Lekker met lavas

07-06-2010 21:41 31 berichten
Toen we hier twee jaar geleden kwamen wonen, stond er in het kruidentuintje een lief lavasplantje. Leuk, daar weet ik wel wat mee: lekker in soep, lekker bij sommige soorten vis.



Het lieve lavasje voelt zich kennelijk erg thuis, want dit jaar is ie - nu al - uitgegroeid tot een struik van anderhalve meter hoog bij 75 cm.



Da's een hoop soep, die ik daarmee kan maken.



Maar zoveel soep wil ik niet. En ik hou niet van eten weggooien of laten bederven als het niet nodig is, dus bij deze wil ik graag advies:



In welke recepten gebruiken jullie lavas? Waar is het nou echt lekker bij?
lavas? wasdat?
Ik verbaas mij er toch iedere keer weer over hoeveel ik kan leren op het vivaforum. Ik had er echt nog nooit van gehoord.

Zojuist op google zag ik dat ie wel 2 meter kan worden! Misschien goed terugsnoeien dit najaar.

Verder geen tips. Helaas. Maar kan je 'm niet gewoon laten staan en denken, zolang ie mooi groen is staat ie mij goed. Of wil je echt die hele struik opeten (nou ja zo ongeveer dan)
Alle reacties Link kopieren
Wij noemen dat gewoon maggiplant
Oh, het is een maggi plant zie ik nu.
Ik gooi het echt alleen maar in de soep...



*Edit* Trouwens die van mij is hoger dan ik, en met bloemetjes
Maggiplant = lavas ja!



En wauw Tila! Wat huge



Wil jij me eens vertellen welke zonuren er bij jou op staan? Hier een petitpeuterig lavasplantje die niet goed wil aanslaan



Je kan het trouwens ook gewoon invriezen Tila, deed mijn moeder vroeger ook en die had gewoon het jaar rond lavas ter beschikking.
En lavas is volgens mij ook echt alleen een smaakmaker (soepen, sauzen, puree, etc) Ik ken tenminste niet echt gerechten waar een grote hoeveelheid lavas in gaat...
Iedereen die bij je op bezoek komt een bosje meegeven?
Alle reacties Link kopieren
quote:germanwings schreef op 07 juni 2010 @ 22:07:

Iedereen die bij je op bezoek komt een bosje meegeven?



Met zo'n grote struik kan je nog een leuk handeltje beginnen ook met je kruiden hier op het forum .

Of een stekje, nog beter, dan teken ik alvast in voor nummer 1 voor een stekje. Nog nooit verse lavas gegeten dus ben heel benieuwd.
Als je tot je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven.
Alle reacties Link kopieren
Zo heb ik een laurierstruik van 2 meter hoog. Merels hebben er al in genesteld. De lavas groeit gelukkig iets minder hard hier
De waarheid is dat iedereen zomaar wat probeert
Alle reacties Link kopieren
Mijn advies: Splitsen en mij een stuk geven!



Dacht altijd dat het tussen mijn oren zat en dat die plant niet bestond (dat het iets Drents was, mijn oma knikkerde dat door de soep). Ook nooit de moeite gedaan om te googlen of het bestond..
Een laurierstruik zou ik niet eten (itt lavas ) omdat ie giftig is, dus die mot je gewoon snoeiuh
Alle reacties Link kopieren
Nee hoor sarah, dit is keukenlaurier (stoofschotels enzo) dus kun je wel eten. Zou niet winterhard zijn, maar staat op goede plaats wat dat betreft, en nu niet meer kapot te krijgen
De waarheid is dat iedereen zomaar wat probeert
Alle reacties Link kopieren
Lavas is lekker in alles waar je maggi in gebruikt. Bijvoorbeeld in de gehaktballen, stoofschotels. Op smulweb staan ook lekkere recepten zag ik net iets van een aardappel lavas brood. Onder het kopje lavas als groente, dus dat schiet dan lekker op met die grote struik. Googlen op lavas recepten.

Bedankt voor de inspiratie ik ga het ook eens in mijn tuin zetten. :-)


Doetttieut?
Nou, zo groot dus. Ik denk dat ie nu 12 uur zon krijgt.



Alleen smaakmaker dus.Hmmmm.



Stekjes zijn op aanvraag te verkrijgen, want dit ga ik natuurkijk nooit invriezen. Niet allemaal
Alle reacties Link kopieren
quote:nlies schreef op 07 juni 2010 @ 23:08:

Nee hoor sarah, dit is keukenlaurier (stoofschotels enzo) dus kun je wel eten. Zou niet winterhard zijn, maar staat op goede plaats wat dat betreft, en nu niet meer kapot te krijgenEet je die laurier op? Ik vis ze altijd weer uit mijn stoofschotels als ze klaar zijn.
Als je tot je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven.
MV die grote vellen laurier zijn niet zpo lekker, maar het is niet giftig. Er zijn legio gerechten waar kleingemaakte laurier gewoon wordt opgegeten van de week nog zelf chimichurri gemaakt, daar zit heel veel laurier in.
Alle reacties Link kopieren
Grappig, ik heb het nog nooit gegeten. Ik heb echt een halve kast vol met kruiden maar blijkbaar nog nooit nodig gehad bij een recept. Ja die grote bladen gebruik ik veel in stoofschotels.



Maare, woon jij toevallig in de buurt bij Amsterdam? Dan zou ik wel een stekkie van jouw plant willen. Wil een kruidentuintje op het terras maken dus dat zou leuk zijn .
Als je tot je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven.
Ik woon niet heel ver van Amsterdam. Zal ik eens kijken hoe ik lavas veilig kan stekken?
zo'n struikje heb ik ook ongeveer, grote tuin dus eigenlijk hele dag zon.



nou, ik kreeg een tip van een kok dat het ook lekker is door de nasi.

zodoende ben ik een beetje gaan testen en het is lekker door de nasi, maar ook allerlei pastagerechten.

ik kook trouwens vrij scherp, ook pasta's en lavas geeft dan net dat beetje extra.



maar het is inderdaad een overdreven grote plant voor de hoeveelheid die je nodig hebt in een soepje....
Alle reacties Link kopieren
quote:tilalia2 schreef op 08 juni 2010 @ 07:57:

Ik woon niet heel ver van Amsterdam. Zal ik eens kijken hoe ik lavas veilig kan stekken?Ja leuk!
Als je tot je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven.
en je kunt gewoon een stuk van de plant afsteken met wortel en al.

als je dat weer poot wordt het net weer zo'n plant.
Gaaf hoor Tila! En hier doet ie het dus niet volop in de zon, heb hem nu in de halfschaduw gezet, kijken hoe dat gaat.



Wat betreft stekken; in het najaar of voorjaar kan je de plant gewoon splitsen, oftewel een stukje vanaf de wortels eraf halen (met een schop, of beter; met de hand. Maar dat lijkt me moeilijker met zo'n grote plant )



Laurier; ik was in de war met laurierkers! Die is wel giftig namelijk Laurierstruik zou je ook gewoon moeten kunnen snoeien Nlies.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven