75 jaar bevrijding

05-05-2020 13:13 57 berichten
Alle reacties Link kopieren
Dit jaar een bijzondere editie van 4 en 5 mei.
Een jubileumjaar met een uitgestorven Dam, een historische toespraak van de Koning, een voordracht van Arnon Grunberg en zonder verdere festiviteiten en evenementen.

Ik ben benieuwd hoe jullie het dit jaar ervaren.

Toevoeging: Ben je er in deze tijden juist meer of minder mee bezig?
In hoeverre voel jij je vrij?
Vind je het nog belangrijk om te herdenken?
Ben je tevreden met de manier waarop nationaal herdacht wordt (dus welke oorlogsslachtoffers er worden herdacht e.d.)?
Denk je dat de nationale herdenking en bevrijding genoeg leeft onder de bevolking of dit juist verslapt? Etcetera.
alongwiththesunshine wijzigde dit bericht op 05-05-2020 16:38
44.57% gewijzigd
wij slapen nooit.
Alle reacties Link kopieren
Ik sta altijd stil bij 4 en 5 mei. Mijn opa's en oma's hebben de oorlog meegemaakt als kind. Mijn ene opa heeft bloembollen moeten eten en liep altijd weg van ellende als er iets over de oorlog op tv is omdat hij er zo getraumatiseerd over was en mijn oma was haar broer verloren op bevrijdingsdag, die werd nog even dood gebombadeerd na 5 jaar in Duitsland gevangen te hebben gezeten en te hebben moeten werken. Die kon nooit zonder huilen over haar broer praten.
Alle reacties Link kopieren
AnAppleADay schreef:
05-05-2020 22:36
In de jaren 20 en 30 waren er ook nog geen Joden vergast.
Maar er was wel al opruiend geluid wat heeft geleid tot de genocide later in de jaren 40.
In de jaren 20/30 waren er geen overlast veroorzakende groepen Joden met een eigen maffia en die o.a. zwembaden onveilig maken.
Voltaire: ik veracht u en uw mening, maar ik zal mijn leven geven om uw recht op die verachtelijke mening uit te mogen dragen.
hollebollegijs schreef:
09-05-2020 18:13
In de jaren 20/30 waren er geen overlast veroorzakende groepen Joden met een eigen maffia
https://en.wikipedia.org/wiki/Jewish-Am ... th_century

Alhoewel ze wel minder problemen veroorzaakten dan de Italiaanse maffia
Alle reacties Link kopieren
hollebollegijs schreef:
09-05-2020 18:13
In de jaren 20/30 waren er geen overlast veroorzakende groepen Joden met een eigen maffia en die o.a. zwembaden onveilig maken.
Precies. Daarom is die vergelijking totaal ongepast en onzinnig. Anders had Arnon ook kunnen zeggen.........Ik ben die Surinamer of ik ben die Chinees of ik ben die Indonesiër. Maar dat deed hij dus niet.
Alle reacties Link kopieren
Zucht....

Vandaag in de Trouw; een column van Stevo Akkerman. Ik hoop dat ik die gewoon mag plaatsen.
Het mechanisme dat Grunberg aan de kaak wilde stellen
15 mei 2020

Antisemitisme was er natuurlijk altijd al, maar het lijkt alsof het na de 4 mei-lezing van Arnon Grunberg overal zichtbaar wordt, als onkruid in de lente. De schrijver zelf kreeg de meest afschuwelijke reacties op zijn boodschap, en terwijl van nieuw-rechtse zijde de schijnwerpers werden gezet op het antisemitisme onder islamitische jongeren, kwamen berichten naar buiten over VVD-jongeren die bij hun jubileumfeest de Hitlergroet hadden gebracht – het virus is nogal hardnekkig.

Hoe ironisch: de behoefte om de schuld van het antisemitisme bij de ander te leggen, en dan uiteraard bij de groep waartoe men zelf toevallig níét behoort, weerspiegelt precies het mechanisme dat Grunberg aan de kaak wilde stellen. “Het is logisch”, zei hij, “dat als er gesproken wordt over bepaalde bevolkingsgroepen op een manier die doet denken aan de meest duistere tijd uit de twintigste eeuw, er vroeg of laat op die manier ook weer over Joden gesproken kan worden.”

Zijn uniform was zijn redding
Je zou kunnen zeggen dat Grunberg het antisemitisme daarmee breder trok, en ik stuitte deze week op een citaat van de Joodse filosoof Emmanuel Levinas waarin die hetzelfde doet, of misschien zelfs verder gaat. Voordat ik zijn woorden hier weergeef, is het goed om kort iets te vermelden over zijn biografie. Levinas werd in Litouwen geboren, studeerde in Frankrijk en Duitsland, en werd in de Tweede Wereldoorlog krijgsgevangen genomen als Franse militair; zijn uniform was zijn redding. Maar in zijn geboortestad Kaunas werden zijn vader, zijn moeder, zijn twee broers en de rest van zijn familie en schoonfamilie door de nazi’s vermoord. Levinas sprak of schreef hier nooit over, behalve in de opdracht die hij meegaf aan zijn boek ‘Anders dan zijn’. En dat is het citaat dat ik bedoel: “Ter herinnering aan de naasten onder de door de nationaal-socialisten omgebrachte zes miljoen, naast miljoenen en miljoenen mensen van alle gezindten en uit alle volkeren die ten offer zijn gevallen aan dezelfde haat jegens de andere mens, aan hetzelfde antisemitisme”.
Ik neem aan dat Levinas, die in 1995 overleed, dit zo formuleerde omdat hij de nadruk op het eigene wantrouwde, hij wilde de Joden niet zien als een uitzonderlijke categorie, anders dan andere mensen; zulk denken was nu juist de grondslag geweest van hun vervolging. Daarmee verloochende hij zijn Jood-zijn niet, hij was erin gepokt en gemazeld, maar dat betekende voor hem dat hij deel uitmaakte van de mensheid, niet dat hij er apart van stond. En wie aan de ene mens komt, komt aan de andere.
Levinas zat in 1928 in Freiburg aan de voeten van Martin Heidegger, de grote filosoof die later ook een nationaal-socialist en antisemiet zou blijken te zijn. Levinas bewonderde Heidegger, maar keerde zich tegen diens ideeën over ‘verworteling’ en ‘strijd’, ideeën die sterk doen denken aan de agressieve identiteitscultus van onze dagen. Nog een keer Levinas, als het mag: “Heidegger is bezeten van de adellijke droom van het bloed en het zwaard. Terwijl het in het humanisme om iets heel anders gaat.”
Maar nu zullen dezelfde mensen vermoedelijk vinden dat ook deze Levinas geen recht van spreken had.
Alle reacties Link kopieren
Eerder dit jaren waren er nog de usual suspects die (waarschijnlijk bewust) er voor kozen de woorden van Arnon Grunberg verkeerd te interpreteren om er vervolgens moord en brand over te schreeuwen.
Maar een half jaar later blijkt de Baudetjugend vooral bezig het gelijk van Arnon Grunberg vet te onderstrepen.

Vandaag opnieuw Stevo Akkerman in Trouw.
Beetje zuur
Deze nazi-associaties onderstrepen wat Arnon Grunberg dit jaar verwoordde in zijn 4 mei-lezing: waar afkeer van de ene minderheid of nieuwkomer gewoon wordt, is de afkeer van de andere minderheid of nieuwkomer nooit ver weg.

“Het is logisch dat als er gesproken wordt over bepaalde bevolkingsgroepen op een manier die doet denken aan de meest duistere tijd uit de twintigste eeuw, als dat gewoon is geworden, er vroeg of laat op die manier ook weer over Joden gesproken kan worden. Voor mij was het van begin af aan duidelijk: als ze het over Marokkanen hebben, dan hebben ze het over mij”, aldus Grunberg.
En
Het is een beetje zuur dat het ­Forum-senator en raadslid Annabel Nanninga is, bekend van haar ‘dobbernegers’ en Mein Kampf-grappen, die het gisteren als eerste aandurfde Baudet af te vallen en ‘keihard optreden’ eiste tegen het vuil binnen de JFvD. Maar het vuil zit dieper.
[...]
moderatorviva wijzigde dit bericht op 24-11-2020 09:47
Reden: complottheorie
99.95% gewijzigd

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven