Theevraagjes! (hoog sufheidsgehalte)

20-04-2010 09:41 24 berichten
Alle reacties Link kopieren
Beetje suffig misschien hoor, maar het is iets wat ik me afvraag:



Er staat vaak op de verpakking van thee(zakjes) dat je de thee 3-5 minuten moet laten trekken. Maar als ik een theezakje zo lang in het water laat hangen, dan is de thee zo donker dat het koffie lijkt (zo ongeveer dan :-)). Bij mij gaat het dan vaak zo, dat ik het zakje een paar keer op en neer beweeg en dan is het (qua kleur) goed.

Maar dan vraag ik me dus af: Is het soms beter om toch langer te laten trekken? (dit ivm de bepaalde stoffen die in de thee zitten, anti oxidanten enzo, en die flavonolen die de kans op beroerte zouden verkleinen..)



En is het erg/vies/niet goed om je theezakje meerdere malen te gebruiken?



En weten jullie dan ook of die stoffen (flavonolen) alleen in 'zwarte' thee zitten, of ook in natuurlijkere soorten zoals rooibos enzo? Want als ik het goed heb, is rooibos (en kruidenthee enzo) eigenlijk geen échte thee toch?



Nou, dat waren wel genoeg suffige vragen op de ochtend, niet dan?
Alle reacties Link kopieren
Gut wat ingewikkeld, blij dat ik koffie drink.



Maar even serieus: Ik laat thee ook echt geen 3 minuten trekken, gatver! Een paar keer met het zakje wiebelen is genoeg! De rest van je vragen zou ik geen antwoord op weten eigenlijk.
Sloerie en Huppelkut, aangenaam!
Alle reacties Link kopieren
Meestal hang ik het zakje er ongeveer 1 minuut in, lang genoeg. Als ik het advies op de verpakking zou opvolgen is de thee alleen nog te redden met een heleboel suiker of extra water, dat is ook zo jammer...



Eén theezakje gebruik ik voor max. twee kopjes. Hollandse zuinigheid



Wat betreft die flavo-dingen: geen idee, google eens zou ik zeggen. Anti-oxidanten komen alleen voor in groene thee, voor zover ik dat ooit gelezen en onthouden heb. En dan nog alleen als je er niet direct kokend water op gooit, maar water dat al even van de kook af is.
Alle reacties Link kopieren
Gebruik je mogelijk een zakje voor een pot die je vervolgens in een kopje laat zakken? Dat scheelt nl. nogal...
Alle reacties Link kopieren
Ik kan op geen van je vragen antwoord geven maar weet wel dat sommige soorten thee niet met 100 graden moet trekken maar dat het water eerst even een beetje moet afkoelen voordat je het zakje erin hangt.
Alle reacties Link kopieren
Ja ja, er komt nog heel wat kijken bij thee drinken hoor, onderschat dat niet!!!

Ik vraag me toch af waarom er op die pakjes en zakjes staat 3 tot 5 minuten, want ik heb het idee dat niemand dat zo lang doet...
Alle reacties Link kopieren
quote:Tia Dalma schreef op 20 april 2010 @ 09:48:

Gebruik je mogelijk een zakje voor een pot die je vervolgens in een kopje laat zakken? Dat scheelt nl. nogal...Nee, tis gewoon een 1kops zakje!
Alle reacties Link kopieren
Idd, rooibos is geen echte thee, want er zitten geen theebladeren in. Groene en witte thee zijn wél echte thee.

Dat zakjesthee zo snel zwart wordt, komt omdat ze het al heel klein gesneden hebben, en het dus meer 'afgeeft' (en snel bitter wordt). Bij losse thee duurt het veel langer voordat het goed getrokken is.
Alle reacties Link kopieren
Omdat ik het altijd zo zonde vond dat ik het theezakje weggooide na het drie keer ondergedompeld te hebben en het ook irritant vond het zakje op het aanrecht te bewaren tot een volgende kop, heb ik nu dé oplossing voor mezelf: ik koop bij Simon Lévelt goede en lekkere thee die ik bewaar in mooie blikjes en ik gebruik hiervoor losse theefilters. Nu gebruik ik minder thee, het staat mooier in de blikjes én het is lekkerder. En dat voor dezelfde prijs..
Alle reacties Link kopieren
Zwarte thee laat ik ook nooit 5 minuten trekken. De thee wordt dan zo bitter en ik krijg er alleen maar dorst van. Bij rooibos of witte thee doe ik dat soms wel. Meer omdat ik het zakje vergeet eruit te halen. Als je thee goed smaakt na twee, drie keer soppen dan is het toch goed?
Alle reacties Link kopieren
Flavonolen zitten behalve in thee trouwens ook in groenten en fruit, chocolade en rode wijn.
Alle reacties Link kopieren
quote:TouchOfPink schreef op 20 april 2010 @ 09:54:

Zwarte thee laat ik ook nooit 5 minuten trekken. De thee wordt dan zo bitter en ik krijg er alleen maar dorst van. Bij rooibos of witte thee doe ik dat soms wel. Meer omdat ik het zakje vergeet eruit te halen. Als je thee goed smaakt na twee, drie keer soppen dan is het toch goed?Uiteraard, alleen ben ik dan weer zo, dat ik ook de 'goede' dingen wil meepikken uit de thee, zoals dus de anti-oxidanten en dat soort dingen. En ik vind het logischer klinken dat je die niet goed meepikt bij 2x 'soppen' :-)
Alle reacties Link kopieren
quote:TouchOfPink schreef op 20 april 2010 @ 09:59:

Flavonolen zitten behalve in thee trouwens ook in groenten en fruit, chocolade en rode wijn.

Jep, I know.



Het is ook niet zo dat ik thee drink als gezondheidsdrank ofzo hoor. Puur wat hersenspinseltjes die door mijn hoofd gingen vanmorgen, toen ik thee maakte
Alle reacties Link kopieren
ik vind dat de thee weinig smaak krijgt als ik het zakje alleen maar een paar keer heen en weer haal. ik laat 'gewone' thee altijd een minuut of 3 trekken.

en kruidenthee laat ik er gewoon in hangen tot ik het laatste kopje uit de kan schenk.

maar ja, smaak is iets persoonlijks.
Alle reacties Link kopieren
Ik laat het wel 3 minuten trekken, maar ik doe er dan wel een scheut melk bij.
Alle reacties Link kopieren
Mijn schoonmoeder laat het zakje precies drie minuten (of hoeveel er ook op de verpakking staat) in het water hangen, ze zet er zelfs een wekker voor...

Zelf vind ik zo lang te sterk.
Alle reacties Link kopieren
Haha, dit zijn inderdaad wel belangrijke levensvragen!



Maar ik laat zwarte thee eigenlijk ook nooit 3-5 minuten trekken.
Alle reacties Link kopieren
Zwarte thee laat ik ook niet zo lang trekken, dat vind ik ook te bitter. Maar ik drink heel weinig zwarte thee. Overigens vind ik een paar keer op en neer wiebelen ook te weinig smaak geven. De kleurstoffen lossen sneller op dan de smaakstoffen dus voor meer smaak moet de thee langer in het water. Zwarte thee kan overigens met kokend water opgeschonken worden. Kwestie van losse thee kopen en eigen voorkeur ontdekken voor hoeveelheid thee per water.



Groene en witte thee moeten met kouder water gemaakt worden, afhankelijk van de theesoort is soms wel zo 'koud' als 75 graden. Deze laat ik er ook een paar minuten inzitten. Per soort heb ik zelf mijn eigen voorkeur ontwikkeld voor hoe koud en hoeveel thee dan.



Rooibos en kruidentheeen kunnen heel lang in het water blijven, ook hier heb ik mijn eigen voorkeuren ontwikkeld.



Volgens mij is het niet slecht of ongezond thee meerdere keren op te schenken. De smaak zal veranderen en dus ook het aantal andere (gezonde?) stoffen dat meekomt.
Alle reacties Link kopieren
Wat Aikidoka zegt, wilde ik ook zeggen...



Mijn manier om zwarte thee te zetten: theezakje (losse, biologische thee die je zelf in zakjes/een thee-ei doet is inderdaad veeeeel lekkerder, maar ik gebruik ook wel gewone supermarktzakjes) in pot, kokend water erop. 15 seconden ongeveer gewoon laten trekken, en dan een keer of 3 dompelen. Klaar is thee. Je kunt eventueel iets meer of iets minder doen, afhankelijk van wat voor thee je houdt.



Bij Rooibos schijnt het wel goed te zijn om het zakje echt lang te laten trekken... iets met blaadjes die zich moeten ontvouwen ofzo, ik weet het niet precies. Hetzelfde geldt voor groene thee (maar inderdaad wel met water van 75 - 80 graden, anders wordt het heel naar bitter!). Maar goed, wat Aikidoka ook zegt: je kunt je eigen smaak hier het beste in ontwikkelen.



Ik gebruik trouwens altijd een zakje voor een theepot, ook al is het een eenkopszakje, alleen laat ik het dan langer trekken. En die methode met losse thee in zakjes: briljant. Het is echt lekker en je kunt dus ook kleine zakjes kopen (of een klein thee-ei) en dan kleine beetjes thee tegelijk gebruiken. Heb je wel elke keer 'verse' thee. Succes!
Alle reacties Link kopieren
Mooie vragen op deze morgen!

Met een 1 kops zakje kan je vaak een hele pot (liter) thee zetten. Dan moet je em wel iets langer laten trekken. Maar 1 kopje doe ik idd ook kort, gewoon tot ie kleur heeft. Al heb ik wel eens gehoord dat thee eerst kleur en pas daarna smaak krijgt. Phoe! Wat een gedoe!
Dat was mijn spreekbeurt, zijn er nog vragen?!
Alle reacties Link kopieren
Ik heb een megamok als theebeker. Dat is in een keer bijna een liter thee. Een zakje zoethout en een zakje venkel en die laat ik erin hangen tot mijn beker leeg is.
MILF in the making ;-)
Alle reacties Link kopieren
ik zet altijd een hele pot thee, en dan met een zakje voor één kopje. Dat laat ik dan wel langer trekken natuurlijk
Alle reacties Link kopieren
Die tips van de losse thee in filters/thee-ei is inderdaad ook goed! Dat heb ik een hele tijd terug ook gedaan, en het smaakt inderdaad beter. En dan kun je inderdaad wat minder thee gebruiken en dan langer laten trekken. Ik ga binnenkort maar weer eens op zoek naar losse thee.



Nadeel is dat je daar niet al die smaakjes in kunt krijgen, die bijvoorbeeld Pickwick aanbiedt. Alhoewel ik ook wel weer gauw uitgekeken ben op 'smaakjes'.
Alle reacties Link kopieren
Heel veel smaakjes kun je wel krijgen hoor. Kijk maar eens bij Simon Levelt als dat in de buurt is en bij de Tuinen hebben ze ook wel het een en ander.



Ik vind vruchtensmaakjes van Pickwick echt niet meer lekker sinds ik meer kruiden- en losse thee drink.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven