Stuitbevalling

05-06-2020 13:47 32 berichten
Hallo allemaal,

Ik ben ruim 36wkn en ons kindje ligt in een stuit. De uitwendige versie eerder deze week is helaas niet gelukt.
Ik wil heel graag alsnog vaginaal bevallen ook al zou dat evengoed op een (spoed) keizersnede kunnen uitdraaien.
Uiteraard staat elke bevalling op zich zelf. Maar iemand nog ervaring en event. tips over een stuitbevalling?
Het gaat om een tweede kindje, eerste ook vaginaal bevallen maar wel met hoofd ligging.

Bvd! Gr
Mijn zoontje draaide een uur voor de keizersnede nog goed. Ik had veel vruchtwater en hij had dus wel veel ruimte. Ik was toen 38.1 weken.
Uiteindelijk wel de keizersnede doorgezet aangezien ik al er al helemaal klaar voor lag.
Mijn tweede lag in stuit. Vaginaal bevallen.
Gynaecoloog was er meteen bij, stond in een hoekje en liet de AIOS het werk doen (althans, ik deed het werk natuurlijk :P ). Er zijn foto's gemaakt en die terugkijken vond ik fijn, maar zo'n lijfje wat eerst geboren wordt blijft toch wel heel gek.
Oh en je kunt al vanaf een cm of 7 persdrang voelen, goed om je te realiseren dat je dan nog persweeën weg moet zuchten.
Sterkte met de bevalling!
anoniem_59478 wijzigde dit bericht op 23-06-2021 07:21
23.04% gewijzigd
Oh ja en bedenk nu dat het voor mijn partner wel heel heftig was om te zien dat er met het lijf van de baby werd gemanipuleerd om het hoofd te helpen geboren te worden, lijfje werd omhoog en naar beneden bewogen een paar keer. Nou was onze baby nogal onder de indruk van dat ie als het ware gelanceerd werd, dus was daarbij ook helemaal slap.

En je krijgt zeer laagdrempelig (bijna standaard) een knip en dat is ronduit kut.
Alle reacties Link kopieren
Wat vervelend dat de versie niet gelukt is. Dat had het toch allemaal wat simpeler gemaakt.

Hier een natuurlijke stuitbevalling gehad en ik zou het zo opnieuw doen. Weinig tips, behalve relaxed blijven en vertrouwen hebben. Je mag bij stuit echt pas gaan persen bij 10 cm, dus hoe relaxter je bent hoe sneller je op voldoende centimeters zit. Ik zat echt in mijn eigen wereld en ik denk dat mede daardoor alles zo soepel is gegaan. Om 22:00 uur vliezen gebroken, 00:00 in het ziekenhuis en 03:00 baby geboren.
Je wordt wel medisch verklaard door de stuit dus een gynaecoloog zal bij de bevalling zijn. Die van ons stond met de handen achter de rug en liet mij volledig het werk doen. Ze kunnen niet aan het kindje gaan trekken natuurlijk omdat het het hoofd pas als laatste komt en die het grootste is. En een stagiair wilde graag meekijken want je scheen een natuurlijke stuitbevalling niet altijd mee te kunnen maken tijdens de stage. Van te voren had ik echt nee gezegd maar op moment suprême had de fanfare binnen kunnen komen en ik had niks gemerkt.

Ik vond de reacties van mijn omgeving wel wennen, sommige leken me echt voor gek te verklaren dat ik het natuurlijk ging doen. Maar op basis van onderzoek wat de gynaecoloog liet zien is deze manier (zeker in Europese landen waar keizersnede alsnog snel mogelijk zou zijn) echt veilig en het scheelt jezelf een gigantische hersteltijd.
Vertrouwen hebben in jezelf en in de kracht van je lichaam zou mijn tip zijn!
@Pennelien,
Dank je wel, goed om te weten dat pers drang eerder kan aandoen. Ook goed voor mijn partner te weten die is nog zenuwachtiger dan ik geloof ik :,-)
@fala1989
Bedankt voor je tips en medeleven!

Ik ben al reeds medisch verklaard ivm andere (Milde) complicaties.
Desondanks mag de stuitbevalling plaats vinden. Een stagiair heb ik zelf niet zo problemen mee, maar goed om te weten.

Ik lees veel artikelen over een versie en daarmee het voorkomen van een keizersnede. Maar daadwerkelijke stuitbevalling informatie zelf miste ik nog .. het zal wel met die relatief nieuwe ontwikkelingen te maken hebben denk ik..
https://www.degynaecoloog.nl/onderwerpe ... itligging/

Dit is info van de beroepsvereniging
Herkenbaar trouwens, dat de eerste reactie is 'dus je krijgt een keizersnede/ hebt een keizersnede gehad?' als je vertelt dat je baby in stuit ligt
Alle reacties Link kopieren
Derde kind was een stuit bevalling helaas met 38 weken gedraaid, nadat hij volgens de gynaecoloog al was ingedaald.
Tijdens de bevalling gelukkig in een academisch ziekenhuis, zakte de navelstreng uit, dit is een groot risico bij een stuit bevalling, omdat de billen zacht zijn, kan dit vrij makkelijk. Kind dreigde te stikken, maar omdat er in een academisch ziekenhuis altijd een ok gereed staat, is hij binnen het kwartier gezond geboren. Wel had hij al wat zuurstofgebrek, en moest hij een aantal uur extra zuurstof krijgen. Als hij in een gewoon ziekenhuis geboren was, waar iedereen nog van huis moet komen, hadden we hem niet gehad.
Eerste kind is ook met een spoedkeizersnee geboren, omdat de placenta begon los te laten, en in ons plaatselijke ziekenhuis duurde het nog drie kwartier voordat iedereen er was. Eerst moet de gynaecoloog van huis komen, er was alleen een dienstdoend arts aanwezig, dan moet hij nog de narcotiseur bellen,
de ok moest wordenden klaargezet enzovoorts.
Dit was overigens wel 30 jaar geleden, dus misschien is iedereen er sneller, maar informeer je heel goed hoe het allemaal geregeld is.
Dit is denk ik niet een antwoord waar je op hoopt, maar wel ook de realiteit.
Wel duurde het zeker na mijn tweede keizersnede langer dan na een gewone bevalling voordat ik mij weer echt goed voelde, keizersnede kwam dus ook nadat ik eerst al uren weeen had gehad.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben in 2013 vaginaal bevallen van mijn stuitligger. Eerste kind. Ging prima. Vanaf 7-8 cm ontsluiting inderdaad persdrang, heftig gevoel, maar daardoor geen ervaring van pijn van die weeën.
Het raarste vond ik dat ik het geboren worden van het lijfje niet gevoeld heb. Ik perste met mijn ogen dicht en toen keek ik naar beneden en was mijn halve buik weg en zag ik billetjes en een ruggetje. Bij de volgende wee word je kindje geboren! Ik had nog wee over, dus dat zei ik. Nou persen maar. Met wat manipuleren van het hoofd werd zoon geboren. Het passeren van zijn hoofd heb ik wel gevoeld en dat deed ook echt wel zeer overigens.

Ik wilde het ook graag vaginaal bevallen en ik vond het risico acceptabel 30-40% kans dat het een keizersnede gaat worden. Door de checks die vooraf gedaan werden had ik er vertrouwen in dat het voor mij en zoon een veilige optie was.

Ik zou het zo weer doen zo.
Alle reacties Link kopieren
Tegenwoordig moet het ok team in 15 minuten omgekleed op de ok kunnen staan dus bijna iedereen slaapt in huis
Alle reacties Link kopieren
Ja maar zebra’ geldt dat ook voor de gynaecoloog?Die moest de eerste keer nog van huis komen; daarnaast was kind er dus bijna al gestikt met een kwartier. Ik was toen dus al helemaal onder narcose. Soms is vijf of 10 minuten extra wachten al te veel. Maar ik geloof je onmiddellijk dat het nu sneller dan vroeger gaat.
Alle reacties Link kopieren
hmprr schreef:
05-06-2020 15:48
Ja maar zebra’ geldt dat ook voor de gynaecoloog?Die moest de eerste keer nog van huis komen; daarnaast was kind er dus bijna al gestikt met een kwartier. Ik was toen dus al helemaal onder narcose. Soms is vijf of 10 minuten extra wachten al te veel. Maar ik geloof je onmiddellijk dat het nu sneller dan vroeger gaat.
Gyn ook, anesthesist ook. Tenminste in het ziekenhuis (perifeer) waar ik werk dus. Maar dat is nog niet eens zo heel lang! En een kwartier kan ook zeker te lang zijn. Gelukkig was jij op de juiste plek!
@ Pennelien, bedankt voor de link!

@ aikidoka, nog een keer een ervaring van de vervroegde pers drang dus! Daar ga ik het zeker nog even over hebben met m’n gyn zodat ik goed voorbereid ben.
Ik heb ook meerdere redenen waarom ik denk dat het het waard is om het risico te nemen.

@hmppr@zebra
Ik heb ondertussen wel begrepen dat de dienstdoende gynaecoloog niet altijd een is de een stuitbevalling wíl begeleiden.
Toch ook een soort specialisme binnen het vak. Dus als er geen gyn aanwezig is die dit wil doen, zal ik moeten wachten op een die dat wel doet.

Maar goed, er is voor mij ook een kans dat ik ingeleid wordt. En zo nog meer verschillende scenario’s mogelijk :-/
Tegen mij werd gezegd dat er niet ingeleid wordt bij een stuitligging, omdat daarbij meer kans is op niet vorderende ontsluiting. Dat laatste is reden om een spoed keizersnede te doen. Het was hier óf spontaan óf bij 41 weken een geplande keizersnede. Tot 42 weken doorlopen was sowieso geen optie omdat het hoofdje minder vervormbaar wordt en dat het risico op een gecompliceerde uitdrijving vergroot.
Alle reacties Link kopieren
Bij mij was een keizersnede gepland omdat dochter in stuit lag (+ een complicatie had). Een week daarvoor begon de bevalling spontaan en ben ik in 2.5 uur bevallen (was wel een klein kind en bij een termijn van 36.2). Ik durfde eigenlijk niet, maar ik had bij aankomst ziekenhuis al volledige ontsluiting en de gyn was zo positief en stelde me helemaal gerust. Het is mijn eerste kind dus ik weet niet hoe een niet-stuitbevalling gaat. Ben blij dat het zo gelopen is. Een knip heb ik trouwens niet gehad.
Alle reacties Link kopieren
Hier ook een stuitbevalling. We kwamen met 35 weken erachter dat zoon in stuitligging lag. Ik wist gelijk dat ik het via de natuurlijke weg wilde proberen.
Volgens de gynaecoloog lag hij gunstig voor een natuurlijke stuitbevalling, maar de gynaecoloog was wel heel duidelijk dat ze laagdrempelig voor een keizersnede konden kiezen als de bevalling niet voldoende zou vorderen.
Uiteindelijk braken mijn vliezen met 39 weken en is mijn zoon 17 uur daarna via de natuurlijke weg geboren.
Ik heb geen knip gehad, al kreeg ik wel alvast een verdoving voor de knip.
Mijn gevoel zei al vanaf dat we wisten van de stuitligging, dat ik dat zou kunnen. Ik denk ook dat je gevoel hierin volgen het beste is.
Persoonlijk zou ik bij geen spontane bevalling voor de uitgerekende datum toch voor een keizersnede kiezen. Ze zeggen dat het nog tot 41 weken kan maar het hoofdje is bij sommige kinderen al iets eerder minder flexibel, de kans op een spoedkeizersnede is daarmee lijkt me echt wel hoger dan 50% bij die termijn. Ik hoop dat je kindje gewoon spontaan komt voor die termijn. Wat je ook kiest, veel geluk!
Dank jullie wel voor de berichten en adviezen. Blijft toch bijzonder een stuitbevalling.. het steunt mij de gedachten dat er meer vrouwen zijn die dit aan konden.

Ik heb natuurlijk niet alle details van mijn situatie gedeeld, waardoor bepaalde informatie wel/niet van toepassing is.

Mijn eerste bevalling was van een groot kind, spontaan, vaginaal en ‘probleemloos’ erg snel.
Dit maakt denk ik mijn wens nog groter om wederom vaginaal te bevallen.

Dit kindje is vele malen kleiner en ook te klein voor mijn termijn waardoor er extra zorgen zijn.. Als haar groei stagneert zullen ze moeten inleiden. Dit advies is met de stuitligging op het moment nog onveranderd gebleven.
Ik hoop natuurlijk dat dat zo blijft, of dat de bevalling spontaan op gang komt natuurlijk, voordat dat moet gebeuren.

Spannende tijden, dat is een ding wat zeker is..
Alle reacties Link kopieren
Mijn kind lag in stuit. De gyn die de versie probeerde zei dat ze erg weinig ruimte had om te draaien. Een groot kind, en bij de echo bleek ze ook in een soort kleermakerszit te liggen.

Deze gyn vroeg me: ‘heb je al nagedacht over wat je wil: natuurlijke bevalling of keizersnede?’ Toen ik aangaf naar een keizersnede te neigen gaf hij aan me dit ook echt te adviseren ivm ligging en grootte van mijn kind.

Een gyn die aangeeft dat het natuurlijk kan heeft echt de ervaring ermee en zal zijn advies ook afstemmen op jouw situatie.

Mijn keuze voor een keizersnede werd ook ingegeven door een verhaal van een moeilijke stuitbevalling in mijn omgeving.
Misschien dat ik met positieve verhalen, zoals hier in dit topic, meer getwijfeld zou hebben.
Alle reacties Link kopieren
Maar juist als je eerste kind groot was, en de tweede klein heb je meer kans dat de navelstreng uit kan zakken, aldus mijn gynaecoloog. Er is meer ruimte, wil je echt niet nodeloos ongerust maken, maar zo is het mij uitgelegd.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb dan geen ervaring met eerst een groot kind en daarna een klein kind. Maar mijn dochter was ook te klein voor de termijn. De gyn stelde dus in eerste instantie een kz voor, vanwege de groeiachterstand en niet weten hoe sterk ze zou zijn. Omdat het uiteindelijk onverwachts snel ging en baby het goed deed volgens de ctg en echo, zijn we op dat moment toch overgegaan op een vaginale bevalling.
Met welke termijn zou je evt ingeleid worden?
Volgens mij zijn bevallingen van kleine baby's niet makkelijker dan van grote. Bij prematuren wordt bijvoorbeeld vaker een knip gezet dan gemiddeld, omdat ze minder lang willen laten persen. Ik weet niet hoe dit zit met stuurbevallingen, maar ik zou toch goed informeren of de groeiachterstand van jouw kind de kans op complicaties tijdens de bevalling niet nog verder vergroot.
Mijn eerste is geboren met een spoedkeizersnee wegens niet vorderende ontsluiting bij inleiden. Geen stuitligging, wel 42+3.
Omdat ik bij de tweede niet verder mocht lopen dan 38 weken wegens andere complicaties werd toen tweede in stuit lag direcybesloten voor een geplande keizersnede. Inleiden doen ze niet bij stuitligging als je al eerder een keizersnede hebt gehad.

Het herstel van de geplande keizersnede verliep wel veel voorspoediger dan van die eerste en ik heb er ook veel meer van mee gekregen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven