42 weken zwanger is te lang

23-11-2009 19:20 270 berichten
Alle reacties Link kopieren
Volgens het programma Zembla van afgelopen zondagavond sterven er in Nederland veel pasgeboren babies omdat de verloskundigen en artsen de zwangere vrouwen die over tijd gaan, veel te lang laten doorlopen. Nl. tot 42 weken. In andere landen gaan de medici al opwekken met 41 weken zwangerschap. In de week van 41 t/m 42 schijnt de moederkoek al af te sterven, soms is er heel weinig vruchtwater over, waardoor het gebeurt dat de baby in de baarmoeder zelf de navelstreng afknelt, met het gevolg zuurstofgebrek en soms hersenbeschadiging, maar vaker nog de dood van het kindje.

Natuurlijk kwamen er ook ouders aan het woord waarbij het kindje overleden was. Hartverscheurend. Ben je 9 maanden zwanger en dan aan het eind sta je met lege handen.

En waarom?

Er is steeds meer bewijs dat er niet zolang gewacht moet worden, het zou gaan om 2 babies per 1000 die op deze manier sterven. En gemiddeld worden er 50.000 babies geboren per jaar, dus reken maar uit!

Maar ja, de opvatting dat zwangerschap geen ziekte is....dus ziekenhuisopname niet nodig.....doet ons in deze de das om.

De verloskundigen propageren thuis bevallen, en als het dan mis gaat wordt een vrouw midden in de nacht nog snel naar een ziekenhuis vervoerd, maar dan is het dus vrijwel altijd te laat.....want in het ziekenhuis 's nachts is dus ook geen gyn aanwezig.



Het is toch wel schokkend dat we in Nederland meer baby sterfte hebben dan de andere westerse landen, en daar kan dus best iets aan gedaan worden. Maar het schijnt dat de verloskundigen en gynecologen het niet eens kunnen worden en de regels die opgesteld zijn van hogerhand zijn hopeloos uit de tijd.
quote:Enigme schreef op 23 november 2009 @ 21:30:

[...]





Voila:

http://www.youchooz.nl/beroep.php?id=41&p=5



Denk dat het salaris wel reeel is...Onze heren cardiologen verdienen meer dan 2 ton per jaar...



Ik ben dus ook een groot voorstander van het centraliseren. Over het algemeen bevalt een vrouw niet binnen een half uur....dus dan is er na centralisatie nog tijd genoeg om naar het ziekenhuis te vertrekken.



Die bedragen zijn bruto, daar gaat dus nog belasting van af EN je moet als zelfstandig zelf je pensioen regelen/betalen, geen werkgeversbijdrage dan nog. Nog los van het feit dat je je blauw betaalt om je tegen ziekte te verzekeren (laat staan zwangerschap).

Maar goed, er kan best geregeld worden dat er 24h per dag een gyn is, alleen hangt hier wel een ander prijskaartje aan.



Ik merk dat hier al, hier geen verloskundige, maar alleen gynaecologen en hier krijg je vanaf week 28 standaard bij iedere controle een CTG en tot nu toe heb ik ook bij iedere controle een echo gehad. Heel fijn, maar ik betaal hier wel ong. 3x zoveel aan ziektekosten als dat ik in Nederland zou betalen... Dus het kan wel, maar iemand moet het betalen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Margaretha2 schreef op 23 november 2009 @ 21:32:

Ohja, in Nederland heb je sneller een veearts 's nachts te pakken voor een verlossing (van kalf of big) dan een specialist in het ziekenhuis.goed, dan bel ik die volgende keer wel. Kunnen ze me ook nog helpen want bij kalveren doen ze touwtjes om de benen en trekken ze de kalf er uit.
Alle reacties Link kopieren
quote:Margaretha2 schreef op 23 november 2009 @ 21:32:

Ohja, in Nederland heb je sneller een veearts 's nachts te pakken voor een verlossing (van kalf of big) dan een specialist in het ziekenhuis.



Das correct. Ik moest na 42 weken en 2 dagen en na helse weeen 3 dagen lang een spoedkeizersnede op zondagavond.

Dat duurde en duurde. En de assistenten wisten bij god niet wat ze ermee aanmoesten en hadden alleen tel.contact met een gyn die niet kwam. En net op het nippertje kwam er een gyn, die hadden ze opgeroepen en nog chagrijnig ook.

Net op tijd.

De volgende morgen kwam ie wel zijn excuus aanbieden: mevr Yasmijn, sorry, ik heb me verkeken.



Ja doe! Verkeken aan de telefoon. Je had erbij moeten zijn, man!
Al een account? Log dan hier in.
Alle reacties Link kopieren
quote:germanwings schreef op 23 november 2009 @ 21:37:

[...]





Die bedragen zijn bruto, daar gaat dus nog belasting van af EN je moet als zelfstandig zelf je pensioen regelen/betalen, geen werkgeversbijdrage dan nog. Nog los van het feit dat je je blauw betaalt om je tegen ziekte te verzekeren (laat staan zwangerschap).

Maar goed, er kan best geregeld worden dat er 24h per dag een gyn is, alleen hangt hier wel een ander prijskaartje aan.Maar dat zeiden ze toch juist in Zembla? Dat er geen geld is om 24/7 een gyn in huis te hebben. Dat er genoeg nachten zijn waarin er niemand bevalt en dan ligt er dus een dure gyn op kosten van onze zorgverzekering te maffen.
Inad en ik zijn echt twee verschillende personen.
Alle reacties Link kopieren
Nou Faye, als ik je wat veearts-bevalling verhalen zou vertellen zou je willen dat je er een kende. Een tipje van de sluier: dik hechtdraad (terwijl de veearts wel dun draad heeft, en na een opmerking of hij dat even uit de auto moet halen kiest de gyn toch maar voor het dunne hechtdraad) en stompe naalden.

Ook ken ik het verhaal van de veearts die eerder de zwangerschap van een boerin 'gediagnosticeerd' had, dan de dokter. Dat was mijn vader (de veearts) en het was niet omdat hij de vrouw zelf zwanger had gemaakt ofzo, het was de vrouw van een boer die bepaalde symptomen had en maar eens vroeg wat de veearts er van dacht toen de dokter er geen tabak van kon maken.

Ikzelf ga altijd eerst naar de veearts zoals je begrijpt en als ik een moeilijk gesprek of procedure moet ondergaan in het ziekenhuis weet jij wel wie er mee gaat als wingman



Germanwings, ik betaal hier niets aan ziektekosten, behalve dat wat afgestaan wordt van mijn bruto salaris (en dat is met ziektekosten en belasting bij elkaar zo'n 30 procent). Dat is zeg maar het basispakket zoals in Nederland. Als ik me particulier wil laten bijverzekeren, vooral om wachttijden te omzeilen, kost me dat nog eens zo'n 30 euro per maand.



Riz, wat erg dat het zo gelopen is, ik vind het verschrikkelijk voor je!
Alle reacties Link kopieren
Riz..
quote:Faye_C schreef op 23 november 2009 @ 19:39:

Elmira,

Ik heb (trap)gelopen, gesext (HELEMAAL geen zin als je formaal nijlpaard bent maar goed), ananasharten gegeten (yugh!), tonic gedronken (nog erger yugh) en chinees gegeten. Ik zat Idols te kijken toen het begon, dus ik denk dat DAT de oplossing was. Ik had toen wel net een enorme woede-aanval gehad omdat door het overlijden van iemand van het koningshuis een bepaald comedy programma niet op tv kwam.

Enige dat ik niet geprobeerd is, is wonderolie, want dat schijnt echt een enorme troep te geven bij de bevalling. O ja, en voetreflextherapie, want daar geloof ik niet in en dan werkt het niet.



allemaal check (alleen bitter lemon ipv tonic) en dan ook nog iedere avond voetreflex massage (hadden het plekje met de yoga geleerd). Toen ik met alles gestopt was kwam ze.....



Sorry, ben hier pas met lezen, maar vond het even zo herkenbaar.
Alle reacties Link kopieren
Heb nog even geen andere reacties gelezen, want te moe. Maar ik heb dus inderdaad iemand gekend (we hebben geen contact meer) die een doodgeboren kindje heeft gekregen omdat ze pas met 42 weken mocht bevallen. Het kindje had in het vruchtwater gepoept en had dat binnengekregen. Het fijne weet ik er niet (meer) van, maar ik weet nog wel dat ik het ongelofelijk vond dat de artsen haar zo lang lieten lopen. Temeer omdat ze daarvoor al een aantal miskramen had gehad. Dan laat je iemand toch niet zo lang lopen? Heb een paar dagen voordat het kindje geboren moest worden al tegen mijn moeder gezegd dat ik hoopte dat alles goed zou gaan. Niet dus.



Ik heb eens aan een verloskundige gevraagd waarom ze dat doen; tot 42 weken laten lopen. Dat is goed voor het kindje, hoe volgroeider, hoe beter.

Ik vraag het me af.
Alle reacties Link kopieren
quote:Riz schreef op 23 november 2009 @ 20:48:

[...]



Fijn dat ze zo alert zijn geweest. Maar dat is gelukkig in de meeste gevallen wel. Ze laten je alleen doorlopen tot + 41 weken als alles goed lijkt te gaan. Als je in week 36 al weinig vruchtwater en beweging hebt zijn er denk (hoop ik vooral) maar weinig gyns die je door laten lopen. Moet je dat natuurlijk wel weten, en dat is vooral bij de verloskundigen een probleem. Als ik met 36 weken een echo had gehad vorig jaar had mn dochtertje er waarschijnlijk nu ook nog wel geweest.Verdomme Riz
quote:Supersmollie1 schreef op 23 november 2009 @ 21:47:

[...]





Maar dat zeiden ze toch juist in Zembla? Dat er geen geld is om 24/7 een gyn in huis te hebben. Dat er genoeg nachten zijn waarin er niemand bevalt en dan ligt er dus een dure gyn op kosten van onze zorgverzekering te maffen.Het kan wel, als men in NL besluit dat men daaraan zijn geld wil uitgeven (en dat betekent dus of premie omhoog of ergens anders op bezuiningen).
Alle reacties Link kopieren
Of iemand die een tweeling heeft verloren bij 7 maanden zwangerschap en later haar dochtertje bij de geboorte omdat de gyn weigerde in te grijpen.



Ongelooflijk.
Alle reacties Link kopieren
Ik vond het ook schokkend wat in de docu aan de orde kwam, het is moeilijk te geloven dat het er zo primitief (of onwetenschappelijk) aan toe gaat. Ben bijna 'blij' dat ik meteen onder controle van een gyn ben gekomen vanwege (mogelijke) complicaties en nu om de zoveel weken een echo krijg. Maar dan nog.....





Riz
Alle reacties Link kopieren
quote:Christiane04 schreef op 23 november 2009 @ 22:03:



Ik heb eens aan een verloskundige gevraagd waarom ze dat doen; tot 42 weken laten lopen. Dat is goed voor het kindje, hoe volgroeider, hoe beter.

Ik vraag het me af.



Net of een kindje met 41 weken niet volgroeid is



Wat verschrikkelijk wat je verteld Christiane.



Ik moet ook steeds aan Parelhoen denken als ik dit topic lees.
Stressed is just desserts spelled backwards
Alle reacties Link kopieren
Riz, ik ken je topic, maar het lijkt me echt moeilijk te verwerken dat het door zoiets simpels als een extra echo voorkomen had kunnen zijn.
Stressed is just desserts spelled backwards
Dorinke, dat heb ik nu dus ook heel erg....elke week een echo en dan zie je tenminste dat alles goed gaat. Dat stomme hart luisteren bij de verloskundige zegt ook maar zo weinig in sommige gevallen.

Vind dat de vk's in NL vaak echt laks zijn...dat merk ik zeker nu ik elke week in het ziekenhuis loop. En in de doc van gister kwam dat ook naar voren. Was echt een beetje gyn tegen vk, en dan de vk die vind dat je makkelijk tot 42 weken door kan lopen tegenover de gyn die zegt dat je veel beter eerder kunt ingrijpen.

Verbazingwekkend dat er zo'n verschil is tussen die 2.
Alle reacties Link kopieren
Ik wilde bij de 1e graag in het ziekenhuis bevallen. Nee, dat werd me echt afgepraat door de VK, ik zou het prima thuis kunnen doen etc etc etc. Vervolgens kwamen de persweeën niet goed op gang, en heeft zoontje 2 uur vast gezeten in het geboortekanaal. Ineens met vliegende spoed naar het ziekenhuis. Ik had gewoon een shock. Nee hoor, ik doe dat nooit meer thuis. Ben nog nooit zo bang geweest en was blij toen ik in het ziekenhuis was. Ik ben dus helemaal niet zo voor dat thuis-beval-VK beleid hier in NL. En zou ook het liefste van begin tot einde naar de gyn gaan.
Stressed is just desserts spelled backwards
quote:Maleficent schreef op 23 november 2009 @ 22:08:

Riz, ik ken je topic, maar het lijkt me echt moeilijk te verwerken dat het door zoiets simpels als een extra echo voorkomen had kunnen zijn.

Nou, je weet t natuurlijk nooit zeker....maar toen ze zaterdag overleden was had ik nauwelijks vruchtwater meer....dat verdwijnt niet in een dag dus hadden ze waarschijnlijk met een echo wel gezien dat er iets niet in orde was.

Maar ik kreeg alleen controle bij de vk en alles was goed, dus geen reden tot onbezorgdheid.

Neem t de VK ook niet kwalijk hoor...vrijdag klonk haar hartje nog perfect. Maar neemt niet weg dat me soms t gevoel bekruipt dat als k onder gyn. controle had gestaan alles misschien anders was geweest. En ik deze zwangerschap nog geen halve seconde aan de vk zou toevertrouwen.

Maar goed...dit even volledig offtopic, sorry.
Alle reacties Link kopieren
Riz...dikke knuffel. Wat erg voor jullie.



wij hebben ecth geluk gehad de midwife vond dat mijn buik "droog" aan voelde... weinig vruchtwater,...



Hier in amerika, gooien ze natuurlijk met rechtzaken... dus voor de ziekenhuizen is het de beste keus om in teleiden bij 40 weken,... als ik zelf wilde door lopen todat moedernatuur zelf haar gang liet gaan ..had ik papieren moeten ondertekenen dat ik tegen het advies in ging.. zo ver is hetr nooit gekomen de oudste werd met 38 weken ingeleid omdat hij "lang" was....
Alle reacties Link kopieren
Dat het beter is om door te groeien snap ik niet, op een gegeven moment is een kindje toch klaar om naar buiten te gaan? Ik snap dat een kind altijd doorgroeit (in elk geval tot zo'n 18 jaar later), maar dat doet het toch wel, ook al is het buiten de baarmoeder. Toch? En ik weet dat dit totaal triviaal is vergeleken met de verschrikkelijke ervaringen die ik hier lees, maar als je kindje steeds maar doorgroeit en groter wordt dan de normale grootte bij een bevalling lijkt zo'n bevalling me ook niet echt meer aantrekkelijk.... of vergis ik me? Ik hoorde laatst van een kind van negen pond. Daar krimp ik dus echt van ineen.
Alle reacties Link kopieren
Riz, ik ken jou verhaal ook. Maar hoever ben je nu dan, ze laten jou toch nu niet langer lopen dan nodig is. Hoop ik dan.
Alle reacties Link kopieren
Als je nagaat dat de draagtijd normaal gesproken 37 weken is (en het eigenlijk dus vreemd is dat veel vrouwen 40 weken als 'normaal' beschouwen) is (ruim) 42 weken inderdaad fors. De kans op problemen voor zowel moeder als kind worden groter. Of de statistieken (1 op 1000) weet ik niet, maar ik weet wel dat in veel andere landen artsen niet wachten tot 42 weken.

Zwangerschap is trouwens een levensgevaarlijke ziekte. Buiten de kans dat je doodbloedt, heb je ook kans op nare aandoeningen als pre-eclampsie, hellp en TTP-HUS. Helaas bezwijken daar jaarlijks vrouwen en/of baby's aan.
Alle reacties Link kopieren
Ja Riz, ik begrijp ook niet dat er zo'n groot verschil is tussen die twee groepen en dat vrouwen nauwelijks serieus genomen worden (hoor bv ook verhalen over pijnbestrijding waar mijn haren recht overeind van gaan staan). Spannend, je tweede zwangerschap, ik hoop dat de oudste een gezond broertje of zusje krijgt (uiteraard)!



En thuisbevallen: nee dank je, stop mij maar in een ziekenhuis met veel apparaten en slangen, ik ben veel te bang dat er iets mis gaat. Niet onterecht, blijkt maar weer.
Alle reacties Link kopieren
Ik ken ook een stel dat een kind verloren is, omdat de moeder niet serieus genomen werd. Ze voelde dat het niet goed was met de baby. Ze was al in het ziekenhuis aan het bevallen, en vroeg om een keizersnee (had ze daarvoor ook gehad). Maarja, de operatiekamers waren allemaal bezet. Na uren was ze dan eindelijk na veel zeuren aan de beurt. Kind had het echter zo slecht gehad dat hij na 3 dagen overleden is.



Word je toch ziek van als je dat hoort.



Ik heb mijn kinderen in het buitenland gekregen. Kreeg elke maand zo n beetje een echo, elke maand bloedprikken. Wel 3 x een ks, maar ik dank God op mijn blote knietjes voor al die zorg. Ik heb 3 gezonde kinderen.
Alle reacties Link kopieren
Iemand hier )weet niet meer wie, sorry) opperde dat het toch ook gevaarlijk is om met 41 weken op te wekken.

Maar dat bleek niet uit de uitzending, met 41 weken overdag opwekken is toch veiliger. Het hele team is aanwezig, er kan nog een kz gedaan worden, als dat nodig mocht zijn.etc. etc.

Maar ik begrijp ook wel dat de meeste bevallingen geheel natuurlijk en best vlot verlopen en dat de verloskundigen daar mooi werk verrichten, maar ja die 2 per 1000 dat zijn er dan toch 2 teveel, in mijn mening.
Alle reacties Link kopieren
quote:dutchie1976 schreef op 23 november 2009 @ 22:17:

Riz...dikke knuffel. Wat erg voor jullie.



wij hebben ecth geluk gehad de midwife vond dat mijn buik "droog" aan voelde... weinig vruchtwater,...



Hier in amerika, gooien ze natuurlijk met rechtzaken... dus voor de ziekenhuizen is het de beste keus om in teleiden bij 40 weken,... als ik zelf wilde door lopen todat moedernatuur zelf haar gang liet gaan ..had ik papieren moeten ondertekenen dat ik tegen het advies in ging.. zo ver is hetr nooit gekomen de oudste werd met 38 weken ingeleid omdat hij "lang" was....





Eigenlijk vind ik dit te gek voor woorden als ik het op me in laat werken. Die ziekenhuizen kiezen dan dus voor 40 weken omdat daar de minste rechtzaken van komen. Ik ga er vanuit dat daarmee bedoeld wordt, dat er de minste complicaties zijn bij moeder of kind, wanneer een zwangerschap bij 40 weken ingeleid wordt.

Waarom gebeurt dat in Nederland dan niet? Moeten daarvoor eerst rechtzaken komen? Een arts gaat toch voor 'de hoogste kans op een goede afloop'?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven