Werk & Studie alle pijlers

Doorgaan in deze sector of teruggaan

30-07-2021 21:04 7 berichten
Ik weet even niet meer wat ik moet doen qua baan en ben benieuwd naar jullie ideeën. Ik heb 15 jaar administratief werk gedaan bij 1 zelfde werkgever waar ik het naar m'n zin had. 2 jaar geleden ongeveer kreeg ik steeds vaker het gevoel dat ik iets anders wilde, iets voor andere mensen wilde betekenen, en ben daarom vorig jaar overgestapt naar een verzorgende IG functie (met opleiding). De werkplek viel tegen. Geen begeleiding, roddelcultuur, de werknemers die er al 20 jaar werken hadden alles voor het zeggen (zij op kantoor gezellig kletsen en de leerlingen het schompes laten werken) en dan ook geen tijd willen maken voor uitleg of het aftekenen van handelingen waardoor er geen voortgang was). Heb hier meerdere gesprekken over gevoerd met teamleider, manager maar niks veranderde. Hele klas wilde opstappen en er zijn er nu inclusief mij 4 opgestapt. Ik begon steeds vaker met tegenzin naar het werk te gaan en merkte ook de laatste tijd dat ik slecht tegen het "geklaag" van de bewoners kon. Begrijp me niet verkeerd, de mensen zelf zijn lief en blij met de hulp die ze kregen, maar het vele geklaag over alles in het leven wilde ik eigenlijk niet meer aanhoren. Ik heb dat nooit laten merken en ben altijd professioneel gebleven, maar van binnen trok ik het slecht. Door dit en doordat het een slechte werkplek was ben ik gestopt.

Maar nu weet ik echt niet meer wat ik dan wel wil. Er gaan allerlei vragen door m'n hoofd al weken en ik weet er zelf de antwoorden niet op.

Ga ik door (met een nieuwe VIG opleiding) of terug naar m'n oude werk. Ik weet dat ik terug kan. De secundaire voorwaarden waren altijd goed en heb nooit gedoe gehad met de werkgever. Alleen ben ik niet voor niks gestopt, want ik zag er geen uitdaging meer in.
Maar aan de andere kant, wil ik wel nog iets voor mensen betekenen? Wil ik mensen wel de rest van m'n leven wassen en aankleden? Wil ik terug naar m'n oude werk? Of ga ik in oktober een nieuw traject beginnen bij een andere werkgever?
Ik kan gewoon geen beslissing maken. Ik ben bang dat welke kant ik ook kies ik toch de verkeerde keus ga maken en dit blijft maar in m'n hoofd spoken.

Hebben jullie ideeën wat ik zou kunnen doen om de keus wat makkelijker te maken voor mezelf? Ik weet dat ik zelf de keus zal moeten maken maar misschien zie ik iets over het hoofd waar ik rekening mee moet/kan houden.
Iets voor mensen kunnen betekenen is een heel breed begrip met duizenden mogelijkheden. Dit kun je op zo veel manieren vormgeven dat het m.i. begint met een paar vragen aan jezelf:
- wat versta je onder "iets voor mensen betekenen?"
- wat moet het jou opleveren?
- wat zijn je sterke punten?
- wat wil je ermee bereiken?
- wat voor een doelgroep trekt je aan?

De hond uitlaten van iemand die het nu niet kan, taalles geven aan mensen met een achterstand, voorlezen in de bieb, wensbrenger bij de make-a-wish, vrijwilliger bij de voedselbank, en ga maar door zijn manieren waarbij je veel betekent zonder dat je mensen fysiek hoeft te verzorgen en hun bagage hoeft aan te horen.

Over het algemeen vrijwilligersfuncties. Maar er zijn zeker ook betaalde functies in te vinden.

Als ik jou was, dan zou ik terug gaan naar mijn oude werkgever, de tijd en rust nemen om uit te vinden wat ik wil en van daaruit nieuwe keuzes te maken. Bijvoorbeeld een mix van je eerdere functie met vrijwilligerswerk.
Alle reacties Link kopieren
Er zijn meer richtingen dan in de zorg of administratief. Misschien kun je iets in de hrm doen en daar een opleiding in doen, of de wat meer zakelijker dienstverlening, of richting mensen adviseren.
Ikzelf ben erachter dat ik niet langdurig met dezelfde clienten wil werken en het leuk vind om in een team te werken waar men graag innoveert. Ik heb dat nu gevonden in een bepaald hoekje onderwijs.
Ik zou als ik jou was eens gaan praten met een loopbaancoach, om deze laatste ervaring te gebruiken om scherper te krijgen wat je wil.
Misschien ben je er al met je vorige baan en een avond vrijwilligerswerk, of een bijscholing in je vorige functie.
'Ik begon steeds vaker met tegenzin naar het werk te gaan en merkte ook de laatste tijd dat ik slecht tegen het "geklaag" van de bewoners kon'.


Als je het na 2 jaar zo ervaart moet je je afvragen hoe dit na 10 jaar voor je zal zijn. Of na 25 jaar.
Met dit werk zie je veel verdriet, rouw en ellende. Een luisterend oor bieden is part of the job en het is belangrijk. Als je dit niet kan of wil opbrengen wordt het lastig.
Alle reacties Link kopieren
Iets voor mensen betekenen kan ook zijn; een kapotte verwarmingsketel repareren of elektriteitskabels vervangen of een verstopping verhelpen. Je kunt dat ook in de leren werken variant doen en het betaald beter als de zorg.
Mensen zijn heel blij als je komt en je krijgt lekkere koeken bij de koffie en vaak ook iets warms voor bij de lunch.
Alle reacties Link kopieren
De werkcultuur in de lager opgeleide laag van de zorg is schokkend. Ik heb me daar vaak over verbaasd. Ik zou daar nooit voor kiezen.

De vraag voor jou is waar je zingeving en voldoening uithaalt. En dat hoeft niet perse in een betaalde baan te zijn. Dat hoeft ook niet in de zorg te zijn. Probeer wat breder te denken. Je zit nu vast in voor jouw gevoel maar 2 keuzes maar er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden.

Mensen ‘helpen’ is ook zooo ongelooflijk breed. Want wat is mensen helpen dan? Wat betekent dat voor jou? Achter de klantenservice bijvoorbeeld help je namelijk ook iemand. Dus waarom zit dat ‘helpen’ dan in de zorgsector? Waarom wil jij die mensen helpen, wat haal jij daar dan uit, waarom heb je dat nodig? Welke behoefte van jou ligt daar dan? Kun je dat anders invullen? Enz enz.

Vaak gaat het over iets wezenlijks willen bijdragen in deze snelle oppervlakkige wereld waarin we soms lijken te leven. Dat bijdragen kan op zoveel manier. En, met de coronacrisis hebben we gezien hoe wezenlijk belangrijk bijvoorbeeld ook de horeca en sportclubs zijn, mensen hebben ontspanning, plezier en elkaar nodig om zich fijn te voelen.

Probeer het concept ‘anderen helpen’ breder te zien en te ontdekken waar jouw behoefte vandaan komt.
Geloof niet alles wat je denkt.
Alle reacties Link kopieren
Heb je de mogelijkheid verpleegkunde te doen ipv VIG? Dan zijn je mogelijkheden namelijk eindeloos veel groter en kun je ook op zoek naar werk binnen de zorg wat beter bevalt.
Ik merk (helaas) ook dat in de lager opgeleide werkvelden (denk aan verpleeghuis) de sfeer erg slecht en onprofessioneel is. Nu ik zelf HBO verpleegkunde doe en in een ziekenhuis werk merk ik dat de sfeer al vele malen beter en professioneler is. Ik hoop eigenlijk dat ik m'n plek helemaal ga vinden op het moment dat ik ga specialiseren.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven