Hoe vieren mensen in een ander land hun verjaardag?

16-04-2019 12:48 132 berichten
Alle reacties Link kopieren
Zoals de titel al zegt ben ik benieuwd hoe er in andere landen een verjaardag gevierd wordt. Het in een kringetje zitten schijnt wel typisch Nederlands te zijn en omdat ik daar zelf ook wel een beetje klaar mee ben ben ik op zoek naar andere ideeën.
Niets is zeker en zelfs dat niet
Alle reacties Link kopieren
kastella schreef:
16-04-2019 13:47
Hier in Zweden worden verjaardagen op het werk niet gevierd. Als ze je wat langer kennen of we weten toevallig via LinkedIn of Facebook dat je jarig bent, kan je wel gefeliciteerd worden, maar er wordt niet verwacht dat je tracteert.

Met familie en vrienden is het een andere zaak. Zweden doen niet zo aan spontaniteiten, dus je nodigt evt. mensen uit al je je verjaardag wilt vieren en daarna wordt er meestal gesocialiseerd. Met een maaltijd van een simpel lopend buffet. VAak ook een uitgebreide koffietafel, al dan niet met taart.

Alcohol is vaak wel aanwezig, maar beperkt. Door de afstand komen de meeste mensen met de auto en moet er toch iemand rijden. Of er wordt juist wel geregeld dat er niet gereden hoeft te worden en ALS ze dan besluiten dat er gedronken kan worden, dan gaat het dak er af.

Dat feliciteren met je naasten, doen ze hier ook niet. En als mijn moeder dat bijv. wel plichtmatig doet dan snappen ze dat echt niet.

Die kringverjaardagen met blokjes kaas en leverworst ben ik hier nog niet tegengekomen. Evenmin mokken met sigaretten op tafel die je vrijelijk kon pakken, net als chips en borrelnoten.

Persoonlijk vond ik die kringverjaardagen altijd helemaal de horror.
Hoe lang geleden ben jij op een Nederlandse verjaardag geweest joh :O
Dat was 45 jaar terug bij mijn opa en oma, maar daarna echt niet meer. Die sigaretten dan

Bij mij op het werk viert ook niet iedereen z'n verjaardag.

Zo'n feestje met statafels ben ik ook wel eens geweest, maar ik kan dus niet lang staan. Eindig ik alsnog (bij de oudjes) op een stoel in een kringetje rond een tafel.
Later is nu
In Oostenrijk wordt een verjaardag gevierd in de Heurigen (of een restaurant). Althans in de kringen waar ik in verkeerde.
Heel veel drank, muziek en eten tot in de late uurtjes.
Alle reacties Link kopieren
In mijn omgeving zijn kringverjaardagen nog wel normaal bij de babyboom generatie.

Mijn ‘jongere’ generatie (ik ben begin 40 :proud: ) geeft een borrel.
In een kroeg, in de tuin of thuis, maar dan wordt er niet in een kring gezeten. Gewoon gestaan, rondgewandeld, praatje hier, praatje daar, er hangen een paar mensen in de keuken, een paar roken in de tuin of op balkon. Muziekje erbij, veel goede happen (denk aan pulled pork en zalm, geen plakjes worst en kaas) of bbq. :cheers:
Alle reacties Link kopieren
LAgirl82 schreef:
16-04-2019 13:43
Ik zeg niks. Ik feliciteer alleen de jarige en de rest zeg ik gewoon hallo. Maar ook niet de hele kring hoor, gewoon een algemeen.
Alleen opa's en oma's, mijn (schoon)ouders en broer en zus doe ik persoonlijk groeten met een knuffel en een kus.

3 kussen geven, ook zoiets typisch Nederlands! :high5:
Ik bedenk me nu dat het bij schoonfamilie standaard is dat je alle neven, nichten, partners van, ooma's, tante's en opa's en oma's allemaal zoent. Bij binnenkomst en als je vertrekt...
Ik hoest en proest tegenwoordig steeds vaker en vaker als ik binnenkom....
Alle reacties Link kopieren
wie van jullie (toch allen volwassen), viert zijn eigen verjaardag nog?
Ik wel, leuk!
Met familie overdag (wie overlapt tussen dag en avond eet mee) en een huis vol vrienden 's avonds, bij mazzel buiten. Maar anders gewoon de kamer vol mensen en de koelkast vol drank (en eind van de avond: mensen vol drank).
Alle reacties Link kopieren
Ik zie wel meer dat de Nederlandse verjaardagen steeds meer een eigen draai krijgen.

Steeds vaker een BBQ in de tuin bij de zomerverjaardagen.
Of met een kleiner groepje naar een cafeetje.
Twee vriendinnen van mij vieren al een paar jaar hun verjaardag twee keer, 1 keer met familie en 1 keer met alleen vriendinnen, women only dus.
Niet meer het standaard gebakje op een bordje aangereikt krijgen, maar een tafel met taart en zoet voor zelfbediening,
Geen pannen soep met brood meer, maar een “ tapas” tafel ( eigenlijk ook gewoon kaas en worst enzo maar dan andere soorten en in hippe schaaltjes )

Wel zit je toch wel al snel in een kringetje.
Je voegt je immers bij het gezelschap wat er al zit. En op een rijtje zitten is dan ook zo suf :P .
Hoewel de statafel ook steeds vaker te vinden is, maar meestal centreren de mannen zich daarom heen en zitten de vrouwen op de bank.

Ik ben zelf in de zomer jarig en bescheiden feestje in de tuin vind ik toch het leukste.
BBQ aan, vuurkorf etc.
Oh en taart eten we hier twee keer op de avond. Vooraf en met de overblijvers nadat we opgeruimd hebben.
Dan zetten we nog thee, en eten overgebleven taart.
Alle reacties Link kopieren
lilalinda schreef:
16-04-2019 14:38
wie van jullie (toch allen volwassen), viert zijn eigen verjaardag nog?
Ik wel, leuk!
Met familie overdag (wie overlapt tussen dag en avond eet mee) en een huis vol vrienden 's avonds, bij mazzel buiten. Maar anders gewoon de kamer vol mensen en de koelkast vol drank (en eind van de avond: mensen vol drank).

Ik heb altijd organisatie stress bij verjaardagen , dus ja..
Ik vind het leuk en niet leuk tegelijk.
Vorig jaar had ik een BBQ gepland en een aantal dagen van te voren afgeblazen.
Janken stond mij nader dan het lachen bij het idee weer de hele avond in de weer te zijn en de ontploffing weer te moeten opruimen.
Het werd last minute een samen zijn met alleen mijn famlie ( niet groot) .Gourmetten in de tuin, en mijn familie zijn helpers dus opruimen is samen.
Was een heerlijke ontspannen verjaardag.
Maar een "zit/kringetjes"-verjaardag is toch niet per se typisch Nederlands? Eerder iets van een wat oudere generatie. Mijn eigen generatie (pakweg 30 tot 50) kiest vaak ofwel voor etentje in een restaurant of bij verjaardagen die in de lente/zomer vallen: buiten in de eigen tuin waarbij eten staat op de tafels binnen en buiten waar je van pakt of de barbecue gaat aan met wat salades erbij. En dan wordt er soms ook wel gezeten maar dan niet in een kring maar her in der in kleine groepjes of mensen blijven gewoon staan.
Ik snap overigens wel dat je geen kring-verjaardag wil maar bedenk wat jij vooral leuk zou vinden en belangrijk vindt. Dansen? Het eten en drinken? Buiten kunnen zijn? Geen zooi thuis? Pas daar je verjaardag op aan.
Alle reacties Link kopieren
NYC schreef:
16-04-2019 14:54
Maar een "zit/kringetjes"-verjaardag is toch niet per se typisch Nederlands? Eerder iets van een wat oudere generatie
Volgens mij wel. De combinatie van 'meer dan 8 mensen' en 'in een kringetje in de woonkamer zitten' is echt typisch Nederlands. In andere landen zit je alleen met een klein groepje, of sta je, loop je rond, dans je wat, heb je meer groepjes en dynamiek. Dat is niet alleen een generatiedingetje, maar vooral die wat vreemde gewoonte om er maar stoelen bij te slepen tot het al lang niet meer past. Dat doen volgens mij echt alleen Nederlanders. Best vreemd, want juist Nederlanders zijn ontzettend sportief, fietsen veel, zijn doorgaans slank, maar staan doen ze echt niet, nee, er moet en er zal gezeten worden, in een kring.
Anarchie is leuk, maar je blijft van mijn kaas af
Ik woon op een Caribisch eiland en hier vieren we verjaardagen op het strand. Bij een strandtent. Lekker kletsen met je voeten in het zand met een biertje in je hand. Wat meestal gedaan wordt is dat je met de strandtenten een bedrag afspreekt waar je gasten voor mogen bestellen. Als dat bedrag bereikt is, zijn de volgende drankjes voor eigen rekening.
Cadeautjes wordt nauwelijks aan gedaan omdat er weinig te koop is op het eiland.
Dreamer schreef:
16-04-2019 13:26
Ik snap de afkeer van zoiets niet direct. Heb je dan geen gezellige mensen om mee te kletsen?
Ik vind kringverjaardagen ook de horror, maar ik maakte ze de laatste jaren alleen nog maar mee bij de babyboomgeneratie (ouders, tantes en ooms). Het is superstatisch en ik word er altijd ongemakkelijk van. Zit ik weer klem tussen twee ooms die elkaar proberen te overtroeven met flauwe grappen met mij als ongevraagd publiek. Ik vind het een ontzettend gedwongen setting. Heb ook altijd het gevoel dat iedereen je nastaart als je opstaat om naar de wc te gaan of zo. En dan word je daarna geacht om precies dezelfde stoel weer in te nemen. Geef mij maar fladderverjaardagen.

Mijn eigen verjaardag mag ik gelukkig helemaal zelf weten, dus die vier ik al jaren niet meer. Ga soms een biertje drinken met een of twee vrienden. De afgelopen keer ben ik met mijn ouders uit eten geweest. Helemaal prima. Ik vind het ook zo geen prestatie of reden tot feest, dat jarig zijn. Kijk, dat je je afstuderen nou viert, of je huwelijk, of een housewarming of zo, maar ik ben echt heel blij dat ik niet het hele jaar door verjaardagen hoef af te lopen.
Alle reacties Link kopieren
Ik vier mijn eigen verjaardag door uiteten te gaan met mijn gezin. De verjaardag van de kinderen vieren we 's middags of met eten 's avonds.
Alle reacties Link kopieren
Ik vier mijn eigen verjaardag zeker, en die van man ook. Man is in de winter jarig, dus automatisch binnen. Er komen meestal 4 of 5 stellen, zowel familie als vrienden, en er zijn 2 kinderen bij. We zitten soms in een kringetje, maar dat is dan toeval. De kinderen gaan meestal elders in de kamer samen spelen en daar haken dan af en toe 1 of meer volwassenen bij aan. Taart is er sowieso, twee soorten minimaal, eigen baksels want daar zijn we zelf dol op. Eten is meestal afhaalchinees, en dan zitten sommigen aan tafel en anderen eten liever op de bank. Iedereen weet waar de koelkast is.

Ikzelf ben in de zomer jarig, in de zomervakantie meestal. Het is dus altijd weer afwachten wie van de vrienden en familie in het land zijn. Er komen tussen de 5 en de 15 mensen. Als het kan zitten we in de tuin of op z'n minst met de schuifpui open. Mensen lopen in en uit. We eten taart en aan het eind van de middag gaat de barbecue aan en doet iedereen daar z'n eigen ding (of delegeert dit, er zijn altijd wel een paar fanatieke bbq-ers).

Feliciteren let ik nooit zo op, maar volgens mij jarige en partner. Sowieso worden wij allebei door iedereen gezoend, maar ze zijn ook bij ons te gast natuurlijk. De rest wordt meer in het algemeen begroet. Doe ik bij anderen ook.

Oh, dit is in Nederland trouwens, ietsje off-topic. Sorry! Ik zie bij vrienden (dertigers en veertigers) trouwens steeds meer dat er gestaan wordt. Géén kringetjes.
ladyl0101 wijzigde dit bericht op 16-04-2019 15:47
Reden: toevoeging
6.24% gewijzigd
The owls are not what they seem
Alle reacties Link kopieren
Jest schreef:
16-04-2019 15:15
Ik vind kringverjaardagen ook de horror, maar ik maakte ze de laatste jaren alleen nog maar mee bij de babyboomgeneratie (ouders, tantes en ooms). Het is superstatisch en ik word er altijd ongemakkelijk van. Zit ik weer klem tussen twee ooms die elkaar proberen te overtroeven met flauwe grappen met mij als ongevraagd publiek. Ik vind het een ontzettend gedwongen setting. Heb ook altijd het gevoel dat iedereen je nastaart als je opstaat om naar de wc te gaan of zo. En dan word je daarna geacht om precies dezelfde stoel weer in te nemen. Geef mij maar fladderverjaardagen.

Mijn eigen verjaardag mag ik gelukkig helemaal zelf weten, dus die vier ik al jaren niet meer. Ga soms een biertje drinken met een of twee vrienden. De afgelopen keer ben ik met mijn ouders uit eten geweest. Helemaal prima. Ik vind het ook zo geen prestatie of reden tot feest, dat jarig zijn. Kijk, dat je je afstuderen nou viert, of je huwelijk, of een housewarming of zo, maar ik ben echt heel blij dat ik niet het hele jaar door verjaardagen hoef af te lopen.
Dat lijkt me echt horror. Dit is in onze familie, ook bij oom- en tanteverjaardagen, echt niet zo. Men zit wel in een kringetje maar er wordt regelmatig van plaats gewisseld. Prima te doen, wat mij betreft.
The owls are not what they seem
Jest schreef:
16-04-2019 15:15
Ik vind kringverjaardagen ook de horror, maar ik maakte ze de laatste jaren alleen nog maar mee bij de babyboomgeneratie (ouders, tantes en ooms). Het is superstatisch en ik word er altijd ongemakkelijk van. Zit ik weer klem tussen twee ooms die elkaar proberen te overtroeven met flauwe grappen met mij als ongevraagd publiek. Ik vind het een ontzettend gedwongen setting. Heb ook altijd het gevoel dat iedereen je nastaart als je opstaat om naar de wc te gaan of zo. En dan word je daarna geacht om precies dezelfde stoel weer in te nemen. Geef mij maar fladderverjaardagen.

Mijn eigen verjaardag mag ik gelukkig helemaal zelf weten, dus die vier ik al jaren niet meer. Ga soms een biertje drinken met een of twee vrienden. De afgelopen keer ben ik met mijn ouders uit eten geweest. Helemaal prima. Ik vind het ook zo geen prestatie of reden tot feest, dat jarig zijn. Kijk, dat je je afstuderen nou viert, of je huwelijk, of een housewarming of zo, maar ik ben echt heel blij dat ik niet het hele jaar door verjaardagen hoef af te lopen.
Wij vieren nog wel de kringverjaardag maar eigenlijk geef ik je wel gelijk. Aan de andere kant is het ook een manier om iedereen weer eens even bij elkaar te hebben. Mijn broers en zussen, mijn kinderen, mijn vrienden. Ze zien elkaar eigenlijk alleen op een verjaardag en dat is dan toch ook wel weer even gezellig. Het "statische zitten"komt eigenlijk voornamelijk omdat ons huis niet zo groot is.
Ben wel altijd blij als het weer voorbij is. Moet ik eerlijk toegeven.

Leuk topic trouwens!
Alle reacties Link kopieren
Lucifer2018 schreef:
16-04-2019 13:06
Vind dit echt niet veel anders dan bij de 'Nederlandse' thuisverjaardagen van de wat oudere generatie. Het eten is alleen lekkerder vaak.

Toch denk ik dat een Surinaamse verjaardag anders is dan een Nederlandse, de gastvrouw en haar hulpjes staan vaak al de avond ervoor in de keuken om kip schoon te maken, wassen en te marineren, daarnaast pom bakken, en alle taarten, en alle hartige hapjes , en op de dag zelf word er ook de hele dag dor gekookt.

Hmm ik krijg nu al trek.
Uiteindelijk kiest iedereen voor zichzelf
handigmetgeld schreef:
16-04-2019 14:58
Volgens mij wel. De combinatie van 'meer dan 8 mensen' en 'in een kringetje in de woonkamer zitten' is echt typisch Nederlands. In andere landen zit je alleen met een klein groepje, of sta je, loop je rond, dans je wat, heb je meer groepjes en dynamiek. Dat is niet alleen een generatiedingetje, maar vooral die wat vreemde gewoonte om er maar stoelen bij te slepen tot het al lang niet meer past. Dat doen volgens mij echt alleen Nederlanders. Best vreemd, want juist Nederlanders zijn ontzettend sportief, fietsen veel, zijn doorgaans slank, maar staan doen ze echt niet, nee, er moet en er zal gezeten worden, in een kring.
Zou dat er dan mee te maken kunnen hebben dat Nederlanders op een verjaardag (of andere sociale gebeurtenis) graag praten ipv dansen en zich ongemakkelijk voelen bij staand praten wanneer men niet van plan is te gaan dansen? En dan denkt onbewust: als ik toch niet ga dansen is het raar om stil te blijven staan? Het klinkt idd best vreemd met die stoelen erbij blijven schuiven idd maar misschien dat zoiets er (van oudsher?) achter zit?
herfstappeltaart schreef:
16-04-2019 15:30
Wij vieren nog wel de kringverjaardag maar eigenlijk geef ik je wel gelijk. Aan de andere kant is het ook een manier om iedereen weer eens even bij elkaar te hebben. Mijn broers en zussen, mijn kinderen, mijn vrienden. Ze zien elkaar eigenlijk alleen op een verjaardag en dat is dan toch ook wel weer even gezellig. Het "statische zitten"komt eigenlijk voornamelijk omdat ons huis niet zo groot is.
Ben wel altijd blij als het weer voorbij is. Moet ik eerlijk toegeven.

Leuk topic trouwens!
En eigenlijk creëer je juist ruimte door een verjaardag te houden (ook thuis) waarbij iedereen - of het merendeel - blijft staan. De grote tafel aan de kant en daar eten op zitten. De helft van de stoelen gewoon even weg. Die twee personen voor wie staan lastig is de hele avond kunnen uiteraard stoelen blijven staan of ze nemen plaats op de bank. Eventueel nog 1 steh-tisch in de woonkamer en je hebt volgens mij meer ruimte in huis dan wanneer iedereen alle zitplaatsen in een kring benut (en niet bij de salontafel kan zonder raar voorover te bukken).
lilalinda schreef:
16-04-2019 14:38
wie van jullie (toch allen volwassen), viert zijn eigen verjaardag nog?
Ik wel, leuk!
Met familie overdag (wie overlapt tussen dag en avond eet mee) en een huis vol vrienden 's avonds, bij mazzel buiten. Maar anders gewoon de kamer vol mensen en de koelkast vol drank (en eind van de avond: mensen vol drank).

Ik niet. Niet echt. Maar onze kinderen zijn in de zelfde week jarig als een van ons, de ouders.
Dus 'vieren' we het samen voor familie. Zeer beperkte groep.

Mijn jongste vind (net als ik en man) het allemaal te veel gedoe. Te veel prikkels. Zeker op haar eigen verjaardag.

Dus tegenwoordig vaak ook maar een dagdeel. Vroeger heel uitgebreid. Maar ja als de jarige job aan het huilen is na 3 uur in haar kamertje ga ik haar niet dwingen in een huis vol de hele dag.



En dan eens in de zoveel jaar met alleen vrienden op pad. Uit eten of drinken of een escaperoom, veel leuker.
Of een BBQ elders. Geen gedoe in huis in ieder geval.
lilalinda schreef:
16-04-2019 14:38
wie van jullie (toch allen volwassen), viert zijn eigen verjaardag nog?
Ik wel, leuk!
Met familie overdag (wie overlapt tussen dag en avond eet mee) en een huis vol vrienden 's avonds, bij mazzel buiten. Maar anders gewoon de kamer vol mensen en de koelkast vol drank (en eind van de avond: mensen vol drank).

Niet meer sinds kind een dag na mijn verjaardag geboren werd. Of nou ja, wat is vieren? Mijn moeder komt altijd wel langs en we gaan meestal ergens wat eten. Volgend jaar word ik veertig en vier ik het in Lapland.
Miskotto schreef:
16-04-2019 15:31
Toch denk ik dat een Surinaamse verjaardag anders is dan een Nederlandse, de gastvrouw en haar hulpjes staan vaak al de avond ervoor in de keuken om kip schoon te maken, wassen en te marineren, daarnaast pom bakken, en alle taarten, en alle hartige hapjes , en op de dag zelf word er ook de hele dag dor gekookt.

Hmm ik krijg nu al trek.

Daarom ben ik zo blij met de typische Nederlandse verjaardag en de mindere verwachtingen daarvan. :rofl:
Alle reacties Link kopieren
wat ik ervaren heb in Thailand is dat verjaardagen in een bar gevierd worden met heeeeeel veeeeeeel eten voor iedereen die zin heeft om langs te komen.(ook niets vermoedende toeristen zijn van harte welkom) De jarige heeft een soort boa van geldbiljetten om de nek en gasten nieten daar naar gelieve geld aan, ook worden er andere kado`s gegevens maar dat is ook vaak drank (die die avond opgezopen wordt ;-)

eten is dus gratis, drank voor eigen rekening.
Alle reacties Link kopieren
Mijn moeder komt uit voormalig Joegoslavie, en de familie en schoonfamilie die ik nog heb ook allemaal, dus we vieren verjaardagen eigenlijk ook een beetje op die manier.
Veel mensen, veel eten en drinken/drank, en muziek/dansen (de vrouwen vaak).
Zelf vind ik die verjaardagen heel leuk om heen te gaan, want ongedwongen en vaak echt een feestje waarbij de muziek steeds harder gaat en steeds meer mensen dansen en uitbundig zijn.
Om zelf die verjaardag te geven/vieren is minder leuk :D want ik ben best lang bezig met al het eten maken, en je weet ook nooit hoe laat het eindigt, en veel troep daarna. Maar leuk is het wel :D
Voor de verjaardag van oma vorig jaar een stel 'trubaci' gehuurd; denk aan zigeuners met hun accordeon, blaasinstrumenten etc die opzwepende muziek spelen waar we dan op drinken en dansen :)
Wat verschrikkelijk dat bij zo'n Surinaamse verjaardag alle vrouwen in de keuken staan te koken en de mannen in de kamer zitten te drinken. Je wordt als je binnenkomt als vrouw dus geacht om je handen te laten wapperen in de keuken? Wat nu als je liever zit te kletsen en te drinken? Of als vijftigjarige liever danst met de jongelui?



Ik heb het idee dat Nederlandse verjaardagen steeds minder in 1 kring is. Ik zie altijd meerdere groepjes, een groepje in bank, een groepje bij de eettafel, een groepje in de keuken (blijven hangen toen ze even wat te drinken gingen halen), een groepje buiten (oa rokers), etc. En het ene moment zit/sta je bij het ene groepje, het andere moment besluit je wat te willen drinken/roken/zitten en dan sluit je aan bij dat andere groepje.
Ik vier mijn verjaardag driekwart van de tijd niet, of we gaan op restaurant.

Op restaurant neem ik uiteraard geen 20 man mee.
Maximaal een man of 8.
(Dit jaar bijvoorbeeld mijn partner, mijn ouders en mijn schoonmoeder meegenomen.)

Iedereen kiest zelf wat ie eet, ik betaal de rekening, mijn huis staat niet op zijn kop en ik moet niet koken.


Man viert zijn verjaardag niet.


Mijn zus wil altijd persé kring-verjaardagen.
Liefst nog in ontbijt-vorm om 10u 's ochtends.

Dus nee, geen kaas en worst, maar broodjes, sandwiches, beleg en tegen 11 à 12u een taart voor de jarige.
En sloten koffie.


Mijn moeder viert haar verjaardag met een familie-diner bij haar thuis.
's Avonds.
Waarbij zij persé zelf wil koken voor 9 man.


Ik feliciteer alleen de jarige.
Of bij een klein kind héél soms de moeder ook. (Zij is X jaar geleden bevallen.)


Feestjes met 20 of 30 man trekken mij niet.
Mijn zus wil altijd persé met 15 man vieren en dat vind ik al niks.
Aangezien iedereen rond de tafel op zijn plaats blijft zitten, spreek je de helft niet en kruipen de 2 families toch bij elkaar.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven