Geen resultaten gevonden Probeer een andere zoekterm

Zoekfilters:

Werk & Studie alle pijlers

Het salaris van een verpleegkundige....

10-09-2007 18:02 35 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Sinds enkele jaren werk ik als verpleegkundige in een algemeen ziekenhuis. Momenteel ben ik werkzaam op een afdeling interne geneeskunde en oncologie, overigens met veel plezier.

De laatste tijd merk ik dat er steeds meer medische handelingen naar de verpleegkundige worden toegeschoven als venflons prikken, venapunctie en ECG maken. De afdeling waar ik werk biedt ook ruimte voor het geven van chemotherapie, welke door de verpleegkundige wordt aangehangen.

Zoals meer verpleegkundigen wel zullen herkennen, neemt de werkdruk behoorlijk toe: patiënten worden zo kort mogelijk opgenomen, zo mogelijk wordt de patiënt zelfs thuis verder behandeld. De patiënten die in het ziekenhuis liggen, zijn over het algemeen ernstig ziek, waardoor de complexiteit van het werk flink toeneemt.

Helaas kampen ziekenhuizen al jaren met personeelstekorten, waardoor de verpleegkundige over een behoorlijke draagkracht moet beschikken.

Ter verduidelijking een voorbeeld uit mijn eigen ervaring: onze afdeling beschikt over vier 1-persoonskamers waar over het algemeen ernstig zieke of terminale patiënten worden verpleegd, daarnaast twee 2-persoonskamers en zes 4-persoonszalen, wat het totaal brengt op 32 patiënten. Onder deze 32 patiënten zijn er gemiddeld 8 tot 13 patiënten die voor chemokuur komen en enkele dagen blijven.

De personele bezetting is in de avonden en nachten naar mijn idee minimaal: doordeweeks zijn er vier avonddiensten (waaronder meestal één of twee leerlingen), in het weekend bestaat de avonddienst uit drie mensen, waaronder meestal één leerling.

De nachtdienst bestaat uit twee mensen, vaak één verpleegkundige en één leerling. Op een afdeling als interne/oncologie ligt het sterftecijfer gemiddeld hoger, wat betekent dat er regelmatig zorg rondom de stervende patiënt geboden wordt, zo ook 's nachts natuurlijk.

Zoals ik al vertelde doe ik mijn werk met erg veel plezier, al is het niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel vaak een zware baan met erg veel verantwoordelijkheden. Eerlijk gezegd heb ik daarom moeite met het, naar mijn idee, minimale salaris van de verpleegkundige. Bij een werkweek van 36 uur verdien ik, inclusief ORT, zo rond de 1600 euro bruto. Ik begrijp dat niet iedereen een dijk van een salaris kan hebben, maar wanneer je dit salaris vergelijkt met de salarissen in het bedrijfsleven, staat dat totaal niet in verhouding tot elkaar. Zéker niet gelet op de verantwoordelijkheden van de verpleegkundigen.

Wanneer ik hierover praat met collega's, krijg ik vaak te horen dat hij/zij het daarmee helemaal eens is, maar dat er toch niets aan te veranderen valt. Óf 'dan had je de verpleging maar niet in moeten gaan' is ook zo'n veelgehoorde opmerking. Óf 'ik maak me er niet zo druk om, mijn man is toch kostwinner'.

Ben ik nou echt de enige die hier zo over denkt, of zijn er meer verpleegkundigen die moeite hebben met het minimale salaris (ónder modaal!), ondanks de verantwoordelijkheden, alle extra taken, de complexiteit van zorg én de werkdruk?
Alle reacties Link kopieren Quote
1600 bruto, daar schrik ik van !! Ik zit zelf in het onderwijs en ook daar is de werkdruk erg hoog en naar mijn idee onderbetaald. Ik maak weken van 42-45 uur (vakantie als compesatie) en verdien 2250 euro bruto.

Ligt het misschien aan het feit dat verpleegkundige een mbo opleiding is of is het ook een hbo opleiding? Bij een hbo opleiding en zeker bij een baan met deze verantwoordelijkheden zou ik een hoger salaris verwachten.
Alle reacties Link kopieren Quote
ik neem aan dat je 1600 euro netto bedoelt??werk ook in het ziekenhuis (chirurgische afdeling) en vind ook dat we weinig verdienen als je kijkt naar verantwoordelijkheden en werkdruk. Momenteel weer flinke bezuinigingen bij ons: vacaturestops (terwijl we al te weinig verpleegkunidgen hebben op de afdeling), diensten inkorten maar wel dezelfde hoeveelheid werk moeten doen, zowel in de dagdienst als in de late dienst een verpleegkundige moeten inleveren!!

We hebben een afdeling met 38 bedden. We horen in de dagdienst 1 op 6 te draaien. 1 op 8 en 1 op 10 (!!) zijn tegenwoordig echter 'normaler' dan 1 op 6!! Aandacht voorde patiënt schiet er gewoon bij in. De meest zieke patiënten probeer je de zorg te geven die ze hard nodig hebben, en bij de rest van de patiënten 'hoop' je soms maar dat het allemaal goed blijft gaan (omdat je gewoon geen tijd voor ze hebt!). In de late dienst zijn we met 4 (waarvan minimaal 1 leerling , in het weekend met 2 vpk en 1 leerling en moeten we de keuken er ook zelf bij doen) en in de nachtdienst met 2.

Artsen zijn erg makkelijk in het afschuiven van taken naar de verpleging. Gelukkig zijn wij een afdeling waarbij echt door de verpleging gezegd wordt dat wij niet van plan zijn om dat allemaal te gaan doen, omdat we geen tijd hebben, er niet voor betaald worden, het onze taak niet is. En het afdelingshoofd steunt ons daarin!!Ik wordt inderdaad ook kotsmisselijk van opmerkingen als 'wat een roeping om verpleegster te zijn!!' Vooral ook het woord verpleegster.....

Net of het werk je zoveel voldoening geeft, dat je eigenlijk geen loon meer hoeft te ontvangen ofzo.Maar ja, wat kun je eraan doen. Klagen helpt weinig. Binnenkort hebben we een vergadering waar de laatste veranderingen tgv de bezuinigingen wordn besproken. Zal vast gezellig worden...not! En eigenlijk weet je ook gewoon dat er niets aan gedaan wordt, wat van hogerhand beslist wordt, wordt vast niet teruggedraaid omdat verpleegkunidgen lopen te roepen dat het allemaal niet kan....Miriam: je kunt verpleegkunde studeren op MBO en op HBO niveau, heb zelf HBO-V gedaan. Maar in de praktijk komt het erop neer dat iedereen op MBO niveau wordt uitbetaald. Het voordeel van een HBO-opleiding is dat je bepaalde vervolgstudies kunt doen, en dat je evt een leidinggevende functie kunt gaan vervullen. Op de werkvloer zie je verder weinig tot geen verschil tuusen MBO-ers en HBO-ers.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik ben ook verpleegkundige en ik schrik echt wat voor werkzaamheden jullie met zulke minimale bezetting moeten verrichten! Zelf heb ik vlak na mijn diplomering in een perifeer ziekenhuis gewerkt en daar was het ook altijd zo ontzettend druk. Ik hoopte altijd maar dat de patienten niet tegen me gingen praten want dan liep alles in de soep. Na drie jaar daar werken was ik doodop en kreeg ik een baan in een academisch ziekenhuis waar ik de werkdruk behoorlijk veel lager vond. ik werk nu op een gespecialiseerde afdeling waar ik de zorg voor twee hoogstens drie patienten heb. Heerlijk. Het zijn wel erg zieke patienten maar de werkzaamheden zijn gewoon veel beter te overzien. Het salaris is omdat ik al zo lang werk nu best redelijk (ik verdien hetzelfde als jij maar dan bij 24 uur werken). Omdat de werkdruk heel goed te dragen is vind ik het wel okee (al zou meer natuurlijk altijd welkom zijn). Ik vind dat je gelijk hebt dat het in jouw situatie echter veel te laag is!!!
Alle reacties Link kopieren Quote
Hai Streepje.

1600 euro bruto?

Arch daar schrik ik echt van. En van een opmerking als "mijn man is toch kostwinner" daar gaat mijn bloed van koken.

Werknemers zouden betaald moeten worden naar inspanning en verantwoordelijkheid. Ik ben ITer en in vergelijking met jou verdien ik echt een bak met geld. (meer dan 2 x zoveel, bruto). Ik heb best een zware baan met veel verantwoordelijkheid maar ik zorg niet voor mensen!!!

Wat ik hier allemaal lees daar word ik niet goed van.Hoe kan het nou toch dat we op die manier met onze verpleegkundigen om gaan, is dit overal zo?
Alle reacties Link kopieren Quote
*
Alle reacties Link kopieren Quote
Als je in schaal 44 zit (aanloop naar 45 dus) begin je idd met 1600 bruto zonder ORT. Echt veel te weinig voor de verantwoordelijkheden en werkzaamheden die je hebt en moet doen. Dit is ook een van de redenen geweest voor mij om een andere baan te zoeken. Waar ik 400 bruto per maand er op vooruit ga.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik ben het met je eens, het salaris staat niet in verhouding met de verantwoording die je hebt. En zeer zeker niet met wat de artsen en specialisten verdienen! Mijn dochter is ook verpleegkundige, ze werd helemaal depressief van de diensten die ze draaide, 1 vroege 7 tot 3, 1 late 3 tot elf, en dan de nachtdienst erachter aan 11 tot 7 uur s morgens!

Ze had totaal geen sociaal leven meer! Dat was het eerste jaar na het behalen van haar bachelor dat ze werkte! Ze werkte ook op de chirugische afdeling waar 26 patienten lagen die de dag ervoor geopereerd waren. En dan met zijn tweeen de nachtdienst draaien.

Maar goed, ze heeft het een half jaar gedaan, kon toen de studie doen voor nierdyalyse, en werkt nu hele makkelijke shifts van 7 to 3 of van 3 tot 8 's avonds geloof ik en het betaald ook nog beter.Dat is wel weer een voordeel van het werk, dat er heel veel mogelijkheden zijn om vooruit te komen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb zelf de HBO-V en 8 jaar in de psychiatrie gewerkt en herken veel van bovengenoemde.Ondanks dat ik het een mooi vak vond ben ik,toen de kans zich voordeed iets heel anders gaan doen.De combinatie werkdruk,salariering en grote verantwoordelijkheid speelden zeker mee in dat besluit.Hoewel ik de ervaring nooit had willen missen overigens!

Is dus niet bedoeld om anderen te ontmoedigen,maar wel een realistische kijk op het werkveld.Overigens is het een paar jaar geleden dat ik "geswitcht" ben.Mss dat de situatie nu iets verbeterd is...
Hey Lord,don't ask me questions
Alle reacties Link kopieren Quote
Het verhaal van TO had de mijne kunnen zijn.Ik werk nu 10 jaar op een interne/oncologische afdeling en ben inmiddels 16 jaar gediplomeerd.In die tijd zijn er alleen maar taken bijgekomen,waarvoor je ook bijscholingen moet volgen.Ik noem idd het maken van ECG's,venapuncties,venflons inbrengen,aan- en afsluiten PAC en PICC.En het salaris blijft gewoon hetzelfde!Het stoort me al jaren dat vrienden in het bedrijfsleven bij scholing,waardoor ze meer taken kunnen verrichten WEL een salarisverhoging krijgen.

Sinds kort werk ik 16 uur en zodra mijn jongste naar school gaat over een jaar,ga ik weer studeren om de zorg uit te gaan.Ik ben het inmiddels meer dan zat,mede door de verandering van patientenaanbod.(lees:verkeerde bedbezetting)Het lijkt tegenwoordig meer een psychiatrische/psychogeriatrische afdeling dan een ziekenhuis.Als ik dat leuk had gevonden ,had ik daar destijds wel voor gekozen.

Ik zal ook niemand het advies geven de zorg in te gaan.
Alle reacties Link kopieren Quote
Hier kan ik wel over door blijven praten! Ook werkzaam als Verpleegkundige in het ziekenhuis en maak rpecies hetzelfde mee. Ik vind ook dat de werkdruk te groot wordt. Je kan de belangrijke basis wrekzaamheden voor de patienten niet eens uitvoeren, laat staan dat beetje extra's wat je graag wilt doen maar gewoonweg niet haalbaar is. Ook al werk ik nu pas 7 jaar in de zorg, ik ben het eerlijk gezegd ook moe dat ik constant aan het strijden ben voor belangrijke dingen. En wat staat er tegen over? Wisseldiendiensten waar mijn hele bioritme van, van slag raakt. Stress stress en nog een stress waar je humeur er ook niet beter op wordt. En een loon wat te schandalig voor woorden is ten opzichte van de verantwoorderlijkheden die je hebt. Ook ik ben rodn aan het kijken voor iets anders. net als janejane38 trekt een baan buiten de gezondheidszorg me steeds meer. Moeilijke is dat je met deze opleiding vaak niet terecht kan buiten de zorg. Jane wat ga jij voor opleiding volgen? Welke richting wil je op?
Alle reacties Link kopieren Quote
Het is inderdaad moeilijk om met je verpleegkundige opleiding een baan buiten de gezondheidszorg te vinden. Ik was het een paar jaar geleden ook erg zat en heb veel gesolliciteerd. Ik had toen ook een post hbo opleiding voorlichting gevolgd. Uiteindelijk heb ik toen een baan gekregen als diabetes verpleegkundige. Dit beviel echter helemaal niet. Nu werk ik weer in het ziekenhuis op een specialistische afdeling en echt de werkdruk is daar veel minder hoog! Als we met te weinig mensen zijn worden er bedden gesloten. De opleiding is wel weer even aanpoten en helaas blijft de onregelmatigheid!
Alle reacties Link kopieren Quote
Nurselovely,

Ik zit in de nachtdienst en heb je bericht wel gelezen,maar niet beantwoord omdat onze pc's eens in de zoveel tijd gecontroleerd worden.Ik heb geen zin mij te moeten verantwoorden voor dingen die ik op een openbaar forum heb gezegd.(We kunnen bv ook niet meer hyven op het werk)Ik zit erover te denken om Nederlands te gaan studeren en ms tzt een baan te zoeken in het onderwijs.Maar dat is nog maar brainstormen hoor.

Ik weet gewoon wel zeker dat ik het werk aan het bed niet nog 25 jaar ga volhouden en een regelmatige baan in de zorg is verre van aantrekkelijk.De ORT is wat het netto salaris nog een beetje aantrekkelijk maakt.

Ik vrees dat we na eeuwen nog steeds last hebben van het Florencenightingalesyndroom,hoe vaak patienten ook niet tegen me zeggen dat het wel een roeping is.....Nou ,het enige wat ik hoor roepen,of eigenlijk meer echo-en is mijn lege bankrekening.

En ja,het is (meestal) mooi werk en absoluut een fijn gevoel iets voor iemand te kunnen betekenen.Wat ik jammer vind is dat daar financieel zo weinig waardering voor is en dat de tijd die je kunt besteden aan het daadwerkelijk "iets voor iemand betekenen"steeds krapper wordt omdat er domweg geen tijd voor is.
Alle reacties Link kopieren Quote
Streepje, stuur je posting gewoon ook eens naar een aantal kamerleden. Dan kunnen ze heel direct zien wat de dagelijkse praktijk inhoudt en wat daar dan aan betaling tegenover staat. Dit zijn dingen waar policiti iets aan hebben, en hopelijk de verpleegkundigen dan uiteindelijk ook!

xx lisa.
Alle reacties Link kopieren Quote
Jane jane dat is grappig. Ik heb er ook over nagedacht om iets in het onderwijs te gaan doen. Samen met nog tig ideeen haha maar goed. Vind het werk met kinderen/ jongeren oko erg leuk. Maar vind het ook fijn om na mijn werk klaar te zijn met werken. Oke een keer overwerken of in de avonduren vergaderen of wat dan ook is niet erg. Maar niet structureel nog na mijn lessen nog eens rapporten maken of werken nakijken...

Het is flink aanpoten in het onderwijs, maar volgens mij wel heel leuk werk! Hoop dat het je gaat lukken! Succes!Ik wil dit ook echt niet veel langer meer doen. Probleem is dat ik ook graag kindjes wil. En liefst zo snel mogelijk...al zal dat moeilijk worden.. Dus aan de ene kant nu heb ik een baan (al is het een jaarcontract) Maar wat als ik solliciteer en het loopt niet goed af. Dan heb ik niks meer... ach en nog meer gedachten die ik je zal besparen haha. allemaal maar moeilijk moeilijk moeilijk...
Alle reacties Link kopieren Quote
HeejIk heb dan maar heel kort in het ZH gewerkt (3 mnd) maar ik kwam er in die tijd al achter dat het niks voor mij was en dat er te veel dingen zijn die het werk van een verpleegkundige daar gewoon echt niet leuk maken voor mij, zowiezo ben ik meer van het sociale gebeuren dan van het verpleegtechnische.

Ben ook (HBO) starter op de arbeidsmarkt en heb nu ook een tijdelijke baan aangenomen bij de ggd. Voor na die tijd heb ik alweer 2 dingen lopen waar ik evt zou kunnen werken als ik wil. Het is echt ontzettend niet moeilijk om ander leuker werk binnen de zorg te krijgen.

Schrok er ook van hoeveel meer ik zou gaan verdienen bij mn nieuwe baan voor hetzelfde aantal uren (400 euro bruto meer per maand)Maar goed ik weet dus niet hoe dat is als je een baan buiten de zorg zoekt. Als je docent verpleegkunde/zorg/welzijn wilt worden moet je vaak toch weer ook een universitaire studie gedaan hebben volgens mij, iig als je op het HBO les wilt geven. Op het MBO zou je sneller aan de slag kunnen denk ik.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik ben ook verpleegkundige in een perifeer ziekenhuis. Met het geld dat ik verdien(en dat van mijn partner, ook in de zorg werkzaam) kunnen we op zich prima rond komen. MAAR: we moeten als verpleegkundigen veel te veel doen voor dit geld. We dragen heel veel verantwoordelijkheid en dat wordt absoluut niet beloond.De werkdruk neemt ook bij ons steeds meer toe. Management verwacht dat we wel een stapje harder rennen en ondertussen valt de 1 na de ander uitgeput neer. Ik heb nu 10 jaar mijn diploma(HBO-V) en besef me heel goed dat ik dit werk ook echt niet tot mijn 60ste ga volhouden(niet op deze afdeling in elk geval en dat wil ik ook helemaal niet).Aan het eind van een werkdag bekruipt me regelmatig het gevoel dat ik helemaal geen kwaliteit van zorg heb kunnen leveren. En daar bedoel ik dan mee: geen TIJD meer hebben voor de patienten. Schrijnend. De patienten die er het minst slecht aan toe zijn, krijgen de minste aandacht.In de avonden werken we met zijn 4-en op 35 patienten. 's Nachts zijn we met z'n tweeen.Triest heel triest....en geen hond die straks de zorg meer in wil door het slechte loon. Hoe moet dat als straks onze ouders oud zijn en zorg nodig zijn. En hoe zal het wel niet zijn als wij oud zijn?Josje
Alle reacties Link kopieren Quote
In het onderwijs ga je wel beter verdienen. Als beginner heb je voor een fulltime baan 2190 bruto. (laagste tree dus). Elk jaar wordt dat meer.

Ik ben wel naast de lessen ook met andere dingen bezig, maar die zijn ook verwerkt in je takenplaatje, zoals dat zo mooi heet. ( Bijv kunst en cultuuravondjes, ouderavonden, enz) Vergaderingen zijn in de baas zijn tijd. Dus al met al valt dat wel mee.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik zit in het onderwijs (voortgezet) en man zit in de zorg. Hij verdient meer dan ik (even afgezien van leeftijd/ervaringsverschil enzo). Onderwijs is fulltime tegenwoordig trouwens E 2250 bruto als startsalaris. Hij verdient iets meer bruto, maar krijgt daaroverheen nog wel een paar honderd euro ORT per maand, waardoor ie dus netto op zo'n goeie E 2000 uitkomt. Issie wel ic-verpleegkundige, maar heb 'm nog niet horen klagen. Op zich staat 'zijn' ziekenhuis er ook wel om bekend dat ze de dingen vrij goed voor elkaar hebben, dus die mazzel heeft ie.
Alle reacties Link kopieren Quote
Maar mannen verdienen nog steeds meer toch? In dit rare land???
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik weet dat dat inderdaad zo is, maar in dit geval niet. Hij verdient evenveel als zijn vrouwelijke collega, toevallig laatst een gesprek over gehad. Dat hij meer verdient in de zorg dan ik in het onderwijs komt doordat hij zich gespecialiseerd heeft als ic-verpleegkundige en dat brengt een leuke salarisschaal met zich mee. Zoals ik al zei, de ic in zijn ziekenhuis heeft 't goed voor elkaar dus de werkdruk valt mee. Daarbij de werkdagen die goed te doen zijn (bij een dagdienst om 16.15 thuis) en de vele vakantiedagen (6 weken per jaar) maken dat hij voorlopig niet weggaat denk ik.
Alle reacties Link kopieren Quote
Maar hij heeft denk ik ook wel een veel grotere verantwoordelijkheid dan jij, of zeg ik nu iets wat ik niet mag zeggen?
Alle reacties Link kopieren Quote
Nou, 't is meer een andere verantwoordelijkheid. Zal 't even uitleggen. Toen hij nog op een gewone verpleegafdeling werkte had hij eigenlijk meer verantwoordelijkheid dan nu. Op die andere afdeling was minder personeel en stond er minder gauw een arts naast het bed. Hier op de ic is meer personeel, is er altijd een arts in de buurt en is hij nooit in z'n eentje verantwoordelijk voor een patiënt. (En niet onbelangrijk, de patiënten zijn over het algemeen niet 'bij', je bent dus alleen verantwoordelijk voor je eigen daden).Ik moest laatst met een klas van 20 vmbo leerlingen een buitenspel gaan doen en gaan roeien (eerst een uur fietsen). Als je je bedenkt wat er dan allemaal mis kan gaan... Vind ik nogal een veranwoordelijkheid, want het zijn wel andermans kinderen. Daarbij had ik 't nog nooit eerder gedaan (net afgestudeerd en werkzaam op deze school) en de andere begeleider was een stagiaire. Probleem hier is dat kinderen, helemaal buiten de gewone lessituatie, hele rare dingen kunnen gaan doen.Ik snap wel wat je bedoelt, maar ik zie het zelf toch als een 'kunstje', iets wat te leren is. De dingen die mijn man doet, zijn routine voor hem, dingen die hij geleerd heeft. Hij zou in mijn baan hopeloos falen, alleen al omdat hij het vak dat ik geef niet beheerst (iets dat ik ook geleerd heb).En dat ik minder verdien maakt me niet uit hoor! Ben ook pas net afgestudeerd en hij heeft al 5 jaar werkervaring.
Alle reacties Link kopieren Quote
Zamirah schreef op 23 september 2007 @ 16:54:

Maar mannen verdienen nog steeds meer toch? In dit rare land???
Nope,niet in de zorg hoor ,tenminste dat is mijn ervaring.Er werd puur gekeken naar opleiding en jaren werkervaring,en dan verdienden sommige vrl collega's beter dan mannen.

En idd El 24 ,mijn ervaring is ook dat de IC behoorlijk hoog ingeschaald werd in het (academisch) ziekenhuis waar ik zelf werkzaam was.
Hey Lord,don't ask me questions
Alle reacties Link kopieren Quote
Klopt Robin, en eigenlijk is dat niet helemaal eerlijk. Zoals ik al eerder zei hebben ze 't op de ic bij m'n man best goed voor elkaar, terwijl op andere afdelingen verpleegkundigen dus wel stukken minder verdienen en veel meer werk moeten verzetten. Die salarissen zouden dus best omhoog mogen (van hem natuurlijk niet omlaag, haha!). Oké, de ic-opleiding is niet iets wat je moet onderschatten, maar de werkdruk op andere afdelingen ligt vaak veel hoger en daarom zouden die mensen ook wel meer mogen verdienen.

Anonymous

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven