Geen resultaten gevonden Probeer een andere zoekterm

Zoekfilters:

Geld & Recht alle pijlers

Minimumloon verhogen naar 14 euro per uur

01-04-2021 09:20 204 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Men wil in de EU het minimumloon in zeker 25 lidstaten verhogen, waaronder in Nederland.
Het ziet er naar uit dat er genoeg steun is om het minimumloon over een paar jaar te verhogen met 40% in Nederland.
Ik vraag me af wat er dan gaat gebeuren met de toeslagen? Worden die afgeschaft of gaan ze de drempel verhogen ?

Nieuwe wetgeving minimumloon: miljoenen Europeanen gaan meer verdienen

Zeker 24 miljoen werknemers in 25 van de 27 EU-lidstaten gaan over uiterlijk twee jaar een klap meer verdienen. Dat komt omdat heel Europa tegen die tijd een fatsoenlijk minimumloon zal hebben.

De twee grootste fracties in Europa, van christen- en sociaaldemocraten, hebben daarover een akkoord bereikt dat ze vandaag naar de rest van het Europees Parlement sturen. Ook de lidstaten, onder leiding van de Portugese socialist António Costa, hebben haast. Premier Costa wil de lidstaten op één lijn hebben voor hij op 1 juli zijn voorzitterschap overdraagt aan zijn Sloveense collega, de conservatieve Janez Jansa.

De twee Parlementsrapporteurs, Agnes Jongerius (PvdA) en haar Duitse collega Dennis Radtke (EVP), gaan uit van een minimumloon dat Europabreed aan een dubbele drempel voldoet: minimaal 60 procent van het mediaan- (de helft is dan lager, de helft hoger) en 50 procent van het gemiddelde loon. Voor Nederland, aldus Jongerius, komt dat neer op een verhoging van het minimum uurloon naar 14 euro. Nu is dat 9,72 euro (40-urige werkweek) of 10,80 euro (bij 36 uur).

Achteruitgang
De jongeren die in supermark­ten voor ons bleven rennen, deden dat zwaar onderbe­taald


De ingreep moet een einde maken aan een periode van dertig jaar waarin het minimumloon alleen maar achteruit is gegaan. ,,Costa heeft na de bankencrisis al laten zien dat de economie er wel bij vaart als je het minimumloon verhoogt’’, meent Jongerius. ,,Griekenland bewandelde onder druk van Europa de omgekeerde weg en kreeg alleen maar extra ellende.’’
Ze wil een minimumloon ‘waarvan je normaal je gezin kunt onderhouden met af en toe een extraatje: een laptop voor de kinderen of een vakantie’. Maar daar zitten we nog ver vandaan. In zeker negen lidstaten zakken minimumloners door de armoededrempel, in nog veel meer lidstaten vallen hele groepen erbuiten. Jongerius: ,,Corona heeft dat nog verergerd, zeker in slechtbetaalde sectoren als retail en toerisme. De jongeren die in supermarkten voor ons bleven rennen, deden dat zwaar onderbetaald.’’

Fatsoenlijk uurloon
Jongerius en Radtke beperken zich in hun voorstellen niet tot een fatsoenlijk uurloon. Het moet er één worden zonder aftrek van werkkleding, fooien, eindejaarspremies of vakantiegeld. Daarnaast moet het niet alleen gelden voor ‘gewone’ werknemers, maar ook voor jongeren (nu nog minimumjeugdloon), thuiswerkers, seizoensarbeiders, platformwerkers en ‘valse’ zzp’ers. Dikke studies wijzen uit dat het baanverlies marginaal is (minder dan 0,5 procent) en zeker het MKB (door groeiende koopkracht) er wel bij vaart. De arbeidsmigratie zou licht afnemen.

Jongerius: ,,De loodgieter kan een paar duppies duurder worden, maar als dat de prijs is voor de afschaffing van uitbuiting, moeten we dat graag betalen. Intussen zie je de Duitse auto-industrie steigeren: die is bang dat ze straks goedkope arbeid in Oost-Europa verliest.’’ Onder meer in Nederland zijn de werkgevers dan weer wel vóór. ,,Die begrijpen dat te veel ongelijkheid tot groeiende spanningen leidt, en daarmee tot minder productiviteit.’’

Bron: https://www.ad.nl/buitenland/nieuwe-wet ... ~ac163fee/

Minimumloon verhogen ?

Totaal aantal stemmen: 104

Ja, maar 14 euro is te hoog (24%)
Ja, niet in 1 klap maar in kleine stapjes (38%)
Nee, het huidig minimumloon is voldoende (23%)
Het minimumloon moet afgeschaft worden (1%)
Het huidig minimumloon moet juist omlaag (1%)
Anders (13%)
Too blessed to be stressed :)
Alle reacties Link kopieren Quote
forumfossiel schreef:
01-04-2021 12:26
Ik denk dat dat wel mee al vallen.
Werk dat makkelijk ergens anders uitgevoerd kan worden is jaren geleden al verplaatst naar lage lonen landen.
En schoonmakers, horecapersoneel, burgerflippers en vakkenvullers heb je gewoon nodig te plaatse.
Aan een vakkenvuller in India of Bulgarije heb je dan niet zo veel.

Ik ben wel bang dat het prijspeil idd zal stijgen en dat t qua koopkracht weinig verschil zou maken.

Door economen wordt trouwens al een tijdje geroepen dat de salarissen achter zijn gebleven bij groei van winstmarges, dus het is hoog tijd voor loonstijging.
Dat laatste komt omdat winst meer en meer wordt gemaakt met eentjes en nulletjes. Google, Apple, Facebook en Apple zijn samen inmiddels al goed voor 20% van de economie in de VS.
Alle reacties Link kopieren Quote
EHV1981 schreef:
01-04-2021 14:50
Er zijn inderdaad 2 groepen en daar zitten ongetwijfeld mensen tussen die pech hebben. Wat ik wilde zeggen is dat er een grote groep mensen in Nederland een laag inkomen heeft (op minimumloon niveau of daaronder) en dat die niet automatisch de voedselbank nodig hebben. Dat is maar een klein gedeelte. Dus dan zijn er ook andere oorzaken als het inkomen.


Als je minimumloon hebt is het gewoon lastig om een buffer op te bouwen. Als de wasmachine stukgaat en de auto zit men klem. Rekeningen worden verhoogd of gaan naar een incassobureau als men niet betaalt enz. Daarnaast is de werkzekerheid vaak laag en kan men als uitzendkracht ook periodes geen werk hebben. Als men dat op het laatste moment hoort heeft men geen inkomen omdat het UWV ook wel een maand of 2 nodig heeft. Daarnaast zijn mensen die minimumloon verdienen ook niet heel handig met formulieren in veel gevallen.
I'm not the man they think I am at home
Alle reacties Link kopieren Quote
LilyOfTheVally schreef:
01-04-2021 14:20
Het valt me trouwens op dat inflatie altijd en alleen gebruikt wordt wanneer er sprake is van het verhogen van lage lonen waarvan we bijna allemaal erover eens zijn dat ze niet toereikend zijn om fatsoenlijk van te leven.
Ik ben het er wel mee eens dat de lonen wat eerlijker mogen verdeeld. En dan zonder meteen communistische toestanden. Maar ik verbaas me ook over al die managers die mij nooit precies kunnen uitleggen wat voor werk ze precies doen, maar daar wel zakken geld voor krijgen en bijv. een verzorgende in een verzorgingshuis die amper rond kan komen terwijl die toch behoorlijk onmisbaar is.
Beetje eraf, beetje erbij , dan hoeven de prijzen niet omhoog.
Alle reacties Link kopieren Quote
Een stimulans voor werkgevers om nog meer te investeren in ICT en robots. Arbeid wordt zo veel te duur. Nog los van risico's bij ziekte, arbeidsongeschiktheid, arbo-wetgeving, aansprakelijkheid en verplichte afdrachten voor werknemers ... .

Uiteindelijk is dit een sigaar uit eigen doos. Prijzen zullen omhooggaan en dat gaat iedereen merken. Vooral in sectoren waarin altijd veel personeel is, zoals horeca, supermarkten (boodschappen duurder) en transport.

Werknemers die nu op circa 14 euro per uur zitten, zullen ook een stevige loonsverhoging eisen. De inflatie zal hierdoor enorm stijgen met minder koopkracht als gevolg. Straks heb je met een minimumloon van 14 euro per uur dezelfde koopkracht als nu met circa 9 euro per uur.

Spaargeld zal nog harder dan nu minder waard worden, verbouwingen nog veel duurder, huizenprijzen stijgen nog verder ... .

Dus .... doe nu nog even snel je grote aankopen! Straks is alles veel duurder! Niet wachten!
Alle reacties Link kopieren Quote
Boogschutter10 schreef:
01-04-2021 15:11
Een stimulans voor werkgevers om nog meer te investeren in ICT en robots.
100%.

Minimumloon is in Nederland al gewoon best hoog en dat je dat wat wil verhogen, ok. Maar met 40% is natuurlijk gewoon onzinnig.
Alle reacties Link kopieren Quote
In_Tenebris schreef:
01-04-2021 13:43
Wat een rare opmerking! Er is zat werk waar je niet voor naar school hoeft, maar wat lang niet iedereen kan. Of kan jij ook 4000 bevroren dozen vis stapelen per dag van 25 kg, zeg maar van de vloer tot het plafond in je kamer bij - 20. En zo is er wel meer werk wat lang niet iedereen kan.
Precies dat!

Zoveel beroepen die bv lekker vanuit huis mogelijk zijn, fatsoenlijke pauzes (kleine pauzes zelfs doorbetaald), goeie arbeidsvoorwaarden, normale uurtjes vrij met feestdagen ect.
Alleen omdat je geluk hebt de hersens en de mogelijkheden gehad te hebben.
Terwijl anderen hun lichaam vernielen voor een paar euro’s. En dan durven diegene met een fijn salaris ook nog derigerend te doen. Werk waar ze zelf hoogstwaarschijnlijk te beroerd voor zijn of gewoon niet kunnen.

Daarom is het ook tijd om het salaris noet meer af te hangen van je diploma! Waarom zouden praktisch opgeleiden minder moeten verdienen.
Alle reacties Link kopieren Quote
DS1971 schreef:
01-04-2021 15:38
100%.

Minimumloon is in Nederland al gewoon best hoog en dat je dat wat wil verhogen, ok. Maar met 40% is natuurlijk gewoon onzinnig.
Waarom absurd. Deze mensen overleven nu.

Tijd dat diploma’s moet meer lijdend zijn qua salaris.
Praktisch opgeleid is niet minder. Genoeg hoogopgeleiden die zo mega onhandig zijn. Maar wel een vlotte babbel.
Alle reacties Link kopieren Quote
Zat laag opgeleiden die meer dan een voortreffelijk salaris hebben. Als je handig bent kun je echt goed geld verdienen. Maar niet in sectoren als bijvoorbeeld horeca en tuinbouw. En die sectoren gaan de verhoging gewoon een op een doorrekenen aan de consument. Luxe wordt dan voor een grotere groep minder bereikbaar. Of de lonen van degene die nu EUR 14,00 of meer verdienen moeten ook flink stijgen.

Ik ben niet tegen, maar vraag mij gewoon af of dit het gewenste effect heeft.
Alle reacties Link kopieren Quote
Mirandaaatje_86 schreef:
01-04-2021 15:46
Waarom absurd. Deze mensen overleven nu.

Tijd dat diploma’s moet meer lijdend zijn qua salaris.
Praktisch opgeleid is niet minder. Genoeg hoogopgeleiden die zo mega onhandig zijn. Maar wel een vlotte babbel.
Ach, kom op zeg. Je zit niet aan de bedelstaf met minimumloon.

En salaris heeft gewoon te maken met wat het werk wat je doet waard is. Natuurlijk verdient een chirurg meer dan een verpleegkundige.
Alle reacties Link kopieren Quote
Het is wel echt des Nederlands om als ondernemer te klagen over de loonkosten. Ach ach allemaal zo duur en bla bla bla en ondertussen rijdt de ondernemer in zijn Porsche naar zijn villa.
...
Alle reacties Link kopieren Quote
Quaintrelle schreef:
01-04-2021 16:15
Het is wel echt des Nederlands om als ondernemer te klagen over de loonkosten. Ach ach allemaal zo duur en bla bla bla en ondertussen rijdt de ondernemer in zijn Porsche naar zijn villa.
Er zijn verdomd veel ondernemers die minder overhouden dan minimuloon. Veel meer dan een villa hebben.
Alle reacties Link kopieren Quote
Quaintrelle schreef:
01-04-2021 16:15
Het is wel echt des Nederlands om als ondernemer te klagen over de loonkosten. Ach ach allemaal zo duur en bla bla bla en ondertussen rijdt de ondernemer in zijn Porsche naar zijn villa.
Het is wel echt des Nederlands om zo afgunstig te zijn.
Alle reacties Link kopieren Quote
DS1971 schreef:
01-04-2021 16:12
Ach, kom op zeg. Je zit niet aan de bedelstaf met minimumloon.

En salaris heeft gewoon te maken met wat het werk wat je doet waard is. Natuurlijk verdient een chirurg meer dan een verpleegkundige.
Omdat de chirurg iets kan en wil doen dat bijzonder is en dat veel verantwoordelijkheid vraagt.
Maar bij heel veel dingen snap ik niet waarom er een hoog salaris betaald wordt. Mijn nichtje heeft hbo-bestuurskunde gedaan, werkt bij een zorgverzekeraar en heeft telefonisch contact met verzekerden over het al dan niet toekennen van uitkering. Ze is er erg verbolgen over dat ze met haar goede diploma een modaal inkomen verdient. Terwijl de man die de trap kwam stofferen een rekening stuurde van 1000 euro voor 2 dagen werk. Ik zei: wordt ook trappenstoffeerder, dan verdien je meer. Maar dat vond ze dan zonde van haar diploma. Tjaaa... ik vond het vooral een beetje arrogant.
Je moet erop te vertrouwen dat als hij bij je weg wil, hij heus wel weggaat. En tot die tijd is hij vrijwillig bij je. (Murrmurr)
Alle reacties Link kopieren Quote
ninanoname schreef:
01-04-2021 16:36
Omdat de chirurg iets kan en wil doen dat bijzonder is en dat veel verantwoordelijkheid vraagt.
Maar bij heel veel dingen snap ik niet waarom er een hoog salaris betaald wordt. Mijn nichtje heeft hbo-bestuurskunde gedaan, werkt bij een zorgverzekeraar en heeft telefonisch contact met verzekerden over het al dan niet toekennen van uitkering. Ze is er erg verbolgen over dat ze met haar goede diploma een modaal inkomen verdient. Terwijl de man die de trap kwam stofferen een rekening stuurde van 1000 euro voor 2 dagen werk. Ik zei: wordt ook trappenstoffeerder, dan verdien je meer. Maar dat vond ze dan zonde van haar diploma. Tjaaa... ik vond het vooral een beetje arrogant.
Maar dan zie je toch precies wat ik zei: het gaat niet om je scholing, maar om wat je oplevert.
Alle reacties Link kopieren Quote
Maar die trapstoffeerder krijgt die 1000 euro echt niet allemaal als salaris uitgekeerd hoor.
Al verwacht ik niet dat die op minimumloon zit.

Ik vraag me wel af hoeveel minimumloonbanen dan veranderen in re-integratie projecten waar mensen met behoud van uitkering dan als “ tegenprestatie “ lekker mogen schoffelen en bladblazer, of vakkenvullen in de supermarkt.
( Kijk eens hoe goed commerciële bedrijven mensen met afstand tot de arbeidsmarkt “helpen” terug naar werk.)
Alle reacties Link kopieren Quote
Scheelt ook weer een hoop toeslagen. Uiteindelijk maakt het qua netto inkomsten waarschijnlijk weinig uit.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik vind het prima dat het minimum loon omhoog gaat. Dat als je bij je ene baan echt niet meer kan werken dan laten we 24-30 uur je dan niet zowat gedwongen bent om er nog een baan naast te zoeken, die dan ook weer moeilijk te vinden is want iedere baas wil dat je flexibel bent, om rond te kunnen komen.

Zag laatst weer een leuke baan maar dat bleek maar om een functie te gaan van 25 uur en dan flexibel inzetbaar. Uurloon nog geen 10 euro bruto per uur. Ja sorry maar daar kan ik dan niet van rondkomen.
Alle reacties Link kopieren Quote
TsumTsum schreef:
01-04-2021 18:20
Ik vind het prima dat het minimum loon omhoog gaat. Dat als je bij je ene baan echt niet meer kan werken dan laten we 24-30 uur je dan niet zowat gedwongen bent om er nog een baan naast te zoeken, die dan ook weer moeilijk te vinden is want iedere baas wil dat je flexibel bent, om rond te kunnen komen.

Zag laatst weer een leuke baan maar dat bleek maar om een functie te gaan van 25 uur en dan flexibel inzetbaar. Uurloon nog geen 10 euro bruto per uur. Ja sorry maar daar kan ik dan niet van rondkomen.
Mijn man heeft een vast contract. Maar steeds vaker “vrij” opeens... tvt uren. Stand-by sta je dan want als iemand ziek is kun je opdraven.
Mensen zeggen niet gauw nee want dan ben je niet flexibel.

Ik denk dat een hoop mensen de realiteit zijn verloren omdat ze zelf wel alles goed voor elkaar hebben.
Alle reacties Link kopieren Quote
Mirandaaatje_86 schreef:
01-04-2021 19:33
Mijn man heeft een vast contract. Maar steeds vaker “vrij” opeens... tvt uren. Stand-by sta je dan want als iemand ziek is kun je opdraven.
Mensen zeggen niet gauw nee want dan ben je niet flexibel.

Ik denk dat een hoop mensen de realiteit zijn verloren omdat ze zelf wel alles goed voor elkaar hebben.
Ja ik ken mensen die keihard in de thuiszorg werken iedere dag van 9 tot 4 bij mensen poetsen en je krijgt maar 6 uur betaald want 2x 3 uur meestal en dat uur er tussen is eigen tijd/pauze maar of je dan pauze kan houden is nog maar de vraag. Kortom 30 uur per week en ze houden amper 10 euro over netto per uur over. En dan is het ook nog maar te hopen dat er geen clienten plotseling afbellen of dat vergeten waardoor je voor niks aan de deur staat. Niet gewerkt = niet betaald krijgen zegt de werkgever dan. Iets er naast zoeken om rond te komen? Lastig als je al 5 dagen van 9 tot 4 werkt en je ook gewoon weekend wil.
Alle reacties Link kopieren Quote
LilyOfTheVally schreef:
01-04-2021 12:00
het heeft denk ik wel zin.
prijzen zullen omhoog gaan, maar niet met 40%. Niet alle lonen zullen net zo hard stijgen. Het gaat hier puur om het minimumloon. De midden en hogere inkomens zullen veel minder hard omhoog gaan.
Waarom het minimumloon meteen met 40% verhogen en andere lonen niet? Dan hebben mensen die nu b.v. 15/16/17 euro per uur verdienen toch helemaal geen motivatie meer?
Alle reacties Link kopieren Quote
minnimouse schreef:
01-04-2021 21:45
Waarom het minimumloon meteen met 40% verhogen en andere lonen niet? Dan hebben mensen die nu b.v. 15/16/17 euro per uur verdienen toch helemaal geen motivatie meer?
Maar het gaat hier toch niet over het jeugdloon maar het minimumloon van 21+ers?
Alle reacties Link kopieren Quote
minnimouse schreef:
01-04-2021 21:45
Waarom het minimumloon meteen met 40% verhogen en andere lonen niet? Dan hebben mensen die nu b.v. 15/16/17 euro per uur verdienen toch helemaal geen motivatie meer?
Omdat minimumloners niet kunnen rondkomen van het salaris zonder aan het toeslageninfuus te gaan ?! Op dit moment krijgt een groot deel die extra 40% dmv toeslagen dus wat is het doel van het laag houden van die lonen?

Als je 15 euro verdient zou je bijvoorbeeld met 20% omhoog kunnen en iemand van 17 euro met 10%. Ik noem maar een zijstraat.
Nu vult de overheid het gat in want van het minimumloon kun je simpelweg niet van leven !
Too blessed to be stressed :)
Alle reacties Link kopieren Quote
De bedrijven pakken de winst en de maatschappij betaalt de toeslagen.
I'm not the man they think I am at home
Alle reacties Link kopieren Quote
In_Tenebris schreef:
01-04-2021 22:03
De bedrijven pakken de winst en de maatschappij betaalt de toeslagen.
Het kwartje moet nog vallen bij velen.
Too blessed to be stressed :)
Alle reacties Link kopieren Quote
minnimouse schreef:
01-04-2021 21:45
Waarom het minimumloon meteen met 40% verhogen en andere lonen niet? Dan hebben mensen die nu b.v. 15/16/17 euro per uur verdienen toch helemaal geen motivatie meer?
Mijn motivatie hangt niet af van wat de schoonmaker verdient...

Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven