Geen resultaten gevonden Probeer een andere zoekterm

Zoekfilters:

Geld & Recht alle pijlers

Minimumloon verhogen naar 14 euro per uur

01-04-2021 09:20 204 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Men wil in de EU het minimumloon in zeker 25 lidstaten verhogen, waaronder in Nederland.
Het ziet er naar uit dat er genoeg steun is om het minimumloon over een paar jaar te verhogen met 40% in Nederland.
Ik vraag me af wat er dan gaat gebeuren met de toeslagen? Worden die afgeschaft of gaan ze de drempel verhogen ?

Nieuwe wetgeving minimumloon: miljoenen Europeanen gaan meer verdienen

Zeker 24 miljoen werknemers in 25 van de 27 EU-lidstaten gaan over uiterlijk twee jaar een klap meer verdienen. Dat komt omdat heel Europa tegen die tijd een fatsoenlijk minimumloon zal hebben.

De twee grootste fracties in Europa, van christen- en sociaaldemocraten, hebben daarover een akkoord bereikt dat ze vandaag naar de rest van het Europees Parlement sturen. Ook de lidstaten, onder leiding van de Portugese socialist António Costa, hebben haast. Premier Costa wil de lidstaten op één lijn hebben voor hij op 1 juli zijn voorzitterschap overdraagt aan zijn Sloveense collega, de conservatieve Janez Jansa.

De twee Parlementsrapporteurs, Agnes Jongerius (PvdA) en haar Duitse collega Dennis Radtke (EVP), gaan uit van een minimumloon dat Europabreed aan een dubbele drempel voldoet: minimaal 60 procent van het mediaan- (de helft is dan lager, de helft hoger) en 50 procent van het gemiddelde loon. Voor Nederland, aldus Jongerius, komt dat neer op een verhoging van het minimum uurloon naar 14 euro. Nu is dat 9,72 euro (40-urige werkweek) of 10,80 euro (bij 36 uur).

Achteruitgang
De jongeren die in supermark­ten voor ons bleven rennen, deden dat zwaar onderbe­taald


De ingreep moet een einde maken aan een periode van dertig jaar waarin het minimumloon alleen maar achteruit is gegaan. ,,Costa heeft na de bankencrisis al laten zien dat de economie er wel bij vaart als je het minimumloon verhoogt’’, meent Jongerius. ,,Griekenland bewandelde onder druk van Europa de omgekeerde weg en kreeg alleen maar extra ellende.’’
Ze wil een minimumloon ‘waarvan je normaal je gezin kunt onderhouden met af en toe een extraatje: een laptop voor de kinderen of een vakantie’. Maar daar zitten we nog ver vandaan. In zeker negen lidstaten zakken minimumloners door de armoededrempel, in nog veel meer lidstaten vallen hele groepen erbuiten. Jongerius: ,,Corona heeft dat nog verergerd, zeker in slechtbetaalde sectoren als retail en toerisme. De jongeren die in supermarkten voor ons bleven rennen, deden dat zwaar onderbetaald.’’

Fatsoenlijk uurloon
Jongerius en Radtke beperken zich in hun voorstellen niet tot een fatsoenlijk uurloon. Het moet er één worden zonder aftrek van werkkleding, fooien, eindejaarspremies of vakantiegeld. Daarnaast moet het niet alleen gelden voor ‘gewone’ werknemers, maar ook voor jongeren (nu nog minimumjeugdloon), thuiswerkers, seizoensarbeiders, platformwerkers en ‘valse’ zzp’ers. Dikke studies wijzen uit dat het baanverlies marginaal is (minder dan 0,5 procent) en zeker het MKB (door groeiende koopkracht) er wel bij vaart. De arbeidsmigratie zou licht afnemen.

Jongerius: ,,De loodgieter kan een paar duppies duurder worden, maar als dat de prijs is voor de afschaffing van uitbuiting, moeten we dat graag betalen. Intussen zie je de Duitse auto-industrie steigeren: die is bang dat ze straks goedkope arbeid in Oost-Europa verliest.’’ Onder meer in Nederland zijn de werkgevers dan weer wel vóór. ,,Die begrijpen dat te veel ongelijkheid tot groeiende spanningen leidt, en daarmee tot minder productiviteit.’’

Bron: https://www.ad.nl/buitenland/nieuwe-wet ... ~ac163fee/

Minimumloon verhogen ?

Totaal aantal stemmen: 104

Ja, maar 14 euro is te hoog (24%)
Ja, niet in 1 klap maar in kleine stapjes (38%)
Nee, het huidig minimumloon is voldoende (23%)
Het minimumloon moet afgeschaft worden (1%)
Het huidig minimumloon moet juist omlaag (1%)
Anders (13%)
Too blessed to be stressed :)
Alle reacties Link kopieren Quote
Amy_Santiago schreef:
17-04-2021 12:23
Ik zit er zelf niet ver boven en heb een verhoging niet perse nodig in mijn situatie, maar fijn is het altijd. Zeker als ik in mijn werk zie hoe nodig dit werk is voor de maatschappij, en hoeveel bullshit jobs er bestaan die in mijn ogen weinig toevoegen. Mijn vorige baan was er zo eentje.

Als men kijkt naar de huidige omstandigheden en ineens zo duidelijk is geworden hoe belangrijk onze vitale beroepen zijn geworden, is het zo klaar als een klontje dat dat de beroepen zijn die meer mogen verdienen i.m.o.
Kijk eens naar de lijst vitale beroepen en zie dat het gewoon de overheid is die het aanwees op basis van eigen belang.

Sowieso is die hele tweedeling vitaal en niet vitaal heel erg gezocht. Genoeg beroepen die daar niet op staan die als ze vandaag ophouden met werken we een heel groot probleem hebben (maar omdat het vooral marktpartijen zijn die hierin zitten, vinden ambtenaren dan dat ze maar hun eigen boontjes moeten doppen).

Denk bijvoorbeeld eens aan de bouwvakker. Niet vitaal? Terwijl we al een groot tekort hebben aan daken voor boven ons hoofd. Lijkt mij toch wel vallen onder een vitaal proces.
Alle reacties Link kopieren Quote
DS1971 schreef:
17-04-2021 10:30
Nou, ik mis anders wel die vrijheid die nu is afgepakt voor een relatief onschuldige ziekte die nu over de wereld uitwaaiert.
Inderdaad, dat bedoel ik, zoveel vrijheid is er niet.

https://covid19.who.int/region/euro/country/nl

De teller staat op 16861 doden.
Op onze bevolking is dat 0.0009 procent.
Dat is negen duizendste van 1 procent.
Alle reacties Link kopieren Quote
Is toch een prima idee.

Nu krijg je op het minimumloon ook huurtoeslag, en zorgtoeslag, in sommige gemeentes nog wat extra's. In geval van kinderen nog kindertoeslag.

Zo ver lopen de lonen,of netto maandbedrag, eigenlijk niet uiteen. Tot modaal wordt het allemaal plat genivelleerd.

Dus gewoon lekker doen, mogen de werkgevers voor dat loon opdraaien. En kunnen we dat toeslagencircus, dat door de verschuiving van de belastingen nu voornamelijk door de loonbelasting bij meer verdienende wordt opgebracht, een stukje verkleinen.

Over dat loon gaan de werkgevers ook nog eens extra werkgevers lasten betalen, waardoor ze ook nog eens beter voor de kosten opdraaien, die nu maatschappelijk gedragen wordt bij minimumloners.
WW, WAO, AOW allemaal kosten die doorgeschoven worden naar de samenleving, op die paar euro per uur.
Het is niet alsof de meeste bedrijven te weinig winst maken. Ze vertikken het alleen aan werknemers te besteden. Liever gaat het naar de grootaandeelhouders, die het allemaal het liefste weer naar belastingparadijzen in het buitenland doorsluizen.

En dan graag meteen die schijnzzp constructies ook meenemen!

Linksom of rechtsom zijn wij met zijn allen diegene die daar de prijs voor betalen. Het voordeel is nu alleen dat die hele onderkant van de samenleving er flink op vooruit gaat. En niet in staat is om hun geld in belastingparadijzen te stallen. In plaats daarvan gaan ze leuke dingen doen en meer consumeren, mits ze er netto per maand op vooruit gaan tenminste.

Dan kunnen er weer leukere bestedingen voor dat geld gevonden worden. Beter onderwijs bijvoorbeeld.

Of al die handjes die straks nodig zijn om de billen van de boomers af te vegen te kunnen betalen.

En iedereen die loopt te zaniken dat ze niet veel meer verdienen, maar oh zo hard moeten werken voor hun centen. Dit is je kans straks! Lekker een minimumloonbaantje doen, waar je denkt minder hard te moeten werken.
Of nog beter je zegt tegen je baas, hey leuk dat loon van jou. Maar ik ga wel lekker aardbeien plukken als je mij niet meer betaalt.
summerisnear wijzigde dit bericht op 23-04-2021 19:03
45.23% gewijzigd
Wanhoop is een zwart leren jasje is dat iedereen goed staat; terwijl hoop een rose jurkje met ruches is tot boven je knie, waarin niemand gezien wil worden.
Alle reacties Link kopieren Quote
KamilleT schreef:
01-04-2021 11:36
Bij ons zijn veel salarisschalen waarin bedragen onder 14 euro per uur staan. Die moeten dan dus ook allemaal omhoog. De schalen daarboven kunnen dan mi niet achterblijven, anders verdient een laaggeschoolde evenveel als een mbo’er en dat zou ik oneerlijk vinden.
Maak er lekker 11 euro per uur van. Dan hebben die mensen toch 10% meer (zou ik ook wel willen!).
Beter nog: doe iets aan de belastingvrije voet voor werkenden.
En dan inderdaad ook iets aan de toeslagen. Wordt het meteen meer lonend om te werken ipv een uitkering te hebben.
Reik niet naar de hemel - maar haal hem naar je toe, Karin Bloemen.

Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven