Wat een puinzooi

24-06-2022 19:47 56 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Lieve allemaal, vandaag een dieptepunt bereikt. Een deurwaarder op de stoep. Met gerechtelijk bevel. Gelukkig ging het om een betaalbaar bedrag dus heb meteen betaald en ben daar dus vanaf. Maar ondertussen weet ik dat er nieuwe problemen gaan komen. Ik waarschuw jullie vast, dit wordt een lang verhaal.
Sinds ongeveer een jaar ben ik ontzettend aan het afglijden. Dingen bestellen. Later betalen. Hartstikke stom dat weet ik. Vaste woonlasten/ hypotheek betaal ik netjes automatisch, maar extra zaken (aankopen/ lidmaatschappen etc) gewoon niet. Ik maak sinds 6 maanden zelfs geen post meer open, dat gaat in een grote papieren tas die vervolgens ongezien in een versnipperaar verdwijnt. Ook acties die mij juist geld op zouden kunnen leveren (belastingaangifte/ hypotheekrenteaftrek) negeer ik compleet. Hoe langer dit aanhoudt, hoe meer vermijdingsgedrag ik vertoon. Elke avond neem ik me voor het aan te gaan, uitzoeken, betalen, betalingsregelingen treffen etc. Aangezien ik fulltime werk heb ik er zelfs al eens vrij voor genomen om het op te lossen, maar vervolgens duik ik gewoon weer in de vermijding en doe ik andere dingen (eindeloos scrollen/ domme filmpjes kijken/ eten). Enerzijds vanwege schaamte, anderzijds omdat ik eigenlijk niet weet hoe ik het zou moeten aanpakken. Ik weet niet eens meer waar nog bedragen openstaan, en waar ik uberhaupt zou moeten beginnen. Nu komt het meest belachelijke. Ik verdien goed (4000 euro netto per maand), heb een eigen koopwoning, vaste/ steady job etc en ben ook niet echt dom ofzo (hoewel dit hele verhaal uitwijst dat het wel zo is). Sinds een paar maanden heb ik een nieuwe vermijdingsstrategie: alcohol drinken. Zodra ik uit mijn werk kom trek ik een fles wijn open en drink ik met gemak, ook op doordeweekse dagen, 2 flessen wijn op. Ik vlucht in die roes om vervolgens weer op te staan met een kater, en met het besef dat ik alles aan het verkloten ben. Ik neem me elke dag voor om na de werkdag gezond te eten, niks te drinken, op tijd te gaan slapen en bovenstaande shit op te lossen. Het lukt me gewoon simpelweg niet. Ik weet dat ik hulp zou moeten gaan zoeken. Echter werk ik zelf in de (maatschappelijke) zorgsector en heb ik beroepsmatig (in leidinggevende functie) te maken met partijen die je kunt benaderen wanneer je dit soort problemen hebt. Zelfs met mijn eigen huisarts heb ik een professionele band. Mijn geloofwaardigheid staat enorm op het spel en het zou einde carrière kunnen betekenen als ik uit de kast zou komen met deze puinzooi. Mijn omgeving (familie/ vrienden) durf ik niet te betrekken. Vooral vanwege schaamte. Zij zien mij als succesvolle zakenvrouw die dr zaakjes wel op de rit heeft. Mijn moeder is bijv terminaal ziek en zit altijd overal op te scheppen hoe trots ze is op mij. Het zou verwoestend zijn als ze de waarheid achter mijn buitenkant zou weten.
Hoe dan ook, ik weet het allemaal gewoon echt even niet meer. Vanaf vandaag heb ik 3 weken vakantie, de perfecte kans dingen op te lossen. Maar werkelijk geen idee waar te beginnen. Waarom deze post hier? In eerste plaats is het al fijn om eindelijk eens te vertellen hoe verrot dingen zijn. Zou het ook fijn vinden om praktische tips te krijgen. Schop onder m’n hol of wat dan ook. Ook benieuwd of er hier mensen zijn die zich in een dergelijk verhaal herkennen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ach lieverd wat een ellendige situatie. Je bent echt niet alleen. Zo veel mensen die het van buiten goed voor elkaar hebben maar zichzelf aan het verwaarlozen zijn.

Ik vind je helemaal niet dom. De oplossing heb ik dan ook niet, je zal het zelf allemaal al te goed weten. Maar schrijf het hier gerust van je af misschien geeft dat al wat ruimte.
Alle reacties Link kopieren Quote
Is er echt niemand in je omgeving die je zou kunnen helpen?
Mensen die betrokken zijn willen toch graag dat het goed met je gaat, waarom zouden ze dan niet even inspringen?

Een familielid van mij is ook eens in een gelijkaardige situatie verzeild. Ik wist het niet, maar toen ik het te weten kwam hebben we samen op een paar weekends orde op zaken gesteld.
Ik bekijk die persoon echt niet helemaal anders nu hoor. Ik wil gewoon graag dat het er goed mee gaat.

Wat je huisarts betreft: dat je hem professioneel kent zou geen bezwaar mogen zijn. Die mensen zien echt wel vaker dat soort situaties.
Ook psychologen hebben wel eens psychische hulp nodig, waarom zou jij geen praktische hulp mogen vragen?
Waarom mag iedereen hulp vragen en moet jij superwoman zijn?

Is er desnoods een prive-coach ofzo die je kan inschakelen?

Ik wens je veel goede moed.
Wat verdrietig. Ik zie echt hoe vast je zit.

Financieel is hier wel uit te komen, maar het gaat om het achterliggende probleem. Zowel de alcohol als het kopen valt onder vermijdingsgedrag. Je zult ergens met de billen bloot moeten. Doe dat bij je huisarts. Of begin in ieder geval daar. Stop deze trein voordat het te laat is.

Je nickname valt me enorm op. Shame on me. Schaamte is één van de moeilijkste gevoelens om te verdragen, dus het is niet gek dat je vastdraait.

Heb je enigszins overzicht van waar schulden openstaan? Om welk bedrag het gaat? Is er nog spaargeld? Ik zou je best willen helpen met een overzicht maken, online of IRL als je een beetje in de buurt woont. Laat het maar weten in PB.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb wel eens iemand geholpen om een overzicht te maken.
Denk je dat ik daarna de details in de rondte heb lopen tetteren?
Natuurlijk niet.

Financieel adviseurs kennen discretie.
Financieel adviseurs gaan echt niet met veroordeling en walging aan de slag.

Eerst maar eens alle enveloppen openmaken.
Op volgorde leggen.

Van lidmaatschappen of aankopen krijg je meestal een mail.
Je kan in internetbankieren zien of je die rekening betaald hebt.
'Durf te antwoorden' is één van de leukste topics op het forum.
Alle reacties Link kopieren Quote
Zoek vooral iemand die naast je komt zitten.

Als je je regio wilt vertellen, kan ik wel voor je zoeken.
Ik ken een slimme dame in Flevoland. Zij opereert individueel, niet als onderdeel van een bedrijf.
'Durf te antwoorden' is één van de leukste topics op het forum.
Explorista schreef:
25-06-2022 11:37
Zoek vooral iemand die naast je komt zitten.

Als je je regio wilt vertellen, kan ik wel voor je zoeken.
Ik ken een slimme dame in Flevoland. Zij opereert individueel, niet als onderdeel van een bedrijf.
Dit wilde ik ook zeggen. Er zijn mensen die dit doen for a living en kunnen je echt helpen met puin ruimen. Het enige dat je even moet doen is een afspraak maken. Als je denkt dat je er weer tussenuit wil glippen, neem je iemand in vertrouwen en laat die de afspraak vóór je maken. Dit gaat goed komen.

Ik vraag me wel af, wat er dan een jaar geleden gebeurd is, waardoor dit ontstaan is. Dat zou ook nog wel belangrijk kunnen zijn..
Alle reacties Link kopieren Quote
Wat rot voor je TO. Ik herken wel het gevoel te verzuipen, geen overzicht meer te hebben. Dan is het gewoon super fijn als er iemand naast je staat om je te helpen weer een beetje structuur aan te brengen. Daar mag je best hulp bij vragen, je hoeft niet alles alleen te kunnen.

Als een vriendin dit aan mij zou vragen dan zou ik alleen maar blij zijn om te kunnen helpen en echt geen oordeel hebben!
Alle reacties Link kopieren Quote
www.schuldhulpmaatje.nl
Alle reacties Link kopieren Quote
Dankjulliewel voor de warme reacties, ik word er zelfs een beetje emotioneel van. Ik realiseer me dat ik echt hulp nodig heb. Online al een beetje gezocht naar financiële hulpverleners (buiten mijn regio (twente). Nog niet eenvoudig. Het is vaak bewindvoering/ budgetbeheer en dan krijg je een aparte rekening en lossen zij alles voor je op. Of een administratiekantoor die vaak voor ondernemers werkt. Ik zou inderdaad graag in contact komen met iemand die als zzp (of kleine onderneming) wat zou kunnen betekenen. Misschien overschat ik mezelf compleet maar ik zie bijv weekgeld ed echt niet zitten. Ik heb nooit financiele problemen gehad, dus ervan overtuigd dat ik het echt zelf opnieuw weer op moet pakken. Samen ok. Maar overnemen liever niet. Dus als jullie iemand weten, heel erg graag.
Maandag trek ik de stoute schoenen en ga ik naar de huisarts. Ik denk inderdaad dat er onderliggend een groter probleem ligt (en dat drinken en vermijden symptomen zijn).
In het kort: mijn partner is vorig jaar overleden, en twee dagen na zijn afscheid kreeg mijn moeder te horen dat er geen behandeling meer mogelijk is (ze heeft uitgezaaide borstkanker). Naast drukke baan moet ik veel mantelzorgen. Verwerken nauwelijks tijd voor. Soms weet ik niet meer wat het eerst of het laatst moet. Ik heb nu, sinds een jaar eindelijk weer eens vakantie, dus ik hoop dat deze rust mij ook in staat stelt wat meer met mezelf, en mijn puinhoop, bezig te houden.
Alle reacties Link kopieren Quote
Je hebt geen onverzekerde Ferrari in de prak gereden.
Je komt hier wel uit hoor.

Stop met het 'een puinhoop' te noemen.
Noem het je uitzoekklus en afhandelklus voor juni/juli.
Die klus deel je op in deelklussen.

Kan je vanavond al een stukje doen?
Heb je bij Wehkamp besteld met Afterpay?
- Selecteer in je gmail-mailbox alle mails van Wehkamp.
- Zet die mails in een aparte map.
- Een mail met een bestelling gevonden?
- Dan check je in internetbankieren of je die hebt betaald.
- Niet betaald?
- Dan ga je naar de Wehkamp internetpagina toe, naar de chat.
- Je vraagt in de chat of ze de factuur aan je willen mailen.
- Of vóór 19:00 bellen.

Zie je dat zitten?
Eén deelklusje.
You go, girl.

Stap voor stap.

De meeste internetaanbieders (bol, coolblue en dergelijke) zijn in het weekend bereikbaar.
'Durf te antwoorden' is één van de leukste topics op het forum.
Alle reacties Link kopieren Quote
Begin met post openen en dat te nemen hoe het komt. Een betaal herinnering? Meteen bellen. Als je alleen dat al doet (post lezen, meteen bellen of mailen) ben je al 10x verder dan je in al die weken gekomen bent.
Alle reacties Link kopieren Quote
Naast alle andere adviezen, die waardevol zijn, heb ik er ook eentje.
Neem maandag contact op met Humanitas. Zij zitten in elke regio. Ze hebben schuldhulpmaatjes, en specialisten op het gebied van thuisadministratie. Ze zijn wel wat gewend, hebben geen oordeel, en helpen je echt! Ik kan het weten, heb in dezelfde situatie gezeten als jij.
shameonme schreef:
25-06-2022 16:00
In het kort: mijn partner is vorig jaar overleden, en twee dagen na zijn afscheid kreeg mijn moeder te horen dat er geen behandeling meer mogelijk is (ze heeft uitgezaaide borstkanker). Naast drukke baan moet ik veel mantelzorgen. Verwerken nauwelijks tijd voor.
Dit is heel veel, goed dat je naar de huisarts gaat :hug:
Alle reacties Link kopieren Quote
Ten eerste: stop met je schamen. Je hebt behoorlijk wat voor je kiezen gehad het afgelopen jaar, en er zijn veel mensen die om minder vastlopen. Heel begrijpelijk en helemaal niet raar. Laat je trots los, trots brengt je nergens en weerhoudt je ervan de juiste stappen te ondernemen

Ten tweede: nu echt actie gaan ondernemen. Je begint behoorlijk van het pad te raken maar bent nog niet zo ver heen dat er geen weg terug meer is. Heb je een goede vriendin die je in vertrouwen kunt nemen en die je een beetje bij de hand kan nemen? Zoek anders hulp bij maatschappelijk werk. Humanitas lijkt me ook een goeie. Je hebt echt iemand nodig die je een schop onder je kont komt geven, en die je helpt een begin te maken.

Ten derde: zonder professionele hulp gaat dit je denk ik niet lukken. Wees lief voor jezelf en gun jezelf die hulp.

Heel veel sterkte TO.
Alle reacties Link kopieren Quote
Oh to, wat heb je het zwaar gehad! Is het een wonder dat er geen moed/ energie was om je zaken op orde te houden?

Je hoeft toch helemaal niet dat beeld van ´alles onder controle´ hoog te houden?
Is er echt geen vriendin of familielid dat je in vertrouwen kan nemen?
Ik ben er zeker van dat er alle begrip voor jouw situatie zal zijn!
shameonme schreef:
25-06-2022 16:00
Dankjulliewel voor de warme reacties, ik word er zelfs een beetje emotioneel van. Ik realiseer me dat ik echt hulp nodig heb. Online al een beetje gezocht naar financiële hulpverleners (buiten mijn regio (twente). Nog niet eenvoudig. Het is vaak bewindvoering/ budgetbeheer en dan krijg je een aparte rekening en lossen zij alles voor je op. Of een administratiekantoor die vaak voor ondernemers werkt. Ik zou inderdaad graag in contact komen met iemand die als zzp (of kleine onderneming) wat zou kunnen betekenen. Misschien overschat ik mezelf compleet maar ik zie bijv weekgeld ed echt niet zitten. Ik heb nooit financiele problemen gehad, dus ervan overtuigd dat ik het echt zelf opnieuw weer op moet pakken. Samen ok. Maar overnemen liever niet. Dus als jullie iemand weten, heel erg graag.
Maandag trek ik de stoute schoenen en ga ik naar de huisarts. Ik denk inderdaad dat er onderliggend een groter probleem ligt (en dat drinken en vermijden symptomen zijn).
In het kort: mijn partner is vorig jaar overleden, en twee dagen na zijn afscheid kreeg mijn moeder te horen dat er geen behandeling meer mogelijk is (ze heeft uitgezaaide borstkanker). Naast drukke baan moet ik veel mantelzorgen. Verwerken nauwelijks tijd voor. Soms weet ik niet meer wat het eerst of het laatst moet. Ik heb nu, sinds een jaar eindelijk weer eens vakantie, dus ik hoop dat deze rust mij ook in staat stelt wat meer met mezelf, en mijn puinhoop, bezig te houden.


En dat zou ik ook echt niet doen, gaat best vaak ook niet goed met die bewindvoerders, helaas.

Ik zou echt hier naar kijken: ze bemoeien zich wel met alle aspecten, maar je blijft zelf verantwoordelijk. Ook weten ze weg naar andere hulpverlening als je die nodig hebt.

https://www.humanitas.nl/themas/thuis-administratie/

En: :hug:
Alle reacties Link kopieren Quote
En meteen stoppen met drinken! Cold turkey! Desnoods alleen alcoholvrije varianten van drank als wijn, bier.
Voor dat drinken zou ik als je echt zelf niet kan stoppen maandag de huisarts bellen voor een verwijzing.
Ach lieve TO, zoveel verdriet. Fijn al die goede adviezen, die had je net even nodig. I wish you luck.
Alle reacties Link kopieren Quote
En met 4 mille netto per maand moet je dit fluitend kunnen oplossen.
Alle reacties Link kopieren Quote
O, en met professionele hulp bedoel ik niet zozeer hulp op financieel gebied, maar hulp bij het dealen met alles wat je het afgelopen jaar hebt meegemaakt. Nogmaals, dat is niet niks en het lukt je blijkbaar niet om er mee om te gaan. En dat is echt niet raar.

Wat zou je vinden als je hoorde dat dit bij een vriendin of familielid zou zijn gebeurd? Waarom zo hard oordelen over jezelf?
TO :hug:..
Alle reacties Link kopieren Quote
Oké, ik zou zeggen,
lees het boek Eat The Frog
of in het Nederlands Slik die Kikker.

Je kunt het in een dag uitlezen en het kan enorm helpen.

(met overzicht, hoe aan te pakken, welke volgorde).

Ik zou sowieso je doelen in je leven, voor het komende jaar en de komende maand even op papier schrijven (liefst buiten de deur bv ergens een kopje koffie gaan drinken zodat je het overzicht maakt op een plaats die buiten je omgeving waar de issues zijn, is).

En ik zou als ik je verhaal hoor nadat je het boek hebt gelezen in blokjes van 20 minuten gaan werken.
wolkjebovendezee wijzigde dit bericht op 25-06-2022 21:43
Reden: Aanvulling
1.43% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik reageer nogmaals. Wat heb je veel op je bordje gehad, geen wonder dat je "rare" dingen doet. Maar je hoeft je niet te schamen, makkelijk gezegd, ik weet het.
Het is door mij al eerder gezegd, en ook door anderen hier, Humanitas kan je echt helpen, met het financieel op orde brengen, maar ook het stukje verwerking, kunnen zij het niet, dan hebben ze ingangen bij instanties die het wel kunnen. Bovendien hebben zij al vaak genoeg met dit bijltje gehakt, en kijken nergens van op. En laten de mens in hun waarde.
Ik heb heel veel hulp gehad aan hun en heb dankzij hun mijn leven weer op de rails. Sterker nog, ben er beter uitgekomen dan ik ooit gedacht had.
En wat jou nu overkomt, kan iedereen gebeuren, hou dat voor ogen. Geen schaamte, wel actie!

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven