
Ingevroren kreeft klaarmaken
maandag 11 januari 2010 om 21:25
Bij AH waren ze kennelijk aan het opruimen, want de ingevroren kreeften die ze tijdens de kerstperiode hadden gingen nu voor een prikkie weg. Ik dacht 'nu is mijn kans' en ik heb er twee meegenomen. Op de verpakking staat wel hoe je het moet bereiden, maar kan iemand me vertellen of dat wel te doen is, zelf kreeft klaarmaken? En het schoonmaken (lees openbreken) van dat ding, wijst dat de weg vanzelf, of is het erg moeilijk?
maandag 11 januari 2010 om 21:28
maandag 11 januari 2010 om 21:32
Huh, waarom snij je het niet open? Haal vlees uit de buik en scharen (lastig ik gebruik altijd de notenkraker en een fonduevork (bij gebrek aan een kreeftenvork) om het eruit te pikken), kreeftenvlees gehakt maken met kruiden en parmezaan, de kreeftbuik weer vullen met het gehakt en dan in de oven gratineren?
Enkel gekookte kreeft vind ik ook niet veel smaken.
Enkel gekookte kreeft vind ik ook niet veel smaken.
maandag 11 januari 2010 om 21:48
Natuurlijk is dat zelf te doen!
Belangrijk is dat je de kreeft niet te lang kookt, dan wordt het vlees taai.
Als je de kreeft gekookt hebt, kan je kiezen:
1) met heel groot scherp mes kreeft door midden snijden: over pantser loopt al een lijn. Zet het mes net achter zijn kop en snij naar achter. Zo kan je het staartvlees eruit halen.
Vlees uit pootjes en scharen kan met notenkraker (of even theedoek erover en met hamer slaan)
2) Kop losdraaien van achterlijf en met schaar staart openknippen en zo het staartvlees eruit halen. Scharen, zie hierboven.
Je kan het gratineren, zoals Yuppie aangeeft, of een salade maken (lekker met frisee sla en frambozen) of een soort kreeftcocktail maken of kreeftensoep, keus genoeg!
Belangrijk is dat je de kreeft niet te lang kookt, dan wordt het vlees taai.
Als je de kreeft gekookt hebt, kan je kiezen:
1) met heel groot scherp mes kreeft door midden snijden: over pantser loopt al een lijn. Zet het mes net achter zijn kop en snij naar achter. Zo kan je het staartvlees eruit halen.
Vlees uit pootjes en scharen kan met notenkraker (of even theedoek erover en met hamer slaan)
2) Kop losdraaien van achterlijf en met schaar staart openknippen en zo het staartvlees eruit halen. Scharen, zie hierboven.
Je kan het gratineren, zoals Yuppie aangeeft, of een salade maken (lekker met frisee sla en frambozen) of een soort kreeftcocktail maken of kreeftensoep, keus genoeg!
maandag 11 januari 2010 om 22:47
En ik maar zoeken in de AH, maar die bij mij in de buurt deden mooi de kreeft er niet uit. Enge beesten, het is toch gewoon een grote garnaal?
Ik heb vroeger er wel eens 1 gehad, die had ik maar 1 dag ontdooid en werd toen erg taai tijdens het koken, dus die tip heb ik dan alvast, laat hem heel goed ontdooien!
Ik heb vroeger er wel eens 1 gehad, die had ik maar 1 dag ontdooid en werd toen erg taai tijdens het koken, dus die tip heb ik dan alvast, laat hem heel goed ontdooien!

maandag 11 januari 2010 om 23:20
filmpje!
kijk hier eens! heeft ons op eerste kerstdag aan een (twee!!) heerlijke kreeften geholpen! Erg fijn dat het enige vereiste gereedschap een flink mes was, kreeftentangen etc waren hier niet voorradig!
Wij hadden ook die ingevoren jongens van de AH, verder helemaal geen poespas, lekker knoflooksausje en wat stokbrood erbij, oh ja, en champagne...
Oh ja, dat ontdooien duurde inderdaad wat langer dan op de verpakking stond aangegeven, ik heb ze buiten de koelkast ontdooid, in dezelfde tijd als op de verpakking stond aangegeven (?) voor binnen de koelkast ontdooien.
eet smakelijk!
kijk hier eens! heeft ons op eerste kerstdag aan een (twee!!) heerlijke kreeften geholpen! Erg fijn dat het enige vereiste gereedschap een flink mes was, kreeftentangen etc waren hier niet voorradig!
Wij hadden ook die ingevoren jongens van de AH, verder helemaal geen poespas, lekker knoflooksausje en wat stokbrood erbij, oh ja, en champagne...
Oh ja, dat ontdooien duurde inderdaad wat langer dan op de verpakking stond aangegeven, ik heb ze buiten de koelkast ontdooid, in dezelfde tijd als op de verpakking stond aangegeven (?) voor binnen de koelkast ontdooien.
eet smakelijk!
anoniem_63de94eeece6a wijzigde dit bericht op 11-01-2010 23:23
Reden: ontdooiinstructie toegevoegd, op eigen risico uiteraard ;-)
Reden: ontdooiinstructie toegevoegd, op eigen risico uiteraard ;-)
% gewijzigd

dinsdag 12 januari 2010 om 13:05

Erger nog, die kreeft die in het filmpje wordt getoond is nog een stuk groter dan die twee die wij hadden... Zelfde gedoe dus voor nog veel minder vlees. (Het lukte trouwens wel allemaal precies zoals hij het voordeed, was wel een kick!)
Maar het gepulk was wat mij betreft ook wel een deel van de feestvreugde, stonden lekker te klooien in de keuken, filmpje erbij, had wel wat. Eet je bijna niks, ben je toch lekker lang bezig, zeg maar. Vind gamba's eten (en pellen dus) om die reden ook altijd wel leuk.
maandag 12 april 2010 om 18:20