Oud huis opknappen/verbouwen; ervaringen en kostenindicatie

16-04-2009 11:46 28 berichten
Alle reacties Link kopieren
Dag allemaal, nóg een woonvraag .Wij hebben een huis(je) gevonden van 85 m2, bouwjaar 1910, waar jarenlang niets aan is gebeurd. Huis is vanbinnen compleet gedateerd, maar heeft wel potentie qua indeling. Het staat voor héél weinig geld te koop en wij overwegen nu om zo'n huis te kopen en compleet te laten opknappen/verbouwen/vernieuwen.Heeft iemand ervaring met een verbouwing en kan mij zeggen met welk bedrag je minimaal rekening moet houden?

Het gaat bij deze verbouwing om het vervangen van de vloer (liefst door het storten van beton), strippen van de muren en opnieuw van stucwerk voorzien, nieuwe kozijnen en dubbele beglazing, het zetten van een nieuwe keuken, nieuwe badkamer (en alles wat daarbij komt kijken, inclusief het (ver)leggen van leidingen, vervangen van electra etc. etc.Uiteraard hebben we binnenkort een afspraak met een aannemer voor een eerste gesprek, maar ik ben erg nieuwsgierig naar de ervaringen van anderen (bijv. met bepaalde aannemersbedrijven) en de kosten en/of ellende die een dergelijke verbouwing met zich meebrengt.Alvast bedankt voor jullie antwoorden!
Alle reacties Link kopieren
Ik heb geen ervaring met de verbouwing van een oud huis. Wij stonden voor dezelfde keus als jij, maar kwamen erachter dat een heel nieuw huis laten bouwen maar een fractie meer kostte dan een complete verbouwing. Het is derhalve een spik splinternieuw huis geworden, heerlijk. Voor €150.000 bouw je al en heel aardig nieuw huis, dat kan een grondige verbouwing ook maar zo kosten. Je moet bij het verbouwen van een oud huis er rekening mee houden dat het ALTIJD duurder en meer verbouwen wordt dan wat je gepland had.

En nee, ik heb geen bouwbedrijf die wel nieuwe opdracht zoekt.
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben wel een oud huis opgeknapt. Nieuw bouwen was op zich wel interessanter, maar wij houden niet van de sfeer van een nieuw huis. Daarnaast kun je een verbouwing gefasserd doen terwijl je bij een nieuw huis het gehele bedrag in 1x op moet hoesten. Ieder zijn voorkeur dus.Verbouwen kost geld. Laat voor alles offertes maken. Kies niet klakkeloos voor de goedkoopste, kies voor het bedrijf die ook vertrouwen uitstraalt. Referenties zijn heel handig.Zorg voor een ruim budget. Bij het verbouwen kom je altijd weer dingen tegen van dit doen we ook gelijk maar en dat. Maar verbouwen is leuk. Tenminste dat vinden wij. Wij doen wel veel zelf, kost wat meer tijd, maar geeft ook meer voldoening. Daarnaast druk je de kosten en wordt het naar je eigen zin.Neem ook de tijd om te verbouwen. Laat het af en toe even liggen om andere dingen te gaan doen.Wij zijn nu 5 jaar bezig, hebben geen haast. Doen veel andere dingen en vinen het gewoon leuk om langzaam aan ons eigen stulpje te bouwen.
Op zich maakt de indeling van het huis niet zo veel uit als je toch alles er eerst uit moet slopen, dan is er namelijk niet echt meer sprake van een indeling. En bedenk ook, als je ooit wilt uitbouwen, kan dat dan? 85 m2 is niet zo erg veel woonoppervlak namelijk.Strippen van de muren? In huizen van 1910 zit vaak maar een halfsteensmuurtje ofzo, als je voor isolatie gaat, dan moet er nog een volledige muur tegenaan. Mijn ouders hebben ook net een oud huis helemaal neergehaald en helemaal opnieuw opgebouwd, was goedkoper en uiteindelijk heb je een huis dat qua isolatie, robuustheid en mogelijkheden helemaal bij nu past.Ik zou doen wat Beukenootje al zegt: ga eens na wat complete sloop en nieuwe bouw kost. Eerlijk gezegd denk ik dat je beter af bent. Het is echt zonde om zoveel geld en tijd tegen een krakkemikkig en klein fundament aan te gooien denk ik.
Ik heb ook een ooit huis gehad- en ook al denk je dat je alle klussen in de planning opgenomen hebt, er zijn altijd onverwachte dingen die toch kapot zijn of gaan, en ook gedaan moeten worden. Oftewel: je bent altijd veel duurder uit dan je denkt- daarom is het huis waarschijnlijk ook zo gunstig qua prijs. En de verbouwing duurt ook langer dan je denkt, hoe ga je dat dan doen met verhuizen (zit je nu in huurhuis, koophuis)?
Alle reacties Link kopieren
Vijf jaar bezig met een verbouwing? Nee, dat lijkt mij helemaal niets. Wij zijn een half jaar uit ons oude huis geweest, toen was het gesloopt en het nieuw (kwam op dezelfde plek als het oude) klaar, dat is pas turbo. Ik heb jonge kinderen, dan wil je niet vijf jaar in een verbouwing zitten

Ik geniet vreselijk van mijn nieuwe huis, maar ik ben met mijn voorgangers eens dat een oud huis wel meer uitstraling heeft (en meer stookkosten, en onderhoud, en tocht, en onhandige hoekjes......)
anoniem_18629 wijzigde dit bericht op 16-04-2009 12:06
Reden: Toevoeging
% gewijzigd
Je kunt ook een splinternieuw huis in oude stijl bouwen. Er zijn alleen natuurlijk wel grenzen, als je bijvoorbeeld heel ouderwetse stenen gebruikt voor de buitenmuur, dan zou het wel eens kunnen zijn dat een kozijn voor dubbel glas daar niet bij past (stenen zijn te smal).Als je er toch aan begint, dan zou ik zoveel mogelijk dingen bij 1 partij neerleggen en dat gewoon wit doen. Is wel duurder, maar je hebt veel meer rechten, garantie, etc. Dus sanitair, tegelvloeren en verwarming, gas en leidingwerk bij 1 partij bijvoorbeeld.
Alle reacties Link kopieren
Ja, ik heb ervaring. Huis waar 30 tot 40 jaar niets aan was gedaan, behalve het kozijnenwerk geschilderd. Geheel gestript en opnieuw ingericht.Kostenindicatie: minimaal 2 x zoveel als je in eerste instantie berekend hebt.
oh that purrrrrrrrrfect feeling
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben een huis uit 1938 en wij zijn de 2e eigenaar. Je kunt dus wel raden hoe ontzettend veel authentieke elementen wij tegenkwamen. .

We zijn 6 maanden aan het verbouwen geweest, alle muren gestript en gestuct, nieuwe plafonds, nieuwe leidingen en bedradingen, nieuwe radiatoren, nieuwe vloeren, nieuwe kozijnen met dubbelglas, nieuwe keuken en nieuwe badkamer en 2 nieuwe dakkapellen. Vijf jaar geleden koste het ongeveer 70k. Zonder de dakkapellen 57k. Het was vooral duur omdat we alles goed wilden doen, dus mooie materialen gebruikt enzo. Dan nog hebben we heel veel zelf gedaan. Dus weet waar je aan begint en ik zou het niet doen als je er over een paar jaar weer uit moet omdat je een kind krijgt en het dus te klein is. Dan krijg je de investering er nooit uit en heb je wel heel veel geld verwoont.
Alle reacties Link kopieren
In ieder geval een bouwkundige keuring laten doen voordat je over gaat tot kopen. Dan weet je of het huis in de basis goed is.

Wij hebben ook oud huis dat nog compleet in de jaren 70 stijl was. We hebben bijna alles zelf gedaan en kwamen daardoor op een-derde van de kosten die genoemd waren door de bouwkundig adviseur van vereniging Eigen Huis.

Goed laten kijken naar het leidingwerk en de electra: als je toch grondig gaat verbouwen kan dit beter helemaal opnieuw aangelegd worden.

Weet je ook wat er in de tuin ligt? Grote kans dat er ouderwetse gresbuis-riolering ligt. Reken er maar op dat dat ook binnenkort vervangen zal moeten worden door PVC.

Laat in ieder geval flink wat offertes maken.En, zoals al eerder gezegd hier: verbouwen kost altijd veel meer geld en tijd dan je van tevoren verwacht!
Be yourself; everyone else is already taken - Oscar Wilde
Alle reacties Link kopieren
Oh ja, en bij het aankopen van keuken, badkamer enz. vooral veel afdingen! Kan je duizenden euro's schelen!
Be yourself; everyone else is already taken - Oscar Wilde
Alle reacties Link kopieren
Wij zijn nu zelf bezig met een oud huis op te knappen. We hebben nieuwe kunstofkozijnen met dubbele beglazing, overal nieuwe elektra, nieuwe leidingen, cv geplaatst, dakkappel. En gaan nog boven een volledige nieuwe indeling maken, alles moet opnieuw gestuct worden, een nieuwe badkamer, nieuwe keuken plaatsen, stukje aanbouwen. We doen alles zelf en hebben hier een bouwdepot van 46.000 euro voor en vraag me af en toe wel af of dat voldoende is.

Dus als je het door een aannemer allemaal laat doen dan ben je waarschijnlijk wel meer dan het dubbele kwijt.
Alle reacties Link kopieren
Het huis is wel heel erg klein, 85m2, en dan nog eens alles verbouwen voor zo'n kleine ruimte? ik weet het niet. Lijkt mij geen goed idee.

Vaak krijg je met een oud huis later met allerlei mankementen van doen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Poezewoes schreef op 16 april 2009 @ 12:05:Kostenindicatie: minimaal 2 x zoveel als je in eerste instantie berekend hebt. Correcto! En hetzelfde geldt voor de inschatting die je hebt gemaakt over de uren die je er in moet stoppen.
Alle reacties Link kopieren
quote:loomii schreef op 16 april 2009 @ 16:56:

[...]

Correcto! En hetzelfde geldt voor de inschatting die je hebt gemaakt over de uren die je er in moet stoppen.Idem voor de wissel die het trekt op je relatie.Begin je vrolijk met helm op en werkschoenen aan elkaar te fotograferen tijdens het slopen, als je niet oppast sla je elkaar na een paar maanden met hetzelfde slooptuig de hersens in. Waar je dan weer niet zulke vrolijke foto's meer van maakt.
oh that purrrrrrrrrfect feeling
quote:Poezewoes schreef op 16 april 2009 @ 19:27:

[...]

Idem voor de wissel die het trekt op je relatie.Begin je vrolijk met helm op en werkschoenen aan elkaar te fotograferen tijdens het slopen, als je niet oppast sla je elkaar na een paar maanden met hetzelfde slooptuig de hersens in. Waar je dan weer niet zulke vrolijke foto's meer van maakt.Hoe herkenbaar, en we zijn pas 2 weken bezig...Maar, is al eerder gezegd, houd ruimte in je budget. Het is heel spannend, het strippen, je komt juweeltjes tegen maar ook monsters. Ik sta het werkvolk op dit moment met knikkende knietjes te woord. Vooral als ze gaan draaien, op de bol krabben, zuchten, naar de shagbuil graaien en dingen mompelen als: mmhh, tsjaa, kan wel eens een probleem zijn. De prijs van het 'probleem' kan variëren tussen 100,00 en 5000,00 euro (ex btw mevrouwtje!). Internetshoppen en meerdere offertes opvragen is ook een goede tip. Je hoeft je keuken niet bij de keukenboer te halen maar kunt ook onderdelen bij elkaar zoeken. Bij ons: onderstel van Ikea (zelf plaatsen) en een mooi hardstenen blad (in laten meten en laten plaatsen) totaalprijs incl. apparatuur rond de 6000,00 voor een keuken van 2.75 bij 3 m. Badkamer zelfde verhaal.
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben net zo'n grondige verbouwing (eeeeehh renovatie noemde mijn ouders het ) achter de rug. Zijn ongeveer 5 maanden bezig geweest en je bent inderdaad altijd meer geld kwijt. Eens even kijken, wat hebben wij gedaan... Jaren 30 woning (denk erker enzo), muur uit de woonkamer gesloopt (open keuken!), doorgang van gang naar keuken dichtgemaakt (L-vormige keuken kunnen maken), achterpui eruit, nieuwe, met openslaande deuren, hardhouten kozijn erin (ik vind persoonlijk, bij een oud huis horen houten kozijnen, hoe mooi de kunststof kozijnen ook zijn, ook met houtnerfstructuur, je blijft zien dat het kunststof is, alleen al aan de verbindingen), toilet gesloopt en nieuwe erin, heeeel veel schrootjes van de muren getrokken, platen van de deuren (et voila! De oude paneeldeuren kwamen te voorschijn!). Al het electra, leidingen, riolering vervangen. Op de plek van de oude trap naar zolder een 2e toilet gemaakt, nieuwe trap naar zolder geplaatst, dakkapel laten plaatsen, oude badkamer gesloopt, nieuwe badkamer op andere plek gemaakt, oude badkamer is nu het washok (wasmachine, droger), muren stucen, nieuwe vloeren. En dan ben ik vast nog wel iets vergeten Oh ja, nieuwe keuken natuurlijk!! Wat hoefden we niet te vervangen? Kozijnen (was al dubbel glas) en de voordeur :D

En zoals al werd gezegd, je begint heel stoer aan zo'n megaproject en op een gegeven moment wil je inderdaad elkaar de hersens wel inslaan Maar ja, we hebben ook nog kids rondlopen, dus hebben we dat maar niet gedaan :D Oh ja, alle muren laten stucen en witten! (3 verdiepingen) Wat het heeft gekost? Nou door een héleboel zelf te doen (zeer handige man) "viel het nog mee", denk zo'n 40.000?? En natuurlijk moeten er nu nog wat dingen gedaan worden. De trappen moet ik nog even schilderen (expres niet gedaan voor de verhuizing, zag al voor mij dat ze mijn mooi geschilderde trappen zouden beschadigen).

Was het het waard? Jaaaaa!!! Ik wil hier nooit meer weg! Wat een heerlijk huis! Echt óns huis, sfeer wat het huis uitstraalt is perfect, de buurt is super (en dat terwijl we niet zover wonen als waar we eerst woonden, maar wat een verschil!), de tuin, oh die grote tuin... Ja ik kan het aanraden, maar schakel ook alvast een relatietherapeut in Als het gevoel bij het huis goed is, als je er nog járen kan wonen, als je kan uitbouwen etc, doen! Oh ja, besparen kan je inderdaad doen door op internet je suf te struinen naar badkamers (die hoeven echt niet perse bij een badkamerspecialist op de meubelboulevard vandaan te komen), ikea-keuken is ook erg goed etc. En plan je budget goed in! Niet te krap nemen, eerder te ruim plannen zodat je niet aan het einde van het budget nog een stuk verbouwen te doen hebt
Mijn lijstje:keuken/badkamer/toilet vervangen

riolering vervangen(maar dan onder betonnen vloer, ,duuuuuur)

alle muren gestuct/gesaust

granito opgelapt

dubbel glas/glas in lood

nieuw paneeldeuren (huis was modern gemaakt)

tuin voor/achter

overal vloerbedekking/zeil vervangen door houten vloeren

trap opnieuw bekleed (alleen treden)

trap van balkon naar tuin

groepenkast vervangen/alles geaard/inbouwstopcontacten ipv opbouw/nieuw schakelmateriaalZelfde recept voor keuken als hierboven; doorbraak naar kamer (draagmuur, zul je altijd zien) en oude deuropening dichtgemaakt.Kosten: 40 m and countingSlopen, houten vloer leggen en verven doen we zelf, tegelen en stuccen is uitbesteed, zie soms dat er dure tegels zijn gekocht en die zijn ondeskundig aangebracht of zelf gedaan slordig stucwerk. Zo zonde, afwerking is beeldbepalend. Investeer in duurzame artikelen, tegels van de grote bouwmarkten zijn niet zo goed van kwaliteit als die van de speciaalzaak. Die bij ons doet ook niet moeilijk over een extra tegel, krijg je zo mee, bij de bouwmarkt moet je dan gelijk een hele doos kopen. De prijs is daar ook nog eens beter dan in de bouwmarkt. Kranen en sanitair idem. Heb hele mooie kranen gekocht in Duitsland, scheelt 130,00 per kraan (goedkoper).Maak een strakke planning en budgetteer vanaf dag 1 alles zorgvuldig. Heb net zelf ook weer mijn excel bestandje bijgewerkt, is balen na een dag hard werken maar je ziet gelijk waar nog ruimte zit. Stem ook heel goed af met je aannemer/klusser zodat je niet aan het eind van de middag langskomt en ziet dat ze een schema op de kop hebben gelezen...En idd, de sfeer slaat je om de oren als je binnenkomt, zelfs nu het nog een bouwput is, en de buurt is top.
Alle reacties Link kopieren
Nukje, relevante vragen zijn hoe lang wil je erover doen en waar woon je nu?

Wij hebben de eerste grote verbouwklussen (dwz electra, badkamer, keuken, plafonds, isoleren, stuccen, verf afkrabben) gedaan in een maand of 8 terwijl we in een goedkoop huurhuisje zaten. We konden dus huur en hypotheek best een poos tegelijk opbrengen. Na de verhuizing zijn we in etappes verder gegaan, soms snel, soms een poos rust. We zijn nu in jaar 4, en het begint nu echt op te schieten. Ons streven was om het binnen 5 jaar klaar te hebben. Helemaal halen zullen we dat niet, maar we komen een heel eind.

Je moet daar wel tegen kunnen. Vraag je dat dus bij jezelf af voordat je begint.

Bovenstaande tips om keuken bij Ikea te halen en naar eigen smaak aan te passen en veel (apparatuur) via internet te zoeken zijn budgettair gezien erg handig!
Be yourself; everyone else is already taken - Oscar Wilde
Alle reacties Link kopieren
Oh ja, nieuwe groepenkast, aardlek, nieuwe vloeren... Helemaal vergeten, maar ook dat hoort erbij!Er heerst nog een beetje het idee dat wat je van internet haalt niet goed is, maar dat is onzin. Je moet alleen kritisch gaan kijken en zoeken, revieuws lezen etc etc.Wat al werd gezegd, hoe lang wil je erover doen, waar zit je die tijd, kan je een eventuele dubbele hypotheek of huur ophoesten, want denk niet dat je bij zo'n groot project ook nog in het huis kan kamperen.

En bereid je wel voor op die stress, want die komt er!!! Geen enkel stel rolt hier lachend doorheen
Alle reacties Link kopieren
Mensen, wat een geweldig gedetailleerde antwoorden hebben jullie mij gegeven! Echt bedankt, ik heb er zeker wat aan!Vandaag gaan we naar de (ver)bouwbeurs in Utrecht, om met een aantal aannemers te praten over een dergelijk project. Het huisje dat wij op het oog hebben is inderdaad vrij klein, maar ja, we hebben het hier over regio Utrecht en daar durven ze voor hetzelfde huis in gerenoveerde toestand echt heel veel geld te vragen, vandaar het idee om het zelf te gaan doen.We wonen nu in een huurhuis en kunnen wel een paar maanden dubbele lasten aan. Maar ik voel me wel ongemakkelijk bij het lezen van 8 maanden en meer...
Ik sluit me aan bij wat iedereen zegt, alles wat je vooraf bedenkt aan tijd, geld en spanning op je relatie, doe dat x2! Het is heftig zo'n grote verbouwing. Ik spreek uit ervaring: huis uit 1860 volledig opgeknapt (nieuw leidingwerk, nieuwe electra, nieuwe keuken, nieuwe badkamer, nieuwe vloeren, nieuwe kozijnen met dubbel glas, trap opnieuw bekleed, aan laten sluiten op riool en beerput uit tuin verwijderen, alle muren opnieuw gedaan etc.).Maar....als je dan eindelijk klaar bent (en blut), kan je wel tevreden om je heen kijken in je eigen huis!
Oh ja, riolering, die kregen wij van de week als verrassing aangeleverd.... Daar gaat weer 4 mille...... (ex btw mevrouwtje).
Alle reacties Link kopieren
quote:nukje schreef op 18 april 2009 @ 10:14:

Mensen, wat een geweldig gedetailleerde antwoorden hebben jullie mij gegeven! Echt bedankt, ik heb er zeker wat aan!Vandaag gaan we naar de (ver)bouwbeurs in Utrecht, om met een aantal aannemers te praten over een dergelijk project. Het huisje dat wij op het oog hebben is inderdaad vrij klein, maar ja, we hebben het hier over regio Utrecht en daar durven ze voor hetzelfde huis in gerenoveerde toestand echt heel veel geld te vragen, vandaar het idee om het zelf te gaan doen.Dat was bij ons ook het geval! En het maakt me, ondanks de inspanning, retetrots dat wij op een plek wonen, in een huis dat we nooit hadden kunnen betalen als we het gerenoveerd gekocht hadden. En nu we het zelf verbouwd hebben, wonen we dus op een superplek!We wonen nu in een huurhuis en kunnen wel een paar maanden dubbele lasten aan. Maar ik voel me wel ongemakkelijk bij het lezen van 8 maanden en meer...

Onze 8 maanden waren voor een huis van 135 m2, dus een stukje meer verbouwen dan bij jullie. Daarnaast hadden wij geen cv, dus dat moest ook aangelegd worden.Voordat je afhaakt op bovenstaande reacties, die wellicht wel wat negatief overkomen (al zijn ze wel realistisch!): naast de wissel die het trekt op je relatie, je geld en je tijd, levert het ook veel op: veel trots, veel vaardigheden en een huis dat helemaal door jullie gemaakt is naar jullie eigen smaak. En dat is ook veel waard!
Be yourself; everyone else is already taken - Oscar Wilde
Alle reacties Link kopieren
Akakai heeft daar een punt! Wij zijn inderdaad ook héél trots op ons huis. Ook al zijn er nog wat dingetjes (hier en daar wat schilderwerk) wat nog gedaan moet worden, we zijn er zó blij mee!! Het is helemaal óns huis, vanaf dag één helemaal gewend. Voelt heerlijk hier :D

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven