Wat komt er kijken bij een website?

28-03-2023 15:25 31 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik wil een kleine, vrij simpele, website bouwen (nou ja, hebben). Er moet informatie langs worden verstrekt en er moet een laagdrempelig manier op zitten om contact met me op te kunnen nemen. Bij voorkeur met een mogelijkheid om documenten bij te voegen.

Mijn lekenbrein roept dan: domeinnaam registreren bij een partij die ook hosting aanbiedt en zorgen voor een beveiligingscertificaat. Maar ben ik er dan? Zijn dit al de stappen en zijn het ook de juiste stappen?

En dan één laagje dieper: ik weet precies hoe ik wil dat het eruit gaat zien maar ik kan het zelf niet maken. De grootste nachtmerrieklant voor iemand die dat wel weet kan ik me zo voorstellen. Weet iemand waar ik op moet letten als ik op zoek ga naar iemand (of een manier, als het niet zo ingewikkeld is als ik nu denk) die me kan helpen aan digitale bestanden van wat ik zelf heb bedacht die ik kan gebruiken voor zowel mijn website als (in de toekomst) bijvoorbeeld drukwerk? En aan watvoor budget ik dan ongeveer moet denken? Ik wil niemand schofferen maar omdat het om een nieuw project gaat en de investering al vrij fors is moet ik wel een beetje binnen de perken blijven. Als het te gortig is pas ik liever mijn tijdspad wat aan dan dat ik begin met iets armoedigs.
Alle reacties Link kopieren Quote
Maak het jezelf gemakkelijk en gebruik een tool.
Voor ons project heb ik wix.com gebruikt en dat bevalt uitstekend.
Hij schaalt prettig en netjes mobiel en eigenlijk kan ik er alles mee wat ik wil. Domeinnaam en mailadres op dat domein ook geregeld, is zakelijk gezien een stuk netter dan een ander mailadres.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ok, dat ziet er super fancy uit. Het prijsverschil met een website obv WordPress is wel vrij groot. Is het echt zoveel beter, ook voor een bescheiden website?
Alle reacties Link kopieren Quote
Kijk eens bij Vimex. Hier kan je zowel je domeinnaam registreren, als websites bouwen met verschillende programma's. Volgens mij kan je ook de softwarepakketten testen zodat je weet hoe het ongeveer werkt.
Meer dan 80% van de websites van bedrijven draaien tegenwoordig op wordpress. Kijk eens bij mijn.host als je wel weet hoe je met wordpress moet omgaan en niet perse een hele eigen template nodig hebt. Weet je dat niet? Dan is jouwweb.nl een hele goeie optie. Zij hebben een website bouwer waar je met modules kunt slepen om zo je website in elkaar te zetten. Moet er wel bij zeggen dat het niet heel gemakkelijk is.
Alle reacties Link kopieren Quote
Gaat het om een commerciële website of een pagina waar je vertelt over een hobby o.i.d.?
Alle reacties Link kopieren Quote
Lady_Day schreef:
28-03-2023 17:05
Gaat het om een commerciële website of een pagina waar je vertelt over een hobby o.i.d.?

Haha, ik vind het zo spannend om het überhaupt op te schrijven omdat het dan in één keer "echt" is, maar: commercieel.

Ik ben bezig met een bij/omscholing waarna het interessant kan zijn om me daarvoor in te huren. Maar omdat het maatwerk is kan ik wel een grote-lijnen verhaal op een website zetten maar is het vooral van belang dat ik goed vindbaar ben. En ook wel dat je vrij makkelijk de vibe kan oppikken van wie ik ben en hoe ik tegen dat specifieke vakgebied aankijk (vandaar dat ik al precies weet hoe het eruit moet gaan zien). Omdat je vanuit de brancheorganisatie ook verplicht bent om periodiek te publiceren is het fijn als daar ook ruimte voor is. Maar met drie pagina's ben ik dus vrij ver klaar. Geen webshop, reactiepanelen of andere toeters en bellen dus.
Alle reacties Link kopieren Quote
Bedankt voor jullie reacties trouwens, ik heb inmiddels veel teveel tabbladen open en mijn enthousiasme groeit!
Alle reacties Link kopieren Quote
Ah okay, sprankelend. Ik zou je toch echt aanraden om met een professional of een bureau in zee te gaan. Er komt nl. best heel veel bij kijken om vindbaar te worden en de juiste 'vibe' af te geven. Ik ontwerp websites vanuit UX/UI perspectief maar dingen als SEO en Google Ads etc. heb ik echt geen kaas van gegeten, daar houd ik me niet mee bezig. Al die onderdelen die erbij komen kijken zijn vrij specialistisch.

Tuurlijk, je kunt met een foto en een tekstje vrij makkelijk een website in elkaar klappen met Wix maar als je serieus genomen wilt worden dan zou ik je website ook op die manier aanpakken. Ik zou gewoon een aantal bedrijven benaderen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Lady_Day schreef:
28-03-2023 18:41

Tuurlijk, je kunt met een foto en een tekstje vrij makkelijk een website in elkaar klappen met Wix maar als je serieus genomen wilt worden dan zou ik je website ook op die manier aanpakken. Ik zou gewoon een aantal bedrijven benaderen.

In mijn droomwereld zou ik dat ook doen. Maar gezien het budget wordt het eerst minstens een jaar gewoon mouwen opstropen en zoveel mogelijk zelf doen.
Alle reacties Link kopieren Quote
sprankelend schreef:
29-03-2023 12:58
In mijn droomwereld zou ik dat ook doen. Maar gezien het budget wordt het eerst minstens een jaar gewoon mouwen opstropen en zoveel mogelijk zelf doen.
Je zou ook nog eens naar Webflow kunnen kijken.
Ik volg even. Het is mij wel gelukt om iets te maken en publiceren middels Wordpress, maar vraag me niet hoe. En nu moet ik gaan uitbouwen en ik zie er tegen op. Er is nog geen budget om het uit te besteden.
Toen ik nog een website had gebruikte ik wordpress wat ik erg fijn vond werken. Maar het is geen kwestie van een keer maken en bent klaar en hoeft er niet meer naar om te kijken. Zeker niet als het om een commerciële professionele site gaat waar mensen op zouden kunnen inloggen of reacties plaatsen. Je moet je site ook onderhouden, beveiligingsupdates uitvoeren etc. In wordpress kun je het zo instellen dat die beveiligingsupdates automatisch gaan maar dan nog is het wel belangrijk dat je weet hoe het een en ander werkt en als je er niet uitkomt iemand hebt die er verstand van heeft en het op kan lossen.

Volgens mij worden sites vaak nog steeds met wordpress gemaakt en besteden veel bedrijven dat uit omdat er dan ook een service pakket bij zit.
Alle reacties Link kopieren Quote
Het voordeel van zelf beginnen met WordPress is dat je in principe weinig kosten hoeft te maken en dat je op langere termijn het onderhoud kan uitbesteden als je bedrijf begint te lopen. Heel veel bedrijven, beheerders werken met WordPress, er is heel veel kennis in de markt.
Kies voor een hostingpartij die ook WordPress ondersteunt: dan kan je met een paar klikken met je website beginnen.
De kosten die je bespaart, moet je 'omzetten' in tijd. Dus hoe meer je zelf doet, hoe minder kosten. Héb je die tijd? En ben je een beetje digitaal vaardig?
WordPress zelf is overigens gratis, dus dat zijn je kosten niet. >> niet vergelijken met WordPress.com, dat is een plek waar je - tegen bepaalde kosten - een WordPress-site kan neerzetten.

Drukwerk staat wat mij betreft los van een website. Wel moet je een bepaalde huisstijl (en vaak ook logo) hebben die je overal terug laat komen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik zou niet zo snel voor bijvoorbeeld jimdo of Wix kiezen, Het lijkt handig: site en domeinnaam bij dezelfde partij. Maar mijn ervaring is dat je dan niet flexibel bent en daardoor op den duur mogelijk duurder uit.

Ik heb mijn hosting en domeinnaam bij een bekendere partij (die alleen dit aanbiedt). En heb via themeforest (punt com) een wordpress template gekocht. Dat wordt continu geüpdate en is dus safe. Het was even puzzelen hoe je domeinnaam aan wordpress template 'koppelt' maar dat lukte me ook snel. Binnen een halve dag had ik een nette werkende site waar ik volledig tevreden over was.

Ik moet er wel bij zeggen dat ik vanuit de MarCom hoek kom en dus weet wat ik belangrijk vind bij een site (bijhouden en opzetten). Heb dit vaker voor bedrijven laten doen (als projectleider). Kan zelf alleen niks met html en co.

En...(vloeken in de kerk in mijn vakgebied) ik heb mijn eigen huisstijl met canva (punt com) gemaakt. Daar heb ik dus geen vormgever voor gevraagd. Gewoonweg omdat ik nog geen omzet maakte (dus geen geld had) en wel wilde starten met een nette basis. (Vormgevers draaien zich nu om in hun graf, haha.)

Ik heb overigens ook gewoon een eigen mailadres (voornaam@domeinnaam.nl). Dit hoort standaard bij een hostingpakket.

Het meest lastige was het veiligheidscertificaat. Maar met you tube kom je daar ook wel uit.

Denk je ook aan:
- cookiemelding (die past bij de huidige wetgeving)?
- SEO (optioneel): zodat je sneller gevonden wordt o.b.v. je teksten.
- SEA (helemaal optioneel): advertenties op google en bing
- Analytics (optioneel): let op want Google gaat over op een andere 'versie'. En ligt in de EU ook onder vuur. Hiervoor zijn ook alternatieven.
Alle reacties Link kopieren Quote
Veiligheidscertificaat zit bij mijn hostingpartij gewoon inbegrepen. :)
Alle reacties Link kopieren Quote
Zoals velen al aangeven is Wordpress echt heel fijn. Ik had toentertijd ook een beperkt budget en vond via Google iemand die op begrijpelijke wijze uitlegt hoe je een site kan bouwen, via hoop gratis filmpjes op yt (bijv https://www.youtube.com/watch?v=9tVzsB0N_P8). Dit is een tip, via Google/yt kan je vast meer vinden (en ja dit is 1 van m’n eerste Posts maar dat komt omdat ik met m’n vorige account opeens niet meer kan inloggen, paswoord resetten geeft me een onmogelijke loop 😑 maar ik bedoel deze tip dus niet als reclame).

Maar wat je ook kiest, een website moet je wel blijven onderhouden. Kies dus vooral een systeem wat jij fijn vindt werken en wat voor jou duidelijk en werkbaar is. Handigste lijkt me wel een bekender systeem zoals Wordpress of wix enzo. Tips over in het algemeen een website bouwen (en wat daar dus allemaal bij komt kijken) staan ook volop op Google.

En m’n laatste tip, geef wel geld uit aan een domeinnaam en neem een hostingpakket. Dat staat professioneler dan een gratis naam en geeft je de mogelijkheid meer (en dus betere kwaliteit) video’s/plaatjes etc te plaatsen op je site.
Succes!
koffieboontje123 wijzigde dit bericht op 29-03-2023 15:54
2.01% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Sillebil schreef:
29-03-2023 15:35

Denk je ook aan:
- cookiemelding (die past bij de huidige wetgeving)?
- SEO (optioneel): zodat je sneller gevonden wordt o.b.v. je teksten.
- SEA (helemaal optioneel): advertenties op google en bing
- Analytics (optioneel): let op want Google gaat over op een andere 'versie'. En ligt in de EU ook onder vuur. Hiervoor zijn ook alternatieven.
Precies. Het opzetten van een site hoeft niet zo ingewikkeld te zijn maar wat hier boven genoemd wordt, daar wordt het pas echt tricky mee. Net als met GDPR.
Courage schreef:
29-03-2023 15:16
WordPress zelf is overigens gratis, dus dat zijn je kosten niet. >> niet vergelijken met WordPress.com, dat is een plek waar je - tegen bepaalde kosten - een WordPress-site kan neerzetten.

Drukwerk staat wat mij betreft los van een website. Wel moet je een bepaalde huisstijl (en vaak ook logo) hebben die je overal terug laat komen.
Ja ik heb wordpress altijd zelf gehost bij een webhost die het ondersteunde want toen ik daar mee begon bood wordpress volgens mij het nog niet eens aan op hun eigen site. Je hebt door zelf hosten ook meer controle en mogelijkheden. Een keer kreeg ik een foutmelding na een update die ik niet opgelost kreeg, webhost had het binnen een paar minuten voor me opgelost.
Alle reacties Link kopieren Quote
Sillebil schreef:
29-03-2023 15:35

En...(vloeken in de kerk in mijn vakgebied) ik heb mijn eigen huisstijl met canva (punt com) gemaakt. Daar heb ik dus geen vormgever voor gevraagd. Gewoonweg omdat ik nog geen omzet maakte (dus geen geld had) en wel wilde starten met een nette basis. (Vormgevers draaien zich nu om in hun graf, haha.)


Denk je ook aan:
- cookiemelding (die past bij de huidige wetgeving)?
- SEO (optioneel): zodat je sneller gevonden wordt o.b.v. je teksten.
- SEA (helemaal optioneel): advertenties op google en bing
- Analytics (optioneel): let op want Google gaat over op een andere 'versie'. En ligt in de EU ook onder vuur. Hiervoor zijn ook alternatieven.

Allereerst hartelijk dank voor je overzichtelijke puntenlijstje!! Ik neem ze allemaal mee.

Dat vloeken in de kerk daar ben ik dus ook een beetje huiverig voor. Ik hield een poosje (heel oppervlakkig en met voor de moeilijker dingen hulp - die me overigens ook nu wil helpen in ruil voor macaroni en saté) een website fris en netjes maar daar had ik voor de vormgeving/huisstijl een mapje bestaande documenten. Zo'n mapje wil ik nu dus graag ook hebben. Maar ik weet niet eens hoe de functietitel is van iemand die dat kan maken. En ik voel me een beetje een trut dat ik eigenlijk alleen de uitvoering wil inkopen en niet het creatieve proces omdat ik al precies weet wat ik wil (tot aan de HEX/RGB codes toe :$) en dat voelt op één of andere manier onfatsoenlijk en respectloos.

Ik ben niet op mijn achterhoofd gevallen en ik heb ergens nog Nima A, B en PR-A diploma's liggen uit het jaar kruik. En toen ze van kruiken overgingen op glas heb ik ook nog een poosje HTML dingen gebouwd en daar zelfs voor betaald gekregen. Maar ja, het is inmiddels zelfs een heel nieuw millennium.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb trouwens een domein geregistreerd bij TransIP. Zodra ik klaar ben om te gaan bouwen kan ik daar ook WordPress hosting nemen en daar zit inderdaad een SSL certificaat al standaard bij.

Is SEO en SEA ook van belang als je een op zich niet zo veel voorkomend ding gaat doet. Bijvoorbeeld als je gevonden wil worden als ballonnenclown in Amstelveen dan gok ik dat er sowieso niet direct 350 ballonnenclowns tevoorschijn komen (niet waar ik me in bij/om laat scholen overigens :D)
Alle reacties Link kopieren Quote
Voor een simpele website betaal je bij een webdesigner circa 800 - 1.000 euro of wat lager/ hoger pluis een maandelijks bedrag voor onderhoud.

Er komt veel meer bij kijken dan je zo even schetst. Vooral ook qua beveiliging, updates en vindbaarheid.

Verder is een website natuurlijk je visitekaartje en communicatiemiddel bij uitstek dus ik zou hier zeker niet het sluitstuk van je begroting van maken. Een goede website verdient zichzelf met gemak terug. Een slechte of goedkoop ogende website stoot klandizie af.
Alle reacties Link kopieren Quote
Bedankt voor alle reacties. Ik snap de opmerking dat er ook een hoop op Google staat. Maar juist omdat ik een beetje in het duister tast ben ik bang dat ik om mijn eigen blinde vlekken heen zou gaan zoeken.

Ik heb trouwens voor mijn domeinnaam betaald hoor, wist niet eens dat dat gratis kon. Maar ik heb hem voornamelijk al geclaimd zodat ik als ik klaar ben om daadwerkelijk te starten niet achter het net vis omdat iemand anders hetzelfde idee had. Bij TransIP omdat de persoon die verantwoordelijk voor was voor de websitehosting en alle andere technologische zaken bij mij vorige baan daar bij zwoer, en die wist wel waar hij mee bezig was.

Ik ben het ook eens met hoe een armoedige website mogelijke klanten weg kan houden. Dus als ik het niet voor elkaar krijg dan blijft er weinig over. Maar mijn spaarpot begint een beetje leeg te raken en ik verwacht met deze specifieke vaardigheid het eerste jaar eigenlijk niet super veel omzet omdat ik het naast een baan in loondienst die voldoende zekerheid biedt voor mijn hypotheek en Albert Heijn verslaving wil opzetten.
Alle reacties Link kopieren Quote
Waar moet ik trouwens aan denken qua veiligheid buiten tweetrapsverificatie op al de dingen, en SSL certificaat en een betrouwbare hosting partij als ik geen grote dingen wil doen via mijn website? Zie ik iets heel voor de hand liggends over het hoofd als ik denk dat ik er dan wel zo'n beetje ben?
Levert TransIP niet een gratis ssl certificaat? Zoek anders even in hun faq of daar iets over staat. Mijn host regelt het automatisch, het stond al aan toen ik inlogde.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven