Overig
alle pijlers
Wat te doen met etens resten?
woensdag 25 mei 2016 00:04
Mijn vraag, waar laat je jouw etens resten?
Ik had tomatensaus gemaakt, maar te veel dus dat moet weg "t was wel heel lekker, maar te weinig om te bewaren.
Ik gooi dit dus in de wc, en mijn wc ruikt nu naar tomaat, knoflook en basilicum Ik denk dat de bacteriën in de afvalzuivering weer eens wat anders kunnen eten
Grote droge stukken zoals gekookte aardappels doe ik in een leeg pak melk, zo ook botjes van carbonade.
Maar wat doe je met jus, of saus die je over heb? Giet je dat door de gootsteen, wc of in de groenebak?
Ik had tomatensaus gemaakt, maar te veel dus dat moet weg "t was wel heel lekker, maar te weinig om te bewaren.
Ik gooi dit dus in de wc, en mijn wc ruikt nu naar tomaat, knoflook en basilicum Ik denk dat de bacteriën in de afvalzuivering weer eens wat anders kunnen eten
Grote droge stukken zoals gekookte aardappels doe ik in een leeg pak melk, zo ook botjes van carbonade.
Maar wat doe je met jus, of saus die je over heb? Giet je dat door de gootsteen, wc of in de groenebak?
iedereen leest mee
woensdag 25 mei 2016 01:48
woensdag 25 mei 2016 01:50
Hier, zuur wijf. Om je zure sloot op peil te jouden.
Zure Karbonade
Zure Karbonade is ook weer een van vroeger uit, uit nood geboren recept. Als het varken werd geslacht kon je natuurlijk nooit alles in één keer opeten dus werd er veel ingemaakt, ook vlees dat dan 8 weken langer houdbaar was. Zure Karbonade wordt tegenwoordig in Twente vooral nog gegeten tijdens oud en nieuw als lekkernij.
Benodigdheden: 8 karbonades het liefst schouderkarbonade, niet zo heel dik, zout, peper, 1 liter witte azijn, 8 dl vleesbouillon, 2 flinke uien, 20 peperkorrels, 10 blaadjes laurier, 10 kruidnagels, 14 blaadjes witte gelantine.
Bestrooi de karbonade goed in met zout en peper en laat deze een poosje afgedekt op een koele plaats staan. Breng de azijn met de bouillon, de gesneden uien, de peperkorrels, de blaadjes laurier en de kruidnagels aan de kook. Laat dit mengel even goed trekken.
Leg nu de karbonades erin en laat ze zolang doorkoken tot ze gaar zijn, (niet te gaar, ze mogen beslist niet uit elkaar vallen). Haal de karbonades uit het vocht en los dan in het vocht de geweekte en uitgeknepen blaadjes gelatine op en leg dan de karbonades er weer in. Proef even of het zout genoeg is en laat dan de karbonades in het vocht koud worden. Serveer de karbonades koud met iets van het vocht erbij.
Zure Karbonade
Zure Karbonade is ook weer een van vroeger uit, uit nood geboren recept. Als het varken werd geslacht kon je natuurlijk nooit alles in één keer opeten dus werd er veel ingemaakt, ook vlees dat dan 8 weken langer houdbaar was. Zure Karbonade wordt tegenwoordig in Twente vooral nog gegeten tijdens oud en nieuw als lekkernij.
Benodigdheden: 8 karbonades het liefst schouderkarbonade, niet zo heel dik, zout, peper, 1 liter witte azijn, 8 dl vleesbouillon, 2 flinke uien, 20 peperkorrels, 10 blaadjes laurier, 10 kruidnagels, 14 blaadjes witte gelantine.
Bestrooi de karbonade goed in met zout en peper en laat deze een poosje afgedekt op een koele plaats staan. Breng de azijn met de bouillon, de gesneden uien, de peperkorrels, de blaadjes laurier en de kruidnagels aan de kook. Laat dit mengel even goed trekken.
Leg nu de karbonades erin en laat ze zolang doorkoken tot ze gaar zijn, (niet te gaar, ze mogen beslist niet uit elkaar vallen). Haal de karbonades uit het vocht en los dan in het vocht de geweekte en uitgeknepen blaadjes gelatine op en leg dan de karbonades er weer in. Proef even of het zout genoeg is en laat dan de karbonades in het vocht koud worden. Serveer de karbonades koud met iets van het vocht erbij.
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
woensdag 25 mei 2016 01:58
woensdag 25 mei 2016 01:58
quote:blijfgewoonbianca schreef op 25 mei 2016 @ 01:50:
Hier, zuur wijf. Om je zure sloot op peil te jouden.
Zure Karbonade
Zure Karbonade is ook weer een van vroeger uit, uit nood geboren recept. Als het varken werd geslacht kon je natuurlijk nooit alles in één keer opeten dus werd er veel ingemaakt, ook vlees dat dan 8 weken langer houdbaar was. Zure Karbonade wordt tegenwoordig in Twente vooral nog gegeten tijdens oud en nieuw als lekkernij.
Benodigdheden: 8 karbonades het liefst schouderkarbonade, niet zo heel dik, zout, peper, 1 liter witte azijn, 8 dl vleesbouillon, 2 flinke uien, 20 peperkorrels, 10 blaadjes laurier, 10 kruidnagels, 14 blaadjes witte gelantine.
Bestrooi de karbonade goed in met zout en peper en laat deze een poosje afgedekt op een koele plaats staan. Breng de azijn met de bouillon, de gesneden uien, de peperkorrels, de blaadjes laurier en de kruidnagels aan de kook. Laat dit mengel even goed trekken.
Leg nu de karbonades erin en laat ze zolang doorkoken tot ze gaar zijn, (niet te gaar, ze mogen beslist niet uit elkaar vallen). Haal de karbonades uit het vocht en los dan in het vocht de geweekte en uitgeknepen blaadjes gelatine op en leg dan de karbonades er weer in. Proef even of het zout genoeg is en laat dan de karbonades in het vocht koud worden. Serveer de karbonades koud met iets van het vocht erbij.
O getver, dit doet me denken aan een vakantie in België. Gezellig dineren in een restaurant. Op de kaart stond " Vlaams vleespotje". O jippy, stoofvlees! Mooi niet. Ik kreeg een koude, grijze, drillende kledder voor m'n neus met brokken erin. Heldhaftig nam ik toch een hap: zuur!!
Ondanks 3 glazen Leffe niet weg te krijgen. Maar ach, Leffe vult ook.
Hier, zuur wijf. Om je zure sloot op peil te jouden.
Zure Karbonade
Zure Karbonade is ook weer een van vroeger uit, uit nood geboren recept. Als het varken werd geslacht kon je natuurlijk nooit alles in één keer opeten dus werd er veel ingemaakt, ook vlees dat dan 8 weken langer houdbaar was. Zure Karbonade wordt tegenwoordig in Twente vooral nog gegeten tijdens oud en nieuw als lekkernij.
Benodigdheden: 8 karbonades het liefst schouderkarbonade, niet zo heel dik, zout, peper, 1 liter witte azijn, 8 dl vleesbouillon, 2 flinke uien, 20 peperkorrels, 10 blaadjes laurier, 10 kruidnagels, 14 blaadjes witte gelantine.
Bestrooi de karbonade goed in met zout en peper en laat deze een poosje afgedekt op een koele plaats staan. Breng de azijn met de bouillon, de gesneden uien, de peperkorrels, de blaadjes laurier en de kruidnagels aan de kook. Laat dit mengel even goed trekken.
Leg nu de karbonades erin en laat ze zolang doorkoken tot ze gaar zijn, (niet te gaar, ze mogen beslist niet uit elkaar vallen). Haal de karbonades uit het vocht en los dan in het vocht de geweekte en uitgeknepen blaadjes gelatine op en leg dan de karbonades er weer in. Proef even of het zout genoeg is en laat dan de karbonades in het vocht koud worden. Serveer de karbonades koud met iets van het vocht erbij.
O getver, dit doet me denken aan een vakantie in België. Gezellig dineren in een restaurant. Op de kaart stond " Vlaams vleespotje". O jippy, stoofvlees! Mooi niet. Ik kreeg een koude, grijze, drillende kledder voor m'n neus met brokken erin. Heldhaftig nam ik toch een hap: zuur!!
Ondanks 3 glazen Leffe niet weg te krijgen. Maar ach, Leffe vult ook.
woensdag 25 mei 2016 01:59
quote:sjansje schreef op 25 mei 2016 @ 01:58:
[...]
O getver, dit doet me denken aan een vakantie in België. Gezellig dineren in een restaurant. Op de kaart stond " Vlaams vleespotje". O jippy, stoofvlees! Mooi niet. Ik kreeg een koude, grijze, drillende kledder voor m'n neus met brokken erin. Heldhaftig nam ik toch een hap: zuur!!
Ondanks 3 glazen Leffe niet weg te krijgen. Maar ach, Leffe vult ook.
[...]
O getver, dit doet me denken aan een vakantie in België. Gezellig dineren in een restaurant. Op de kaart stond " Vlaams vleespotje". O jippy, stoofvlees! Mooi niet. Ik kreeg een koude, grijze, drillende kledder voor m'n neus met brokken erin. Heldhaftig nam ik toch een hap: zuur!!
Ondanks 3 glazen Leffe niet weg te krijgen. Maar ach, Leffe vult ook.
Al een account? Log dan hier in.
woensdag 25 mei 2016 02:03
woensdag 25 mei 2016 02:09
woensdag 25 mei 2016 02:11
woensdag 25 mei 2016 07:06
Soep en saus als het dun is in de gootsteen, maar wel door een zeef, zodat de vaste delen in de groenbak kunnen. Dikke saus in een bakje af laten koelen en dan alsnog in de groenbak of met bakje en al bij het restafval.
Ik bewaar allerlei bakjes met deksels voor dit doel. Dan gaat zo'n bakje niet bij het plastic een keer, maar dat vind ik minder erg dan verstopping.
Verder kook ik vrij afgepast dus nooit veel over. En het meeste vries ik dan nog in voor later gebruik. 10 restjes spaghettisaus is samen weer een keer gemakseten voor een heel gezin.
Ik bewaar allerlei bakjes met deksels voor dit doel. Dan gaat zo'n bakje niet bij het plastic een keer, maar dat vind ik minder erg dan verstopping.
Verder kook ik vrij afgepast dus nooit veel over. En het meeste vries ik dan nog in voor later gebruik. 10 restjes spaghettisaus is samen weer een keer gemakseten voor een heel gezin.
woensdag 25 mei 2016 07:15
Ik lees zoveel mensen die het in de gft dien, maar dat heb ik eens gedaan en toen hadden we een invasie van maden in de tuin.
Grootste nachtmerrie ooit, ze zaten overal.
Dus soep gaat door de wc en de rest gewoon in een pakje of potje of gewoon zo in de afvalbak. Ook in de afvalbak alles goed in zakjes.
Grootste nachtmerrie ooit, ze zaten overal.
Dus soep gaat door de wc en de rest gewoon in een pakje of potje of gewoon zo in de afvalbak. Ook in de afvalbak alles goed in zakjes.