Soja allergie

31-08-2017 09:01 17 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo!

Sinds kort weet ik dat ik een soja allergie heb, na jaren van klachten. Ook reageer ik op soja lecithine. Dat is een emulgator en zit vaak in brood, sauzen, koek en chocolade.
Ik merk dat het lastig is daar altijd op te anticiperen.
Zijn er mensen met tips?
Bij soja vandaan blijven.
Alle reacties Link kopieren
Wie heeft die allergie vastgesteld? Ja, en ik ben het eens met Cateautje, het lijkt me net zoiets al coeliakie, dus geen soja meer eten. Neem aan dat je de komende tijd veel etiketten zulk moeten lezen en op een gegeven moment word je er handiger in.
Freedom is just another word for nothing left to lose - Janis Joplin
Alle reacties Link kopieren
Zo moeilijk is het niet. Je vermijdt de producten waarin iets in zit waar je allergisch voor bent.
Kijk eens op (Engelstalige) websites waarin alternatieven worden gegeven.
En neem 's wat vaker zelf iets mee van koek e.d. als je ergens op bezoek gaat.
Alle reacties Link kopieren
Cateautje schreef:
31-08-2017 09:04
Bij soja vandaan blijven.
droog :rofl:
Alle reacties Link kopieren
tip (ben ik laatst achter gekomen):
veel eetgelegenheden hebben op aanvraag een menukaart waarin per gerecht vermeld staat welke allergenen erin zitten. Nu kom je soja(-lecitine) bij een goed restaurant misschien niet tegen, maar wel handig als je bijv ergens een broodje kroket ofzo gaat eten.

En inderdaad: zorgen dat je altijd iets te eten/snoepen/snacken bij je hebt dat je wel kunt eten.
Er zijn gelukkig genoeg alternatieven voor soja, wel blijft het goed oppassen want het zit echt in héél veel dingen. Vooral veel chocolade en koekjes. Ergens waar ik het zelf nooit in had verwacht was het frituurvet van een groot visketen hier in de buurt. Dus als je kibbeling ofzo gaat halen, goed opletten grote kans dat de medewerkers het zelf niet eens weten en alleen naar de allergenen van de vis kijken.

Heb je trouwens al geprobeerd of je wel tegen gefermenteerde soja kan? Relatief veel mensen met soja allergie schijnen daar wel tegen te kunnen, ik heb het zelf nog niet durven proberen. Maar het zou wel een stuk makkelijker zijn als je dat wel kunt verdragen.

Op ah.nl kun je héél veel producten opzoeken en meteen de ingrediënten lijsten zien. Super handig
Alle reacties Link kopieren
Goeie tips!!

Dat van die frituurvet wist ik ook niet. Wel balen!
Alle reacties Link kopieren
@westworld,
Ik kan wel tegen ketjap! Daaruit concludeer ik dat gefermenteerde soja inderdaad geen probleem is.

Heb jij ook een soja allergie?
Verpakkingen lezen en als je het zelf heel lastig vindt kun je overwegen om een afspraak te maken bij een diëtiste die gespecialiseerd is in voedselallergieën.
Alle reacties Link kopieren
Met brood kan het wat lastiger zijn om het te vermijden maar zonder sausjes en koekjes is ook wel te leven. Of goed op de verpakking kijken. Of zelf bakken of eens bij een biologische winkel shoppen. Bij biologische chocolade is de kans op sojalecitine erin al een stuk kleiner. Ook zou je kunnen denken aan carob als vervanger. In dat soort repen zit volgens mij ook geen sojalecitine.
Soja zit in veel producten, het makkelijkst is om zoveel mogelijk onverwerkt voedsel te kopen. Er zijn wel broden te vinden zonder soja bij een warme bakker, maar dat moet je wel specifiek navragen.
Andere plekken waar soja vaak ongemerkt insluipt: voedsel in blik: de binnenkant van het blik is vaak bewerkt met een anti-plak laagje gemaakt van sojaolie. Dit hoeft niet op de ingredientenlijst vermeld te staan, omdat dit officieel onderdeel is van de verpakking en dus geen ingredient van het eten in het blik is.
Ook medicijnen hoeven niet te vermelden of er soja gebruikt is in de productie, maar als je contact opneemt met de fabrikant kunnen deze soms wel aangeven of ze kunnen garanderen dat er geen soja gebruikt is.
Verder zijn toevoegingen als vitamine E en vitamine C ook vaak gemaakt van soja. Deze dien je ook te vermijden met een soja allergie.

Hier is een lijst met engelse benamingen voor soja producten, misschien dat je hier iets aan hebt. http://www.kidswithfoodallergies.org/pa ... lergy.aspx
Alle reacties Link kopieren
Wat super, bedankt voor je info!!!!
Sommige dingen wist ik echt niet.
Alle reacties Link kopieren
Gewoon geen kant en klaar dingen meer kopen. Koop via marktplaats een broodbakmachine, rijd naar de molen en haal daar meel Koekjes bakken en cake kun je ook prima zelf.
Hoe is de allergie vastgesteld?

Het is best een ingrijpende; mijn zoon kan idd niet zomaar ergens patat eten, in NL wordt in de horeca bijna altijd sojaolie gebruikt. Er zijn ook een paar e-nummers waar het in KAN zitten. Als je de fabrikant belt kunnen ze vaak geen uitsluitsel geven; ze zeggen dan het product niet te gebruiken.

Maar je reageert alleen op dit soort producten op als je heeel erg overgevoelig bent, naar ik begrepen heb komt dit bijna nooit voor. Bijna iedereen met soja-allergie verdraagt wel soja-lecithine, soja-olie etc.
Het is pech als je net in die uitzonderingsgroep zit, want dan vallen heel veel van de bewerkte producten in de supermarkt af, het bijv zelfs in pindakaas zitten.

Oftewel; etiketten lezen en blijven lezen. We hebben het vaak meegemaakt dat in onze "standaard" producten van het ene op het andere moment soja is toegevoegd. Verder idd veel zelf maken en vaste klant worden van de natuurwinkel.
Oh ja; wij nemen overal waar we naar toe gaan eigen eten mee. Just to be sure. (En we moeten het vaker wel dan niet gebruiken, maar onze allergieeen beperken zich niet tot soja).

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven