Peuter loopt achter in ontwikkeling

03-05-2017 15:21 40 berichten
Alle reacties Link kopieren
Zo, deze komt even binnen. Net contact gehad met kdv waar mijn zoon 2 dagen heen gaat. Hij wordt in aug 3 en loopt flink achter in zijn ontwikkeling. Ook al wisten we het wel, zijn er al onderzoeken gestart, ik word toch weer erg verdrietig na een gesprek met zo'n lieve juf.



We zijn al 5 maand bezig met logopedie en hij gaat maar kleine stapjes vooruit. Zegt hooguit 50 losse woorden, geen zinnen. Begrijpt wel alles. Oren zijn onderzocht en goed.



Wat de pedagogisch medewerker vooral opviel was dat hij zo in zichzelf gekeerd kan zijn en neuriën (autisme?) Ook is zijn motoriek nog steeds houterig. Hij liep ook pas met 20 maanden.Hij zoekt de jonge kindjes op waarmee hij lekker kan gillen en rennen, opvallend gedrag voor een 2,5 jarige.

Zelf dacht ik aan faalangst, volgens haar was dat niet het geval. Ze had het erover dat er echt een blokkade leek te zijn?? Hij genoot wel ontzettend van de groep en deed mee met alle dansjes.



Wie o wie herkent er iets in? Ik wil zo graag weten wat mijn lieve vrolijke jongen heeft
Alle reacties Link kopieren
Niks ten nadele van een pedagogisch medewerker, maar het is natuurlijk geen pedagoog. Wat is de volgende stap? Word je kind bijvoorbeeld geobserveerd door een deskundige in de groep? Ik vind het wel erg snel geconcludeerd allemaal en zeker als er dan woorden als autisme vallen.
Freedom is just another word for nothing left to lose - Janis Joplin
Oei, ik zou echt niet meteen in paniek schieten hoor, en al helemaal niet met termen als 'autisme' aankomen. Die peuterleidsters zijn echt niet gespecialiseerd daarin. Als je je echt zorgen maakt, kun je met de HA contact opnemen. Maar ga nou asjeblieft niet meteen uit van het ergste. Elk kind heeft zijn eigen tempo. En natuurlijk kán er meer aan de hand zijn. Onderzoek dat dan eerst. Maar loop daar niet nu al op vooruit.
quote:Belle73 schreef op 03 mei 2017 @ 15:24:

Niks ten nadele van een pedagogisch medewerker, maar het is natuurlijk geen pedagoog. Wat is de volgende stap? Word je kind bijvoorbeeld geobserveerd door een deskundige in de groep? Ik vind het wel erg snel geconcludeerd allemaal en zeker als er dan woorden als autisme vallen.Eens.
Ik heb overigens veel ervaring met één van mijn eigen kinderen, over wie van alles 'geroepen' wordt, met name ook door mensen die niet daarvoor zijn opgeleid. Dat kan je heel onzeker maken. Mocht je behoefte hebben, dan mag je me pb-en.
Alle reacties Link kopieren
Je schrijft dat er al onderzoeken gestart zijn, dus blijkbaar speelt er wel echt iets. Dan is het wel logisch dat ze dat op het KDV ook zien natuurlijk (zou het eerder zorgelijk vinden als zijn gedrag/motoriek etc ze daar helemaal niet zou opvallen). Tuurlijk raakt het je dan wel weer als je zo'n gesprek hebt.



maar aangezien er al onderzoeken lopen: wacht de visie van die professionals af. Zoals gezegd is die medewerkster geen pedagoog.
het is wat het is
Alle reacties Link kopieren
Het js goed dat er dingen onderzocht worden, maar het kan echt gewoon zo zijn dat je zoontje zijn eigen tempo aanhoudt. Over het kind van een vriendin van mij is ook 3 jaar geroepen dat het een flinke achterstand had, en na die 3 jaar liep het ineens weer voor op het gemiddelde. Ieder kind is anders. Aangezien het verder een gelukkig en vrolijk ventje is, zou ik toch proberen je niet al te druk te maken.
Alle reacties Link kopieren
Wat al gezegd is. Hoeft echt niets te zijn, ieder kind ontwikkelt zich anders. Ergens goed dat het gesignaleerd wordt en er iets mee wordt gedaan.

En een want het is nooit leuk om zorgen over je kind te hebben
Alle reacties Link kopieren
Oh en de dochter van mijn vriendin sprak tot haar derde ook nauwelijks. Doet het nu prima oo school en heeft die mond nooit stilstaan
Alle reacties Link kopieren
Wat voor onderzoek loopt er nu? En door wie? Blijkbaar hebben jullie zelf ook al stappen gezet. Eventueel kan het kdv een zorgcoördinator inschakelen om jullie kind eens te observeren, maar als je nu als een traject gestart bent, zou ik eerst daar mijn pijlen eens op richten.

Sterkte! Het is niet fijn om zulke gesprekken over je kind te moeten voeren.
Alle reacties Link kopieren
Het kan natuurlijk zijn dat er echt iets met je kind aan de hand is. Maar tot nu toe vind ik het niet echt zorgelijk klinken.



Mijn kind begon ook heel laat met praten. We hebben ook logopedie gehad en nu kletst hij de oren van je hoofd.



Mijn kind neuriet ook in zich zelf als hij zit te puzzelen of te tekenen. Als hij gewoon aan het spelen is niet.



Die jongere kindjes zijn dat toevallig ook jongetjes? Jongetjes zijn vaak gewoon wat drukker vandaar dat rennen. Misschien zijn de andere wat ouder kinderen rustige meisjes?



En dan loopt hij wat achter met zijn motoriek dat kan hij nog best inhalen. En zo niet we kunnen niet allemaal een topsporter zijn.
Ik neurie nog steeds als ik rustig bezig ben. En ik ben net zo min autistisch als Mien Dobbelsteen, trust me.
Alle reacties Link kopieren
Mijn kind vertoont ook dit gedrag, plus nog een aantal andere dingen, en heeft wèl autisme, dus ik denk dat het goed is dat hij verder onderzocht wordt, al was het maar om het uit te sluiten zodat je weet op welke manier zijn ontwikkeling en taal goed kan stimuleren.

Het is niet leuk om te horen nee, maar hoe jonger, hoe beter een eventuele achterstand 'geholpen' kan worden, zodat het gat met leeftijdsgenootjes niet steeds groter gaat worden.
quote:sugarmiss schreef op 03 mei 2017 @ 15:46:

Die jongere kindjes zijn dat toevallig ook jongetjes? Jongetjes zijn vaak gewoon wat drukker vandaar dat rennen. Misschien zijn de andere wat ouder kinderen rustige meisjes?

Hoeft niet zo te zijn hoor. Ik heb het hier vrij recent nog met een pedagogisch medewerker over gehad en zij vertelde (mede op basis van jarenlange ervaring met kinderen van 1.5-4 dat juist in die leeftijd veel drukke en pittige meisjes zitten en rustige jongetjes. Ik zie dat op het kdv ook veel terug.



Het stereotype beeld is inderdaad dat jongetjes drukker zijn, maar daar klopt vaak genoeg niks van.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor de en fijn om hier mijn verhaal kwijt te kunnen. Bij mijn nuchtere man lukt dat niet erg, hij zegt steeds "niks aan de hand, komt wel goed"

We hebben bij een audiologisch centrum een audiologisch onderzoek gehad en staan nu op de wachtlijst voor een taalspraak onderzoek en onderzoek naar algehele ontwikkeling door een pedagoog.

Hij is gelukkig wel super vrolijk!
Alle reacties Link kopieren
Dat lijkt me een prima eerste stap. Eerst maar eens zien of daar wat uitkomt. De juiste mensen kijken nu naar hem. "Komt wel goed, schatje! "
Hier kon dochterlief met 2,5 jaar maar 10 woorden zeggen. Ook zorgen vanuit psz. 1/2 jaar logopedie gehad en inmiddels, met 3,5 jaar is er van enige achterstand geen sprake meer. Dochter heeft erge faalangst: ze doet iets pas zodra ze het kan (praten, in 1x zindelijk). Hoop voor jou op een vergelijkbare uitkomst!
Sterkte, TO



Wij hebben ons 1 tot 1,5 jaar geleden ook een beetje zorgen gemaakt over de (taal)ontwikkeling van onze zoon. Geen echte zorgen over zijn algehele ontwikkeling verder. Hoewel de leidsters van onze zoon juist zeiden: hij doet nooit mee met zingen, dansen, gebaren, hij speelt het liefst alleen. Dat constateerde ik ook wel maar vond ik niet zorgwekkend (thuis zingt hij ook geen liedjes).



Je kind is nog heel jong en elk kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Heeft daarnaast ook gewoon een eigen persoonlijkheid en zijn of haar eigen voorkeuren en interesses. Alleen op de verlate taalaanvang en het spelgedrag zou ik niet te snel conclusies trekken. In een jaar kan nog zoveel veranderen.
Alle reacties Link kopieren
Heeft iemand nog een tip om te stimuleren? Voorlezen doen we al veel natuurlijk

En bedankt voor al jullie reacties
Alle reacties Link kopieren
Naast voorlezen is meespelen ook helpend in de ontwikkeling. Samen op de grond. Laat je kind het verhaal bepalen en speel mee. Benoem wat er gebeurt, stel vragen (open en gesloten, misschien ook denkvragen) en heb plezier. Als de betrokkenheid hoog is, is de kans op ontwikkeling dat ook.

Wat vindt je kind echt leuk om mee te spelen? Duplo, blokken, plastic dieren, keukentje? Benut dat en doe er je voordeel mee!
Loco bambino is erg goed om concentratie etc te stimuleren.

Verder wat kess zegt: volg je kind in wat het leuk vindt en stimuleer het daarin. Wij spelen bijvoorbeeld met Duplo op de grond, of met de Little people boerderij (alle dieren benoemen en "kijk, de haan staat op het dak", "doe het hek maar open" etc), maar ook als een kind zit te kleuren kun je van alles 'oefenen' (streep, rondje tekenen, de verschillende kleuren).
Alle reacties Link kopieren
Ik herken veel in je verhaal en ook hier sprake van ASS.



Jij zit wat onderzoeken betreft exact in de fase waar wij 2 jaar geleden zaten. Onze zoon is nu 4,5.



Vergeet niet dat autisme in alle mogelijke gradaties voor kan komen, van 'autistische trekjes' tot 'beperking'.



Zoon hier heeft alle 'voordelen' van ASS: lekker rustig, kan supergefocust met priegeldingetjes bezig zijn en houdt zich uitstekend aan regels. Gelukkig heeft hij geen emotionele- of gedragsproblemen. We grappen wel eens dat hij het ideale kind is voor mensen die niet van kinderen houden.



Uiteraard zijn er hier ook zorgen, met name over spraak en communicatie, en daaruit voortvloeiend zijn vertraagde algemene ontwikkeling en sociale uitdaging. (Ondans dat heeft hij nu op de kleuerschool een verloofde en een stuk of 3 verkeringen!)



Maar ook met (een bepaalde mate van) ASS is er een hele wereld van mogelijkheden te ontdekken.



Het oprekken van het verwachtingspatroon -zowel naar boven als naar beneden - en niet weten wat de toekomst brengt, is momenteel de grootste uitdaging voor ons als ouders: sparen we voor zijn universitaire studie of begeleid wonen in een woongroep? De toekomst zal het leren...
[Hier had uw advertentie kunnen staan]
Alle reacties Link kopieren
quote:taxi87 schreef op 06 mei 2017 @ 07:01:

Heeft iemand nog een tip om te stimuleren? Voorlezen doen we al veel natuurlijk

En bedankt voor al jullie reacties



Google eens op PRT therapie. (Pivotal Response Treatment)



Speltherapie uitgaande van eigen interesses om interactie uit te lokken en belonen. Werkt bij onze zoon erg goed: hij kan nu om iets vragen met taal ipv ons aan de hand mee te nemen. (Scheelt ons een boel opstaan vanuit de luie stoel )
katatoniaaa wijzigde dit bericht op 06-05-2017 11:16
Reden: Aanvulling
% gewijzigd
[Hier had uw advertentie kunnen staan]
Pfoe heftig inderdaad. Ik herken het een volledig andere kant op. Een bekende van ons kreeg ook te horen dat haar zoon van 3 veel achter liep. Inmiddels is hij 5 jaar en mankeert het beste mannetje niets.



Vergeet niet dat 3 jaar nog heel jong is en dat een kdv leidster met alle respect onvoldoende afweet van ontwikkelingsstoornissen. Een diagnose laten stellen voor het 6e levensjaar zou ik heeel goed over nadenken. Beter nagaan hoe je bij hem kan aansluiten ipv nu al in termen etc denken. Want wat maakt het uiteindelijk uit? (Op deze leeftijd bedoel ik) daarnaast zal een goede gekwalificeerde psycholoog de diagnose niet stellen maar kenmerken van .... aangeven want kinderen in deze leeftijd ontwikkelen nog veel en snel.



Zomaar wat kanttekeningen. Sterkte en veel succes!!
# aanvulling naast alle "achterstanden" die jij noemt zou het jongetje ook afwezig en dromerig zijn.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven