Hardlopen #6

02-09-2017 22:29 3000 berichten
Alle reacties Link kopieren
Deel 6 alweer!

Afbeelding

Hier kletsen we over hardlopen en alles wat daar mee te maken heeft.
Iedereen is welkom om mee te schrijven, of je nu net begonnen bent of al jaren loopt, of je naar een 5 km toewerkt of ultra's loopt. Vind je het leuk om je trainingen, wedstrijden en andere loopgerelateerde vragen en ervaringen te delen, dan ben je hier aan het juiste adres!

Deel 5 vind je hier

Enkele handige links

Runner's World website van tijdschrift Runner's World met artikelen over van alles en nog wat.
The Injured Runner Wat als je geblesseerd bent? Een expert is altijd de aangewezen persoon om voor jou te bepalen wat de beste oplossing is. Maar hier vind je informatie over soorten blessures en verschillende manieren om ze te voorkomen en verhelpen.
Runinfo is precies wat de naam zegt: een informatieve website over hardlopen. Uitleg over trainingsopbouw, schoenen, voeding, blessures, hartslag, enzovoort. Handige bron voor het samenstellen van schema's.

Wil je beginnen met hardlopen, maar weet je niet hoe? Er zijn verschillende schema's en apps voor beginners. Populair is bijvoorbeeld Start to Run met Evy Gruyaert, die je in 30 lessen coacht tot aan één stuk 30 minuten lopen (ja. Echt. Dat kun je in 10 weken. Ook als je nu nog geen twee minuten volhoudt). Runkeeper en C25K ('Couch to 5 km') zijn andere handige apps.
tyche wijzigde dit bericht op 02-09-2017 22:58
0.64% gewijzigd
What a nuanced anxiety
Alle reacties Link kopieren
@Tyche, ja duinen van Scheveningen zijn prachtig. Monster - Kijkduin - Scheveningen is mijn fietsrondje.

@Baukje, ja ik heb deze foto zelf gemaakt, ik heb er nog meer:

Afbeelding

Afbeelding

@Cerelli, goed bezig, ik heb echt een hekel aan om in het donker te lopen.

@BubblesJoy, nee Kijkduin/ Zuid-Holland.

@MonicaG, fijn he als je kids al wat ouder zijn. Hoe oud zijn jouw kinderen?
Mooie foto.
I do not stop when I am tired, I stop when I am done
Alle reacties Link kopieren
Hallo allemaal, ik ben nog vrij nieuw hier maar kan wel wat extra motivatie gebruiken met hardlopen hihi. Ik ben sinds een halfjaar bezig met hardlopen, maar merk dat ik vooral nog snelheid mis.. Ik kan ongeveer 5 km hardlopen, maar loop echt maar (op z'n snelst) 07:00 min per km.. Als ik sneller ren dan ben ik veel te snel moe en kom ik niet veel verder dan 2 of 3 km. Iemand goede tip's om snelheid op te bouwen? Ik ben dus duidelijk nog een beginner en vraag me daarbij ook af hoevaak het nodig is om per week te hardlopen, zodat het genoeg is om echt conditie en snelheid op te bouwen :cheer2:
Alle reacties Link kopieren
@Mother: Wow die foto's O_O :thumbsup:

Ik ben al helemaal over the top als ik een haas of een ree of een eekhoorn spot, maar een vos in het wild die dan blijkbaar oké is bij mensen is wel andere koek.

De kinderen zijn tussen 11 en 21 maar er zitten er een paar tussen met een aparte gebruiksaanwijzing zeg maar. Ze alle 4 (of 3, oudste is er niet altijd) tegelijk alleen thuis laten was wel een dingetje.
Ik heb echt moeten leren loslaten wat dat betreft :)
Alle reacties Link kopieren
Mother WAUWWWWW heel erg mooi. Hardlopen buiten is zo heerlijk. Het lijkt me zo heerlijk als je je conditie goed opgebouwd hebt en dat je dan veel km kan maken en ver de natuur in kan. Toen wij op vakantie waren in Limburg heb ik daar door de natuur gerend en kwam een ree tegen en allemaal paarden (die achter een hek stonden), ik voelde me helemaal alleen op de wereld. Ik hou ervan. Mijn leven is best druk met 3 kleine kinderen icm mijn werk.

hier gaat het al stukken beter, gisteren heb ik gewandeld en de crosstrainer gedaan. Hopelijk kan ik over een aantal dagen weer rustig opbouwen. Ik heb niet de indruk dat ik ermee naar de huisarts moet, opzich wel redelijk verklaarbaar dat ik last van mijn kuit had. Wat ik niet verteld heb is dat ik geen hele goede warming up en helemaal geen cooling down gedaan heb, (waarin ik veel te snel ging omdat ik bang was als laatste achter de ploeg aan te lopen :) ) en waarbij ik met 4 km ook bijna moest overgeven omdat ik mijn grenzen over ging. Ik liep als een verzuurde hardloper de laatste km en ik vond het laatste deel ook niet leuk, op de finish na dan haha. Daarna ben ik op mijn hoogste hakken naar een feestje gegaan en lekker veel wijntjes gedronken. Nee ik denk dat dat laatste met die hakken niet zo`n goed idee was. Omdat ik geen (spier)pijn voelde ben ik 30 uur na de wedstrijd weer gaan rennen. Had ik zoveel zin in, en toen begon de ellende na een km of 2, maar ben gewoon doorgegaan.
Mocht ik ooit nog weer eens mee doen dan moet ik mijn conditie verbeteren, bijvoorbeeld dat ik gemakkelijk 7/8 km kan rennen en dan een wedstrijd van 5 doen. en savonds met mijn benen omhoog! en goede warming up en coolingdown.
Ik vraag me nu wel erg af hoe jullie je voelen na zo`n wedstrijd Baukje, perzikboom en aukje?
Hebben jullie spierpijn na deze wedstrijd (ik las van baukje wel en loslatende teennagels wat moet ik me daarbij voorstellen whaaa? :-o ), en doen jullie aan extra rust ofzo na een wedstrijd?
Alle reacties Link kopieren
Jongensmama genoeg verklaringen dus voor die pijn in de kuit. dann kun e het inderdaad wel even aanzien en de volgende keer beter aanpakken. Spierpijn na een wedstrijd waarbij je je grenzen opzoekt (en daar is een echte wedstrijd toch eigenlijk wel voor) levert meestal wel spierpijn op en kotsend over de finish komen omdat je nog een eindsprint inzet is bij mij ook niet ongebruikelijk. De dag na de wedstrijd ga ik meestal een stukje uitlopen om de doorbloeding te stimuleren en zo de spierpijn binnen de perken te houden. Maar de tweede 24 uur na de wedstrijd (dus van 24 tot 48 uur nadat je over de finish bet gekomen werkt gaan lopen averechts. Je staat dan het herstel proces in de weg krijgt spierschade op spierschade en zorgt daarmee voor een veel langer herstel periode.
Na die 100km was ik total los. NIet gelijk na de finish. ben gelijk doorgelopen en naar de sporthal gewandeld, douchen , napraten op de prijsuitreiking gewacht, na ons overnachtingsadres gegaan en daar heerlijk soep gegeten. Maar toen in bed begon de ellende vol met adrenaline dus geen sec geslapen. En dan niet bij wijze van spreken maar dus echt niet geslapen. Onrust van wegen een onrustig lijf. 's nachts strompelend naar de wc.
De volgende dag ging het wel zolang ik bleef zitten maar op gang komen ging zo moeizaam. Eenmaal op gang kon ik nog best
redelijk wandelen maar mijn lijf schreeuwde om rust.
Ik had verwacht dat de spierpijn op maandag nog erger zou zijn maar toen was er al een wonderbaarlijke herstel opgetreden. Trap aflopen voelde ik de spieren wel maar ik kon het wel op de normale manier. Fietsen geen enkel probleem
Nu ben ik vooral algemeen vermoeid maar ik heb gewoon tot nu toe nog te weinig bijgeslapen Vanavond paardrijden kijken of dat weer gaat.

Perzikboom het WK is in Kroatië. Marathon rotterdam is juist uitermate geschikt voor het lopen van een pr. Ja het is er druk en bij de start zal je wat vertraging oplopen . Maar zorgt er ook weer voor dat je niet te snel start. En daarna kun je echt wel je eigen tempo lopen. Het parcours is snel en door de massa wordt je meegezogen. Maar behalve dan die goede tijd kan ik alleen maar redenen bedenken om niet in Rotterdam te lopen. Maar voor een pr dus juist uitermate geschikte wedstijd.

Dianaf leuk dat je man nu moeite had met je bi te houden.

Mother wat een geweldige foto's!

Mriekr alsje echt op wiol bouwen moet e eigenlijk wel 3 keer per week lopen. Aanvankelijk lukt het met 2 keer op wel maar dan gaat het natuurlijk een stuk langzamer maar op een gegeve moment loop je dan wel het risico dat het stagneert. Ik zou eerste de duur uitbouwen tot een 60min alvorens echt te richten op snelheid. Maar je kunt al we iets doen aan het tempo door als je een keer een korter stukje gaat lopen na even ingelopen te hebben het tempo wat omhoog te gooien. omdat je dan maar zo kort traint hoef je het niet lang vol te houden. Of je doet een keer gedoseerd nog kortere versnellingen ertussen door. En dan niet in de verleiding komen te gaan sprinten want daar train je dan in dit stadium niet zo veel mee. Maar gewoon bewust het tempo even iets hoger. Dan weer even een paar minuutjes je rustige tempo (desnoods eerst een paar pasjes wandelen om je hartslag weer naar beneden te krijgen) en dan weer een blokje op een wat hoger tempo.
Als je wat meer duur hebt kun je echte intrerval trainingen tempo duurtrainingen en heuveltrainingen of wisselduurlopen etc gaan doen. .
Alle reacties Link kopieren
@Baukje thanks, daar heb ik wel wat aan! Ik wil ook veel te snel echt die snelheid opvoeren terwijl ik als beginner juist wat rustig aan zou moeten beginnen. Het ergste is nog dat mijn ouders sneller rennen dan mij, maargoed die zijn ook wel weer wat langer bezig.

Ik ben trouwens op zoek naar goede hardloopschoenen aangezien ik nu met fitnessschoenen ren en dit echt killing is voor mijn enkels en knieën :') Als iemand nog tip's heeft voor schoenen met goede demping (maar niet aaaal te duur (>150 euro)) dan hoor ik het graag!
Alle reacties Link kopieren
mriekr, qua schoenen zou ik gewoon naar een hardloopwinkel gaan en daar passen en proberen. Voor dat bedrag kun je zeker een paar goede hardloopschoenen kopen. Sneller worden doe je door sneller te lopen, maar niet gelijk het hele stuk. Hoe groter je basis (duurvermogen), hoe nuttiger om daarin snellere stukjes in te voegen en te gaan variëren in soorten trainingen. Maar houd de lange termijn voor ogen; te vroeg te veel kan een blessure opleveren.

Vandaag eerste even gewacht tot de storm iets minder werd en daarna een half uurtje in het bos over takken gestruikeld gerend. Ruim 5,5 km.
What a nuanced anxiety
Alle reacties Link kopieren
Jullie zijn lekker bezig..! Fijn om te lezen. Dan gaat het bij mij ook kriebelen. Ik word zo opstandig en ongeduldig van die stomme pijnlijke knak heup. Vandaag een kort stukje gewandeld en het deed al erge pijn. Pfff :steam:
Morgen ga ik toch echt naar de sportschool. Dan maar niet de loopband op. Dan maar beetje bovenlijf krachttraining doen en wat crosstrainer, Dat zal toch weinig kwaad kunnen...
Alle reacties Link kopieren
Waarom zoek je nou niet een keer iemand die je hierbij kan begeleiden. Dit gaat zo toch niet? Je doet maar wat, en het gaat duidelijk niet goed. Kijk ajb naar de lange termijn in plaats van die halve kilo op korte termijn. Echt, dat verschil zie je alleen zelf. Je sloopt jezelf.
Alle reacties Link kopieren
Het gaat me niet om die halve kilo op korte termijn. Want ik ben inmiddels bijna op mn streefgewicht, die laatste 2 kg zullen er ook nog wel af gaan. Ik heb gewoon ZIN om weer lekker te gaan lopen! :-D En het frustreert dat ik nu niet 'kan'. En ik baal ook een beetje omdat ik eerst zat te 'kwakkelen ' met die knie, en nu mijn heup weer raar gaat doen.
Vandaag mijn ogen laten opmeten bij een opticien, bleek dat ik 0,5 afwijking veraf had, en een leesbril nodig had van 1,5 en 2, en er was ook nog iets met een cylinder afwijking, :nut: Ik heb de indruk dat mijn lijf in snel tempo aan het verouderen is. Kon me er niet toe zetten om een bril te kopen. Eerste fase is altijd 'ontkenning' geloof ik, hè... ? :whistle:
Alle reacties Link kopieren
Wauw Mother, wat een geweldige foto's!

Ik hou er ook niet van om in het donker te lopen, maar met mijn huidige werkschema heb ik doordeweeks weinig keus.

Ikbenik, ik herken de frustratie wel, maar de pest is dat je jezelf alleen maar verder sloopt als je jezelf door de pijn heen dwingt, en dan kan je uiteindelijk langer niet goed lopen. Toen ik geblesseerd was heb ik veel low impact workouts gedaan zodat ik toch bezig bleef, het is niet hetzelfde maar je blijft wel in beweging. Het is frustrerend, maar als je niet naar je lichaam luistert zal je lichaam je op den duur vanzelf vertellen dat het niet meer gaat, en dan ben je nog veel verder van huis.
Alle reacties Link kopieren
baukje Dank je wel voor je reactie, fijn om te horen dat het klopt wat ik dacht. :)
Ikenik, frustrerend he. Zoek wat afleiding in andere dingen, je administratie, huishouden of je werk..
Sportschoenen, ik heb ook nieuwe aangeschaft want ik zag dat mijn `oude `renschoenen wat versleten waren tot aan het witte. En omdat ik voorlopig geen risico wil nemen ga ik straks als ik weer ga opstarten met rennen op nieuwe schoenen lopen. Ik heb lichte supinatie/ onderpronatie (ik loop iets aan de buitenkant van mijn voet, maar niet zoveel. ik zie het wel aan mijn oude renschoenen)
Goede informatie vind je op deze site:
https://www.hrdlpn.nl/hardloopschoenen/
mijn vorige heb ik gekocht bij een speciaalzaak waar ze een filmpje maakten van mijn voeten terwijl ik aan het rennen was.
de nieuwe schoenen die ik gekocht heb zijn van muzino enigma. eerst had ik de muzino wave rider. ik heb nu gekozen voor deze versie na me ingelezen te hebben op internet en ik op mijn voorvoet land dus niet zoveel heb aan demping op de hak.
Wat hebben jullie voor schoenen?
Alle reacties Link kopieren
Dankjewel voor de feedback. Ik ga het ff rustiger aan doen. Hoe moeilijk ook.
Ik ga dadelijk wel sporten, maar dan alleen wat spieroefeningen voor het bovenlijf, en mss de Leg curl en leg extension. Dat is zitten en je benen strekken en krommen. Daarbij gebruik je ook je heup niet. Verder dan maar ff een huishoudelijk dagje...

Ik loop op Brooks, die heb ik ooit bij 'Runnersworld' (specialistische winkel voor o.a. ren schoenen) gekocht. Zijn wel fijn, al hoorde ik ook dat die wat stugger (?) zouden zijn dan andere merken. Daar heb ik zelf nooit iets van gemerkt trouwens.
Alle reacties Link kopieren
Hee, ik kom ook gezellig mee kletsen :) Ik loop nu sinds april ongeveer. Gisteren voor het eerst weer gelopen na de vakantie en ik heb toch spierpijn.. ik had mezelf even overschat denk ik. Hopelijk kan ik morgen of anders zaterdag wel lopen, ik wil graag mijn afstand rustig gaan opbouwen.
Alle reacties Link kopieren
Welkom Konijntje!!
Wat leuk dat er zoveel nieuwe schrijvers zijn!

Ik heb trouwens Ascis Gt-2000 schoenen. Een paar weken geleden een paar schoenen van Kiprun gekocht, voor de afwisseling. Ze zaten erg lekker en ik kreeg een heleboel korting. Ik ga ze pas na de wedstrijd echt inlopen, nu wandel ik er alleen nog op. Mochten ze toch niet lekker lopen, dan kan ik er altijd gewoon op wandelen wat dat zit prima.
Als klagen telde als werk, dan had mijn ex zich ook moeiteloos een Mercedes kunnen veroorloven.
Alle reacties Link kopieren
ik begin volgende week vrijdag met een klasje ;-).. Leren hardlopen in een groepje . Gister goede schoenen gekocht (althans.. schoenen voor buiten, binnen schoenen had ik al)

Ik liep al hard op de sportschool maar dat was op de loopband en dat is wezenlijk anders natuurlijk. Ik heb wel zo mijn beperkingen maar de coach die het groepje gaat leiden gaf aan dat het gewoon kon. Mijn doel is ook niet ambitieus, 5 km in 3 maanden is het doel. DUs easy starten iig. Begeleiding is goed (gaat via mijn fysio) dus ik zie het wel zitten. Die sportschool komt aan alle kanten mijn neus uit namelijk
Alle reacties Link kopieren
mriekr schreef:
13-09-2017 17:57
@Baukje thanks, daar heb ik wel wat aan! Ik wil ook veel te snel echt die snelheid opvoeren terwijl ik als beginner juist wat rustig aan zou moeten beginnen. Het ergste is nog dat mijn ouders sneller rennen dan mij, maargoed die zijn ook wel weer wat langer bezig.

Ik ben trouwens op zoek naar goede hardloopschoenen aangezien ik nu met fitnessschoenen ren en dit echt killing is voor mijn enkels en knieën :') Als iemand nog tip's heeft voor schoenen met goede demping (maar niet aaaal te duur (>150 euro)) dan hoor ik het graag!
ik heb Brooks gekocht gister , maar ik loop naar binnen en zak wat door dus deze schoenen zijn daar wel op uitgezocht. Ik heb een loop analyse laten doen. Ik ben bij een speciaalzaak geweest. Schoenen waren 149 euro met gratis sokken ;-)
Jullie vandaag nog gelopen met dit prutweer?
Ik zou gaan vandaag, maar kon mezelf er niet toe zetten, erg moe en had geen zin om de regen in te moeten.
Morgen weer een les in de sportschool en dan zaterdag gaan lopen. Hopelijk beter weer en meer zin
De motivatie is ver te zoeken met de aanhoudende regen, maar ik ga NU mezelf omkleden en de deur uit. Nu ik het hier schrijf moet ik wel ;-)
Alle reacties Link kopieren
Ik heb trouwens van de week ook nieuwe hardloopschoenen gekocht, van new balance. Heel tof hoe je op zo'n camera (bij Runnersworld) kunt zien hoe je loopt. Ik loop nog niet erg lang (half jaar ongeveer) en blijk op mijn voorvoet te landen, wat niet supervaak voorkomt schijnbaar. Nooit bij stilgestaan. Ik hoop dat dit geen probleem is als ik langere afstanden wil gaan lopen. Misschien moet ik dan toch maar een keer looptraining volgen om te zien of ik goed loop en wat ik kan verbeteren.

Hoe landen jullie eigenlijk? Maakt dat eigenlijk veel uit tijdens het lopen?
Alle reacties Link kopieren
https://www.prorun.nl/training/looptech ... ember+2017
Alle reacties Link kopieren
konijntje123 schreef:
14-09-2017 19:09
Ik heb trouwens van de week ook nieuwe hardloopschoenen gekocht, van new balance. Heel tof hoe je op zo'n camera (bij Runnersworld) kunt zien hoe je loopt. Ik loop nog niet erg lang (half jaar ongeveer) en blijk op mijn voorvoet te landen, wat niet supervaak voorkomt schijnbaar. Nooit bij stilgestaan. Ik hoop dat dit geen probleem is als ik langere afstanden wil gaan lopen. Misschien moet ik dan toch maar een keer looptraining volgen om te zien of ik goed loop en wat ik kan verbeteren.

Hoe landen jullie eigenlijk? Maakt dat eigenlijk veel uit tijdens het lopen?
Bij mij is het denk ik ongeveer zoiets :biggrin:

Afbeelding
Haha dat filmpje :-D

Zo, m'n rondje gedaan. 8km door de kou en de regen. De eerste echte herfstloop ooit. Het was een mentaal gevecht, niet alleen voor vertrek maar eigenlijk het hele rondje. Maar ik heb het gevecht gewonnen en ben niet gestopt maar het rondje afgemaakt. En dan weet je weer waarvoor je het doet: het gevoel erna. Heerlijk, lekker op de bank met een warme kom soep trash tv kijken. Daar geniet je toch meer van als je eerst actief bent geweest.
Alle reacties Link kopieren
Hahaha monicag!!!

Yesss mijn spierpijn is weg, ik voel mijn voet nog wel wat, ik wist niet dat ik daar ook iets mee had. De muzino enigma schoenen gaan terug, te klein! Maat 42 ook nog wheh.. had altijd maat 41 maar het lijkt alsof ze doorgaan met groeien. Ik heb nu de Nike flyknit schoenen besteld, ben benieuwd!
Ik moet toch nog een paar dagen wachten tot ik het weer aandurf. Ik zie aan mijn gezicht dat ik al dikker wordt. :-( mijn gezicht was voor al mooier / sportiever geworden sinds ik begon met hardlopen. Komt vast wel weer goed. :cheer:
Alle reacties Link kopieren
BubblesJoy schreef:
14-09-2017 20:47
Haha dat filmpje :-D

Zo, m'n rondje gedaan. 8km door de kou en de regen. De eerste echte herfstloop ooit. Het was een mentaal gevecht, niet alleen voor vertrek maar eigenlijk het hele rondje. Maar ik heb het gevecht gewonnen en ben niet gestopt maar het rondje afgemaakt. En dan weet je weer waarvoor je het doet: het gevoel erna. Heerlijk, lekker op de bank met een warme kom soep trash tv kijken. Daar geniet je toch meer van als je eerst actief bent geweest.
Hahah ja idd!

Super dat gevoel he? Ik heb soms geen zin en dan denk ik aan hoe ik me zou voelen als ik wel was geweest en dat trekt me toch iedere keer weer over de streep :)

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven