Geen resultaten gevonden Probeer een andere zoekterm

Albanië

19-03-2012 21:48 27 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ja, Albanië dus.

Mijn pretmeter slaat er ook niet van op hol, maar ik ga zondag een weekje mee met mijn vriend die er voor zijn werk moet zijn. Overdag moet ik mezelf zien te vermaken en meestal lukt me dat wel. Toch vind ik over Albanië niet zo veel informatie en ik denk ook eerlijk gezegd hier niet veel reacties te krijgen, maar mocht iemand toch wat tips hebben... ik hoor ze graag!Oh ja, we verblijven in Tirana dus ik ben afhankelijk van dagtrips.
Alle reacties Link kopieren
Ga naar het meer van Ohrid! Perachtig !!

en genoeg bunkers daar te zien :-) ik geloof dat er 2 miljoen zijn maar(waren..er worden er een hoop gesloopt)
Alle reacties Link kopieren
Google eens op 'reisverhalen Albanie' om alvast in te sferen en tips op te doen.Albanie lijkt me hartstikke leuk om te bezoeken, anders dan anders, lijkt me wel authentiek. Ben een tijdje geleden wel in Sofia geweest, ook omdat mijn man daar zat, dat bleek echt hartstikke leuk te zijn (nog nooit zoveel schoenen- en tassenwinkels gezien!)
Alle reacties Link kopieren
Bunkers zijn inderdaad interessant, mijn vriend vraagt me altijd veel foto's te maken zodat hij ook het idee heeft wat gezien te hebben en aangezien hij in de 'oorlogsbusiness' zit heeft dit zeker zijn interesse. Maar 2 miljoen joh???
Alle reacties Link kopieren
Ik was vorig jaar in Macedonie en vandaaruit een rondje om het meer van Ohrid gedaan.

Douane om moeten kopen om de grens over te kunnen ;-)Vanuit Tirana is het meer goed te doen denk ik.Ik was bij Pogradec in Albanië,best een grote plaats en in een klein durpie waar de tijd stil staat.

Hieronder wat sfeerplaatjes :dorpje

zelfde dorpje met meer

lekker ding in dorp

oude verlaten mijnPogradec

Vervoer in Pogradec

Bunker langs de weg
Als je weg wilt uit Tirana pak eens voor de gein de boot.

Oeps X-D
Alle reacties Link kopieren
Leuk die foto's boterblommetje!

Als ik dat zie krijg ik al meer zin. Tot nu toe hoorde ik vooral veel kommer en kwel verhalen en ik dacht, zo erg kan het toch niet zijn?
Ik ben een paar jaar geleden in Albanië geweest, maar je een week alleen vermaken met dagtripjes in de buurt van Tirana lijkt me lastig. Ben je afhankelijk van het 'openbaar vervoer'?Heb je op http://www.albaniantourism.com/ gekeken?Google ook op 'what to do in Albania'Veel plezier!
Vl43inder schreef op 19 maart 2012 @ 21:53:

Google eens op 'reisverhalen Albanie' om alvast in te sferen en tips op te doen.Albanie lijkt me hartstikke leuk om te bezoeken, anders dan anders, lijkt me wel authentiek. Ben een tijdje geleden wel in Sofia geweest, ook omdat mijn man daar zat, dat bleek echt hartstikke leuk te zijn (nog nooit zoveel schoenen- en tassenwinkels gezien!)
Ik denk dat Albanië een wereld van verschil is dan... :-| maar goed, het is voor mij ook wel weer 4 jaar geleden, dus er kan een hoop veranderd zijn. Wat gaat de tijd snel! Lijkt wel 2 jaar terug.TO kom je nog even laten weten hoe het was?
Alle reacties Link kopieren
Ohrid is zeker een aanrader, maar ik ben alleen aan de Macedonische kant geweest.Albanie en Bulgarije zijn wel een wereld van verschil, Vlinder.
Alle reacties Link kopieren
vivagirl schreef op 20 maart 2012 @ 11:16:

Ohrid is zeker een aanrader, maar ik ben alleen aan de Macedonische kant geweest.Albanie en Bulgarije zijn wel een wereld van verschil, Vlinder.
Albanië en Macedonië vond ik ook een wereld van verschil trouwens.

Qua natuur beide hardstikke mooi.

Maar als je als denkt dat je in Macedonië 50 jaar terug in te rijd gaat...in Albanië wel 100!!

En het verschil tussen arm en rijk viel me heel erg op in Albanië, er rijden veel dure zwarte grote Mercedessen terwijl de meeste mensen daar gewoon geen drol hebben.We waren trouwens daar met een Macedoniër op stap en die vertelde hoe die Mercedesrijders aan hun centen kwamen.

Veel drugs,witwasserij en prostitutie begreep ik.
Alle reacties Link kopieren
Ik vergelijk Macedonie ook niet met Albanie hoor. Ik zeg alleen dat ik alleen aan de Macedonische kant geweest ben.

De Macedoniers en Albaniers zijn trouwens geen grote vrienden, en dat is nogal zacht uitgedrukt.Macedonie ga je inderdaad 50 jaar terug in de tijd! Heerlijk.

Eten komt daar niet uit pakjes, maar alles is puur.Oke, nu weer on topic, anders maak ik er weer eens een Macedonie topic van X-D
Alle reacties Link kopieren
Ik ben er drie keer geweest: in april 2009, zomer 2009 en zomer 2010. Zoals je hieruit kunt opmaken: supertijd gehad.De eerste keer zijn we vanuit Tirana naar beneden afgereisd (via Berat, dan naar de kust langs Himare naar Butrint), en dan binenndoor via Gjirokaster weer terug naar Tirana). De keren daarna naar het noorden: via Shkodra de "Vervloekte Bergen" in en slapen bij boeren en kamperen met schaapherders.Hoe ziet het eruit? In Tirana gebeurt heel veel: tussen april 2009 en zomer 2010 kan je al heel veel renovatie zien, en een heleboel "rommelhandel" (bijvoorbeeld: een man met een keukentafeltje waarop een telefoon die was aangesloten op een telefoonpaal, zo illegaal als wat, maar zo kon je tegen contante betaling bellen) was verdwenen.Het centrum is niet supermooi en de buitenwijken zijn niets - maar de atmosfeer is heel levendig, een mix van mediterraan en balkan, uitgaan kun je heel goed in de wijk Block (spelling klopt niet helemaal, maar iedereen weet het). Albanezen zijn vriendelijk, nieuwsgierig en hulpvaardig. Talen: Engels en Italiaans.Ook met dagtrips zijn er interessante locaties die te doen zijn. Een dagtrip Berat is goed te doen, Gjirokaster misschien ook nog wel. Butrint lijkt me ver. Hoe kom je er: bus of minibusje, vraag in je hotel of in een bar waar ze stoppen, want dat scheelt per bestemming. Autohuur kan ook, kost zo'n 30 euro per dag, en de kustweg naar Sarande is net klaar (wij reden nog op de oude wegen, dan doe je max. 30 kilometer per uur en vaak minder). Kaarten zijn verouderd, bewegwijzering slecht - je moet dus geen haast hebben.Noord Albanie ligt nu nog onder de sneeuw, zeker in de bergen. De dichtbijzijnde grote stad in het noorden is Shkodra (die kun je wel doen op een dagtrip, met de bus een uur of drie, vertrekt vlak achter het treinstation van Tirana). een van de oudste steden van deze hoek van Europa.
Alle reacties Link kopieren
Wat heerlijk al die uitgebreide reacties!

Ik laat zeker nog weten hoe het was. Heb inmiddels ook wat links bekeken en toch doen veel plaatjes me meer aan zuid Italië denken dan aan de balkan. Ik ben benieuwd of dat ook werkelijk zo is.Ik heb 5 volle dagen om me te vermaken, al 'moet' ik maandagochtend mee naar de openingsceremonie, dat kost wel een uurtje of 2. En vrijdagavond hebben we een 'social' waarbij het gastland een traditionele avond verzorgt met zang en dans. Ik moet die dag dus op tijd terug zijn.Shkodra heb ik op mijn lijstje gezet, bedankt!
sophie_emma schreef op 20 maart 2012 @ 16:43:Noord Albanie ligt nu nog onder de sneeuw, zeker in de bergen. De dichtbijzijnde grote stad in het noorden is Shkodra (die kun je wel doen op een dagtrip, met de bus een uur of drie, vertrekt vlak achter het treinstation van Tirana). een van de oudste steden van deze hoek van Europa.
'grote stad' zou ik wel tussen aanhalingstekens zetten ;-) al weet ik niet hoeveel er veranderd is in 4 jaar tijd natuurlijk. Ben wel erg benieuwd!Die man met de telefoon heb ik ook gezien haha! Ik vond Albanië erg interessant, maar voelde me des tijds ook erg opgelaten. Voelde me echt de 'rijke toerist' ook al was ik er alleen met backpack.De kust is heel mooi, maar wel een eindje weg. Ik lees dat de wegen nu beter zijn. Nou, ben zeer benieuwd naar je ervaringen!
Alle reacties Link kopieren
In Shkodra: Rozava burcht bezoeken (lees eerst meer over de legende), Marubi fotocollectie, verder gewoon rondlopen en kijken. Eten: genoeg kleine barretjes, lekker maar duur: Hotel Restaurant Tradita. Eigenaar is een Albanees die in Belgie heeft gewoond en na de revolutie is teruggekomen, hij heeft ook nog een verzameling oude Albanese kostuums aangelegd. En: hij heeft een collectie fietsen beschikbaar voor zijn gasten. Je kunt er zeker een van hem lenen voor een dag. Link: http://www.inyourpocket.com/albania/shkodraIn Berat (zou ik zeker naartoe gaan, ook te doen binnen een dag, Unesco-monument) de stad zelf, het complex rondom de burcht, de markt (richting busstation). Bij de markt is een dierenarts en een slager: de vraag is altijd of de schapen en koeien links of rechts afslaan. Eten: hotel/restaurant Mangalemi, gespecialiseerd in orgaanvlees (hersens, longen, lever, hart, nieren, ogen, hele schapenkop) maar ook gewoon vis. Opletten: de minibusjes terug naar Tirana gaan niet 's avonds. Controleer dus hoe laat de laatste gaat, anders zit je die nacht in Berat (ook niet verkeerd, trouwens).
Alle reacties Link kopieren
sophie_emma schreef op 21 maart 2012 @ 11:30:

In Shkodra: Rozava burcht bezoeken (lees eerst meer over de legende), Marubi fotocollectie, verder gewoon rondlopen en kijken. Eten: genoeg kleine barretjes, lekker maar duur: Hotel Restaurant Tradita. Eigenaar is een Albanees die in Belgie heeft gewoond en na de revolutie is teruggekomen, hij heeft ook nog een verzameling oude Albanese kostuums aangelegd. En: hij heeft een collectie fietsen beschikbaar voor zijn gasten. Je kunt er zeker een van hem lenen voor een dag. Link: http://www.inyourpocket.com/albania/shkodra
Wederom bedankt! Mijn vriend ziet me liever met een georganiseerde tour gaan en ik heb er al gezien die hier naartoe gaan, dus die ga ik boeken. Al moet ik zeggen dat ik fietsen in het buitenland altijd erg leuk vindt en ik het ook een beetje mis (waar ik woon is fietsen pure zelfmoord). Hmm...toch nog even over denken.In Berat (zou ik zeker naartoe gaan, ook te doen binnen een dag, Unesco-monument) de stad zelf, het complex rondom de burcht, de markt (richting busstation). Bij de markt is een dierenarts en een slager: de vraag is altijd of de schapen en koeien links of rechts afslaan. Eten: hotel/restaurant Mangalemi, gespecialiseerd in orgaanvlees (hersens, longen, lever, hart, nieren, ogen, hele schapenkop) maar ook gewoon vis.
*gloep*

Bedankt voor de tip, maar ik denk dat ik dat maar oversla. Ik ben al 24 jaar vegetariër en denk niet dat daar binnen nu en een week verandering in gaat komen X-DOpletten: de minibusjes terug naar Tirana gaan niet 's avonds. Controleer dus hoe laat de laatste gaat, anders zit je die nacht in Berat (ook niet verkeerd, trouwens).
Dat is goed om te weten! Want ik slaap 's nachts toch het liefste bij mijn vriend in ons decadente Sheraton bedje :)
Alle reacties Link kopieren
Je kunt ook vast wel een trip naar Berat vinden - zou ik zeker doen. Verder: ik heb ook veel alleen gelopen en in bars gezeten en mij nooit onveilig gevoeld.
Alle reacties Link kopieren
indigoblue schreef op 20 maart 2012 @ 07:46:

[...]TO kom je nog even laten weten hoe het was?
Ik kan er kort over zijn; ik vind het een verschrikkelijk land!Ik ben al in veel landen geweest (en dan heb ik het niet over België, Duitsland of Frankrijk maar over bijvoorbeeld Botswana en Japan) maar ik heb hier een cultuurshock. De balkan en heel Oost Europa is gewoon niks voor mij, daar ben ik nu wel achter. Ik zou er mijn ergste vijand nog niet naar toe op vakantie sturen.Dat levensgevaarlijke verkeer, de onvriendelijke mensen, de bijzonder aanhoudende bedelaars die je zelfs vastpakken, bah. Nee, ik kan helaas jullie enthousiasme niet delen.
Alle reacties Link kopieren
Dat levensgevaarlijke verkeer, de onvriendelijke mensen, de bijzonder aanhoudende bedelaars die je zelfs vastpakken, bah. Nee, ik kan helaas jullie enthousiasme niet delen.
Oh wat jammer, dat herken ik helemaal niet.

Maar zat ook niet in de stad waar jij nu bent dan.

Sterkte!
Oei, wat jammer Yazz. Wat heb je gedaan terwijl je er was. Ik herken het deels wel, ben zowel heel vriendelijke als onvriendelijke mensen tegengekomen.
Alle reacties Link kopieren
Werkelijk waar? Dat verbaast me enorm. Bedelaars kwam ik nauwelijks tegen, behalve dan in Tirana een jongetje dat we van een eerder bezoek nog herkenden. Die probeerde ons een pen met de Albanese adelaar te verkopen voor een euro - was hem vorig jaar niet gelukt, nu dus weer een kans. Zijn enige Engels was "you buy one". Toen het ook dit jaar niet lukte, gaf hij hem gratis, en nog een grote lach erbij ook. Wij hebben hem toen een sleutelhanger met een leeuwtje eraan van ING gegeven, stonden we weer quitte.Het verkeer is oppassen, inderdaad, een kwestie van teveel auto's, te weinig weg, geen verkeersregels en geen rijopleiding van betekenis. Je moet wel opletten - maar wij zijn zonder problemen in een huurauto het hele land doorgeweest.Ik vond de mensen heel erg vriendelijk en nieuwsgierig - niet omdat ze iets van je willen, maar gewoon omdat ze het leuk vinden om bezoekers te krijgen - en dat gold voor iedereen, van krantenverkopers tot buschauffeurs tot mensen in een winkel, of optimisten die met een weegschaal op straat staan en voor een cent je gewicht vertellen. We hebben altijd overal alle hulp gekregen die we nodig hadden, en als je dan iemand een kop koffie of een drankje wilde aanbieden, eindigde het er ook nog vaak mee dat zij uiteindelijk de rekening betaalden.De enige slechte ervaring was in een typisch toeristenhotel in de bergen boven Himara, toen probeerde de ober ons enorm op te lichten met oude bonnetjes die hij van de vloer had opgeraapt - moesten we ineens tachtig euro betalen, terwijl vijftien de juiste prijs was, en dat was ook al niet zo weinig. Gewoon vriendelijk gebleven, we begrepen dat hij een lange dag had gehad en dat de administratie dan weleens door de war kan raken, hem geholpen de oude bonnetjes eruit te halen, en vijftien euro gegeven. Hij stond op het eind met een rode kop naar de grond te staren - dat gaf wel voldoening, moet ik zeggen. Misschien komt dit wel vaker voor op toeristenplekken, maar daar komen we meestal niet, dus daar kan ik niets over zeggen.Maar wat jammer voor je. Ben je nog in Shkodra geweest en Berat, of heb je alleen Tirana gezien? Balen moet het in ieder geval wel zijn!
Alle reacties Link kopieren
Nog een reactie op wat je zei over eerdere reizen: Botswana en Japan zijn inderdaad heel andere landen dan Albanie. Japan is heel gereglementeerd en gladgestreken, en Botswana is weliswaar Afrika, maar het toerisme daar is gefocussed op de veeleisende reiziger die geen ontberingen wil. Dat maakt het een van de gemakkelijkste (maar ook duurste) landen van Afrika.Ik zou Albanie in de categorie Montenegro / Kosovo, eventueel Roemenie plaatsen. Oost-Europees is het helemaal niet..
Alle reacties Link kopieren
sophie_emma schreef op 31 maart 2012 @ 16:55:

Werkelijk waar? Dat verbaast me enorm. Bedelaars kwam ik nauwelijks tegen, behalve dan in Tirana een jongetje dat we van een eerder bezoek nog herkenden.
We waren met een grote internationale groep ivm het werk van mijn vriend en dat hadden ze dan kennelijk geroken. Ik was nog geen 3 seconden uit de bus en er hingen er al gelijk 3 aan me, of ik kauwgum wilde kopen. Die -waarschijnlijk gejatte- kauwgum heb ik dus gekocht (tegen beter weten in) en ik vond het ook niet leuk om te zien dat een politieagent (we kregen politiebegeleiding ivm een aantal hoge militaire heren in de groep) een jongen in zijn gezicht sloeg toen hij niet wilde weggaan. Dat was ook weer niet nodig. Maar iedere keer als ik naar buiten ging waren ze er weer en ook zeer hardnekkig. Ik zag ook een keer vanuit mijn ooghoek dat ze een keer een klein jongetje naar voren duwden en naar mij wezen, onder het mom van, een vrouw, die heeft vast medelijden. Vervolgens stond ie voor mijn neus en zette zijn zieligste gezichtje op. Ook grepen ze me vast en dat moeten ze dus niet doen, daar houd ik echt niet van.Het verkeer is oppassen, inderdaad, een kwestie van teveel auto's, te weinig weg, geen verkeersregels en geen rijopleiding van betekenis. Je moet wel opletten - maar wij zijn zonder problemen in een huurauto het hele land doorgeweest.
Ik heb gelezen dat er tot 1991 maar 600 auto's waren in Tirana en dat er na de val van het regime pas meer auto's kwamen, maar dat er dus ook geen regels worden nageleefd en er veel mensen geen rijbewijs hebben. Maar wat ik het irritantste vond is dat je als voetganger niets bent, minder dan een eendagsvlieg. Ook al staat het verkeerslicht voor voetgangers op groen, als auto's door willen rijden bij rood licht, dan doen ze dat gewoon. Zo sta je dus ineens op zebrapad, terwijl achter en voor je de auto's langs je voorbij razen, terwijl zij rood hebben en jij groen. Ik vond het gewoon niet relaxt.Ik vond de mensen heel erg vriendelijk en nieuwsgierig - niet omdat ze iets van je willen, maar gewoon omdat ze het leuk vinden om bezoekers te krijgen - en dat gold voor iedereen, van krantenverkopers tot buschauffeurs tot mensen in een winkel, of optimisten die met een weegschaal op straat staan en voor een cent je gewicht vertellen.
Ik vond de mensen in ons hotel erg aardig, maar daarbuiten... Misschien is onvriendelijk niet het juiste woord, maar vooral lomp, onbeschoft soms zelfs. Maar wellicht is het buiten Tirana allemaal anders. Oh, we waren trouwens bij een restaurantje gaan lunchen, Villa Amsterdam, zit tegenover de Nederlandse ambassade :-) Dat beviel erg goed en de service was uitstekend! De dagen erna probeerden we te gaan lunchen, maar de meeste plekken waar wij heen gingen, hadden alleen drankjes, geen lunch, dus besloten we de dag erna naar Villa Amsterdam terug te gaan. ze herkenden ons en we kregen een typisch Albanees toetje van ze aangeboden, dat vond ik wel lief. (We waren ook in een restaurant waar 2 beren in een kooi zaten, ter decoratie of vermaak of zo. Daar moet ik dus niets van hebben, zegt ook wel iets over welk tijdperk het daar soms nog is.)Maar wat jammer voor je. Ben je nog in Shkodra geweest en Berat, of heb je alleen Tirana gezien? Balen moet het in ieder geval wel zijn!
Nee, helaas. Maandag en vrijdag had ik sowieso dingen te doen dus kon ik geen hele dag weg, woensdag zou ik een excursie doen naar Berat en het meer, maar die werd geannuleerd. Nou ja, mijn vriend had iedere dag 2 uur lunchpauze en ik vond het wel leuk om dan even samen te zijn. Tenslotte was het niet echt een vakantie anders had ik er wel meer uitgehaald.In ieder geval bedankt voor je tips!
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het zo jammer om dit te lezen - maar ik denk ook dat je echt wel als "toerist" cq. "prooi" werd geschat, zeker als je in een internationale groep in een duur hotel zit. Het zou best kunnen dat daar inderdaad alleen maar ongure types rondhangen die zich in leven houden door bedelen en stelen. Zo'n omgeving is ook vaak heel kunstmatig - ik ken die Villa Amsterdam niet (met zo'n naam krijg ik mijn vriend al zeker niet naar binnen) maar het zou best kunnen zijn dat een pilsje daar meer kost dan een dag salaris van de Albanees die de boel daar schoonhoudt. Als dat zo is, krijg je snel scheve ogen, en dan ontstaat er inderdaad een beeld van "die toeristen die bulken van het geld, en zo stom zijn om dit soort prijzen te betalen". En dan is het maar een klein stapje naar het jou afhelpen van het geld, als je toch zoveel hebt en zo stom bent.Maar dat heeft echt helemaal niets te maken met het normale leven in Albanie - het is een beetje alsof je als Amerikaan op het Damrak in Amsterdam loopt en dan steeds drugs of stripshows krijgt aangeboden - dat is toch ook niet de dagelijkse realiteit voor de meeste Nederlanders. Lomp en onbeschoft is niet mijn ervaring - eerder voorkomend - maar wel heel aanwezig - gewoon Balkan. Iedereen wil even met je praten, van je horen dat je het mooi vindt, hun Engels proberen, vertellen dat ze ook in West Europa zijn geweest - dat is best uitputtend na een paar dagen. Maar behulpzaam zijn ze echt - we durfden ook best op pad te gaan zonder goede informatie vooraf, omdat we wisten dat je onderweg toch hulpvaardige mensen vindt als je er niet uitkomt met vervoer of accommodatie.Ik vond het een prima land. Mocht je nog eens een keer in die buurt komen (en dan nog een tweede poging willen wagen) stuur me dan een PM - wij kennen een jongen uit Tirana die toerisme studeert en goed Engels spreekt. Je kunt zo met hem een eigen programma maken, gewoon met een auto van een particulier en dan regel je zelf je trip naar Berat. Geen afhankelijkheid van excursies die wel of niet doorgaan, maar je eigen plan trekken.Kost je zeker minder dan zo'n georganiseerde trip, je ziet zeker meer en het is honderd keer leuker. Je betaalt rechtstreeks aan de mensen die het werk doen, houden ze er ook nog wat aan over. Zeker weten dat je dan een heel andere ervaring hebt!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven