De Thaise keuken

05-02-2012 18:53 65 berichten
Na een vegetarische kookcursus in Bangkok leef ik me nu helemaal uit op de Thaise keuken. Zóóó lekker! Ik heb inmiddels geëxperimenteerd met rode currypasta, groene currypasta en Thaise pindasaus en genoten van Pad Thai, Green curry, Panang curry, Masaman curry, Tom Kha soep en Thaise loempia's. I am hooked!



Zijn er mensen die zin hebben om om mee te praten en recepten en tips enzo willen uitwisselen?
Alle reacties Link kopieren
Vriend had laatst kip met groene curry gemaakt,ik vond het wel lekker maar een beetje straf. Net als thee die te lang getrokken is, alsof het aan je tanden blijft hangen, snappen jullie wat ik bedoel? Heeft ie er teveel in gedaan?
Alle reacties Link kopieren
Ik ben zelf niet zo van de groene curry. Ik vind rode lekkerder.
Als je tot over je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven
quote:bergamot schreef op 25 februari 2012 @ 15:20:

Ben benieuwd waar je die cursus hebt gedaan Rasa? Toevallig op Samsen?



(...)



Mijn favoriete gerechten zijn groene curry, panang curry en sjoe sjie. Vooral groene curry kook ik in aangepaste versie regelmatig. Tip voor groene curry is de juiste verhouding tussen bruine suiker, vissaus en limoenblaadjes, die laatste koop ik ingevroren bij de chinese supermarkt op de Nieuwmarkt of die tegenover de makro (Amsterdam), veel lekkerder dan de gedroogde versie.

Inderdaad, op Samsen!



Sjoe sjie ken ik niet, wat is dat? En ja, ik heb ook limoenblaadjes in de vriezer liggen, heerlijk! Ik ga naar de Chinese supermarkt op de hoek van de Zeedijk en de Stormsteeg. Enorm groot ding, hebben alles!



Vissaus eet ik als vegetariër niet, maar heb wel mushroom sauce gehaald (dat schijnt de vega variant van vissaus te zijn). Heb hem nog niet gebruikt, omdat ie in het receptenboek dat ik heb niet bij de ingrediënten voorkomt. Weet jij hoe je het gebruikt in groene curry? Ter aanvulling/vervanging van de combo van dark en light soy sauce die ik nu gebruik?
Ik gebruik vissaus in plaats van zout (gebruik heel lui een zakje currypasta). Sjoe sjie is rode curry met citroenblad. Erg lekker met vis, geen idee hoe de vega-variant is.



Ken je de newsletter van Thai Import Chef al? http://www.importfood.com/ leuke recepten en filmpjes.
Alle reacties Link kopieren
Groene curry, zooooooo heerlijk! Ik ben ook vegetariër en wilde zelf dit weekend groene curry maken, maar ik kon zelfs nergens een kant-en-klare variant vinden, laat staan ingrediënten (op kokosmelk na)...

Dus nu gaan de groenten en de tofu maar gewoon in de kokosmelk, op zijn Indonesisch.

Heb jij een tip voor me hoe ik de tofu lekker knapperig kan krijgen?





ps. ik woon in Italië, hier zijn bijna geen aziatische producten te krijgen, wel hebben ze 3 rijen pasta in de gekste vormen, smaken en maten
@bergamot, dank voor de link! Moet de www soms weg? Ik krijg een foutmelding.quote:bergamot schreef op 26 februari 2012 @ 12:12:

Ik gebruik vissaus in plaats van zout.

Ah, dan kan de mushroom sauce vast ter aanvulling/vervanging op de light and dark soy sauce, want die zijn ook zoutig.



@yazz, ik zou me qua tofu bereiding ook nog best wat meer kunnen bekwamen... Ik bak de blokjes nu vooraf op middelhoog vuur totdat ze een lichtbruin korstje hebben. Zijn zo ook prima in de koelkast te bewaren (als je niet het hele blok in één keer gebruikt).
Alle reacties Link kopieren
Ik heb een thaise papa! ik doe mee :D



Heb je de soep met garnalen en kers tomaatjes al? (die keeeeeiiii hete...) volgens mij thom yun kha maar ik kan het mis hebben...



Verder heb ik ook het eea aan webshops voor ingrediënten bemachtigd.. zou ik die mogen posten?



Sawadee!
Alle reacties Link kopieren
quote:luni schreef op 25 februari 2012 @ 17:18:

Vriend had laatst kip met groene curry gemaakt,ik vond het wel lekker maar een beetje straf. Net als thee die te lang getrokken is, alsof het aan je tanden blijft hangen, snappen jullie wat ik bedoel? Heeft ie er teveel in gedaan?een beetje aanlengen met (meer) kokosmelk of de curry niet goed gebakken, je zou namelijk de curry even goed aan kunnen fruiten met een beetje olie (geen olijf) en een uitje!
Alle reacties Link kopieren
Deze liggen nu in de oven.

http://www.bbcgoodfood.co ... 1639/satay-chicken-pieces
@StabiloBoss als ik geen vegetariër was zou ik yummie zeggen!



Ik ga vanavond maar weer eens aan de Pad Thai met goddelijke pindasaus!
Alle reacties Link kopieren
Het was lekker, maar de marinade is ook lekker om kipsatay mee te maken, denk ik.
Alle reacties Link kopieren
Ik ga de rode currypasta die hier gepost is zeker een keer maken.

Heb een beetje spijt dat ik toen in Thailand niet een cursusje/workshop gedaan heb..



Ga regelmatig naar grote aziatische super hier in de buurt en altijd gember en limoenblaadjes en rode pepers in de diepvries.
Alle reacties Link kopieren
quote:Rasa schreef op 26 februari 2012 @ 17:30:

@StabiloBoss als ik geen vegetariër was zou ik yummie zeggen!



Ik ga vanavond maar weer eens aan de Pad Thai met goddelijke pindasaus!Kun je dat niet met tofublokjes maken?
quote:Rasa schreef op 26 februari 2012 @ 17:12:

@bergamot, dank voor de link! Moet de www soms weg? Ik krijg een foutmelding.Had er per ongeluk een komma bij geplakt, nu werkt ie!
Alle reacties Link kopieren
quote:misstoesy schreef op 26 februari 2012 @ 17:16:

[...]





een beetje aanlengen met (meer) kokosmelk of de curry niet goed gebakken, je zou namelijk de curry even goed aan kunnen fruiten met een beetje olie (geen olijf) en een uitje!Dank je, ik geef het door!
Alle reacties Link kopieren
quote:Rasa schreef op 26 februari 2012 @ 17:12:



@yazz, ik zou me qua tofu bereiding ook nog best wat meer kunnen bekwamen... Ik bak de blokjes nu vooraf op middelhoog vuur totdat ze een lichtbruin korstje hebben. Zijn zo ook prima in de koelkast te bewaren (als je niet het hele blok in één keer gebruikt).Ik wilde hier nog even op terugkomen. Heb nog wat gegoogled en las de tip om de tofu 45 minuten in de oven te doen en dat bij 200 graden. Dus blokjes snijden en in een ovenschaal. Ik heb het geprobeerd en het werkt fantastisch, de tofu werd heel droog en knapperig! Heb het wel verlengd tot bijna een uur, dus vooraf maken en daarna in de koelkast is wel een oplossing.
Alle reacties Link kopieren
Dank voor de tofu tip. Doe je dat met gemarineerde tofu of gewoon zo?



Mijn favoriete Thaise soeprecept:



Thaise paddestoelen kokossoep voor 4 personen

Ingredienten:

2 bouillonblokjes, zelf gebruik ik altijd de Italiaanse porcini bouillonblokjes van Star

200 gram oesterzwammen

3 bosuitjes

2 handen gedroogde shi takes

1 stuk gember zo groot als je duim

1 verse rode peper (of gedroogde als je dat prettiger vindt)

3 stengels citroengras (sereh)

10 blaadjes djeroek peroet (lime leaves) (te koop bij de toko)

1 blik kokosmelk (400 ml)

2 eetlepels (zonnebloem)olie

Koriander naar smaak (fijngesneden)

Bereiding

Scheur de shi takes in stukken en giet er heet water op tot ze onder staan. Laat ze 10 minuten wellen.

Maak 0.75 liter bouillon met de 2 bouillonblokjes en kokend water. Houdt de bouillon warm (hoeft niet te koken).

Snijdt de bosuien in ringen en de oesterzwammen in lange repen. Schil en rasp de gember. Snijdt de peper in kleine stukjes (als je van heet houdt houd je de zaadjes erin, indien niet dan verwijderen). Snijdt de citroengras in stukken van ongeveer 5 cm lang en scheur de djeroek peroet blaadjes in tweeën.

Neem een soeppan en verwarm de olie erin. Fruit de bosuien en de oesterzwammen. Voeg de gember en de peper toe en bak deze ook even kort aan. Voeg de kokosmelk toe en roer alles goed om terwijl je de kokosmelk op laat warmen. Voeg de bouillon toe. Voeg de uitgelekte shi takes toe, de citroengras en de djeroek peroet. Breng de soep aan de kook en laat ten minste 20 minuten zachtjes doorkoken. Proef en breng op smaak met peper en zout. Voor het opdienen moet je de citroengras en djeroek peroet verwijderen, aangezien je deze niet op kunt eten. Indien je de soep al een dag van te voren maakt kun je ze het beste er wel inlaten en verwijderen na het weer opwarmen, dan smaakt het nog lekkerder.

Aangezien koriander niet bij iedereen in de smaak valt laat ik dat iedereen meestal zelf toevoegen op zijn bord.
Alle reacties Link kopieren
Dat lijkt me een heerlijke soep Aikidoka! Ga ik proberen, mits ik de ingrediënten hier kan vinden. Er schijnt in de stad een aziatische toko te zijn dus die ga ik maar eens opzoeken.



Het recept voor de tofu dat ik vond was met marinade, maar ik wilde het eerst naturel proberen, puur om te zien of het wat was. Bovendien wilde ik het in de groene curry doen en dan vind ik naturel tofu toch ook het lekkerst.



Gisteren heb ik de tofu die over was ook zo klaargemaakt met de bedoeling die in te vriezen voor later gebruik, maar ik vond het zo lekker dat ik het als snack heb opgegeten met wat sweet chili saus
Alle reacties Link kopieren
Mijn favo soepje:

(een beetje uit de eigen hand, heb het zo geleerd haha)



Nodig: Citroen gras, gember, kerstomaatjes,garnalen, vissaus, visbouillon, knoflook, limoenblad, heul veul rode peper, kokosmelk



Bouillon maken volgens aanwijzingen, niet te zout !

Vissaus, rode gehakte peper, knoflook gehalveerd, stukken citroengras, stukken geschilde gember en gekneusd limoenblad erbij, garnalen pellen indien nodig en toevoegen (als ze al roze zijn pas als laatste) kerstomaatjes halveren en erbij doen.

Als laatste kokosmelk naar smaak toevoegen, kan ook in je kom nog



Heul heul heul lekker, ik gooi er zelf altijd een handje rijst bij, meneer mijn man doet er noodles in maar dat vind ik zo een geklooi omdat je al die stukken hebt die je niet kan eten (gember en gras enzo)



Succes!
Misstoesy, ziet eruit als een lichtere versie van tom kha, ga ik snel eens uitproberen. Bedankt.
quote:Heb nog wat gegoogled en las de tip om de tofu 45 minuten in de oven te doen en dat bij 200 graden. Dus blokjes snijden en in een ovenschaal. Ik heb het geprobeerd en het werkt fantastisch, de tofu werd heel droog en knapperig! Heb het wel verlengd tot bijna een uur, dus vooraf maken en daarna in de koelkast is wel een oplossing.Wauw, in de oven, dat had ik nooit bedacht. Ovenschaal invetten, neem ik aan? En verder niks? Gewoon in blokjes snijden, in de schaal en bakken maar? Wel wat bewerkelijk, maar ik ga het zeker eens uitproberen!
Vandaag gegeten: Tom Kha uit mijn kookboekje van de cursus in Chiang Mai. Erg lekker en eigenlijk zo klaar.



Jullie nog iets lekkers gemaakt? En weet er nog iemand een lekker recept voor de extra rode pepertjes? (birds eye, heb er nog een stuk of 20 over)
Alle reacties Link kopieren
quote:bergamot schreef op 13 maart 2012 @ 22:30:

Vandaag gegeten: Tom Kha uit mijn kookboekje van de cursus in Chiang Mai. Erg lekker en eigenlijk zo klaar.



Jullie nog iets lekkers gemaakt? En weet er nog iemand een lekker recept voor de extra rode pepertjes? (birds eye, heb er nog een stuk of 20 over)Ik kan vrijdag wel even voor je kijken of er iets lekkers staat in mijn thaise kookboek.
Als je tot over je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven
Ik trek zo een lekkere (zelfgemaakte) panang curry uit de diepvries. Het koken is best bewerkelijk, dus meestal maak ik veel en vries ik in. Heb ook nog een bakje groene en een bakje rode currypasta in de vriezer staan. Net als limoenblaadjes, serehstengels en galanga.
Maar even dit topic omhoog halen...



Ik ben gek op Thaïs eten en van plan het volgend jaar ter plaatse te ervaren. Maar ondertussen toch al even voorgenieten...



Ik heb een paar websites gevonden met ingrediënten en recepten.

Niet alleen handig voor mij maar misschien ook voor jullie?



http://thaiseten.blogspot.be/

http://users.skynet.be/sawadee/THAIS%20KOOKBOEK.HTM

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven