42 weken zwanger is te lang

23-11-2009 19:20 270 berichten
Alle reacties Link kopieren
Volgens het programma Zembla van afgelopen zondagavond sterven er in Nederland veel pasgeboren babies omdat de verloskundigen en artsen de zwangere vrouwen die over tijd gaan, veel te lang laten doorlopen. Nl. tot 42 weken. In andere landen gaan de medici al opwekken met 41 weken zwangerschap. In de week van 41 t/m 42 schijnt de moederkoek al af te sterven, soms is er heel weinig vruchtwater over, waardoor het gebeurt dat de baby in de baarmoeder zelf de navelstreng afknelt, met het gevolg zuurstofgebrek en soms hersenbeschadiging, maar vaker nog de dood van het kindje.

Natuurlijk kwamen er ook ouders aan het woord waarbij het kindje overleden was. Hartverscheurend. Ben je 9 maanden zwanger en dan aan het eind sta je met lege handen.

En waarom?

Er is steeds meer bewijs dat er niet zolang gewacht moet worden, het zou gaan om 2 babies per 1000 die op deze manier sterven. En gemiddeld worden er 50.000 babies geboren per jaar, dus reken maar uit!

Maar ja, de opvatting dat zwangerschap geen ziekte is....dus ziekenhuisopname niet nodig.....doet ons in deze de das om.

De verloskundigen propageren thuis bevallen, en als het dan mis gaat wordt een vrouw midden in de nacht nog snel naar een ziekenhuis vervoerd, maar dan is het dus vrijwel altijd te laat.....want in het ziekenhuis 's nachts is dus ook geen gyn aanwezig.



Het is toch wel schokkend dat we in Nederland meer baby sterfte hebben dan de andere westerse landen, en daar kan dus best iets aan gedaan worden. Maar het schijnt dat de verloskundigen en gynecologen het niet eens kunnen worden en de regels die opgesteld zijn van hogerhand zijn hopeloos uit de tijd.
Alle reacties Link kopieren
quote:blumpke schreef op 24 november 2009 @ 19:25:

[...]



Even kort door de bocht: iedereen werkt voor geld en niet voor de eer.

Verloskundigen krijgen per zorgeenheid betaald (itt bijv een gyn die per consult betaald krijgt). Of een zwangere dus bij de eerste wee of helemaal niet ingestuurd wordt, het bedrag blijft hetzelfde. Je mag best weten dat ik met 60 a 80 uur werk per week een modaal inkomen heb. Een leven is onbetaalbaar, daar maakt ¤100 echt geen verschil in.dat misverstand verdwijnt ook maar niet uit de wereld, dat een vk dus niks betaald krijgt bij insturen en daarom niet instuurt. Waar komt dat toch vandaan?
Alle reacties Link kopieren
quote:arwen173 schreef op 24 november 2009 @ 19:19:

eenzijdig verhaal dus, en mensen die dan gelijk weer hun mening klaar hebben, zonder te weten hoe het werkelijk is. Ook gyneacologen willen dus wachten tot 42 weken, dus dat ligt niet aan verloskundige zorg.



Ik denk dat er zeker een verschuiving aan de gang is.



In het Diak in Utrecht bijvoorbeeld kan je op eigen verzoek met 41 weken ingeleid worden. Je kan zelf om consult verzoeken. Ik ben uiteindelijk met 41-6 bevallen (eerder was er geen plaats voor inleiding).



Ook beval je daar bij inleiding in principe olv klinisch vk, niet direct olv gyn.
Alle reacties Link kopieren
quote:blumpke schreef op 24 november 2009 @ 19:25:

[...]



Even kort door de bocht: iedereen werkt voor geld en niet voor de eer.

Verloskundigen krijgen per zorgeenheid betaald (itt bijv een gyn die per consult betaald krijgt). Of een zwangere dus bij de eerste wee of helemaal niet ingestuurd wordt, het bedrag blijft hetzelfde. Je mag best weten dat ik met 60 a 80 uur werk per week een modaal inkomen heb. Een leven is onbetaalbaar, daar maakt ¤100 echt geen verschil in.Ik heb het niet over jouw salaris, for the record! Ik zou niet durven. Jij hebt het zelf over verzekeringen die moeilijk gaan lopen doen wanneer je teveel mensen doorstuurt.
Alle reacties Link kopieren
quote:blumpke schreef op 24 november 2009 @ 19:31:

[...]



En bij 36 en 38 wkn mi ook nog eens. Ik vertrouw op mijn eigen kunnen, maar weet nog beter mijn beperkingen (iets wat ik bij iemand als Beatrijs Smulders mis). Dus als er handige hulpmiddelen zijn, moeten we daar zeker gebruik van maken!Jammer dat je je collegae afvalt.
Alle reacties Link kopieren
quote:sosofie schreef op 24 november 2009 @ 17:11:

er wordt hier wel heel veel stennis gemaakt hoor!



Ik ben bevallen van een kind van 8,5 pond (38 wk) en een tienponder (41 weken) en ik heb beide bevallingen fluitend gedaan. Ik vind bevallen echt super!



Mijn negatieve ervaringen liggen juist bij de ziekenhuisbevalling: een gyneacoloog die niet wil komen omdat het zondagnacht is. Een arts in opleiding die mijn bevalling helemaal gedaan heeft. Ik kreeg bijna pijnstilling (ongevraagd!) terwijl ik dat echt niet wilde. Het hechten was broddelwerk: ik heb er een gratis schaamlipverkleining bij gekregen... De paniek die in het ziekenhuis gemaakt werd, die nergens voor nodig was.



Doe mij dan maar de verloskundige. Die 4 jaar gestudeerd heeft, maar niets anders doet dan zwangerschappen en bevallingen begeleiden. Dit i.t.t. de gyn, die de hele dag vrouwenlijven en vrouwenziektes bestudeerd en zwangerschappen en bevallingen erbij doet.



Tuurlijk maken verloskundigen fouten, maar gyneacologen dus ook. 42 weken kan te lang zijn, maar dat hoeft niet. Laten we de zwangerschap en bevalling vooral als een natuurlijk fenomeen blijven zien waar een vrouwenlijf voor gemaakt is.Fijn voor je dat het bij jou goed is gegaan, maar feit blijft nog steeds dat de babysterfte in Nederland hoger ligt dan in de rest van Europa. Je zult het toch met me eens zijn dat er dan zowiezo 'iets' aan het Nederlandse bevalsysteem schort.
Alle reacties Link kopieren
quote:Zamirah schreef op 24 november 2009 @ 19:47:

[...]





Jammer dat je je collegae afvalt.hoezo? moet je het perse met iemand eens zijn alleen omdat dat je collega is? en het gaat hiet niet om een willekeurige collega, maar om iemand die veelvuldig de media opzoekt met theorieen, ideeen en een behoorlijk dominante mening. Ik kan me voorstellen dat je daar graag afstand van neemt.
Alle reacties Link kopieren
Nee, er mee eens zijn is het andere uiterste. Als ik zeg dat het jammer is dat ze haar afvalt, bedoel ik uiteraard niet dat ze het met haar eens moet zijn.





Wat een vreemde logica....
Er wordt hier nu gevallen over een bepaalde toon in reacties, en daar val ik dan weer over. De meeste reacties hier zijn gekleurd door persoonlijke ervaringen....dan ga je anders tegen zaken aan kijken.

Blumpke, jij zegt dat een bezoek aan de vk meer is dan bloeddruk meten en een babbeltje....maar ik heb dat nooit gemerkt. Stond standaard met 5 min weer buiten, ook na een voorgeschiedenis met 2 miskramen.

zoals ook eerder aangegeven, ik geef de vk echt niet de schuld van t overlijden van mn dochtertje, maar blijf er wel bij dat het anders had kunnen lopen als k bij de gyn had gelopen en een echo had gekregen.
Alle reacties Link kopieren
De eerlijkheid gebiedt me ook te zeggen dat ik bij de beide zwangerschappen verschillende verloskundigen heb gehad, die me goed in de gaten hebben gehouden en die me ook hebben doorgestuurd op het moment dat het nodig was. De eerste keer was mijn bloeddruk veel te hoog en had ik enorme hoofdpijn, ze dachten toen aan zwangerschapsvergiftiging aan het einde van de zwangerschap, en de tweede keer was mijn suikergehalte veel te hoog, dat was al vrij snel. Bij 25 weken al geloof ik.
Alle reacties Link kopieren
Beatrijs Smulder. Zucht. Ik heb haar boek wel gelezen (of eentje er van) maar vond het heel rot om te lezen dat baringspijn goed is voor de binding met je kind. Vond ik onzin. Heb zeker wel wat gehad aan haar tips in het boek.



Ik heb bij mijn eerste fluxus gehad. Volgens het vademekum van de verloskunde -die online te vinden is- mocht ik dan niet meer thuis bevallen bij een volgende bevalling. Nou, mijn verloskundige vond dat maar onzin: lekker fijn thuis! Moest me niet zo aanstellen. Bij een volgend consult heb ik dit aangekaart met een frisse verloskundige die net afgestudeerd was en die vond dat echt onzin: kreeg gelijk een verwijzing voor een poliklinische bevalling die ik met weer een andere verloskundige heb gedaan. Later bleek die verloskundige die mij weigerde een verwijzing te geven ook te laat tijdens een bevalling naar het ziekenhuis was gegaan. Ik kreeg bij mijn tweede baby namelijk een kraamverzorgster die bij die bevalling was geweest en me dit vertelde. Dit moet dus echt een paar weken na die verwijzing gebeurd zijn. Ik denk dus dat je bij twijfel zeker door moet vragen en niet van de mening van een van de verloskundigen uit moet gaan. In de medische wereld is het gebruik van second opinions ook vrij normaal, waarom hier niet? Ik heb een second opinion van die andere verloskundige gekregen.
Alle reacties Link kopieren
Zijn jullie elkaar lekker bang en gek aan het maken? Ga zo door!
Alle reacties Link kopieren
-
anoniem_91574 wijzigde dit bericht op 24-11-2009 22:20
Reden: ik zoek het wel even op in je eigen topic...
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Net terug van een bevalling quote:Zamirah schreef op 24 november 2009 @ 19:57:

Nee, er mee eens zijn is het andere uiterste. Als ik zeg dat het jammer is dat ze haar afvalt, bedoel ik uiteraard niet dat ze het met haar eens moet zijn.





Wat een vreemde logica....

Zamirah, je komt steeds met 1 zinnetje en daar moeten wij uit opmaken wat je bedoelt.

En inderdaad, ik ben uiterst ontevreden over haar. Jij noemt het afvallen. Prima. Ik vind het raar als je koste wat kost iemand thuis wilt houden, ik vind het raar als je een ruggenprik onzin vind en ik vind het dom als je vervolgens wilt doen alsof de hele verloskundige wereld zo denkt. Hoeveel reacties van de afgelopen 15 blz zijn gebaseerd op haar uitspraken? Terwijl het maar een klein kliekje van vk's is die zo denkt.



@Riz, ik vind het echt vreselijk voor je wat er gebeurt is en ik duim heel hard met iedereen hier mee dat je een goede bevalling tegemoet gaat en je je kindje straks heerlijk in je armen hebt.
quote:Franje schreef op 24 november 2009 @ 21:59:

Zijn jullie elkaar lekker bang en gek aan het maken? Ga zo door!

Wat is dit nou weer voor opmerking?



Ben blij te lezen dat er ook hele goede ervaringen met verloskundigen zijn, en dat zou eigenlijk gewoon altijd moeten. Mijn mening/ervaring is helaas gekleurd door mn geschiedenis en zo lees ik dat bij meer vrouwen, danwel door ervaring met vk of met gyn...sommige positief en sommige negatief. Dat heeft toch niets met bang maken te maken?
Alle reacties Link kopieren
quote:Franje schreef op 24 november 2009 @ 21:59:

Zijn jullie elkaar lekker bang en gek aan het maken? Ga zo door!Bang en gek maken? De feiten liegen er toch niet om of wel dan?
Alle reacties Link kopieren
Goed dat je reageert Blumpke, ik waardeer dat heel erg! Ik vind je post ook heel oprecht overkomen.

Ik denk zelf dat het niet zoveel zin heeft te jij-bakken over wie nou de schuld heeft, verloskundigen of gynaecologen, ik denk dat het zinvoller is een oplossing te zoeken. Ik neem aan dat het toch de eer van alle gynaecologen en verloskundigen te na is hekkensluiter te zijn van Europa qua kindersterfte.
Alle reacties Link kopieren
Mijn bedoeling is niet om iemand bang te maken, maar er voor te zorgen dat je mondig bent! Een geldkwestie van verzekeringen mag een vooruitgang van zorg niet in de weg staan.



En Beatrijs Smulders met baringspijn een betere band met je kind?? Waanzin, ik heb liever 10 wortelkanaalbehandelingen bij de tandarts dan de eerste bevalling van mij, mijn tandartsangst was in een klap over!

Mijn standaard opmerking bij ingrepen is altijd, alleen bevallen doen wij in Nederland zonder verdoving de rest wordt allemaal verdoofd!



Mijn kindje heeft het gered, die van twee vriendinnen van mij niet door geklungel bij de een van de verloskundige bij de andere van de gynaecoloog.



En ja, ik kan er nog steeds kwaad om worden! Zeker als ik op dit forum lees dat het dus blijkbaar vaak voorkomt! Ben dus bij lange na niet de enige!
Alle reacties Link kopieren
quote:blumpke schreef op 24 november 2009 @ 19:15:

Helaas is het overtijd lopen een stuk genuanceerder dan hier wordt gesuggereerd. Als ik de gyn bel vóór de 42 wkn vanwege overtijd lopen, word ik geweigerd (en daarmee dus de zwangere). Ze mag pas echt bij 42 wkn, tenzij er complicaties zijn. Dus geregeld 'maak' ik een reden.

[/url]



Maar Blumke dat stelde Zembla toch juist aan de orde, dat het protocol van die 42 weken gewoon te lang is.



Zelf denk ik dat nog steeds de vk's de meeste bevallingen kunnen doen, het gaat toch ook meestal goed en een vk is dan ook een expert want zij doet niks anders als bevallingen! Terwijl een gyn dan wel langer opgeleid is, maar veel minder gespecialiseerd in bevallingen, ze doen toch ook andere operaties. Maar dat het protocol moet veranderen en er eerder ingeleid moet worden, daar heeft Zembla mij toch wel van overtuigd.
Alle reacties Link kopieren
Wat mij tegenstaat in het verhaal van Zembla, is dat er gedaan wordt alsof de verloskundigen het er niet mee eens zijn dat de verschuiving naar 41 weken gaat.
Alle reacties Link kopieren
quote:blumpke schreef op 24 november 2009 @ 23:42:

Wat mij tegenstaat in het verhaal van Zembla, is dat er gedaan wordt alsof de verloskundigen het er niet mee eens zijn dat de verschuiving naar 41 weken gaat.Ja, dat is waar, die indruk wordt gewekt in de reportage. Maar als jullie het een goed idee vinden, en de gyns ook, waarom wordt er dan al sinds 1999 over gepraat zonder verder te komen?
Alle reacties Link kopieren
quote:Christiana schreef op 24 november 2009 @ 23:20:

Mijn bedoeling is niet om iemand bang te maken, maar er voor te zorgen dat je mondig bent! Een geldkwestie van verzekeringen mag een vooruitgang van zorg niet in de weg staan.

Helaas is dat in de hele zorg een probleem. Kijk naar huisartsen die alleen het goedkoopste medicijn mogen voorschrijven, hoe veel of eigenlijk weinig er nog aan het bed staan, wachtlijsten die in Nl enorm lang zijn, etc.



Toetyfroety, bovenstaande is ook oa. een probleem bij het verschuiven van de max. termijn. Daarnaast is er jaren geleden een onderzoek geweest, waar toen juist werd gesuggereerd dat inleiden grotere risico's gaf dan afwachten. Uit welk jaar dat onderzoek was, is mij niet bekend. Een nieuw onderzoek zal ongetwijfeld het tegendeel bewijzen.
Alle reacties Link kopieren
Hopelijk zal de commotie vanwege Zembla idd er voor zorgen dat er een nieuw onderzoek komt.

Ik laat het even hierbij, ben moe, en mijn bedje roept. Morgen weer een (werk)dag!
Alle reacties Link kopieren
quote:Faye_C schreef op 24 november 2009 @ 07:05:





@Sarah2ndlife: dus ALLE zangeressen bevallen eerder?! Lijkt me sterk. Maar ja bij mij zeiden ze weer dat ik door paardrijden te sterke spieren had om natuurlijk te bevallen, wat me echt bs lijkt, maar goed.





nee ik zei niet ALLE zangeressen, ik gaf weer dat ik het gevoel heb dat het ermee te maken had.,

als je constant bezig bent met nog te bewegen en adem te nemen is constant die buik in beweging, ik heb ZELF het gevoel dat dat ermee te maken had.





en te harde buikspieren kunnen ook tegen je werken tijdens de bevalling ja, dat klopt echt wel hoor,
Alle reacties Link kopieren
Toety, Blumpke, het kan zoals ik al eerder schreef best anders. Zie mijn eerdere post (vorige pagina).
Alle reacties Link kopieren
quote:blumpke schreef op 24 november 2009 @ 23:42:

Wat mij tegenstaat in het verhaal van Zembla, is dat er gedaan wordt alsof de verloskundigen het er niet mee eens zijn dat de verschuiving naar 41 weken gaat.Volgens mij zei die hoogleraar Verloskunde dat wel hoor, omdat het dan niet meer natuurlijk is, er aan alle medische ingrepen risico's zitten en dat zwanger zijn en bevallen dan meteen "zo medisch" wordt.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven