
applecrumble
maandag 17 mei 2010 om 18:03
Deze keukenprinses heeft een applecrumble verprutst.
Ik heb me exact aan het pakje gehouden maar er is iets mis gegaan.
Ik denk dat ik het deeg te lang gekneed heb.
Het deeg is nu niet kruimelig en 'los' maar een dikke bal geworden.
Iemand tips wat ik er nog van kan maken.
Maar gewoon ovenschaal vol leggen met appelpartjes en deeg op goed geluk erover heen uit rollen...?
Iedereen kan het maken aldus de verpakking... NIET dus.
Merel
Ik heb me exact aan het pakje gehouden maar er is iets mis gegaan.
Ik denk dat ik het deeg te lang gekneed heb.
Het deeg is nu niet kruimelig en 'los' maar een dikke bal geworden.
Iemand tips wat ik er nog van kan maken.
Maar gewoon ovenschaal vol leggen met appelpartjes en deeg op goed geluk erover heen uit rollen...?
Iedereen kan het maken aldus de verpakking... NIET dus.
Merel
Op zaterdag help ik tamme dieren weer het beest in zichzelf te vinden.


maandag 17 mei 2010 om 18:23
Appelcrumble hoe ik het maak ( zonder pakjes )
Ingrediënten
250 g zelfrijzend bakmeel
8 eetlepels lichtbruine basterdsuiker (zak 500 g)
2 zakjes vanillesuiker
mespunt zout
175 g koude boter + extra om in te vetten
4 appels
1 citroen, schoongeboend
Boter in klontjes snijden, bakmeel, suiker en zout erbij gooien en kneden maar. Lang kneden en mengen dan krijg je vanzelf kruimeltjes. De schaal met kruimels in de koelkast zetten.
Appels schillen en in partjes snijden en met de vanillesuiker en eventueel kaneel mengen. Wat druppeltjes citroensap erdoor.
Ovenschaal invetten. Appels erin, kruimels erover en nog wat schil van de citroen erboven raspen. Op 200 graden in ongeveer 30 à 40 minuten gaar bakken.
Ingrediënten
250 g zelfrijzend bakmeel
8 eetlepels lichtbruine basterdsuiker (zak 500 g)
2 zakjes vanillesuiker
mespunt zout
175 g koude boter + extra om in te vetten
4 appels
1 citroen, schoongeboend
Boter in klontjes snijden, bakmeel, suiker en zout erbij gooien en kneden maar. Lang kneden en mengen dan krijg je vanzelf kruimeltjes. De schaal met kruimels in de koelkast zetten.
Appels schillen en in partjes snijden en met de vanillesuiker en eventueel kaneel mengen. Wat druppeltjes citroensap erdoor.
Ovenschaal invetten. Appels erin, kruimels erover en nog wat schil van de citroen erboven raspen. Op 200 graden in ongeveer 30 à 40 minuten gaar bakken.
maandag 17 mei 2010 om 18:42
Pakje??
Ik gebruik het recept van de Naked Chef. Uit mijn hoofd:
225 gram bloem
115 gr boter
90 gram witte basterd suiker
snufje zout
Kneden tot kruimelig
Ca. halve kilo appel snijden in stukjes, 2 lepels bruine basterdsuiker erover en eventueel kaneel. Door elkaar scheppen, crumbles erover en dan op 175 graden in c.a. 20 - 30 minuten in oven tot kruimels goudbruin zijn. Nog nooooit mislukt
Ik gebruik het recept van de Naked Chef. Uit mijn hoofd:
225 gram bloem
115 gr boter
90 gram witte basterd suiker
snufje zout
Kneden tot kruimelig
Ca. halve kilo appel snijden in stukjes, 2 lepels bruine basterdsuiker erover en eventueel kaneel. Door elkaar scheppen, crumbles erover en dan op 175 graden in c.a. 20 - 30 minuten in oven tot kruimels goudbruin zijn. Nog nooooit mislukt
Wat Supersmollie zegt vind ik ook


maandag 17 mei 2010 om 20:10
crumble is geen deeg dat je moet uitrollen maar een korrelstuctuur die je moet krijgen.
Ik doe het puur op gevoel: een bak bloem, zeg 200 g, een derde pakje kamertemperatuur roomboter of evt magarine in paar flinke klonten erbij, mini snufje zout en redelijk wat suiker (ideaal recept voor jullie toch? ). Ga het kneden met je handen, boter door de bloem halen en je krijgt vanzelf kruimeltjes. Het is niet echt kneden, het is meer een beetje woelen en frunniken, moeilijk te omschrijven.
Krijg je een deegbal, dan meer bloem toevoegen. Is het te fijn qua kruimels, voeg dan boter toe. Very simpel. De kruimels/klonten moeten tussen de 2-8 mm zitten zou ik zeggen. Dit bereik je binnen een minuut of 5-10 echt makkelijk.
Ik doe niks met koelkasten oid, strooi het gewoon over de ovenschaal met fruit heen, in een laagje van ong 1 cm.
Vijgen crumble of rabarberpuree (met veel suiker) of gewoon appel of peer.................... mmmmmmm
Ik doe het puur op gevoel: een bak bloem, zeg 200 g, een derde pakje kamertemperatuur roomboter of evt magarine in paar flinke klonten erbij, mini snufje zout en redelijk wat suiker (ideaal recept voor jullie toch? ). Ga het kneden met je handen, boter door de bloem halen en je krijgt vanzelf kruimeltjes. Het is niet echt kneden, het is meer een beetje woelen en frunniken, moeilijk te omschrijven.
Krijg je een deegbal, dan meer bloem toevoegen. Is het te fijn qua kruimels, voeg dan boter toe. Very simpel. De kruimels/klonten moeten tussen de 2-8 mm zitten zou ik zeggen. Dit bereik je binnen een minuut of 5-10 echt makkelijk.
Ik doe niks met koelkasten oid, strooi het gewoon over de ovenschaal met fruit heen, in een laagje van ong 1 cm.
Vijgen crumble of rabarberpuree (met veel suiker) of gewoon appel of peer.................... mmmmmmm
maandag 17 mei 2010 om 20:27
Ik ben daar ook goed in, dingen verprutsen die niet fout kunnen gaan...
Maar gelukkig is het echt waar: oefening baart kunst. Je moet er ook gewoon een beetje ervaring/gevoel voor krijgen
Ik weet nog de eerste keer dat ik slagroom stijf moest kloppen (dit is al heeeeeeeeeeeeeeeel lang geleden) dat ik elke 5 seconden dacht: is dit nou al stijf? En uiteindelijk vloeibare slagroom heb gebruikt :p De keer daarop had ik het zo stijf geklopt dat het bijna boter was...
Inmiddels kan ik goed slagroom maken
Maar gelukkig is het echt waar: oefening baart kunst. Je moet er ook gewoon een beetje ervaring/gevoel voor krijgen
Ik weet nog de eerste keer dat ik slagroom stijf moest kloppen (dit is al heeeeeeeeeeeeeeeel lang geleden) dat ik elke 5 seconden dacht: is dit nou al stijf? En uiteindelijk vloeibare slagroom heb gebruikt :p De keer daarop had ik het zo stijf geklopt dat het bijna boter was...
Inmiddels kan ik goed slagroom maken

maandag 17 mei 2010 om 20:59
Wat een vreemde mensen komen er hier toch. Crumble uit een pakje... ongelofelijk!
Geheim van een crumble topping is NIET KNEDEN! Net zoals bij een aantal andere gerechten uit de UK (scones bijv.) moet je de gluten in het deeg niet de kans geven om aan de gang te raken.
Koelkast hoeft niet maar boter wat aan de koele kant maakt het wel makkelijk. Je snijdt 't klein en vervolgens ga je met je vingertoppen of met duim en wijsvinger je boter door het bloem/suiker mengsel wrijven. Na een paar minuten zie je al of het een bal gaat worden of niet.
Wat suiker betreft, dit kan met veel verschillende suikers, ik vind rietsuiker het prettigst maar kristal of basterd kan ook.
Vulling kan van alles zijn, zelf vind ik appel met een handje diepvries rood fruit en een paar druppels balsamico erg lekker maar rabarber kan ook prima.
Ander belangrijk punt, schaal even goed inboteren. Bakken zo rond de 200 graden en de boel is gaar als je topping lekker bruin is en je de vulling ziet opbubbelen langs de randjes.
Geheim van een crumble topping is NIET KNEDEN! Net zoals bij een aantal andere gerechten uit de UK (scones bijv.) moet je de gluten in het deeg niet de kans geven om aan de gang te raken.
Koelkast hoeft niet maar boter wat aan de koele kant maakt het wel makkelijk. Je snijdt 't klein en vervolgens ga je met je vingertoppen of met duim en wijsvinger je boter door het bloem/suiker mengsel wrijven. Na een paar minuten zie je al of het een bal gaat worden of niet.
Wat suiker betreft, dit kan met veel verschillende suikers, ik vind rietsuiker het prettigst maar kristal of basterd kan ook.
Vulling kan van alles zijn, zelf vind ik appel met een handje diepvries rood fruit en een paar druppels balsamico erg lekker maar rabarber kan ook prima.
Ander belangrijk punt, schaal even goed inboteren. Bakken zo rond de 200 graden en de boel is gaar als je topping lekker bruin is en je de vulling ziet opbubbelen langs de randjes.

maandag 31 mei 2010 om 17:33
quote:wijnands schreef op 17 mei 2010 @ 20:59:
Geheim van een crumble topping is NIET KNEDEN! Net zoals bij een aantal andere gerechten uit de UK (scones bijv.) moet je de gluten in het deeg niet de kans geven om aan de gang te raken.
SCONES , Hoe maak je dat zelf!
Dit was echt mijn favo bij de kofie broodje toen ik in de VS was.
Vooral met bosbessen ofzo erin verwerkt.
Geheim van een crumble topping is NIET KNEDEN! Net zoals bij een aantal andere gerechten uit de UK (scones bijv.) moet je de gluten in het deeg niet de kans geven om aan de gang te raken.
SCONES , Hoe maak je dat zelf!
Dit was echt mijn favo bij de kofie broodje toen ik in de VS was.
Vooral met bosbessen ofzo erin verwerkt.
donderdag 3 juni 2010 om 10:43
ik kneed mijn crumbledeeg ook niet, maar wrijf inderdaad.
Het gemakkelijkst vind ik om dat gewoon tussen m'n handen te doen. Gewoon 2 platte handen; smurrie (boter, bloem, suiker) ertussen en handen wrijven. Als je dit met de hele smurrie ongeveer 5-10 minuten doet dan krijg je vanzelf hele mooie crumble korrels.
Het gemakkelijkst vind ik om dat gewoon tussen m'n handen te doen. Gewoon 2 platte handen; smurrie (boter, bloem, suiker) ertussen en handen wrijven. Als je dit met de hele smurrie ongeveer 5-10 minuten doet dan krijg je vanzelf hele mooie crumble korrels.
donderdag 3 juni 2010 om 23:08
quote:Wintermuts schreef op 17 mei 2010 @ 20:10:
Krijg je een deegbal, dan meer bloem toevoegen. Is het te fijn qua kruimels, voeg dan boter toe. Ben normaal best handig in de keuken maar onlangs heb ik het ook gepresteerd een crumble (min of meer) te laten mislukken; hij was veel te poederig. Meer boter was dus het geheim, lees ik nu! Ik ga het toch binnenkort weer eens proberen, vind het zoooooo lekker!
Krijg je een deegbal, dan meer bloem toevoegen. Is het te fijn qua kruimels, voeg dan boter toe. Ben normaal best handig in de keuken maar onlangs heb ik het ook gepresteerd een crumble (min of meer) te laten mislukken; hij was veel te poederig. Meer boter was dus het geheim, lees ik nu! Ik ga het toch binnenkort weer eens proberen, vind het zoooooo lekker!