Gezondheid alle pijlers

Darmproblemen. Tarwe, spelt, of..

14-11-2013 19:55 65 berichten
Al heel mijn leven heb ik veel last van mijn darmen. Al vaak voor naar de huisarts geweest maar meestal krijg ik dan movicolon.

Wat ik heb gemerkt is dat ik veel last krijg van tarwebrood en als ik speltbrood eet dan heb ik geen klachten (pijn).

Maar van speltbrood krijg ik weer chronische verstopping en dus andere klachten.

Iemand tips of alternatieven voor spelt/tarwebrood?
Alle reacties Link kopieren
Bij het ontbijt zou je overnight oats MET lijnzaad kunnen nemen en met de lunch wel speltbrood.
Alle reacties Link kopieren
Tarwe is zo gemanipuleerd dat er steeds meer mensen klachten van krijgen. Ik kreeg na een lange tijd geen tarwe te hebben gegeten, na het opeten van 2 broodjes tarwe vreselijke krampen in mijn voeten, kuiten en handen. Zelfs zo erg dat het ook een beetje op zenuwpijn leek en ik hoor er meerdere mensen over.



Spelt is nog weinig/niet gemanipuleerd. Wellicht brood met een fruitshake eten? Of gewoon geen brood, je kan dan bijvoorbeeld een fruitshake met granen eten.
Alle reacties Link kopieren
Wellicht heb je een tarwe allergie, dat zit echt bijna overal in. Vandaar dat je dus ook altijd last heb. Je kan je laten testen hierop.
Ik ben een echte broodeter, ca 6 boterhammen per dag en sport ook geregeld.

Sinds deze week heb ik het ontbijt vervangen voor yoghurt met kiwi en muesli (daar zit geen tarwe in toch) en met de lunch nog wel tarwe rood, maar nog steeds pijn.



Ik kan spelt met de lunch wel proberen. En roggebrood misschien?
En witbrood?



Ik hoop het niet Esther! Maar In de weken dat ik speltbrood at, had ik geen pijn. Hopelijk is het niet zo erg..
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij is spelt te kwetsbaar om te manipuleren.



TO, ik zou je adviseren om naar een GOEDE WARME bakker op zoek te gaan. Met moderne bakkerstechnieken is zoveel mogelijk (bijvoorbeeld het combineren van goede eigenschappen van bepaalde producten of technieken of het maken van brood zonder e-nummers, minder vet/suiker/zout/calorieën.) Doe je verhaal en ga lekker proeven.

Zelf werk ik sinds 3 maanden in een bakkerswinkel. Kan je iets vertellen maar daar heb je weinig aan als jouw bakker andere producten verkoopt.



Succes en geniet ervan!
Alle reacties Link kopieren
Maud brood?
Amandelbrood

Ik heb zelf een chronische darmziekte en ik functioneer ook op tijgerbrood.
Ik heb ook al mijn hele leven darmproblemen.

Ik kan alleen tegen volkoren brood.

Witbrood zou ik niet doen. Daar zitten bijna geen vezels in en vult niet echt. Ik raak daar heel erg verstopt van.
Alle reacties Link kopieren
Ligt eraan wat er in je muesli zit natuurlijk, maar grote kans dat er ook tarwe in zit hoor.



Ik zou ook havermout (dat je 's avonds klaarzet, met melk) met lijnzaad en iets van appel of kiwi ofzo nemen. En ken je chia zaad? Beetje hetzelfde idee als lijnzaad. Bij beide moet je trouwens veel drinken. (Geen alcohol hoor )
'Dat was mijn spreekbeurt, zijn er nog vragen?'
Alle reacties Link kopieren
Al geprobeerd om een tijdje glutenvrij te eten?
quote:liubi schreef op 14 november 2013 @ 20:13:

Amandelbrood

Ik heb zelf een chronische darmziekte en ik functioneer ook op tijgerbrood.Welk tijgerbrood dan? Want dit is in allerlei versies te krijgen. Wit, tarwe, volkoren.
De volkorenversie.
Alle reacties Link kopieren
In muesli zit meestal ook tarwe inderdaad. Speltbrood, roggebrood, quinoa etc. Probeer het anders eerst eens een weekje om tarwe geheel te vermijden. Dus ook geen pizza's, pasta etc. met witmeel/tarwebloem. Alleen gemaakt van de bovengenoemde granen of maismeel, rijstmeel, boekweitmeel etc.
Alle reacties Link kopieren
quote:esther55 schreef op 14 november 2013 @ 20:09:

Maud brood?Van havermaud zeker
Dit is mijn uitspraak en daar moet u het mee doen.
Alle reacties Link kopieren
In muesli zit wel tarwe...

Ik heb een tarwe allergie en eet als vervanger voor gewoon brood speltbrood. Verder alles glutenvrij. Dus geen taart, koekjes, pakjes en zakjes. Ook in vlees zit vaak tarwe. Er bestaat glutenvrije pasta. Lekker!

Toen ik nog wel tarwe at had ik dagelijks darmproblemen. Nu eigenlijk nooit meer. Alleen als ik uiteten ben geweest gaat het wel eens mis.
Alle reacties Link kopieren
Geen brood?
Alle reacties Link kopieren
quote:ClaudeFiolle schreef op 14 november 2013 @ 20:35:

[...]



Van havermaud zeker
Ouwe tang, verveel je je soms? Zoek eens een andere hobby dan mensen op dit forum af te zeiken, graftak!
Granenallergie is aan te tonen met een bloedtest. Coeliakie ook.
Alle reacties Link kopieren
Coeliakie is in milde vorm niet aan te tonen in het bloed. Staat ook op de site van de maag, lever, darmstichting
Nou ja, speltbrood helpt tegen de pijn maar zoals gezegd krijg ik er echt chronische verstopping van.

Maar volkorenbrood is dus een alternatief? Dan ga ik dat proberen!
Alle reacties Link kopieren
Wat op de MDL site staat is ook dat een bloedtest vaak geen coeliakie aanwijst. Je moet veel anti stoffen hebben voor het in je bloed te zien is.

Het enige waarmee je direct uitsluitsel hebt is een darmonderzoek.

Of natuurlijk, uitsluitingsdieet. Ga eens naar een diëtiste met ervaring op dit gebied.

Spelt is qua graansoort beter/gezonder, maar bevat weer meer gluten dan tarwe. De gluten worden vaak wel beter verdragen.

Suiker/gist etc. Het kan zijn dat je van zoveel dingen last hebt.

Je kunt ook bij de natuurwinkel een zakje met andere zemeltjes halen, of inderdaad chia zaad etc, en dat eten met yoghurt/kwark en dergelijke.

Havermoutpap. Maar weet je zeker dat je wel tegen de melk kunt?



Zo heb je een hele waslijst, en is het dus wel heel handig om dit goed aan te pakken en product voor product kijkt waar je last van hebt. Ook is het soms juist een combinatie van producten.
Alle reacties Link kopieren
quote:sassie67, 8 minuten geleden

Coeliakie is in milde vorm niet aan te tonen in het bloed. Staat ook op de site van de maag, lever, darmstichting

Volgens mij staat het er anders. Het wordt wel aangetoond in het bloed, maar een darmbiopt is altijd nodig om de diagnose te stellen en om te kijken in hoeverre het darmepitheel is aangetast door de coeliakie. Daarom moet je gewoon gluten blijven eten totdat alle onderzoeken zijn afgerond.
You know how I know? Because I reeaally think so!
Ik heb wel eens een tijd geen melk en kaas gegeten, ipv daarvan geitenkaas, maar dat maakt niks uit. Voor mijn gevoel heb ik daar geen last van.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven