Gezondheid alle pijlers

de ongemakken van de overgang

22-08-2016 13:44 3831 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo allemaal,



Sinds een half jaar zo ongeveer ben ik begonnen met de pre menopauze zoals dat chique heet.

De menstruaties zijn veel heviger dan normaal en duren ook zeker 2 a 3 dagen langer.

Het verschijnsel pijn in alle ledematen alsof er overheen gewalst is heb ik ook.

De psychische kant vind ik veel erger.

Ben in een rollercoaster van emoties terecht gekomen waarin ik mezelf soms zo onredelijk vind reageren op situaties maar kan ze niet tegen gaan.

Ben een ontzettende twijfelaar geworden. Heb heel veel moeite met gezag gekregen en kan overal om huilen.

Mijn huisarts wil er voorlopig niets mee doen....het hoort bij je leeftijd en het wordt weer beter kreeg ik te horen.

Voel me sommige momenten ontzettend verdrietig en alleen en verlang dan ineens naar iemand naast me en andere momenten kan ik euforisch van de daken schreeuwen dat ik alles alleen kan en me daar prettig bij voel.



Zijn er misschien dames hier die er met mij over willen schrijven in een ongedwongen sfeer?

Het forum vrouw en overgang heb ik uiteraard bekeken maar dat is het niet voor mij.
Alle reacties Link kopieren
quote:Miminha schreef op 08 november 2016 @ 02:10:

Dat is ook overgangs klacht, net als overbeharing. Dat komt door je hormonen, de boel goed schoonhouden met betadine en als je er echt geen raad meer mee weet dan naar de dokter.

De pil helpt hier meestal goed tegen.



Zelf ben ik dus 2 weken van de pil af en ben zomaar 3 kilo kwijt, allemaal vastgehouden vocht. Voel me wel goed, ondanks low/level migraine waar ik Ibuprofen voor slik.



Wat ik me afvraag is hoeveel van die klachten nu de overgang zijn of misschien gewone veroudering?

Dit omdat heel wat mannelijke bekenden van m'n leeftijd ook klachten aangeven die op de mijne lijken, stijfheid in de heupen en steken in de knieeen bij het opstaan (ik wil eigenlijk een sta-op stoel) pijn in de lange spieren in de bovenbenen (zoals in de OP staat 'alsof er een wals overheen gereden is').

Irritatie omdat ik etiketten niet meer goed kan lezen, moet eigenlijk een leesbril maar daar ben ik te ijdel voor haha. En paar dagen helemaal kapot zijn als je avondje doorgezakt bent en veel later naar bed dan normaal. Dat hebben mannen ook, want zij verouderen intussen net als wij!



Even serieus, osteoporose houdt me bezig en eigenlijk moet ik ook echt,echt stoppen met roken nu! Maar ik ben al 100x gestopt en hoewel ik de cravings goed kan doorstaan, voel ik me dood ongelukkig door wat in de wetenschap Rehab Anhedonia heet, van simpele sigaretten, jawel. Dan steek ik maar weer zo'n giftige peuk op en voel me meteen better.



Weten jullie antwoorden of is voor jullie het herkenbaar?



Ik heb door fibromyalgie al die klachten al heel lang. Voor mij is dan ook niet duidelijk of ik meer pijn heb in spieren en gewrichten, dat wisselt op dagelijkse basis. Overbeharing heb ik ook al heel lang last van. Al sinds de puberteit haar op de buik en borsten en sinds m'n 20e loop ik al met een pincet rond om haren uit de kin te trekken. Inmiddels doe ik dat dagelijks, toen toch echt al wel wekelijks.



Dus jaa.. voor mij is op dit moment de menstruatie de énige opvallende klacht betreffende de overgang. Roken doe ik gelukkig niet en heb ik nooit gedaan. Ik slik al heel lang, op aanraden van een gyn, calciumtabletten.
Later is nu
Alle reacties Link kopieren
quote:jojojanneke schreef op 08 november 2016 @ 12:21:

Zo ik heb het hele topic gelezen, Het is al weer even geleden dat hier iemand geschreven heeft, maar alla.



Ik ben zelf al een poosje in de overgang. Ik voelde me zo rot dat ik een tijdje met overspannen klachten thuis zat. Toen via een bedrijfsarts naar een overgangsconsulente gestuurd van Care full women. Daar heb ik wel veel aan gehad. Daar bleek ook dat de overspannenheid samenhing met mijn overgangsklachten. De overgangsconsulente brengt al je klachten in kader en stemt daar dan supplementen op af. Pas geleden dacht ik dat ik nu wel klaar was en was ik gestopt met de supplementen. Helaas bleek alles weer teug te komen. Zweten, pijn in mijn lijf, opvliegers

Ook al slik je de pil je overgang wordt gewoon ingezet. Dus wel of geen pil slikken heeft op de overgang geen effect zei ze.

Ik menstrueer al 2 jaar niet meer. Dat is fijn, maar de rest van de vele klachten heb ik nog zeker, dus niet alles is weg door het slikken van de supplementen. De stemmingswisselingen, slecht slapen en een somber zwaar gevoel af en toe vind ik het lastigste vind.



Slechts een paar uur voor jou, wat ben jij ongeduldig



Ik hang ook steeds tegen overspannen aan, mede door lastige toestand thuis. Heb dit op het werk al aangegeven. Wel goed te lezen dat dit ook overgang kan zijn. (of goed.. hm.. nou, eigenlijk toch weer niet) Daarnaast kwam ik er van 't weekend achter dat ik élk jaar rond deze tijd wat meer moeite met alles heb. Ik ga dus ook bij de huisarts te rade of ik last kan hebben van een najaars-/winterdip en of dat door een lamp verholpen zou kunnen worden.
Later is nu
Alle reacties Link kopieren
@ dreamer . Jajajaja erg veel geduld hahaha.

Dat jij je overspannen voelt in combinatie met de overgang kan dus heel goed.

Helemaal als je toch al wat dipperig in het najaar bent en dan ook nog die overgang erbij.

Mijn huisarts bagatelliseerde het. Ik had toen nog geen opvliegers, maar menstrueerde toen wel heel onregelmatig. Toen ik aangaf dat ik dacht aan de overgang wuifde ze het weg. Zonder opvliegers geen overgang beweerde zij.

Toen ik later bij de bedrijfsarts zat zei zij dat het erg veel voorkomt overspannen en in de overgang.

Dat opvliegers er helemaal niet standaard bij horen. Dat de overgang vaak al lang aan de gang is voordat je echt klachten krijgt.

Op het moment dat je eitjes op zijn begint de ellende. Dan produceert je lijf geen oestrogeen mee met alle ellende van dien.

Ook verwarde gedachten, piekeren, niet makkelijk beslissingen nemen en onzeker en labiel hoort daar bij. Lang leve het vrouw zijn....... en voor iedereen is het echt verschllend
Don't worry be happy
Alle reacties Link kopieren
Ik heb van de week een gesprek gehad met P&O over hoe ik me voel. Thuissituatie (ziek kind) speelt al veel langer en met deze man heb ik hierover een band of geschiedenis. IK heb net een nieuwe leidinggevende, een vrouw net iets ouder dan ik. En ik ben zó bang dat zij het zal bagatelliseren. Dat (her)ken ik zo snel bij vrouwen, de één kan makkelijk met vrouwenkwalen doorwerken, dus de ander zeurt, zeg maar. Geen idee hoe mijn leidinggevende hierin staat. Gelukkig heb ik eerste een afspraak met de huisarts.
Later is nu
Alle reacties Link kopieren
@dreamer, heb je een goed contact met je huisarts?

Ik kan me voorstellen dat je er tegenop ziet om het met je nieuwe leiding gevende te bespreken.

Vrouwen die nergens last van hebben kunnen heel stom reageren.

Succes!
Don't worry be happy
Alle reacties Link kopieren
Ik heb best een goed contact met m'n huisarts, maar heb het gevoel dat hij vooral veel zelf op wil lossen. De opmerking 'hier begint de specialist ook altijd mee, dus doen we nu eerst hier maar' heb ik al op verschillende vlakken gehoord. Maar.. hij leeft goed mee, is op de hoogte van ons gezin en wat daar speelt en komt daar ook altijd weer op terug. Het is een jonge huisarts en ik ben best te spreken over hem.
Later is nu
Alle reacties Link kopieren
Dat herken ik ook.

Ik heb nu al jaren een vrouwelijke huisarts.

De heren van de eerste praktijk namen mijn depressie klachten na de geboorte van mijn eerste kind niet serieus.

En na de geboorte van nummer 2 voelde ik me weer weg glijden.

Heb direkt een vrouwelijke huisarts gezocht. afspraak gemaakt en kon zonder gedoe naar haar overstappen.

Ik wil echt niet meer anders
Ik heb liever mannelijke dan vrouwelijke artsen. Mannen nemen vrouwenkwalen veel serieuzer vind ik.

Helaas heb ik al veel huisartsen gehad en heb dus best wel ervaring



Volgens mij heeft Dreamer ook liever een mannelijke arts kat ija of ik moet het verkeerd begrijpen na 3 keer lezen.
Alle reacties Link kopieren
dat zou kunnen hahaha. maar voor mij nooit meer een man.

Echt niet. Ik heb ook beide gehad en voordatik 2 jaar terug hierheen verhuisde ook jaren een vrouw gehad.



Maar goed kan per persoon verschillen denk ik dan maar,
Dat is ook zo en de ene vrouwelijke arts is de andere niet. Gelukkig maar
Alle reacties Link kopieren
Ik ben begonnen met sporten, waarvan ik veel spierpijn krijg. Nu maak ik mezelf wijs dat die pijnen van het sporten komen en kan ik het beter accepteren. Al kom ik soms uit bed alsof ik 90 ben......
Help iedereen een handje
Alle reacties Link kopieren
Ik heb 1x een vrouwelijke huisarts gehad en die deed geen moeite dat eendebek ding op te warmen. Geef mij maar een man, die is voorzichtiger
Later is nu
Alle reacties Link kopieren
Sinds een maand ben ik nu aan de pil. Afgelopen donderdag slikte ik de laatste en volgens mijn vroegere pilervaring had ik dan nu wel moeten vloeien. Maar.. niets. Ik vind het niet erg, uiteraard. Na maandenlang 3 van de 5 cyclusweken vloeien, vind ik dit wel een opluchting. Ook verder voel ik me goed.
Later is nu
Alle reacties Link kopieren
Oh dat is zeker fijn Dreamer . Hier geen opvliegers, of andere lichamelijke klachten. Alleen depressief en dat is zeker niet fijn. Nou moet ik zeggen dat er ook wel van alles gebeurd in mijn leven waar ik niet echt happy van word. Dus om nou alles op de overgang te gooien.....
Help iedereen een handje
Alle reacties Link kopieren
Vandaag vreselijke migraine en ongesteld geworden. Toch jammer



En.. je staat er niet altijd bij stil, maar ook bekende vrouwen hebben last van de overgang



Lees hier van Isa en Medina De overgang is ook niet sexy. Zij schrijven er dan weer gelijk een boek over.
Later is nu
Ik kom ook weer even langs.

Twee weken terug opnieuw curettage gehad, vandaag uitslag dat alles toch goed was. Na verwijderen van 2 vleesboompjes hadden ze onbekende/onrustige cellen gevonden, maar nu dus goed bericht. Weinig tot geen menstruatie hier, dat is ook erg fijn na die 3,5 maand alleen maar.

Ben weer met de pil begonnen, en daar knap ik goed van op. Niet meer zo emotioneel, kan weer wat meer hebben. Dus kijken of dit zo doorzet. Enige wat niet goed loopt is het werk, maar ja dat heeft dan weer niets met mijn hormonen te maken
Alle reacties Link kopieren
Ik heb ook maar een bezoekje aan de dokter gebracht en die adviseerde toch hormonen. Eerst wat dingen nog nader bekijken en dan waarschijnlijk aan de pillen.
Alle reacties Link kopieren
hier nog steeds niet ongesteld geworden. ga nu week 6 in. das helemaal nieuw voor me.

En even zelfs gedacht dat ik zwanger was.......ja, 1x onbeschermd.... gelukkig niet.

merk wel dat ik vaak voortekenen van migraine heb nu.

Van die vlammen zien en dan een half uur of zo niet kunnen lezen...

Dan meteen pillen innemen en dan ebt het meestal weg .

Is dat bij jullie ook zo?
Alle reacties Link kopieren
Hier ook weer feest. Ik had 2 menstruaties overgeslagen, wel veel hoofdpijn gehad en afgelopen twee weken voortdurend het gevoel dat ik elk moment ongesteld kon worden. Ik heb ook nog even overwogen om een harnas gaan te dragen: mijn borsten zijn nog steeds A-cupjes maar voelden alsof ze elk moment konden ontploffen. Als man er alleen maar naar wees was hij zijn neus al kwijt. En ja hoor, gisteren grieperig, vanochtend koortsig, verkouden, misselijk, hoofdpijn en... ongesteld. Blehhhhh!
Als het gras bij de buren altijd groener is dan is het kunstgras
Als man er alleen maar naar wees was hij zijn neus al kwijt.



Mien waar is m'n feestneus

https://www.youtube.com/watch?v=3GRWWDh7FNI



Beterschap OudBlond
Alle reacties Link kopieren
Tutje Da,s een idee! Feestneuzen op tafel laten slingeren als ik in de grrr... bijt je neus er af modus ben! (de lieverd heeft weer een paar moeilijke dagen met me gehad, maar hij blijft kopjes soep en dekentjes aanslepen )

Kattija: die vlammen zijn heel bekend. Ik verdraag pijnstillers heel slecht en ben alweer een tijd 2 keer per week acupunctuur aan het halen. Vooral tegen reumapijn, maar ook tegen de spanning in mijn lijf. En dat lijkt ook veel te doen tegen de migraine.
Als het gras bij de buren altijd groener is dan is het kunstgras
Alle reacties Link kopieren
Alweer even geleden dat ik wat geschreven heb.

Een tijdje terug had ik een afspraak bij de HA waar ze een aantal swabs (hoe heet dat in het nederlands) en bloedtesten heeft laten doen.

Alles kwam normaal terug.

De verpleegster die me belde voor de uitslag heeft me de optie gegeven een echo te laten doen.

Zij vond mijn suggestie dat het de overgang is aannemelijk, maar was het ook met me eens dat diezelfde klachten ook passen bij bv eierstok kanker.

Met mijn familie geschiedenis wil ik het gewoon zeker weten.

Mijn vorige menstruatie was 3 dagen te vroeg, die van nu 2 dagen te laat.

Het klinkt niet vreemd, maar mijn cyclus was altijd 3 weken en 5 dagen, en dan werd ik ongesteld tussen 10 en 11 uur 's ochtends. Zo regelmatig was ik.

Deze menstruatie is eigenlijk een beetje ranzig. Veel bruin (oud?) bloed.

En ja, hoofdpijn. En vaak een wat labiel algeheel gevoel.

Ik voel me gewoon niet mezelf.

Het zal nog wel een paar weken duren tot die echo, en helaas moet ik hem hier zelf betalen, maar ik ben toch blij met de optie.

Ik hoop dat het me peace of mind brengt.
Het was zo donker dat ik overal lichtpuntjes zag.
Spierpijn check! Ik loop bij de fysiotherapeut in de hoop dat ik met oefeningen soepeler kan worden. Als ik niet sport ben ik stijf als ik wel sport doet t pijn...

De menstruatie rommelt ook al een tijdje. Ik had al een jaar een hele korte cyclus, maar nu is het 6 weken geleden en nog niks. Wel af en toe het gevoel dat ik ongesteld moet worden maar dan gebeurt er toch niks.

Wat humeur betreft heb ik gelukkig nergens last van, dat lijkt me superzwaar, een lijf dat niet meewerkt en dan ook nog labiel. Sterkte dames!
Alle reacties Link kopieren
Zelf betalen en wachten is minder, maar duidelijkheid is fijn. En voor die tussentijd een grote knuffel en
Als het gras bij de buren altijd groener is dan is het kunstgras
Alle reacties Link kopieren
Dank je Oudblond.

En een knuffel terug.
Het was zo donker dat ik overal lichtpuntjes zag.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven