Buurvrouw en facebooksmaad

05-01-2018 10:50 57 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik heb hier al eens eerder een topic geopend over mijn buren, inmiddels gaan we redelijk goed met elkaar om en zijn de problemen qua geluidsoverlast zo goed als verdwenen.

Ze komen hier af en toe op de koffie en dan hebben we het meestal over de koeien. Ik heb van hun nooit een negatief woord over mijn bedrijf gehoord, eerder positief.
Gisteren kreeg ik via een vriendin echter berichten uit een geheime "dierenliefhebbers" groep op Facebook. Dit blijkt vooral een groep tegen boeren te zijn. Mijn buurvrouw deelt daar foto's van mijn bedrijf. Ik weet niet wanneer ze die gemaakt heeft, zonder mijn weten in ieder geval. De teksten die ze erbij typt berusten niet op de waarheid. Ik word neergezet als een lompe boerin zonder oog voor dierwelzijn. Er is zelfs een foto van een dode koe die door Rendac wordt opgetakeld met de tekst "Alweer een slachtoffer van de melkveehouderij". De koe in kwestie was een van mijn favorieten die ik vanwege ouderdom (17 jaar) heb moeten inslapen. Dat was dus een vrij pijnlijk bericht om te lezen.. Er is nog eentje van mijn honden in de kennel, daar zitten ze soms als ik niet thuis ben. De reacties laten zich wellicht wel raden.

Ik wil haar confronteren maar ik weet dat ik dan te emotioneel word om te communiceren. Na alle moeite en kosten die ik voor ze gedaan heb komt dit namelijk erg hard aan. Ze kopen nota bene melk en vlees van mij, en ze rapen bijna dagelijks een eitje..
Hoe ga ik om met deze rotstreek?
Alle reacties Link kopieren
Pluisi schreef:
05-01-2018 11:40
Dan zou ik haar op een nette toon confronteren. Joh, hoe kan dat nou? Nu zie ik dat jij foto's van ons bedrijf plaatst op een facebookgroep? Waarom doe je dit? Een foto van een dode koe, ja, op een boerenbedrijf gaan soms beesten dood en die moeten dan opgehaald worden.
Ik denk dat het schaamrood haar naar de kaken vliegt.
Ik verwacht van je dat je gelijk al die foto's daar verwijderd!
Dat zou ik doen.

Veel van de andere suggesties hier vind ik een recept voor escalatie, en dat wil je niet (neem ik aan)
Alle reacties Link kopieren
Van de vriendin die mij waarschuwde heb ik alle foto's en reacties daarop als screenshot per mail gekregen. Het zijn 7 foto's. Er zijn ook foto's in de stal genomen, niet alleen vanaf de weg. Er zit een foto bij van een koe in het donker die tegen een muurtje staat met de tekst "Ik zou zo graag eens daglicht zien". Met flits gemaakt dus het lijkt inderdaad erg donker. Mijn stal is rondom open (het is eigenlijk alleen een dak) en over een paar maanden mogen ze weer op de wei, dat zie je op zo'n foto niet maar dat weet de buurvrouw natuurlijk wel.

Ik wil dit jaar een schuur vervangen en verhogen, op goede voet staan met mijn buren is daarin wel van belang. Ze van mijn erf sturen of ze tegen me in het harnas jagen vind ik daarom geen optie..
Mijn buurvrouw is wel een heethoofd dus ik weet niet of rustig het gesprek aangaan wel in haar woordenboek voorkomt.
Alle reacties Link kopieren
jeskanana schreef:
05-01-2018 12:21
Mijn buurvrouw is wel een heethoofd dus ik weet niet of rustig het gesprek aangaan wel in haar woordenboek voorkomt.
Is haar man ook een heethoofd? En weet hij dat ze dit doet?
Is het wat om ze aan te spreken als ze samen zijn en als jij ook iemand bij je hebt, die er niet emotioneel bij betrokken is en heel rustig kan aangeven hoe dit over komt en wat het met jou doet?
Kan me voorstellen dat je geen escalatie wilt.

Ben zelf hobby fotograaf, het is niet zo moeilijk om foto's zo te maken dat een lichte ruimte donkerder wordt, ze d.m.v. een pakket als Photoshop te bewerken of (nog makkelijker): je maakt de foto's als het buiten al schemert. En dan is het niet zo moeilijk om naar de buitenwereld toe te suggeren dat jij je vee slecht verzorgt, zeker niet als de bewuste facebook groep iets tegen boeren heeft.
Die foto's van in de stal, dat is strafbaar. Win eerst eens juridisch advies in.
En dan toch confronteren. Ik zie dat je foto's van ons bedrijf plaatst op facebook. Dat wil ik niet. Wil je ze verwijderen?
Heel netjes, zonder je boosheid te laten zien.
Als ze weigert, kan je nogmaals heel rustig zeggen, je weet dat het strafbaar is ongevraagd hier foto's in de stal te maken en deze te verspreiden?

TO vind t echt naar voor je. Jullie runnen een normaal boerenbedrijf, je doet alles netjes volgens de regels, en dan nog word je zwart gemaakt.
Het beste wat je kunt doen is juridisch advies inwinnen.

Ik zou ook niet gaan voor acties die de boel escaleren, het lijkt me handig als je goed weet hoe je staat, wettelijk gezien. Zeker omdat ze in jouw stal foto's heeft gemaakt.
Dan aanspreken, zoals Pluisi ook zegt.
Alle reacties Link kopieren
Bah wat achterbaks. Dus ze papt gezellig met je aan om je ondertussen onderuit te halen. Wat een nare situatie!

Ik zou haar zo snel mogelijk uitnodigen voor een kop koffie. Liefst samen met haar man. Vertel dat je blij was dat ze af en toe langs kwam voor een kop koffie en dingen bij je kocht, maar dat je nu door haar berichten op Facebook twijfelt aan haar bedoelingen. Leg uit hoe kwetsend dit voor jou is en vraag waarom ze dit doet. Wat haar antwoord ook is, maak duidelijk dat je wil dat ze die berichten vandaag nog verwijderd.

Hou het voorlopig vriendelijk. Je hoeft nog niet te dreigen met vervolgstappen. Afhankelijk van haar reactie kan je later bekijken of die nodig zijn.

En jullie 'herstelde' contact ... waarschijnlijk hoef je haar je erf niet af te trappen. Helaas :P Dat je haar voorlopig niet meer wil zien, zal ze zelf ook wel begrijpen.
Alle reacties Link kopieren
Jeetje wat ontzettend achterbaks zeg!
Ik zou ook eerst juridisch advies inwinnen.
Daarna op een neutrale toon (zonder oordeel in je woorden/toon) vragen de foto's te verwijderen.
Mocht ze dit niet doen, dan kun je laten weten wat je weet na het inwinnen van het juridische advies.
Als ze dan nog moeilijk blijft doen, dan kun je daadwerkelijk tot actie overgaan d.m.v. een advocaat o.i.d.

Lastig dat je ze ook nog nog nodig hebt bij het plaatsen/vervangen van een schuur. Maar als je binnen het bestemmingsplan blijft heb je toch eigenlijk weinig te vrezen (als is het natuurlijk niet handig als jullie niet op goed voet staan, dat begrijp ik)?
Alle reacties Link kopieren
Advocaat met kennis van smaad, en digitaal recht. Facebook aanspreken, kosten verhalen. Vooral geen eigen acties, maar professioneel aanpakken.
Like a great eternal Klansman
With his two flashing red eyes
Turn around he's always watching
(Dead Kennedys)
Bewijsmateriaal heb je al verzameld. Heel goed. Stap hiermee eens naar een jurist en vraag of dit mag en welke stappen je kunt zetten.
JollyRider schreef:
05-01-2018 15:14
Advocaat met kennis van smaad, en digitaal recht. Facebook aanspreken, kosten verhalen. Vooral geen eigen acties, maar professioneel aanpakken.
https://www.parool.nl/amsterdam/peter-r ... ~a4546733/

Gespecialiseerd in internet smaad ;-)
Alle reacties Link kopieren
Ik heb hier niet meer gereageerd, waarvoor excuses, omdat het helaas uit de hand gelopen is. De zaterdag na deze post kwam de buurvrouw toevallig langs en de printjes met haar berichten van facebook lagen nog op mijn tafel. Buurvrouw zag ze helaas liggen en ging volledig uit haar stekker. Ik was een stalker en verpeste haar leefomgeving met mijn bedrijf. Die foto's had ze gedeeld omdat zij en anderen het recht hebben om te weten waar hun voedsel vandaan komt dus had zij ook het recht in mijn stallen foto's te maken.
Ik heb daarop alleen gezegd dat ze die foto's verwijderen moest omdat ik anders juridische stappen zou ondernemen. Diezelfde dag zijn ze verwijderd, aldus de vriendin die ook in die groep zit.

Daarna is er geen contact meer geweest. Ze reageren niet als ik aanbel en op appjes wordt ook niet geantwoord. De relatie met de buren is dus helaas ernstig bekoeld en waar ik al bang voor was: Ze hebben bij de gemeente bezwaar gemaakt tegen mijn bouwplannen. Ook deelt de buurvrouw op facebook ineens openbaar dagelijks berichten van dierenactivisten, ondersteund met haar "persoonlijke ervaringen".
Samenvattend is het een bijzonder vervelende situatie geworden..
Wat een lelijk gedrag van de buuf. Ik zou toch nog proberen het gesprek aan te gaan, al zie ik het vrij somber in voor TO.
Vreselijk dat soort stadze betweterige types.
Alle reacties Link kopieren
Wat erg zeg. Ik denk niet dat ik nog contact met deze mensen zou opnemen. Misschien dat het nog zin heeft om met de gemeente te praten over je vergunningsaanvraag en hen vertellen wat er speelt?
Poep, wie heeft jou gescheten?
Alle reacties Link kopieren
Karma|Schorpioen schreef:
05-01-2018 11:32
Dit zou ik doen, maar dan wel een mooie presentatie erbij dat jij goed voor de dieren bent, en de overige leden zien dat t onwaar is.
Ik vrees dat ze niet zien dat t onwaar is.
Alle reacties Link kopieren
Ik zie dit topic nu pas. Wat een ontzettend vervelende situatie.
Ik heb er geen verstand van: Kunnen zij met hun bezwaar jullie bouwplannen tegenhouden?
Alle reacties Link kopieren
Ik vind dat een smerige manier van omgaan met mensen. Ze heeft niet het recht om foto's bij jullie te nemen en die op Facebook te zetten. Dat is namelijk smaad. En ik zou daar mee naar de politie gaan en haar nooit meer het erf op willen.

Neem afstand van die mensen. Ze zijn niet correct en integer.
Wat een etterpuist van een mens zeg, je zou hun stulpje toch morgen aan de dag bedelven onder een flink mestoverschot.

Voordeel is dan wel weer dat je nu met een gerust hart aangifte kunt doen van laster, want veel valt er toch niet meer te verpesten.
Alle reacties Link kopieren
the-dowager schreef:
05-01-2018 11:26
Precies dit.

Ik snap de reacties dat men vindt dat je al het contact maar meteen moet verbreken, je buren van je erf moet aftrappen en ze lekker in hun sop moet laten gaarkoken, maar dat zou ik juist niet aanraden. Hoewel het volkomen terecht zou zijn, duw je je buren zo heel erg in de verdediging en loop je het risico dat je juist goede relatie enorm verslechtert, of het conflict juist escaleert.
Ga gewoon eens langs en vertel wat zulke acties met je doen (maar houd het bij jezelf, ga de buurvrouw niet beschuldigen, hoe terecht ook). Erbij huilen is helemaal niet erg, goed juist om te laten zien dat jij echt heel aangedaan bent door de kwestie. Een normaal mens zal zich dan schuldig voelen en zelf met een oplossing komen.

Dit :thumbsup: .

EDIT: oh, er was nog een pagina en het is inmiddels al geescaleerd, balen zeg :| . Jammer dat je te laat was om er een gesprek over aan te knopen waarin je aan zou kunnen geven wat het met je doet. Het is echt vreselijk als je niet op fatsoenlijke voet staat met de buren :( . Misschien toch nog proberen middels iets als buurtbemiddeling?
s-groot wijzigde dit bericht op 20-01-2018 16:23
17.11% gewijzigd
Wat een ontzettend nare lui. Een troost: als je aanvragen in orde zijn, en in overeenstemming met wet- en regelgeving, leert de ervaring dat dit soort mensen slechts zelden gelijk krijgen in hun bezwaar (of de daaropvolgende rechtszaken - tot de hoge raad aan toe). Dat kost alleen wel tijd, en moeite, en energie, helaas..
Alle reacties Link kopieren
Wat een nare vrouw. Ik zou alsnog juridisch advies inwinnen en aangifte doen.
Alle reacties Link kopieren
JollyRider schreef:
05-01-2018 15:14
Advocaat met kennis van smaad, en digitaal recht. Facebook aanspreken, kosten verhalen. Vooral geen eigen acties, maar professioneel aanpakken.
Dit. Zeker nu het geëscaleerd is. Bij ieder komend incident zakelijke, aangetekend verzonden brieven inzetten. Uitgaan van bezwaarschriften bij iedere scheet dus standaard meer tijd incalculeren bij renovatie/uitbreiding. Ieder bericht of gejengel: verwijzen naar procedure of advocaat.

Proberen te verdiepen 'in de mens achter de wannabe activist' gaat toch niet werken. Je kunt alleen inzetten op rust voor jezelf door het afstandelijker aan te pakken (en hopen dat ze tot aan hun nek toe in de hypotheekschulden zitten met het verbouwen van een boerenwoning naar een VT wonen waardige industriële/suburban/old barn/cityfarm).
Nee heb je, ja kun je krijgen
Alle reacties Link kopieren
Je hebt geen idee of ze met haar bezwaren een poot heeft om op te staan, maar als je nu vast melding doet van wat er op Facebook speelt, kan je later (indien nodig) makkelijker duidelijk maken waar haar bezwaar vandaan komt.
Alle reacties Link kopieren
Sterkte TO!
Hoe gaat het met jou zelf nu de situatie geescaleerd is?
Ik heb je eerdere topic ook gelezen. Hulde voor de manier hoe jij ze telkens benaderd hebt, maar blijkbaar willen deze mensen gewoon moeilijk en achterbaks doen.

Heb je enig idee of hun bezwaar stand kan houden bij een rechtbank? Heb je een goede adviseur? Veel succes, balen dat zij ervoor kiezen om het juridisch te maken. Een rechter zal overigens ook vaak voorstellen om er gezamenlijk uit te komen, dus daar schieten ze zichzelf mee in de voet. Veel succes!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven