Romertopf

01-10-2010 20:32 18 berichten
Alle reacties Link kopieren
Wie kookt er nog met de romertopf, ik heb dat ding weer uit de oude doos gehaald en al weer vanalles in klaar gemaakt. Heeft er nog iemand lekkere recepten, ik heb een heel lekker recept voor chili in de romertopf
Alle reacties Link kopieren
Ik heb een elektrische slowcooker, waar ik gerechten in maak die ik eerder met de romertopf maakte.. Kijk eens op smulweb ofzo en dan op slowcooker. De BK slowcooker is namelijk ook bedoeld voor in de oven.
Winterpret: Mijn koude handen onder jouw warme trui
Alle reacties Link kopieren
Ik heb ook een slowcooker, ook elektrisch.

Lekker stoofvlees mee te maken
Alle reacties Link kopieren
Romertopf,jeetje,bestaan die nog ja?

Ik had er heel vroeger ook eentje,bij ons was hét recept,blokjes kip met gekruimeld bouillonblokje,daarover heen krieltjes,en dan alle groentes die je lekker vind........

Mjammie,het water loopt me door het muiltje hier..
Alle reacties Link kopieren
ja de romertopf... heerlijk



wat wij altijd doen:

kipfilet,krieltjes,ui,knoflook,champignon en mosterd



ben wel benieuwd naar je chili recept
Als je een Römertopf zoekt, ze staan huizenhoog opgestapeld bij de kringloopwinkels. Meestal nog ongebruikt.
Alle reacties Link kopieren
Mijn moeder had vroeger ook een romertopf, maar die is een keer gebroken. Ze maakte altijd een rundvleesschotel met champignons en citroensap. Ik heb geen idee wat er nog meer in zat, maar ik vond het altijd heerlijk!
It's not you, it's me. No wait. It's you. It's totally you...
quote:moppetoet schreef op 01 oktober 2010 @ 21:05:

Als je een Römertopf zoekt, ze staan huizenhoog opgestapeld bij de kringloopwinkels. Meestal nog ongebruikt.Hey, wat grappig. Als iemand kringloopfan is ben ik het wel (morgen nationale kringloopdag overigens!!) maar ik heb ze eigenlijk nog nooit ergens gezien... welk deel van het land is dat dan (waar jij ze zoveel ziet)? misschien is het zo dat als je er op let, je ze dan pas ziet....
Alle reacties Link kopieren
quote:jacjac schreef op 01 oktober 2010 @ 21:00:

ja de romertopf... heerlijk



wat wij altijd doen:

kipfilet,krieltjes,ui,knoflook,champignon en mosterd



ben wel benieuwd naar je chili recept Hele kipfilets? En hoelang?
Alle reacties Link kopieren
Ik heb eens gekeken naar recepten van de slowcooker, dat gaat wel erg slow hihihihi, ik heb mijn romertopf via marktplaats gekocht, daat zijn ze nog volop te krijgen.Hier mijn recept van de chili:

2 flinke uien

2 tenen knoflook

olijfolie

een rode Spaanse peper, ontdaan van zaadjes en ragfijn gehakt

2 theelepels chilipoeder

1 theelepel komijnzaad

1 theelepel korianderzaad

1 eetlepel paprikapoeder

1 eetlepel Mexicaanse kruiden

zout, peper

500 gram mooi gehakt, rund of halfom naar keuze

2 blikken tomaatblokjes a 400 gram

200 gram zongedroogde tomaten in olie

snufje kaneel

snufje piment

een pot/blik bruine bonen

een blikje kidneybonen van 400 gram



BEREIDING:

Zet de Romertopf minstens een half uur helemaal onder (lauw) water.

Doe de uien en knoflook in een keukenmachine en maal fijn, of hak alles op de plank ragfijn. Kneus het komijnzaad en korianderzaad in een vijzel, zodat de heerlijke geur vrijkomt.

Fruit het uien/knoflookmengsel in een flinke scheut olijfolie in een flinke braadpan zachtjes glazig, en voeg dan de verse rode peper, het chilipoeder, paparikapoeder, komijn- en korianderzaad en peper en zout toe en fruit even mee. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Doe de zongedroogde tomaten met een scheutje van de olie in de keukenmachine, en pureer tot een gladde pasta. Doe dit, met de tomaatblokjes, kaneel en piment, bij het vlees en roer goed door. Proef of er eventueel nog zout en/of peper bij moet.

Haal de Romertopf uit het water, schep de saus in de Topf en zet de deksel er op. Zet de Topf iets onder het midden in de NIET voorverwarmde oven en zet deze aan op 150 graden. Laat de saus nu een uur sudderen in de oven. Laat ondertussen de bonen uitlekken. Zet na een uur de oven uit, roer de bonen door de saus, zet de Topf terug in de nog warme oven en laat nog een kwartiertje staan, zodat de bonen warmen. Heerlijk met rijst, guacamole, zure room en een lekkere komkommersalade!

dit recept heb ik al diverse malen gemaakt, Heerlijk!!
Alle reacties Link kopieren
het al bestaande topic



misschien heb je er iets aan!
Alle reacties Link kopieren
Oh jaaaaa!

Ik heb er zelfs 2 een grote en een wat kleinere.

Inderdaad bij de kringloop winkel gekocht voor een paar euro.

Ik maak er heerlijke dingen in kan bijna niet misgaan.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb nog nooit 'uit' een Romertopf gegeten, maar wat ik mij afvraag: Wat is het verschil tussen gewoon het eten laten sudderen en het bereiden in de Romertopf? Wat is het speciale van de Romertopf?
Wat ik mij herinner van de Römertopf is een jeugdtrauma.

Mijn oma had een (compleet) haasje gebraden, dus inclusief pootjes, tandjes etc.



Dat werd kerst met een broodje hagelslag.
Alle reacties Link kopieren
quote:moppetoet schreef op 11 oktober 2010 @ 22:29:

Wat ik mij herinner van de Römertopf is een jeugdtrauma.

Mijn oma had een (compleet) haasje gebraden, dus inclusief pootjes, tandjes etc.



Dat werd kerst met een broodje hagelslag.



Oh wat afschuwelijk! Een echt Flappie-trauma dus!



Heeft nog iemand antwoord op mijn vraag wat de smaak van eten uit de R. zo bijzonder maakt t.o.v. gewoon sudderen/stoven?
Alle reacties Link kopieren
http://www.smulweb.nl/zoeken/?query=rom ... e=recepten



http://www.ah.nl/recepten/recept?id=591796



In de kookschriften van AH staan volgens mij een paar recepten. Daar zou je kunnen kijken.
Alle reacties Link kopieren
http://nl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B6mertopf

Daar staat: De römertopf of Romeinse stoofpot is een poreuze, aardewerken schaal met deksel. In deze schaal kunnen allerlei ingrediënten op een gezonde manier bereid worden. Het gebruik van de römertopf stamt al uit de tijd van de Romeinen. Door de ovenschaal veel te gebruiken trekken de aroma's van de gerechten in de schaal, wat voor een nog apartere smaak zorgt.



Voor gebruik moet de römertopf minimaal 15 minuten in koud water worden geplaatst. De schaal zal dit vocht opnemen. Door de schaal met deksel in de oven te plaatsen en deze langzaam op te warmen, ontstaat er een oven in een oven. Gedurende het bakproces zal het water verdampen, waardoor er een nevel ontstaat die de ingrediënten gaar stoomt. Hierdoor gaan vitaminen en voedingsstoffen niet verloren tijdens het kookproces. Ook is aanbakken onmogelijk. De schaal is erg gevoelig voor temperatuursschommelingen en mag daarom nooit in een voorverwarmde oven worden geplaatst. Ook het plaatsen van een hete schaal (direct uit de oven) op een zeer koud oppervlak kan voor problemen zorgen.



De römertopf is in allerlei vormen verkrijgbaar voor onder andere vlees, vis, aardappelen, knoflook en zelfs voor appels en is een traditioneel huwelijksgeschenk. Omdat de schaal poreus is, blijft de smaak van het gemaakte gerecht in de römertopf hangen. Het is daarom lekkerder zoete en hartige gerechten in verschillende römertopfs te bereiden.
Alle reacties Link kopieren
Nou, als ik een kringloopwinkel in de buurt vind (die er was is weg) dan ga ik ook eens kijken. Ik heb net in een pan gekookt. Ook lekker, maar heb alleen zoiets als jachtschotel gegeten dat een van mijn zussen had klaar gemaakt. Geen idee wat er in zat. Wel lekker.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven