Gezondheid alle pijlers

Geen koemelk meer voor peuter; tips gezocht.

24-02-2024 14:55 127 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Toch maar onder gezondheid, want volwassenen zullen hier wellicht ook mee te maken hebben (gehad) :)


Korte versie: wat hebben júllie gedaan toen jullie kind (of jij zelf) geen koemelk meer kon gebruiken? Ze had het zelf over vervangers als kokosyoghurt en zo, maar ik vraag me eigenlijk af of lactose-vrij niet ook goed genoeg zou zijn? En mocht je zelf (of voor je kind) wel schaap en/of geit gebruiken?



Gister bij de osteopaat geweest voor ons zoontje (3,5). Ik kwam er met de fysio niet echt uit, en omdat we denken dat er wat breder gekeken kan worden, op advies van vriendinnen naar een bepaalde osteopaat geweest. We kwamen er voor meerdere dingen (voorkeurshouding, maar ook onrust). We hebben voor de voorkeur fijne oefeningen en tips gehad.
Ze heeft (naast fijn geluisterd) ook even samen met zoon bepaalde dingen gevoeld en gevraagd aan zoon, spelletje gedaan, enz. Zij gaf aan dat hij opgezette darmen had, en ruwe huid/pukkeltjes op de achterkant van z'n arm, en dat hij baat zou kunnen hebben bij het stoppen met melk. Ik heb voor hem als babyzijnde ook opgelet met koemelk, omdat ik er zelf ook niet zo goed tegen kan (geen allergie, maar ik ga er ook niet lekker op) dus geheel als verrassing komt het niet, alhoewel ik de afgelopen jaren geen bijzonderheden heb opgemerkt bij hem. Ik vind het in ieder geval de moeite waard om het uit te testen :)

Maar, ik zou ik niet zijn, als ik niet even goed zou doorvragen :bonk: en nu is ze op vakantie, en kan het dus ook even niet aan haar vragen, maar wat hebben júllie gedaan toen jullie kind (of jij zelf) geen koemelk meer kon gebruiken? Ze had het zelf over vervangers als kokosyoghurt en zo, maar ik vraag me eigenlijk af of lactose-vrij niet ook goed genoeg zou zijn? En mocht je zelf (of voor je kind) wel schaap en/of geit gebruiken? En indien 100% diervrij; wat zijn fijne alternatieven die niet gelijk een dagbudget kosten? :-$

Ik lees graag jullie eigen ervaringen en bevindingen!
Alle reacties Link kopieren Quote
Irish_Wasser_Woman schreef:
25-02-2024 15:57
Tips wát jullie kind of jezelf lekker vindt, en ik vroeg dus of men met een soortgelijke ervaring (koemelk laten staan) ook geit/schaap lieten staan, en of lactose-vrij ook genoeg zou zijn. Zo onduidelijk was m'n OP toch niet?
Daar heb je er toch een heleboel van gehad inmiddels?
Alle reacties Link kopieren Quote
moizer schreef:
25-02-2024 10:34
Ja, ik ben natuurlijk niet achterlijk. Maar lees ook even de rest van mijn post.

Ik kan me voorstellen dat wanneer er een gezinslid zo ontzettend allergisch is voor iets dat makkelijk vervangbaar is, er geen melk in huis is.
De kinderarts vertelde me dat als je geen melk gebruikt, de aanmaak van lactase (dat lactose afbreekt) geremd wordt. Als je dan ineens wél melk gebruikt kan dat voor buikklachten zorgen. Voor de allergische geen punt (die neemt het toch niet) maar als de overige gezinsleden wél melk gebruiken (wat dan dus waarschijnlijk ergens buiten de deur zal zijn) lijkt me dat vervelend.
Dit heb ik zelf ervaren; omdat ik al meer dan 20 jaar geen melk meer drink, krijg ik inmiddels ook echt buikpijn van melk. Op zich gaan yoghurt en kwark en zo wel redelijk goed, maar ik gebruik daar niet mega veel van. Kaas ging altijd wel goed, ijs niet teveel van nemen. En soms krijg ik buikpijn, en dat is dan even vervelend, maar meestal is de smaak het wel waard :) Een glas melk drink ik echter écht niet, want m'n hoofd wordt daar echt ziek van, dat heb ik er niet voor over.
Maar die buikpijn kwam pas na heel veel járen geen melk meer, niet een paar weken of maanden.
Alle reacties Link kopieren Quote
Als je hier het woord osteopaat noemt, dan weet je per definitie dat je weer een hele rits 'ga naar een arts toe' opmerkingen krijgt. Dat is wat het is hier...
Ik gebruik ook geen koemelkproducten in de basis. Heb geen allergie of intolerantie, maar ik reageer er wel op. Mijn auto immuunziekte verergerd er door en bij een hoge inname (eiwitshakes) krijg ik huiduitslag. Het slaat mij ook op de darmen. Je kan prima zonder koemelk en is zeker niet nodig als eerste levensbehoefte. Je kan je eiwitten en calcium prima uit vlees, ei en groente halen.
Als ik melk wil gebruiken, bijv in een lasagne of stampot, dan gebruik ik geitenmelk. Kaas kies ik voor schaap en geit en af en toe van de koe. Mijn auto immuunziekte reageert niet op schaap en geit. Wat hier ook werd geschreven, dat is A2 eiwit. Zoiets is toch persoonlijk en moet je ervaren.
Mijn zoontje krijgt ook geen koemelk. Na de borstvoeding, hebben we geitenmelk kunstvoeding gehad en nu gewone geitenmelk (1 fles per dag). Mn zoontje eet wel af en toe kaas en drinkt sochtends en bij de lunch havermelk. Ik let verder niet op wat er bijv in koekjes enzo zit.
Misschien kan je eerst proberen om 1 a 2 mnd alle koemelk te mijden en daarna weer af en toe introduceren?
zwembad84 wijzigde dit bericht op 25-02-2024 16:16
0.16% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Irish_Wasser_Woman schreef:
25-02-2024 15:44
Jeetje, ik heb toch al een paar keer geschreven dat het feit dat wij de klachten niet als zodanig herkennen, niet betekent dat er geen klachten zíjn?
Maar waarom zou je dan een voedingsproduct weren, als er geen klachten zijn?

Je gaat toch niet een voedingsproduct volledig weren, terwijl er geen klachten zijn, maar 'een osteopaat voelde dat niet aan zijn grote teen, maar ergens anders'. Ontlasting van jonge kinderen kan vaak nog alle kanten op. De ene keer is het soepel, de andere keer minder soepel. Als je kind geen overdreven obstipatie of diarree heeft, is het volkomen normaal. En heeft hij wel last van obstipatie en/of diarree, ga er dan mee naar een huisarts.

Een voorkeurshouding bij een kind van 3,5 heeft geen nadelige gevolgen voor de ontwikkeling. BIj een baby moet je er iets mee doen om afplatting en vergroeiing te voorkomen. Bij een kind van 3,5 maakt het niet meer uit.
Fox off!
Alle reacties Link kopieren Quote
Irish_Wasser_Woman schreef:
25-02-2024 15:42
Iemand die voor arts heeft gestudeerd, en daarna de osteo kant op is gegaan. Omdat er nogal veel "ga naar een echte arts" opmerkingen kwamen, heb ik er maar even bij vermeld dat deze persoon een artsenachtergrond heeft.
Niet alle artsen blijven op het wetenschappelijk verantwoorde pad, dat blijkt maar weer.
De zachte krachten zullen zeker winnen.
H. Roland Holst
Alle reacties Link kopieren Quote
Irish_Wasser_Woman schreef:
25-02-2024 15:56
Omdat ten eerste het koemelk verhaal helemaal níks met het spelletjes/voorkeurshouding te maken heeft, het zijn twee opzichzelfstaande dingen in ons geval en dat heb ik ook al eerder geschreven, en ik heb ook helemaal niet over allergie gesproken heb, en de osteo ook niet. Men maakt het zóveel groter dan het is :facepalm:
Er is ook helemaal geen diagnose gesteld, puur gezegd "ik voel/merk dit en dit, dit kan wijzen op niet goed tegen koemelk kunnen, probeer het eens een tijdje te laten staan". (en voelen is letterlijk voelen aan mijn kind, niet "ik voel het aan m'n eigen grote teen")
Wat een wonderdokter!!!!!
Alle reacties Link kopieren Quote
Laat je kind gewoon checken op koemelkallergie. Echt, bij een arts.

Tot die tijd, water, amandelmelk, limo, thee, je kan zelf toch wel wat bedenken om te drinken wat geen koemelk is?
Zelfde mbt eten, laat kind zelf proeven of ze kokosyoghurt lust of niet, bijvoorbeeld.

En een osteopaat die ooit een medische opleiding is begonnen maar niet heeft afgemaakt, is geen arts maar osteopaat. En die kunnen zo echt niet zien of je kind allergisch is voor wat dan ook.

Dat weet je zelf ook wel, waarom dan zo'n pad bewandelen? Gaat om je kind, die blijkbaar klachten heeft.
Alle reacties Link kopieren Quote
Lucifee2024 schreef:
26-02-2024 08:57
Laat je kind gewoon checken op koemelkallergie. Echt, bij een arts.

Tot die tijd, water, amandelmelk, limo, thee, je kan zelf toch wel wat bedenken om te drinken wat geen koemelk is?
Zelfde mbt eten, laat kind zelf proeven of ze kokosyoghurt lust of niet, bijvoorbeeld.

En een osteopaat die ooit een medische opleiding is begonnen maar niet heeft afgemaakt, is geen arts maar osteopaat. En die kunnen zo echt niet zien of je kind allergisch is voor wat dan ook.

Dat weet je zelf ook wel, waarom dan zo'n pad bewandelen? Gaat om je kind, die blijkbaar klachten heeft.
Ik had eigenlijk geen zin meer om op dit soort opmerkingen te reageren, omdat ik deze allang weerlegd heb, maar goed, nog één keer dan;
-Niemand (behalve hier) heeft het over allergie gehad. Je kan best ergens last van hebben zonder gelijk allergisch te zijn. Ik ga dan ook geen allergietest laten doen want daar komt toch niets uit, net als bij mijzelf vroeger. Toch heb ik verschillende dingen gehad waar ik wel echt last van had, en pas na járen zelf achter kwam, maar er nooit wat uit (bloed)testen kwam.
-Ik kan prima zelf dingen bedenken, ik vroeg hier alleen wat andere mensen verstonden onder "geen koemelk" (en heb fijne tips gehad) en wat ze zelf lekker vonden. Mag toch? Doen zoveel mensen hier, vragen om tips wat ze lekker vinden of juist niet.
-Ik heb helemaal niet gezegd dat deze persoon de opleiding nooit heeft afgemaakt, sterker nog, ik heb juist benadrukt dat deze persoon arts ís. En weer dat allergisch; daar is niet over gesproken en heb ik ook al 100x tegengesproken.
-Het feit dat mijn kind niet aangeeft dat hij last heeft, wil niet zeggen dat hij er geen last van heeft. Hij zegt het alleen niet. Maar hij klaagt ook niet over twee kapotte knieën, dus tsja, het zegt dus niet zo veel.

En nu ben ik wel klaar met dit onderwerp. Mocht iemand nog iets nuttigs en inhoudelijks te zeggen hebben over welke producten lekker en/of prettig zijn, graag! Ik kan wel álles uit de winkel proberen, maar goedkoop is het nu niet bepaald, dus als er tien mensen zeggen dat product A heel vies is, of juist héél lekker, lees ik dat graag, daar heb ik wat aan :)
Alle reacties Link kopieren Quote
Nutella schreef:
25-02-2024 16:15

Een voorkeurshouding bij een kind van 3,5 heeft geen nadelige gevolgen voor de ontwikkeling. BIj een baby moet je er iets mee doen om afplatting en vergroeiing te voorkomen. Bij een kind van 3,5 maakt het niet meer uit.
Voorkeurshouding betekent niet alleen maar ligging bij baby's ;) Ik wil verder geen details geven over hoe het zich bij mijn zoontje uit, maar ik vond de fysio (waar we ook meerdere keren geweest zijn) niet echt zoden aan de dijk zetten, ze kwam niet met concrete tips en bovendien sprak diegene steeds over "ja, ik zie ook wel ander dingen, maar daar kan ik niets over zeggen, want dat is mijn specialisme niet" Prima dat ze het bij haar eigen specialisme houdt natuurlijk, maar ik hoefde er ook niet mee naar een (huis)arts (wel gedaan, die zag niet speciaals, maar gaf wel aan dat ze weinig ervaring met deze leeftijd hebben, en dat ik ook zelf verder kon kijken) dus ik kon er verder niks mee.

Dus tsja, dan ga je eens je horizon verbreden want je moedergevoel moet je gewoon altijd volgen. Niks mis mee.
Van de osteo wél fijne tips en trucs gekregen om onze zoon te helpen (zelf dus, thuis, met oefeningen, geen vage hocus pocus of zo).
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik zou toch echt, als het mijn kind was, nooit zomaar een voedinggroep (zuivel) uit het dieet schrappen zonder consult van minimaal de huisarts. Je kan wel zeggen dat de osteo arts is maar het feit dat hij/zij als osteo werkt zegt al genoeg. Dat staat de inspectie echt niet toe.
Alle reacties Link kopieren Quote
zwembad84 schreef:
25-02-2024 16:14
Als je hier het woord osteopaat noemt, dan weet je per definitie dat je weer een hele rits 'ga naar een arts toe' opmerkingen krijgt. Dat is wat het is hier...
Ik gebruik ook geen koemelkproducten in de basis. Heb geen allergie of intolerantie, maar ik reageer er wel op. Mijn auto immuunziekte verergerd er door en bij een hoge inname (eiwitshakes) krijg ik huiduitslag. Het slaat mij ook op de darmen. Je kan prima zonder koemelk en is zeker niet nodig als eerste levensbehoefte. Je kan je eiwitten en calcium prima uit vlees, ei en groente halen.
Als ik melk wil gebruiken, bijv in een lasagne of stampot, dan gebruik ik geitenmelk. Kaas kies ik voor schaap en geit en af en toe van de koe. Mijn auto immuunziekte reageert niet op schaap en geit. Wat hier ook werd geschreven, dat is A2 eiwit. Zoiets is toch persoonlijk en moet je ervaren.
Mijn zoontje krijgt ook geen koemelk. Na de borstvoeding, hebben we geitenmelk kunstvoeding gehad en nu gewone geitenmelk (1 fles per dag). Mn zoontje eet wel af en toe kaas en drinkt sochtends en bij de lunch havermelk. Ik let verder niet op wat er bijv in koekjes enzo zit.
Misschien kan je eerst proberen om 1 a 2 mnd alle koemelk te mijden en daarna weer af en toe introduceren?
Dank je wel voor je tips!! Ja, dat laatste is zeker wat we gaan doen! Op koekjes ed let ik ook niet, maar dat krijgt hij eigenlijk sowieso niet. Hij (en wij) eten redelijk basic, hoewel we echt wel eens koekjes of chocola eten hoor :) Maar we hebben het gewoon niet standaard in huis.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik zou, als het mijn kind was, ook nooit met mijn kind naar een osteo gaan en al helemaal niet als er geen echt klachten zijn.
Alle reacties Link kopieren Quote
Paska schreef:
26-02-2024 09:25
Ik zou toch echt, als het mijn kind was, nooit zomaar een voedinggroep (zuivel) uit het dieet schrappen zonder consult van minimaal de huisarts. Je kan wel zeggen dat de osteo arts is maar het feit dat hij/zij als osteo werkt zegt al genoeg. Dat staat de inspectie echt niet toe.
Hoe doen veganisten dat dan? Die sluiten toch ook een complete voedingsgroep uit?? Sterker nog; die sluiten er wel meer dan één uit.... Ik weet wat mijn huisarts gaat zeggen, grote kans op hetzelfde als bij mij "als je lichaam er niet lekker op reageert, dan moet je het niet doen, als je maar goed oplet dat je calcium en dergelijke goed vervangt".

Ik heb echt veel ervaring met kinderen, ook met baby's, en een aantal van die baby's had 0 allergie voor koemelk volgens de bloedtesten, maar konden toch echt alleen maar leven op Neocate. Je weet misschien wel, die speciale voeding van de apotheek van dik 70 euro per potje. Die kinderen hadden overduidelijk hele zware reacties op welke andere melk dan ook, en kregen dus ook die voeding voorgeschreven uiteindelijk, maar dan moesten die arme guppies wel eerst dit proberen, en als dat dan verbetering gaf, toch weer op koemelk, en als ze daar inderdaad dan weer enorm ziek van werden, mochten ze dan gelukkig weer op die speciale voeding. En ja, dit is onder begeleiding van artsen, maar deze kinderen waren echt zíek.
Mijn zoontje is niet zíek, maar heeft (waarschijnlijk) wel lást van koemelk, ook al klaagt hij niet. En de enige manier om daar achter te komen is om het een tijdje weg te laten. Zo werkt het gewoon soms. Trial and error. Er zijn (helaas) nog veel te veel artsen die zeggen "als het niet in het bloed te zien is, is het niet zo".
Alle reacties Link kopieren Quote
Lucifee2024 schreef:
26-02-2024 08:57
Laat je kind gewoon checken op koemelkallergie. Echt, bij een arts.

Tot die tijd, water, amandelmelk, limo, thee, je kan zelf toch wel wat bedenken om te drinken wat geen koemelk is?
Zelfde mbt eten, laat kind zelf proeven of ze kokosyoghurt lust of niet, bijvoorbeeld.

En een osteopaat die ooit een medische opleiding is begonnen maar niet heeft afgemaakt, is geen arts maar osteopaat. En die kunnen zo echt niet zien of je kind allergisch is voor wat dan ook.

Dat weet je zelf ook wel, waarom dan zo'n pad bewandelen? Gaat om je kind, die blijkbaar klachten heeft.
Er is geen test die (betrouwbaar) op koemelk allergie test, je kunt het dus alleen testen met een provocatie test, maar je kunt niet bloedprikken oid. Bij niet heel ernstige verschijnselen krijg je als advies: laat het uit de voeding en kijk of het beter gaat, bij wel ernstige verschijnselen (zoals bij mijn zoon) is het advies om een provocatie test in het ziekenhuis te doen (want als het dan mis gaat, dan ben je tenminste al in het ziekenhuis).
Ik ben het verder trouwens wel met je eens. Ik wilde alleen ontkrachten dat er een bloedtest bestaat die een koemelk allergie kan aantonen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Irish_Wasser_Woman schreef:
26-02-2024 09:36
Hoe doen veganisten dat dan? Die sluiten toch ook een complete voedingsgroep uit?? Sterker nog; die sluiten er wel meer dan één uit.... Ik weet wat mijn huisarts gaat zeggen, grote kans op hetzelfde als bij mij "als je lichaam er niet lekker op reageert, dan moet je het niet doen, als je maar goed oplet dat je calcium en dergelijke goed vervangt".

Ik heb echt veel ervaring met kinderen, ook met baby's, en een aantal van die baby's had 0 allergie voor koemelk volgens de bloedtesten, maar konden toch echt alleen maar leven op Neocate. Je weet misschien wel, die speciale voeding van de apotheek van dik 70 euro per potje. Die kinderen hadden overduidelijk hele zware reacties op welke andere melk dan ook, en kregen dus ook die voeding voorgeschreven uiteindelijk, maar dan moesten die arme guppies wel eerst dit proberen, en als dat dan verbetering gaf, toch weer op koemelk, en als ze daar inderdaad dan weer enorm ziek van werden, mochten ze dan gelukkig weer op die speciale voeding. En ja, dit is onder begeleiding van artsen, maar deze kinderen waren echt zíek.
Mijn zoontje is niet zíek, maar heeft (waarschijnlijk) wel lást van koemelk, ook al klaagt hij niet. En de enige manier om daar achter te komen is om het een tijdje weg te laten. Zo werkt het gewoon soms. Trial and error. Er zijn (helaas) nog veel te veel artsen die zeggen "als het niet in het bloed te zien is, is het niet zo".
Maar je weet toch wel dat een veganistisch dieet wordt afgeraden voor kinderen? Omdat kinderen daardoor ondervoed raken? Serieus! Je gaat je kleine kind toch niet onderwerpen aan dat soort heftige dieten? https://www.ad.nl/koken-en-eten/veganis ... gle.com%2F
Alle reacties Link kopieren Quote
Alle voedingspatronen waarbij je supplementen moet gebruiken omdat je anders te kort komt zijn niet geschikt voor kinderen. Even losgezien van de kinderen die echt allergisch zijn voor bepaalde producten. Supplementen werken anders dan de voedingsstoffen, daarbij zijn er ook veel stoffen (aminozuren bijv) die je niet kan suppleren.
Alle reacties Link kopieren Quote
Paska schreef:
26-02-2024 09:43
Maar je weet toch wel dat een veganistisch dieet wordt afgeraden voor kinderen? Omdat kinderen daardoor ondervoed raken? Serieus! Je gaat je kleine kind toch niet onderwerpen aan dat soort heftige dieten? https://www.ad.nl/koken-en-eten/veganis ... gle.com%2F
Ja, ik vind híer ook wel wat van ja. Maar dit doen wij dus al sowieso niet. En ik heb ook nergens gezegd dat ons kind NOOIT meer koemelk krijgt. Het is puur uitproberen of geen koemelk meer, verbetering gaat geven. En wij kennen ons kind het beste, en zullen dus ook prima zien of hij hier verbetering van ondervindt. En zo niet, dan krijgt hij gewoon weer melk.
We zijn dus niet tégen voedingsgroepen, maar willen hem gewoon helpen, net als andere ouders neem ik aan.

Ik kwam niet op het woord provocatie, maar bedankt iig voor de opheldering Florence.
Maar wat zie je dan precies bij je zoontje?

Wat is bijvoorbeeld "onrust"? Slecht slapen? Stuitert ie op de bank 100x per dag? Wil hij niet stil een boekje lezen? En is dat op te lossen met geen koemelk? Of is dat de leeftijd? Of karakter?

En die bultjes? Zit zijn hele arm onder? Krabt hij het tot bloedens aan toe open? Of zitten ze er gewoon? En verder niets?

En voorkeurshouding? Zit hij scheef achter de Ipad? Loop hij met zijn hoofd afwijkend naar links? Of bedoel je dat hij de hele nacht met zijn hoofd op rechts slaapt? En nogmaals wie heeft daar last van?

Want ik vind je zin: dat hij niet aangeeft dat hij er last van heeft maar wij zien dat hij er last van heeft een beetje gekkig? Daar spinnen veel osteopaten en kruidenvrouwtje garen bij natuurlijk. Je bent een half uurtje binnen, hebt een fijn gesprekje en denkt ach wat een aardig mens en komt met 6 diagnoses waar je geen flauw benul laat staan last van had naar buiten....
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb osteopathie hoog in 't vaandel, vanwege enorm goede hulp die ik ooit heb gekregen.
Maar ik vind dat jouw osteopaat haar boekje te buiten gaat door te gaan adviseren over diëten. Een osteopaat is geen huisarts of diëtist.
Ondanks je aversie tegen huisartsen vind ik dat je daar moet beginnen. Nu lijkt het op zelf aanrommelen, terwijl je niet weet of er iets aan de hand is en wat. Is er een allergie? Is er een intolerantie? Laat dat eerst goed onderzoeken door een specialist. Een osteopaat is dat niet.
Alle reacties Link kopieren Quote
Irish_Wasser_Woman schreef:
26-02-2024 09:47
Ja, ik vind híer ook wel wat van ja. Maar dit doen wij dus al sowieso niet. En ik heb ook nergens gezegd dat ons kind NOOIT meer koemelk krijgt. Het is puur uitproberen of geen koemelk meer, verbetering gaat geven. En wij kennen ons kind het beste, en zullen dus ook prima zien of hij hier verbetering van ondervindt. En zo niet, dan krijgt hij gewoon weer melk.
We zijn dus niet tégen voedingsgroepen, maar willen hem gewoon helpen, net als andere ouders neem ik aan.

Ik kwam niet op het woord provocatie, maar bedankt iig voor de opheldering Florence.
Maar wat is dan het probleem? En waarom zou je een provocatietest (dat moet altijd onder begeleiding van een arts) doen, als er geen klachten zijn? Ik vind dit echt heel vreemd.
Alle reacties Link kopieren Quote
Gemberthee schreef:
25-02-2024 09:24
To, ik raad je wel aan je even serieus te verdiepen in het verschil tussen koemelkeiwit en allergie enerzijds en lactose-intolerantie anderzijds, want die twee hebben niks met elkaar te maken. Hooguit dat je het beide kunt associëren met 'melk'.

Afbeelding

Bij een intolerantie is het immuunsysteem niet betrokken, bij een allergie wel. Een allergische reactie kan in de heftigste vorm zelfs leiden tot een anafylactische shock en daaropvolgend de dood. Een intolerantie heeft nooit een dergelijke impact en is niet meer dan vervelend.

Lactose is overigens melksuiker, een bestanddeel waar bijvoorbeeld borstvoeding vol mee zit. Een tekort aan het enzym lactase zorgt ervoor dat niet alle lactose goed wordt verteerd en dat leidt dan tot buikklachten.

Ehh een intolerantie is meer dan vervelend.
De lange termijn effecten van gluten eten bij coeliakie kunnen ernstig zijn. Botontkalking, osteoporose, darmkanker, ernstige bloedarmoede. Oké je gaat niet binnen een uur dood maar onbehandeld kun je kanker krijgen die wel tot je dood kan leiden.
Trouwens de korte termijn ziek zijn is ook geen lolletje. Je kunt geen spuit nemen die de klachten weghalen. Als dochter hier verkeerd voedsel binnenkrijgt is ze dagen flink ziek en er zijn keren geweest dat ze nauwelijks uit bed kon komen. En je kunt niks anders dan afwachten tot het vanzelf weggaat
Alle reacties Link kopieren Quote
lonelycat schreef:
26-02-2024 10:16
Ehh een intolerantie is meer dan vervelend.
De lange termijn effecten van gluten eten bij coeliakie kunnen ernstig zijn. Botontkalking, osteoporose, darmkanker, ernstige bloedarmoede. Oké je gaat niet binnen een uur dood maar onbehandeld kun je kanker krijgen die wel tot je dood kan leiden.
Trouwens de korte termijn ziek zijn is ook geen lolletje. Je kunt geen spuit nemen die de klachten weghalen. Als dochter hier verkeerd voedsel binnenkrijgt is ze dagen flink ziek en er zijn keren geweest dat ze nauwelijks uit bed kon komen. En je kunt niks anders dan afwachten tot het vanzelf weggaat
Maar het gaat hier niet om coeliakie maar om lactose intolerantie en dat is niet zo spannend. Je kan dan rustig zure zuivel gebruiken en harde kazen en veel mensen kunnen ook een matige inname per dag van lactose verdragen. Je kan het ook makkelijk omzeilen door lactase te gebruiken of lactose vrije melk te drinken.
Alle reacties Link kopieren Quote
VeerleVeertje schreef:
26-02-2024 09:57
Maar wat zie je dan precies bij je zoontje?

Wat is bijvoorbeeld "onrust"? Slecht slapen? Stuitert ie op de bank 100x per dag? Wil hij niet stil een boekje lezen? En is dat op te lossen met geen koemelk? Of is dat de leeftijd? Of karakter?

En die bultjes? Zit zijn hele arm onder? Krabt hij het tot bloedens aan toe open? Of zitten ze er gewoon? En verder niets?

En voorkeurshouding? Zit hij scheef achter de Ipad? Loop hij met zijn hoofd afwijkend naar links? Of bedoel je dat hij de hele nacht met zijn hoofd op rechts slaapt? En nogmaals wie heeft daar last van?

Want ik vind je zin: dat hij niet aangeeft dat hij er last van heeft maar wij zien dat hij er last van heeft een beetje gekkig? Daar spinnen veel osteopaten en kruidenvrouwtje garen bij natuurlijk. Je bent een half uurtje binnen, hebt een fijn gesprekje en denkt ach wat een aardig mens en komt met 6 diagnoses waar je geen flauw benul laat staan last van had naar buiten....
Het wordt een te lang verhaal om "onrust" uit te gaan leggen, en het is niet echt relevant voor m'n initiële vraag ook. Het is in ieder geval afwijkend van hoe de gemiddelde peuter is. Met mijn eigen ervaring met tientallen peuters durf ik wel te zeggen dat ik daar kijk op heb (en bovendien erkent de psz-leidster, die toch ook de nodige ervaring heeft, ook wat ik zelf opmerk).
En ja, het kan karakter zijn, dat zal het ook voor een deel wel zijn ja. En voor dat andere deel hopen we hier wat mee te kunnen mbt het tijdelijk schrappen van melk. We gaan het vast snel merken :)

Ik wil verder ook niet uitweiden over de voorkeurshouding zelf, omdat het ook daar dan weer zo'n welles-nietes verhaal gaat worden. Maar mijn zoontje heeft er last van, ik ben er ook niet voor niets eerst mee naar een fysio geweest, die het ook erkende dat het een probleem was. Het schoot daar alleen maar mondjesmaat op, en ik kwam er met haar verder niet meer uit.
Ben trouwens geen half uurtje binnen geweest, maar een uur, en ben zeker niet naar buiten gekomen met allemaal diagnoses of whatever. Wat ze wel heeft aanbevolen en uitgelegd heb ik al meerdere keren gezegd inmiddels ;)

En ik snap dat je het wat gekkig vindt klinken, dat doet het waarschijnlijk ook :)
Maar genoeg ouders zien/merken toch dat hun kind een bepaalde onrust of niet lekker in z'n vel zit, zonder dat hun kind daar gelijk zélf mee komt? Je merkt als ouder toch ook vaak al een dag of wat van te voren dat je kindje ziek wordt, voordat 'ie daadwerkelijk ziek wordt bijvoorbeeld? Zo'n jong kind zegt vaak niet "goh, ik voel me een beetje raar/onrustig/verzin iets", maar jij als ouder merkt dat vaak wel al.
Alle reacties Link kopieren Quote
Maar waarom denk je bij “onrust” (vaag hoor) meteen aan melk? Onrust is gedrag, er zijn honderden redenen waarom een kind onrustig is. De belangrijkste: karakter. Andere veelvoorkomende: fase, angst, onzekerheid, instabiele thuissituaties, overbezorgde ouders etc. Voor iemand die zegt dat ze veel verstand van peuters heeft vind ik dat je het wel erg ver zoekt en ook nog medicaliseert.
Alle reacties Link kopieren Quote
Paska schreef:
26-02-2024 10:19
Maar het gaat hier niet om coeliakie maar om lactose intolerantie en dat is niet zo spannend. Je kan dan rustig zure zuivel gebruiken en harde kazen en veel mensen kunnen ook een matige inname per dag van lactose verdragen. Je kan het ook makkelijk omzeilen door lactase te gebruiken of lactose vrije melk te drinken.
lactose intolerantie kan ook (als men zich niet aan het dieet houdt of lactase te gebruiken) op langere termijn problemen geven met absorbtie, tekorten en afwijkende groei. Dan heb je natuurlijk wel een lage threshold, maar het is niet zo dat een lactose intolerantie niet problematisch kan zijn.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven