaas; 40 min op 200 graden in de oven en klaar.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven