Eten
alle pijlers
Simpele Turkse gerechten
donderdag 11 december 2008 21:43
Wie is er thuis in de Turkse keuken en kan wat eenvoudige gerechten posten zodat ik de producten en bereidingswijzen een beetje leer kennen? Ik ben namelijk wel toe aan wat nieuwe ideeen en er is net een nieuwe Turkse groenteman / supermarkt hier in de wijk geopend. We houden wel van lekker pittig ook. Alvast bedankt!
donderdag 11 december 2008 21:46
Gevulde wijnbladeren zijn echt typisch turks.
Ingrediënten:
* 1 potje of 30 verse wijnbladeren
* 5 klein. fijngehakte uien
* 350 gr kalfsgehakt
* 2/3 kopje rijst 5 minuten geweekt in kokend water en afgegoten
* 1 theelepel fijngestampte muntblaadjes
* 2 theelepels fijngehakte peterselie
* een snufje kaneel
* zout en peper naar smaak
* 2 eetlepels olijfolie
* water of kippebouillon
* sap van 1 citroen
Bereiding:
1. Vouw de wijnbladeren voorzichtig open en spoel ze af onder koud stromend water.
2. Meng uien, gehakt, rijst, munt, peterselie, kaneel, zout, peper en olijfolie door elkaar.
3. Vorm van 1 eetlepel van het mengsel een ovaal balletje, leg het op een druiveblad en rol het op.
4. Leg de bladeren met de nerven naar beneden.
5. Leg de vulling onder het midden van het blad.
6. Vouw de twee zijpunten naar elkaar toe.
7. Rol de dolma van onderaf stevig op.
8. Maak als het vulsel op is van de overgebleven bladeren een laag onder in een casserole die net groot genoeg is om alle gevulde bladeren te bevatten.
9. Leg de gevulde bladeren en de losse laag om laag tot de casserole is gevuld.
10. Giet er zoveel water of bouillon over dat de bladeren net onder staan en besprenkel ze met citroensap.
11. Verzwaar de massa met een bord en doe een deksel op de casserole.
12. Breng het aan de kook op matig vuur, laat het daarna op een laag pitje ongeveer 1 uur zacht sudderen.
13. Laat de bladeren afkoelen in de bouillon, giet het af en dien het gerecht koud op.
Ingrediënten:
* 1 potje of 30 verse wijnbladeren
* 5 klein. fijngehakte uien
* 350 gr kalfsgehakt
* 2/3 kopje rijst 5 minuten geweekt in kokend water en afgegoten
* 1 theelepel fijngestampte muntblaadjes
* 2 theelepels fijngehakte peterselie
* een snufje kaneel
* zout en peper naar smaak
* 2 eetlepels olijfolie
* water of kippebouillon
* sap van 1 citroen
Bereiding:
1. Vouw de wijnbladeren voorzichtig open en spoel ze af onder koud stromend water.
2. Meng uien, gehakt, rijst, munt, peterselie, kaneel, zout, peper en olijfolie door elkaar.
3. Vorm van 1 eetlepel van het mengsel een ovaal balletje, leg het op een druiveblad en rol het op.
4. Leg de bladeren met de nerven naar beneden.
5. Leg de vulling onder het midden van het blad.
6. Vouw de twee zijpunten naar elkaar toe.
7. Rol de dolma van onderaf stevig op.
8. Maak als het vulsel op is van de overgebleven bladeren een laag onder in een casserole die net groot genoeg is om alle gevulde bladeren te bevatten.
9. Leg de gevulde bladeren en de losse laag om laag tot de casserole is gevuld.
10. Giet er zoveel water of bouillon over dat de bladeren net onder staan en besprenkel ze met citroensap.
11. Verzwaar de massa met een bord en doe een deksel op de casserole.
12. Breng het aan de kook op matig vuur, laat het daarna op een laag pitje ongeveer 1 uur zacht sudderen.
13. Laat de bladeren afkoelen in de bouillon, giet het af en dien het gerecht koud op.
Peas on earth!
donderdag 11 december 2008 21:51
Turkse dürüm van de knorr wereldgerechten....dat breekt zo lekker de week!
Nee geintje:
Heerlijk voor bij stokbrood (lavas)
tomaat en ui heel fijn snijden en in een kom doen.
peper, knoflook en sambal erbij.
Flinke hoeveelheid peterselie in kleine stukjes knippen en toevoegen.
Goed door elkaar roeren.
Afiyet olsun!
Nee geintje:
Heerlijk voor bij stokbrood (lavas)
tomaat en ui heel fijn snijden en in een kom doen.
peper, knoflook en sambal erbij.
Flinke hoeveelheid peterselie in kleine stukjes knippen en toevoegen.
Goed door elkaar roeren.
Afiyet olsun!
donderdag 11 december 2008 22:00
quote:miepje1971 schreef op 11 december 2008 @ 21:51:
Turkse dürüm van de knorr wereldgerechten....dat breekt zo lekker de week!
Hahaha, die Knorrrrrr-meuk komt er hier ook niet in. Verschillende looks, maar het smaakt werkelijk allemaal hetzelfde... (karton?) daarom, geen tijd om uren in de keuken te staan, maar ik wil wel graag iets puurs en vers.
Turkse dürüm van de knorr wereldgerechten....dat breekt zo lekker de week!
Hahaha, die Knorrrrrr-meuk komt er hier ook niet in. Verschillende looks, maar het smaakt werkelijk allemaal hetzelfde... (karton?) daarom, geen tijd om uren in de keuken te staan, maar ik wil wel graag iets puurs en vers.
donderdag 11 december 2008 22:15
Tis inderdaad wel veel werk, maar eigenlijk helemaal niet moeilijk. Je maakt het rijstmengsel volgens recept. Je moet de wijnbladeren (die je ongetwijfeld bij de turkse winkel kunt kopen) vooral goed afspoelen (volgens recept) en dan is het een kwestie van geduld: blad voor blad vullen en opvouwen/rollen.
Ik vind het lekker, maar de smaak van de wijnbladeren is redelijk uitgesproken en de meeste mensen vinden het lekker óf juist helemaal niet lekker.
Ik vind het lekker, maar de smaak van de wijnbladeren is redelijk uitgesproken en de meeste mensen vinden het lekker óf juist helemaal niet lekker.
Peas on earth!
donderdag 11 december 2008 22:22
quote:PrinsesOpDeErwt schreef op 11 december 2008 @ 22:15:
Tis inderdaad wel veel werk, maar eigenlijk helemaal niet moeilijk. Je maakt het rijstmengsel volgens recept. Je moet de wijnbladeren (die je ongetwijfeld bij de turkse winkel kunt kopen) vooral goed afspoelen (volgens recept) en dan is het een kwestie van geduld: blad voor blad vullen en opvouwen/rollen.
Ik vind het lekker, maar de smaak van de wijnbladeren is redelijk uitgesproken en de meeste mensen vinden het lekker óf juist helemaal niet lekker.Daarom, binnenkort kerstvakantie Lekker knoeien in de keuken... Ga 'm zeker wel uitproberen maar niet na een lange stressdag @ the office.
Tis inderdaad wel veel werk, maar eigenlijk helemaal niet moeilijk. Je maakt het rijstmengsel volgens recept. Je moet de wijnbladeren (die je ongetwijfeld bij de turkse winkel kunt kopen) vooral goed afspoelen (volgens recept) en dan is het een kwestie van geduld: blad voor blad vullen en opvouwen/rollen.
Ik vind het lekker, maar de smaak van de wijnbladeren is redelijk uitgesproken en de meeste mensen vinden het lekker óf juist helemaal niet lekker.Daarom, binnenkort kerstvakantie Lekker knoeien in de keuken... Ga 'm zeker wel uitproberen maar niet na een lange stressdag @ the office.
donderdag 11 december 2008 23:17
quote:PrinsesOpDeErwt schreef op 11 december 2008 @ 21:46:
Gevulde wijnbladeren zijn echt typisch turks.
Ingrediënten:
* 1 potje of 30 verse wijnbladeren
* 5 klein. fijngehakte uien
* 350 gr kalfsgehakt
* 2/3 kopje rijst 5 minuten geweekt in kokend water en afgegoten
* 1 theelepel fijngestampte muntblaadjes
* 2 theelepels fijngehakte peterselie
* een snufje kaneel
* zout en peper naar smaak
* 2 eetlepels olijfolie
* water of kippebouillon
* sap van 1 citroen
Bereiding:
1. Vouw de wijnbladeren voorzichtig open en spoel ze af onder koud stromend water.
2. Meng uien, gehakt, rijst, munt, peterselie, kaneel, zout, peper en olijfolie door elkaar.
3. Vorm van 1 eetlepel van het mengsel een ovaal balletje, leg het op een druiveblad en rol het op.
4. Leg de bladeren met de nerven naar beneden.
5. Leg de vulling onder het midden van het blad.
6. Vouw de twee zijpunten naar elkaar toe.
7. Rol de dolma van onderaf stevig op.
8. Maak als het vulsel op is van de overgebleven bladeren een laag onder in een casserole die net groot genoeg is om alle gevulde bladeren te bevatten.
9. Leg de gevulde bladeren en de losse laag om laag tot de casserole is gevuld.
10. Giet er zoveel water of bouillon over dat de bladeren net onder staan en besprenkel ze met citroensap.
11. Verzwaar de massa met een bord en doe een deksel op de casserole.
12. Breng het aan de kook op matig vuur, laat het daarna op een laag pitje ongeveer 1 uur zacht sudderen.
13. Laat de bladeren afkoelen in de bouillon, giet het af en dien het gerecht koud op.Haha PODje Deze zijn anders ook heel goed te nassen hoor;
Iyi geceler canim
Gevulde wijnbladeren zijn echt typisch turks.
Ingrediënten:
* 1 potje of 30 verse wijnbladeren
* 5 klein. fijngehakte uien
* 350 gr kalfsgehakt
* 2/3 kopje rijst 5 minuten geweekt in kokend water en afgegoten
* 1 theelepel fijngestampte muntblaadjes
* 2 theelepels fijngehakte peterselie
* een snufje kaneel
* zout en peper naar smaak
* 2 eetlepels olijfolie
* water of kippebouillon
* sap van 1 citroen
Bereiding:
1. Vouw de wijnbladeren voorzichtig open en spoel ze af onder koud stromend water.
2. Meng uien, gehakt, rijst, munt, peterselie, kaneel, zout, peper en olijfolie door elkaar.
3. Vorm van 1 eetlepel van het mengsel een ovaal balletje, leg het op een druiveblad en rol het op.
4. Leg de bladeren met de nerven naar beneden.
5. Leg de vulling onder het midden van het blad.
6. Vouw de twee zijpunten naar elkaar toe.
7. Rol de dolma van onderaf stevig op.
8. Maak als het vulsel op is van de overgebleven bladeren een laag onder in een casserole die net groot genoeg is om alle gevulde bladeren te bevatten.
9. Leg de gevulde bladeren en de losse laag om laag tot de casserole is gevuld.
10. Giet er zoveel water of bouillon over dat de bladeren net onder staan en besprenkel ze met citroensap.
11. Verzwaar de massa met een bord en doe een deksel op de casserole.
12. Breng het aan de kook op matig vuur, laat het daarna op een laag pitje ongeveer 1 uur zacht sudderen.
13. Laat de bladeren afkoelen in de bouillon, giet het af en dien het gerecht koud op.Haha PODje Deze zijn anders ook heel goed te nassen hoor;
Iyi geceler canim
Iets wat vier dagen bloedt en niet doodgaat is niet te vertrouwen.
donderdag 11 december 2008 23:46
Turkse rijst:
1. beetje boter in een pan
2. half handje serhiye
3. even lichtbruin laten bakken
4. 2 kopjes Turkse rijst erbij gooien (Turkse rijst zijn dikkere korrels)
5. water erbij totdat het een vingerkootje boven de rijst uitkomt
6. klein beetje zout erbij
7, laten droogkoken op hoog vuur (totdat er "putjes" in de rijst komen")
8. gelijk vuur laag en verder gaar laten stomen
9. klaar
1. beetje boter in een pan
2. half handje serhiye
3. even lichtbruin laten bakken
4. 2 kopjes Turkse rijst erbij gooien (Turkse rijst zijn dikkere korrels)
5. water erbij totdat het een vingerkootje boven de rijst uitkomt
6. klein beetje zout erbij
7, laten droogkoken op hoog vuur (totdat er "putjes" in de rijst komen")
8. gelijk vuur laag en verder gaar laten stomen
9. klaar
donderdag 11 december 2008 23:51
Mante:
1. pak Manti vd Turkse supermarkt (soort kleine raviole, gevuld met gehakt of kaas
2. Mani laten koken
3. paar scheppen Turkse yoghurt in een bak aanmaken met water totdat het lekker romig wordt, beetje knoflook erbij en zout erbij
4. Salcar met boter in een pannetje laten bakken
5. Manti op een bord doen
5. Yoghurt eroverheen
6. klein beetje Salcar eroverheen
7. klaar
1. pak Manti vd Turkse supermarkt (soort kleine raviole, gevuld met gehakt of kaas
2. Mani laten koken
3. paar scheppen Turkse yoghurt in een bak aanmaken met water totdat het lekker romig wordt, beetje knoflook erbij en zout erbij
4. Salcar met boter in een pannetje laten bakken
5. Manti op een bord doen
5. Yoghurt eroverheen
6. klein beetje Salcar eroverheen
7. klaar
donderdag 11 december 2008 23:59
Karniyarik - gevulde aubergines
1. een aubergine
2. om en om in de lengte een reep vd schil afsnijden
3. door midden snijden in de lengte en in olie even aanbakken
4. oven voorverhitten op 180 graden
5. in een pan ong. 200 gram gehakt rul bakken
6. ui, tomaat, peterselie, peper en zout erbij en ff gaar laten bakken
7. aubergines uithollen met een lepel en vullen met het gehaktmengsel en schijfjes tomaat erop
8. in een ovenschaal leggen, laagje water op de bodem
9. in ongeveer 20 min gaar laten braden in de oven
10. klaar
1. een aubergine
2. om en om in de lengte een reep vd schil afsnijden
3. door midden snijden in de lengte en in olie even aanbakken
4. oven voorverhitten op 180 graden
5. in een pan ong. 200 gram gehakt rul bakken
6. ui, tomaat, peterselie, peper en zout erbij en ff gaar laten bakken
7. aubergines uithollen met een lepel en vullen met het gehaktmengsel en schijfjes tomaat erop
8. in een ovenschaal leggen, laagje water op de bodem
9. in ongeveer 20 min gaar laten braden in de oven
10. klaar
vrijdag 12 december 2008 00:06
Kabak Dolmasi - gevulde courgette
1. courgette
2. in de lengte doormidden snijden en uithollen met een lepel
3. in een pan ong. 200 gram gehakt rul bakken
6. ui, tomaat, klein beetje gekookte rijst, dille, munt, peterselie, zout, peper, paprikapoeder erbij
7. vul de courgette hiermee
8. leg ze strak in een pan (zodat ze niet omvallen)
9. boter en water in de pan en eventueel klein beetje Salcar
10. deksel op de pan en gaar laten stoven
11. klaar
1. courgette
2. in de lengte doormidden snijden en uithollen met een lepel
3. in een pan ong. 200 gram gehakt rul bakken
6. ui, tomaat, klein beetje gekookte rijst, dille, munt, peterselie, zout, peper, paprikapoeder erbij
7. vul de courgette hiermee
8. leg ze strak in een pan (zodat ze niet omvallen)
9. boter en water in de pan en eventueel klein beetje Salcar
10. deksel op de pan en gaar laten stoven
11. klaar
vrijdag 12 december 2008 00:28
Recept voor Borek:
Origineel:
12 x filodeeg (of bladerdeeg)
Gehakt
Feta
Water/ Zout/ Olie
Gesnipperd ui
Eieren
Koriander (of peterselie
Alle deeglapjes uitrollen tot ze heel dun zijn.
Op een stapel leggen met wat meel ertussen zodat ze niet plakken.
Het gehakt met ui en kruiden rul bakken.
Een grote pan water aan de kook brengen. Olie en zout er in. ! voor 1 de deeglapjes even onderdompelen in t kokende water en vervolgens in een bak koud water dompelen. Dan een ovenschaal invetten en 3 deeglapjes erin leggen daarop het gehakt met de feta. Weer 3 lapjes en stapelen tot alles op is. Op de bovenkant (dus de laatste 3 lapjes) eigeel aanbrengen en de ovenschaal in de oven op 180-200 graden, 30 minuten.
Eet smakelijk!
Origineel:
12 x filodeeg (of bladerdeeg)
Gehakt
Feta
Water/ Zout/ Olie
Gesnipperd ui
Eieren
Koriander (of peterselie
Alle deeglapjes uitrollen tot ze heel dun zijn.
Op een stapel leggen met wat meel ertussen zodat ze niet plakken.
Het gehakt met ui en kruiden rul bakken.
Een grote pan water aan de kook brengen. Olie en zout er in. ! voor 1 de deeglapjes even onderdompelen in t kokende water en vervolgens in een bak koud water dompelen. Dan een ovenschaal invetten en 3 deeglapjes erin leggen daarop het gehakt met de feta. Weer 3 lapjes en stapelen tot alles op is. Op de bovenkant (dus de laatste 3 lapjes) eigeel aanbrengen en de ovenschaal in de oven op 180-200 graden, 30 minuten.
Eet smakelijk!
vrijdag 12 december 2008 01:02
vrijdag 12 december 2008 01:04
vrijdag 12 december 2008 01:06
quote:eenelfje schreef op 11 december 2008 @ 23:51:
Mante:
1. pak Manti vd Turkse supermarkt (soort kleine raviole, gevuld met gehakt of kaas
2. Mani laten koken
3. paar scheppen Turkse yoghurt in een bak aanmaken met water totdat het lekker romig wordt, beetje knoflook erbij en zout erbij
4. Salcar met boter in een pannetje laten bakken
5. Manti op een bord doen
5. Yoghurt eroverheen
6. klein beetje Salcar eroverheen
7. klaareven vraagje: wat is salcar voor iets? kruid, kaas of iets heel anders?
Mante:
1. pak Manti vd Turkse supermarkt (soort kleine raviole, gevuld met gehakt of kaas
2. Mani laten koken
3. paar scheppen Turkse yoghurt in een bak aanmaken met water totdat het lekker romig wordt, beetje knoflook erbij en zout erbij
4. Salcar met boter in een pannetje laten bakken
5. Manti op een bord doen
5. Yoghurt eroverheen
6. klein beetje Salcar eroverheen
7. klaareven vraagje: wat is salcar voor iets? kruid, kaas of iets heel anders?