Euthanasie, palliatieve zorg en meer

06-09-2017 16:02 656 berichten
Alle reacties Link kopieren
Gezien de nu lopende discussie op het topic over de beoogde verhoging van het eigen risico een overlap kreeg met dit bericht uit het nieuws van afgelopen week: https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/219085 ... iging.html een algemeen topic.

Wat vindt jij van deze ontwikkeling?

Persoonlijk ben ik pro-euthanasie. In mijn omgeving heb ik al meerdere malen meegemaakt dat mensen de laatste jaren van hun leven te veel en onnodig hebben geleden. Iemand wat het ook kost in leven houden is lang niet altijd gewenst. Het is echter zeer complexe materie, dus ik ben benieuwd hoe anderen hier tegenaan kijken.
Those who can make you believe absurdities can make you commit atrocities.
Alle reacties Link kopieren
Cateautje schreef:
12-09-2017 17:39
Je kan maar één keer dood en dan is het gedaan.

Ik ontzeg niemand het einde van het leven, maar doe het dan wel zelf en span niemand voor je karretje om als je moordenaar te fungeren, want dat is een misdaad en laf.
We zullen in Nederland de discussie aan moeten gaan of we wel eindeloos moeten blijven behandelen. En hoe lang we blijven zorgen. Voor beide ouders getekend. Geen reanimatie, geen levensverlengende handelingen. Geen ziekenhuis opname. Helaas veel families durven dat niet of staan er niet bij stil hoe slecht je uit een reanimatie kunt komen.
lothlorien schreef:
12-09-2017 18:07
Dat gewaarborgde product is er. dus dat kun je gewoon in huis halen.



Freya, ook als je gezond bent kan je daar terecht. Je kan je gewoon aanmelden en als je het zat bent ook via daar het middel krijgen. Ik mag alleen vast de link niet hier plaatsen :)

En ik hoef niet te accepteren dat je mij jouw moordenaar wil maken alleen omdat je zelf blijkbaar toch niet genoeg onderzoek gedaan hebt.

Je leven beeindigen mag wel,daar is allang een wet voor. Jij en een aantal anderen hebben alleen geen zin om de moeite te nemen om daar het proces voor te doorlopen. Maar ondertussen wil je mij als zorgverlener wel verplicht maken om je te helpen, alleen maar omdat je veilig wil zijn?
Je mag van mij linken, volgens mij heeft iemand op de eerste pagina de einder bv al genoemd, bovendien kan je dat ook simpelweg googelen. Maar van mij hoeft het niet, zoals gezegd is dit voor mij niet voor nu en ken ik de wegen en middelen wel.

Maar waarom zou ik jou een moordenaar willen maken, dat vraag ik toch nergens? als ik zelfmoord wil plegen vraag ik een ander niet om me voor de trein te gooien of mijn keel door te snijden of pillen voor me te malen. Ik wil een ander niets opdringen. Maar ik vind het wel een goede zaak als er minder mensen zich voor de trein werpen maar humaan kunnen sterven, dat het toegankelijker wordt, en tegelijkertijd minder impulsief.

https://www.lindanieuws.nl/nieuws/judit ... een-optie/. En wat ze in dit artikel ook noemen, er heerst een taboe, het is niet bespreekbaar. Dat vind ik oprecht jammer en zou dat graag anders zien. En dat begint met respect, met accepteren dat niet iedereen aan het leven hangt,, geen oordelen hebben over of de reden wel of niet legitiem is want dat moet ieder voor zich bepalen.

@cateautje, ben nog steeds beniewd waar jij de grens trekt aan de andere kant van de lijn, in hoeverre mag je de natuur helpen met pillen, reanimatieapparatuur, hart long machines etc?
15 jaar geleden was ik actief op een forum waar ze o.a. een pijler over zelfmoord hadden.
Daar mocht alles besproken worden, maar er mochten geen tips gegeven worden.
https://www.trouw.nl/home/leverancier-w ... ~a12da20d/
Alle reacties Link kopieren
Christiana schreef:
12-09-2017 23:19
Alleen als je dement bent in een gevorderd stadium lukken dagelijkse handelingen al niet meer. Laat staan dat je een geslaagde zelfmoord poging kunt doen... overbuurman van schoonmoeder hing zich zelf op op de dag dat hij de diagnose kreeg. Dus in een zeer vroeg stadium om maar zelf de regie te blijven houden..
Je hebt me kennelijk verkeerd begrepen, mijn opmerking over zelfdoding heeft geen betrekking op demente personen.

Misschien helpt het mensen van hun angst voor dementie af wanneer ze meer zouden weten over wat het voor de persoon die aan dementie lijdt zelf inhoudt.

Nadat ik over de 4 fases (respectievelijk de fases: het bedreigde ik, het verdwaalde ik, het verborgen ik en het verzonken ik) van het ziekteverloop van dementie en wat de specialisten over de belevingswereld van zo'n patiënt weten heb gelezen, ben ik in ieder geval niet meer bang voor de ziekte.

Zelfs het bedreigde ik (fase 1 van het ziekteproces) kan niet meer helder over zichzelf of zijn situatie nadenken, lijkt me, dus eigenlijk zou ik niet weten wat het geschikte moment is om tot euthanasie over te gaan.
Meestal houden mensen genoeg van het leven om het niet los te kunnen laten. Je bent leven, eenmaal dood ben je er niet meer.

Voor geïnteresseerden: http://www.werkenindeouderengeneeskunde ... -dementie/
anoniem_352275 wijzigde dit bericht op 13-09-2017 15:34
3.54% gewijzigd
Let us forget with generosity those who cannot love us — Pablo Neruda
Slimme zet, zo wordt het nog makkelijker te achterhalen om welk middel het gaat.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven