Werk & Studie alle pijlers

Rechten/plichten tijdens re-integratie

29-09-2020 11:33 34 berichten
Alle reacties Link kopieren
Manlief heeft ruim 2 jaar geleden op de werkvloer een ongeluk gehad, kampt sindsdien mogelijk blijvend met een fysieke beperking. Zijn eigen (fysiek zware) werk zal hij zeer waarschijnlijk nooit meer kunnen uitvoeren. Na 1,5j ziektewet is het tweede spoor traject opgestart waarbij hij een half jaar op een werkervaringsplek uren kon opbouwen. Dit ging erg goed, en na de 2j ziektewet kon hij daar blijven terwijl hij een opleiding ging volgen om zijn bevoegdheid voor dat werk te halen. Na 2j ziektewet heeft het UWV echter beoordeeld dat zijn werkgever onvoldoende reintegratie mogelijkheden heeft geboden, en dat hij nog een jaar langer ziektewet krijgt en in die tijd weer bij zijn werkgever moet reintegreren (in een andere functie, want zijn eigen werk kan dus niet). Sinds een paar weken is hij daar mee bezig.

Dat reintegreren gaat echter voor geen meter. Werkgever is pissig op het UWV, probeert al 2 jaar lang van man af te komen door hem het leven zuur te maken en er op aan te dringen dat man zelf ontslag neemt. Nu zijn ze dus verplicht om man te laten reintegreren, terwijl ze niet weten wat ze met hem aan moeten (zijn eigen werk kan hij niet doen, maar voor andere functies in het bedrijf is hij niet geschikt) en hier sowieso totaal niet op zitten te wachten (dat zeggen ze ook gewoon, dat ze van hem af willen). Van het UWV moeten ze 'werk creëren' voor man. Dat doen ze dus: de meest stomme rotklusjes mag hij doen, en hiervoor krijgt hij geen fatsoenlijke werkplek, want 'door corona is er voor hem geen plek op kantoor'. Dus laten ze hem in de hal op de grond zitten. Dit is natuurlijk totaal niet werkbaar voor een gezonde werknemer, laat staan voor een werknemer met een fysieke beperking. Daarbij kan man eigenlijk nog niet autorijden, maar de locatie waar hij moet reintegreren is amper te bereiken met het ov. Van zijn werkgever moet hij dus toch autorijden, als hij dat niet wil doen gooien ze het op werkweigering. Man is door zijn beperking nu al 2x de macht over het stuur verloren. 1x op het parkeerterrein zonder gevolgen, maar ook 1x op de snelweg waardoor hij in de berm is beland. Werkgever zegt dat man 'gewoon wat positiever moet doen', 'iets meer zijn best moet doen'. Verder werkt hij nu maar 2 uur per dag, en door de erbarmelijke omstandigheden waarin hij moet werken crepeert hij daarna van de pijn. Toch blijven ze maar pushen dat hij meer uren moet werken, ze willen hem binnen een maand weer fulltime aanwezig hebben (want 'dat moet van het uwv').

Dit gaat natuurlijk allemaal totaal niet goed. Ik ben echt bang dat man zichzelf (en andere weggebruikers) op een hoop rijdt, en volgens zijn arts is dit alles ook ontzettend slecht voor zijn herstel (mogelijke kans op permanente beschadigingen als hij zo door gaat). Man geeft natuurlijk aan dat dit niet gaat, maar moet telkens weer op gesprek komen bij de hr-manager, directeur, e.d. Ze blijven zeuren dat hij het niet goed doet, en dreigen steeds met het inhouden van zijn loon en ontslag (want: werkweigering). De afspraak met de bedrijfsarts staat pas over een maand, en tot die tijd moet man maar meewerken want anders 'werkweigering'. Niet dat de bedrijfsarts zoveel zin heeft, want volgens zijn baas 'is dat ook maar een advies en hoeven ze daar niet naar te luisteren'. Het UWV wil zich hier niet in mengen, die zegt enkel dat werkgever ervoor moet zorgen dat man bij hen kan reintegreren zodat hij weer 'gewoon' fulltime kan werken. Hoe dat dan precies moet weten ze ook niet.

Wij hebben al advies ingeroepen van het juridisch loket en onze rechtsbijstandverzekering, maar volgens mij weet niemand precies hoe of wat. Iedereen zegt iets anders, en uiteindelijk komen we geen steek verder. Zijn er hier misschien mensen die hier ervaring mee hebben en ons meer kunnen vertellen / verder kunnen helpen?
Alle reacties Link kopieren
Maar hij zit toch nog steeds in het tweede spoor, ondanks die sanctie van het UWV richting werkgever? Wat is er met dat opleidingstraject gebeurd?
Nee heb je, ja kun je krijgen
Waarom meldt je man zich niet ziek dan?
Volgens mij moeten ze van het UWV zijn loon nog een jaar doorbetalen. Maar dat kunnen ze ook doen als hij op die werkervaringsplek werkt of de opleiding daar volgt. Dat ze zijn loon moeten doorbetalen betekent niet dat hij ook binnen het eigen bedrijf moet werken. Het is een loonsanctie.
Alle reacties Link kopieren
Wat Lemoos schrijft.

En is man lid van een vakbond? Vakbondsjuristen zijn wel goed gespecialiseerd in dit soort zaken, rechtsbijstandverzekering niet.

Voor nu:
Man moet dus werk doen op een niet arbo-verantwoorde werkplek als ik dat zo lees.
Dan kan hij daarvoor de arbo-consulent binnen het bedrijf inschakelen, of als die er niet is, contact opnemen met de bedrijfsarts. Geen maand op de afspraak wachten, maar nu contact opnemen!

Arboarts geeft idd een advies wat de werkgever naast zich neer kan leggen.
Echter in het vervolg proces zal het UWV een dergelijke actie van de werkgever wel gaan onderzoeken.
Alles wat er nu dus gebeurt voor jullie zelf goed bijhouden. Dossieropbouw en vorming is belangrijk.
Vandaar dus ook contact zoeken met arboarts.

Die kan wel een beoordeling maken of het 'vervangende werk' wat wg heeft bedacht door man uit te voeren is of niet, gezien zijn fysieke beperkingen enz.
Chamaedorea schreef:
29-09-2020 11:33
Van het UWV moeten ze 'werk creëren' voor man.

[...]

Toch blijven ze maar pushen dat hij meer uren moet werken, ze willen hem binnen een maand weer fulltime aanwezig hebben (want 'dat moet van het uwv').


Hebben jullie dat van het UWV gehoord? Of zegt de werkgever dat het UWV dat zegt? Volgens mij klopt dit namelijk niet.
Alle reacties Link kopieren
Kun je geen deskundigen oordeel aanvragen bij het uwv. Dat is bindend.
Als je niks doet, gebeurt er ook niks!
Alle reacties Link kopieren
00suus00 schreef:
29-09-2020 12:02
Kun je geen deskundigen oordeel aanvragen bij het uwv. Dat is bindend.
Ik denk dat dit al is gebeurd, vandaar die sanctie richting werkgever.
Nee heb je, ja kun je krijgen
Alle reacties Link kopieren
Nou dit klinkt echt verschrikkelijk!!
Ik zou de bedrijfsarts eerder contacten.
Zo kan het natuurlijk niet.
Geen juridische tips, maar het lijkt me verstandig dat man altijd iemand meeneemt naar de gesprekken met hr, directeur ed.

Is er een vetrouwenspersoon op het werk?
Maar waarom heeft UWV het tweede spoor terug gedraaid? Ik bedoel de nieuwe functie die je man had gevonden? Er werd hem zelfs een opleiding aangeboden. Gooit het UWV hier dan ook geen nieuwe kans voor je man weg?
Of lees ik dit verkeerd?
Beetje simpel hoe of oude werkgever nu ineens je man behandeld. Dat oude werkgever de nieuwe kansen niet aangeeft bij het UWV. Daar zullen ze toch aan meegewerkt moeten hebben?
UWV en arbodienst nu bellen. Geen maand wachten.
marsmellowwww schreef:
29-09-2020 12:43
Maar waarom heeft UWV het tweede spoor terug gedraaid? Ik bedoel de nieuwe functie die je man had gevonden? Er werd hem zelfs een opleiding aangeboden. Gooit het UWV hier dan ook geen nieuwe kans voor je man weg?
Of lees ik dit verkeerd?
Beetje simpel hoe of oude werkgever nu ineens je man behandeld. Dat oude werkgever de nieuwe kansen niet aangeeft bij het UWV. Daar zullen ze toch aan meegewerkt moeten hebben?
UWV en arbodienst nu bellen. Geen maand wachten.

Ik denk dat de werkgever de loonsanctie van de UWV interpreteert als 'dan moet hij ook weer voor ons werken, fulltime loon is fulltime aan de slag bij ons, en niet in het tweede spoor'.
Alle reacties Link kopieren
Jouw man is het slachtoffer van "bossing", oftewel "pesten door de baas". Ik adviseer hem de volgende stappen te zetten:

- maak een logboek van alles wat er inmiddels al gebeurd is en houd dit logboek vanaf nu heel goed bij
- verzamel zoveel mogelijk bewijs (mails, whatsappberichten, opgenomen telefoongesprekken)
- schakel zsm een advocaat in, gespecialiseerd in dit soort zaken, om de kwestie verder op te pakken

Voor wat betreft vervoer is overigens rechtspraak geweest dat werknemers dit zelf moeten oplossen en bekostigen, indien de werkgever passend werk biedt. Weigeren om reden van "geen vervoer" is dus niet slim. Dat ligt uiteraard genuanceerder wanneer het reizen met eigen vervoer het herstel belemmerd, maar dat moet dan wel goed onderbouwd worden. Weigeren obv van geen passend werk, kan wel een mogelijkheid zijn. Maar doe dat echt in overleg met een goede gespecialiseerde advocaat.
Ik zou het gesprek aangaan met UWV en hen vragen wat je hiertegen kunt doen. Zij hebben er een financieel belang bij dat je man op een goede manier wordt begeleid en zij hebben vermoedelijk vaker met dit bijltje gehakt.
Alle reacties Link kopieren
lemoos2 schreef:
29-09-2020 12:05
Ik denk dat dit al is gebeurd, vandaar die sanctie richting werkgever.
Nee, de loonsanctie zal zijn aan de hand van het re-integratieverslag dat is ingediend bij de WIA-aanvraag. Daar is uitgekomen dat er geen WIA-beoordeling komt totdat werkgever aantoont wel voldoende aan de re-integratie te hebben gedaan, met een maximum uitstel van een jaar.

TO, volgens mij hoeft dit derde jaar echt niet perse bij de eigen werkgever doorgebracht te worden, maar kan dat ook door een detachering bij de werkgever waar hij in het tweede spoor al werkte. Wellicht kan de werkgever nog bijdragen aan de opleiding ook, want door de detachering krijgt hij het door hem betaalde loon (gedeeltelijk?) betaald door de nieuwe werkgever. Iedereen blij: oude WG betaalt niet zomaar het loon zonder er iets voor terug te zien, nieuwe WG kan de nieuwe kracht nog wat langer "uitproberen" en je man kan werken aan zijn toekomst.
De houding van de werkgever lijkt me heel erg contraproductief. Houdt je man een dossier bij van hoe hij moet werken, wat hij moet doen op welke locatie en in welke omstandigheden? Mocht de werkgever besluiten het loon niet meer te betalen, dan kan je man aantonen wat de arbeidsomstandigheden waren... Niet op de werkcomputer bewaren natuurlijk!
Alle reacties Link kopieren
Nummer*Zoveel schreef:
29-09-2020 15:05
Jouw man is het slachtoffer van "bossing", oftewel "pesten door de baas". Ik adviseer hem de volgende stappen te zetten:

- maak een logboek van alles wat er inmiddels al gebeurd is en houd dit logboek vanaf nu heel goed bij
- verzamel zoveel mogelijk bewijs (mails, whatsappberichten, opgenomen telefoongesprekken)
- schakel zsm een advocaat in, gespecialiseerd in dit soort zaken, om de kwestie verder op te pakken

Voor wat betreft vervoer is overigens rechtspraak geweest dat werknemers dit zelf moeten oplossen en bekostigen, indien de werkgever passend werk biedt. Weigeren om reden van "geen vervoer" is dus niet slim. Dat ligt uiteraard genuanceerder wanneer het reizen met eigen vervoer het herstel belemmerd, maar dat moet dan wel goed onderbouwd worden. Weigeren obv van geen passend werk, kan wel een mogelijkheid zijn. Maar doe dat echt in overleg met een goede gespecialiseerde advocaat.
Dit... plus schakel een letselschade advocaat in. Ik lees dat de functiebeperking door een ongeluk op het werk is gekomen. De werkgever moet zorgen voor een veilige werkplek. De kans is aanwezig dat werkgever nalatig is geweest?
Indien de werkgever heeft nagelaten om voor een veilige werkplek te zorgen kan er wellicht een (flinke) schadevergoeding geëist worden om de jarenlange inkomensderving mee op te vangen.
Alle reacties Link kopieren
Wat een hel voor je kerel. :hug: voor jullie
Chocolade, altijd goed!
Alle reacties Link kopieren
Hopelijk lukt het me op alles te reageren.

Tweede spoor
Volgens zowel de contactpersoon van het tweede spoor als degene van het uwv die man gesproken heeft, mag het tweede spoor maximaal 6 maanden duren. Dit heeft hij dus gehad. Het UWV zegt dat man in eerste instantie bij zijn eigen werkgever moet reintegreren. Verlenging van het tweede spoor is uitsluitend mogelijk als man een plek kan vinden waar hij direct een vast contract krijgt voor een vergelijkbaar loon. Dat gaat hem niet worden met zijn huidige beperking. Op de werkervaringsplek waar hij dus 6 maanden gewerkt heeft kunnen ze hem geen betaalde functie aanbieden zolang hij geen diploma heeft. Zelfde geldt voor andere bedrijven in die sector. Hij zal dus eerst de opleiding (van 2 jaar) moeten volgen voordat hij in die sector betaald aan het werk kan. Volgens het UWV moet 'de weg naar werk zo kort mogelijk zijn', dus is reintegreren bij zijn eigen werkgever een betere optie dan onbetaald een opleiding van 2 jaar volgen.

Bedrijfsarts
Man kan zelf geen contact opnemen met de bedrijfsarts. Hij moet hiervoor een aanvraag doen bij zijn werkgever, en als die het ook nodig vindt vraagt werkgever een afspraak aan bij de bedrijfsarts. Zelf een afspraak maken hebben we uiteraard al vaker geprobeerd, maar volgens de organisatie van de bedrijfsarts 'is dat om privacy redenen niet mogelijk' :@@:

Vakbond
Man is helaas niet lid van de vakbond.
(Overigens: 2 jaar geleden was er een rel binnen het bedrijf. Alle werknemers waarvan werkgever erachter kwam dat ze lid waren van de vakbond, werden ontslagen. Ofwel contract niet verlengd, of bij vast contract werden er smoesjes verzonnen om de werknemer te ontslaan... :-( Niet gerelateerd aan huidige situatie natuurlijk )

Verder is er geen vertrouwenspersoon op het werk. Er is destijds beoordeeld dat het ongeluk niet kwam door nalatigheid van de werkgever. Dit is discutabel, maar volgens de letselschade advocaat die we daarna hadden ingeschakeld was het een lastige situatie om te bewijzen en zou het ons meer kosten (financieel en qua energie) dan het zou opleveren.
Alle reacties Link kopieren
Nummer*Zoveel schreef:
29-09-2020 15:05
Jouw man is het slachtoffer van "bossing", oftewel "pesten door de baas". Ik adviseer hem de volgende stappen te zetten:

- maak een logboek van alles wat er inmiddels al gebeurd is en houd dit logboek vanaf nu heel goed bij
- verzamel zoveel mogelijk bewijs (mails, whatsappberichten, opgenomen telefoongesprekken)
- schakel zsm een advocaat in, gespecialiseerd in dit soort zaken, om de kwestie verder op te pakken

Voor wat betreft vervoer is overigens rechtspraak geweest dat werknemers dit zelf moeten oplossen en bekostigen, indien de werkgever passend werk biedt. Weigeren om reden van "geen vervoer" is dus niet slim. Dat ligt uiteraard genuanceerder wanneer het reizen met eigen vervoer het herstel belemmerd, maar dat moet dan wel goed onderbouwd worden. Weigeren obv van geen passend werk, kan wel een mogelijkheid zijn. Maar doe dat echt in overleg met een goede gespecialiseerde advocaat.
Vervoer an sich is niet het hele probleem. Tijdens het tweede spoor lukte autorijden wel. Op die werkplek werd er goed rekening gehouden met zijn beperking en waren de werkomstandigheden goed. Na een werkdag was hij fysiek nog goed in staat om naar huis te rijden.
Op zijn huidige werkplek zijn de omstandigheden alles behalve goed (op de grond zitten bijv... ). Na een werk'dag' heeft hij zó veel pijn, dat hij niet meer goed in staat is om auto te rijden.
Als zijn werkgever dus voor een fatsoenlijke werkplek zou zorgen, zou vervoer ook veel minder een belemmering zijn.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb helaas geen advies voor je over het re-integratieproces, maar mág jouw man van de autoverzekering wel rijden met zijn huidige beperking? Heeft hij daar ontheffing voor? Zo nee, rijdt hij onverzekerd rond.....
Alle reacties Link kopieren
Sorry TO, hier zul je echt grof geschut op moeten inzetten in de vorm een advocaat, zoals Nummerzoveel ook al schrijft. Hier kun je als leek niet tegen opboksen, ook niet door 100,- te lappen en een deskundigenoordeel aan te vragen bij het UWV.

Echt bizar allemaal. Er is geen passend werk, daarom spoor 2. En dan ineens is er wel weer ‘passend’ werk in de vorm van rotklussen. Een bedrijfsarts/arbodienst die enkel met medeweten en goedvinden van de baas (hoezo privacy) is te bereiken (vraag mij serieus af of dat wel een gecertificeerde business is dan, zou je kunnen controleren via de website van SBCA).

Voor die werkgever is die loonsanctie en wegtreiteren schijnbaar nog steeds de goedkopere oplossing om zijn zieke werknemer te ‘dumpen’. Daarom, neem een advocaat in de arm die het onderste uit de kan weet te trekken (transitievergoeding) of iig die werkgever het leven wat zuurder weet te maken. Al is het maar om jezelf juridisch finaal in te graven want op deze manier gaat je man letterlijk ‘kapot’. Op de grond zitten, hoe verzinnen ze het.
Nee heb je, ja kun je krijgen
Alle reacties Link kopieren
Irish_Wasser_Woman schreef:
29-09-2020 22:29
Ik heb helaas geen advies voor je over het re-integratieproces, maar mág jouw man van de autoverzekering wel rijden met zijn huidige beperking? Heeft hij daar ontheffing voor? Zo nee, rijdt hij onverzekerd rond.....
Tja, dat is ook een raar iets. De verzekeraar gaf aan dat ze hierin geen grenzen kunnen stellen, omdat ze geen beoordeling doen over medische toestanden. Het 'advies' was om maar gewoon te gaan rijden en maar hopen dat hij geen ongelukken maakte :facepalm: Mocht man toch een ongeval veroorzaken, zou het voor de verzekeraar zelf niet uitmaken hoe zijn fysieke toestand is/was op dat moment, daar kijken ze niet naar. Maar het was wel mogelijk dat de verzekeraar van de tegenpartij een medisch oordeel zou aanvragen, maar daar konden ze verder weinig over zeggen hoe dat dan in zijn werk zou gaan en wat daar de gevolgen van zouden zijn...
Alle reacties Link kopieren
Chamaedorea schreef:
29-09-2020 11:33
Manlief heeft ruim 2 jaar geleden op de werkvloer een ongeluk gehad, kampt sindsdien mogelijk blijvend met een fysieke beperking.

Hebben jullie hier wel iets mee gedaan (letselschadeadvocaat)? Edit: sorry, had je bericht gemist waar je hier al op reageerde.


Na 1,5j ziektewet is het tweede spoor traject opgestart waarbij hij een half jaar op een werkervaringsplek uren kon opbouwen. Dit ging erg goed, en na de 2j ziektewet kon hij daar blijven terwijl hij een opleiding ging volgen om zijn bevoegdheid voor dat werk te halen.

Wat fijn dat dat zo goed ging en hij zijn bevoegdheid zou gaan halen!


Na 2j ziektewet heeft het UWV echter beoordeeld dat zijn werkgever onvoldoende reintegratie mogelijkheden heeft geboden, en dat hij nog een jaar langer ziektewet krijgt en in die tijd weer bij zijn werkgever moet reintegreren (in een andere functie, want zijn eigen werk kan dus niet). Sinds een paar weken is hij daar mee bezig.

Weet je dat heel zeker? Nagevraagd bij het UWV? Edit: hier was je al op ingegaan zag ik later. Wat ontzettend naar. Dan zou ik hiervoor echt naar een advocaat gaan om je te laten informeren over de kansen om toch een andere plek en/of die opleiding voor elkaar te krijgen via werkgever.


Dus laten ze hem in de hal op de grond zitten.

Hoe lang is dit al? Ik zou hier echt niet mee akkoord gaan, vind het echt schandalig. Als je er met werkgever en JL nu nog steeds niet uitgekomen bent zou ik echt héél snel een goede advocaat gaan raadplegen over hoe het nu gaat en wat zijn rechten en plichten zijn. Echt doen alsjeblieft, dit is zo slecht voor jullie!
Alle reacties Link kopieren
Chamaedorea schreef:
29-09-2020 20:53
Tweede spoor
Volgens zowel de contactpersoon van het tweede spoor als degene van het uwv die man gesproken heeft, mag het tweede spoor maximaal 6 maanden duren. Dit heeft hij dus gehad. Het UWV zegt dat man in eerste instantie bij zijn eigen werkgever moet reintegreren. Verlenging van het tweede spoor is uitsluitend mogelijk als man een plek kan vinden waar hij direct een vast contract krijgt voor een vergelijkbaar loon. Dat gaat hem niet worden met zijn huidige beperking. Op de werkervaringsplek waar hij dus 6 maanden gewerkt heeft kunnen ze hem geen betaalde functie aanbieden zolang hij geen diploma heeft. Zelfde geldt voor andere bedrijven in die sector. Hij zal dus eerst de opleiding (van 2 jaar) moeten volgen voordat hij in die sector betaald aan het werk kan. Volgens het UWV moet 'de weg naar werk zo kort mogelijk zijn', dus is reintegreren bij zijn eigen werkgever een betere optie dan onbetaald een opleiding van 2 jaar volgen.

Klinkt logisch, maar waarom kon hij dan in eerste instantie wél daar terecht en die opleiding gaan doen? Dat vind ik dan weer onlogisch klinken, begrijp jij het wel?
Alle reacties Link kopieren
Chamaedorea schreef:
30-09-2020 16:35
Tja, dat is ook een raar iets. De verzekeraar gaf aan dat ze hierin geen grenzen kunnen stellen, omdat ze geen beoordeling doen over medische toestanden. Het 'advies' was om maar gewoon te gaan rijden en maar hopen dat hij geen ongelukken maakte :facepalm: Mocht man toch een ongeval veroorzaken, zou het voor de verzekeraar zelf niet uitmaken hoe zijn fysieke toestand is/was op dat moment, daar kijken ze niet naar. Maar het was wel mogelijk dat de verzekeraar van de tegenpartij een medisch oordeel zou aanvragen, maar daar konden ze verder weinig over zeggen hoe dat dan in zijn werk zou gaan en wat daar de gevolgen van zouden zijn...
Nou ja zeg, wat een debiel antwoord van de verzekeraar..... Zij zullen te allen tijde aan het langste eind trekken, en jullie aan het kortste, met alle (financiële) gevolgen van dien. Als je willens en wetens met een aandoening aan het verkeer deel neemt, ben je onverzekerd, daar is de wet (volgens mij) redelijk helder in. Tenzij je dus een speciale rijtest hebt afgelegd.
Aangezien jullie al genoeg nare dingen hebben nu, zou ik écht het zekere voor het onzekere nemen, en je man níet meer in de auto laten stappen. Je geeft zelf al aan dat hij soms zoveel pijn heeft, dat hij zelfs een keer in de berm is beland. Dat is toch onverantwoord? Laat die werkgever maar dingen brullen als werkweigering; je man mág gewoon geen auto rijden; hij is een gevaar voor zichzelf, maar ook voor andere weggebruikers.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven