Lijf & Lijn alle pijlers

Glutenvrij dieet ---> altijd honger

10-08-2016 09:54 205 berichten
Vanwege mijn darmziekte ben ik op doktersadvies overgestapt op een volledig glutenvrij dieet. Dit heeft enorm geholpen. Mijn ontsteking is (ook mbv Prednison) helemaal weg. Ik ben inmiddels gestopt daarmee. Ook is mijn gewicht van 59 naar 61 gegaan dus ook prima. Van mezelf ben ik lactose intolerant dus glutenvrij en lactosevrij.

Daar ligt ook het probleem. Sinds ik ook glutenvrij moet eten heb ik altijd honger. Echt de hele dag door. Fruit vult niet genoeg dus eet ik worst, komkommer, blokjes kaas, ei, genius-brood, havermout,,niks vult. Na een bord glutenvrije spaghetti heb ik na 2 uur alweer honger. Heeft er iemand "zwaardere" recepten of wellicht ern oplossing?
quote:liubi schreef op 10 augustus 2016 @ 10:31:

Er zijn is niet zoveel glutenvrije spaghetti/pasta etc in omloop en in onze winkel op de compound hebben ze sowieso maar 1 soort. Elke dag zoveel eieren, ik weet het niet. Kan dat?vind ik wel heel veel. Ik denk ook niet dat het je hongergevoel wegneemt. langzame koolhydraten doen dat wel. Denk bijv. aan boekweitpannenkoekjes, maisbrood met hummus, rijstevla, rijstepap, risotto (eindeloos varieren), aardappelkroketjes, gratins etc.
Alle reacties Link kopieren
quote:liubi schreef op 10 augustus 2016 @ 10:23:

Ja, wat eet ik? Fruit zoals bananen/appels/aardbeien/bessen, 's morgens vaak 1 of 2 eieren, glutenvrij-brood (thuis moet ik dat zelf gaan bakken) met jam/hagelslag/vlees/kaas, een glutenvrij havermoutkoekje, 's avonds agv of glutenvrije spaghetti ed.

Wel eens vis. Avocado ben ik niet weg van en vult ook niet vind ik persoolijk.

Van tomaten gaat het meestal mis, dus die moet ik ook al schrappen.





.Ik vind dat je weinig eet eigenlijk dus logisch dat je honger hebt. In de ochtend 2 eitjes is geen vetpot, maak er eens 4 van Is kind allergisch voor álle noten? En in de middag? Flinke salade met vette vis, spek etc
en eet tussendoor een extra boterham met kaas. Is je eigen brood wel lekker?
Aardappelen kunnen, maar wel in beperkte mate. Ik heb gemerkt, dat ook aardappelen over een tijd een opvlamming kunnen uitlokken. Dus 2x per week is genoeg. Rijst 2x in de week, pasta 1 x per week. Dat is het wel. Soep lukt ook nog.
Alle reacties Link kopieren
quote:liubi schreef op 10 augustus 2016 @ 10:23:





Ik denk dat ik er nog wat aan moet wennen

Glutenvrij uiteten gaan is ook vreselijk moeilijk heb ik gemerkt. En je moet altijd je eigen eten meenemen op uitstapjes etc.

Het valt allemaal wat tegen.Hoezo mee nemen? Patat ed kun je overal eten net als vis en vlees. Gluten weren omdat je darmen het niet aan kunnen is wat anders dan coeliakie hebben en last van kruisbesmetting. Zijn het trouwens wel echt de gluten of meer de granen zoals mijn zoon.
Alle reacties Link kopieren
Hey Liubi, ik moet ook glutenvrij eten en herken het wel. Met name ontbijt vind ik moeilijk (en ik mag wel lactose) maar om 10 uur heb ik echt al honger, en om 12 uur ben ik niet meer te genieten

Wat mij helpt is meer tussendoortjes eten, tegenwoordig is er van peijnenburg ook glutenvrije ontbijtkoek (bij ah te koop, smaakt net als vroeger voor zover ik me dat nog goed herinner). Dat helpt wel. Ook beleg ik mijn brood dik (bijv. 2 plakken kaas).

In glutenvrij eten is met name koolhydraten waardoor je snel honger krijgt, je moet dus op zoek naar dingen met eiwitten en vezels.

Op het coeliakieforum staan veel recepten en zijn er misschien nog meer tips te vinden. Aan dietisten heb je vaak weinig heb ik gemerkt helaas (of ik heb nooit de goede getroffen).

En glutenvrij uit eten gaan wordt steeds makkelijker hoor, je moet de restaurantjes weten (www.livaad.nl). En anders gewoon naar Zweden gaan, dat is echt fantastisch voor glutenvrij (maar ook lactosevrij ) eten.
Alle reacties Link kopieren
Lees het boek Voedingsmythes

Van martijn katan





Verder : heb je echt gediagnosticeerde coeliakie?
Alle reacties Link kopieren
quote:neerlandicus schreef op 10 augustus 2016 @ 10:33:

[...]





Ik vind 4 eieren per dag ook erg veel...Het cholesterol verhaal is echt allang achterhaalt. Eieren zijn het nieuwe supervoedsel.
Waarom zou dat niet kunnen? Dat eieren slecht zijn voor je cholesterol is een fabeltje.



Meer eiwitten en meer vetten eten, dat vult.
Alle reacties Link kopieren
quote:liubi schreef op 10 augustus 2016 @ 10:31:

Er zijn is niet zoveel glutenvrije spaghetti/pasta etc in omloop en in onze winkel op de compound hebben ze sowieso maar 1 soort. Elke dag zoveel eieren, ik weet het niet. Kan dat?





je schrijft dat je op een compount zit, kan je daar dan niet via internet iets laten bestellen???

Er is juist heel veel te koop wat glutenvrij is. En als brood eet ik het brood van Schar. Meisterbackers vital variant.
Hmm ik moet toegeven dat al het glutenvrije brood niet te pruimen is. Thuis zit er niks anders op dan zelfbakken, dus misschien is dat lekkerder. Vla en pap vallen af vanwege lactose intolerantie. Soja zou kunnen, maar is ook oppassen. Boekweit heb ik inderdaad. Neem ik ook mee. Goede tip.

Noten vind ik gewoon te gevaarlijk.

Varkensvlees valt af dus dan wordt het kip of rundvlees. Vis gaat, maar niet teveel.



Goh, ik klink als een zeur.



Maar bedankt voor het meedenken! Geweldig!
Sinds wanneer heb ik "dat cholesterolverhaal" erbij gehaald als reden om 4 eieren per dag te veel te vinden. En grappig ook dat dan wordt gesproken over "het nieuwe supervoedsel", terwijl de term super food al iets aanduidt over een recent ontwikkelde theorie/hype.



Ik baseer mij op de door het voedingscentrum aanbevolen 2-3 eieren per week en 3-4 eieren per week voor vegetariërs.
quote:absor schreef op 10 augustus 2016 @ 10:38:

Lees het boek Voedingsmythes

Van martijn katan





Verder : heb je echt gediagnosticeerde coeliakie?



Nee, Colitis Ulcerosa met reuma.

Gluten lokken bij mij ontstekingen uit. Lang verhaal, maar ik ben ruim 4 maanden heel erg ziek geweest. Hoge dosis Prednison ed. Ik heb nu sinds een maand geen last meer en dat valt samen met het niet meer eten van tarwe/gluten whatever.
quote:liubi schreef op 10 augustus 2016 @ 10:31:

Er zijn is niet zoveel glutenvrije spaghetti/pasta etc in omloop en in onze winkel op de compound hebben ze sowieso maar 1 soort.



Maak dan je eigen spaghetti van sliertjes courgette of wortel.



Waarom haal je geen noten in huis? Daar dacht ik ook aan: handje noten in je havermout 's ochtends vult goed. Als je die goed opbergt en schoon werkt moet je kind wel een hele heftige notenallergie hebben om er last van te krijgen.
Je went aan glutenvrij brood. Zelf bakken met een deel teffmeel is het gezondst en het vult het best en ik vind het lekker. Je geeft aan dat je aangekomen bent en dat dit een goede zaak is, kan het zijn dat je lijf schreeuwt om eten, omdat je lang tekort gekomen bent? Daar is niet tegenop te eten.
Alle reacties Link kopieren
quote:neerlandicus schreef op 10 augustus 2016 @ 10:43:

Sinds wanneer heb ik "dat cholesterolverhaal" erbij gehaald als reden om 4 eieren per dag te veel te vinden. En grappig ook dat dan wordt gesproken over "het nieuwe supervoedsel", terwijl de term super food al iets aanduidt over een recent ontwikkelde theorie/hype.



Ik baseer mij op de door het voedingscentrum aanbevolen 2-3 eieren per week en 3-4 eieren per week voor vegetariërs.



4 boterhammen per dag is ook niet goed voor een mens....

Evenals 4 bananen, zou ik ook niet doen hoor...
Kijk, luister en geniet... want mooier dan dit wordt het niet!
quote:liubi schreef op 10 augustus 2016 @ 10:40:

Hmm ik moet toegeven dat al het glutenvrije brood niet te pruimen is. Thuis zit er niks anders op dan zelfbakken, dus misschien is dat lekkerder. Vla en pap vallen af vanwege lactose intolerantie. Soja zou kunnen, maar is ook oppassen. Boekweit heb ik inderdaad. Neem ik ook mee. Goede tip.

Noten vind ik gewoon te gevaarlijk.

Varkensvlees valt af dus dan wordt het kip of rundvlees. Vis gaat, maar niet teveel.



Goh, ik klink als een zeur.



Maar bedankt voor het meedenken! Geweldig!je kan vla of pap maken met koskosmelk, amandelmelk, rijstemelk, sojamelk, lactosevrijemelk of yoghurt.
quote:reisa1978 schreef op 10 augustus 2016 @ 10:46:

Je went aan glutenvrij brood. Zelf bakken met een deel teffmeel is het gezondst en het vult het best en ik vind het lekker. Je geeft aan dat je aangekomen bent en dat dit een goede zaak is, kan het zijn dat je lijf schreeuwt om eten, omdat je lang tekort gekomen bent? Daar is niet tegenop te eten.Dat is het ook denk ik. Ik ben van december tot en met maart in totaal bijna 8 kg afgevallen.
quote:liubi schreef op 10 augustus 2016 @ 10:44:

[...]





Nee, Colitis Ulcerosa met reuma.

Gluten lokken bij mij ontstekingen uit. Lang verhaal, maar ik ben ruim 4 maanden heel erg ziek geweest. Hoge dosis Prednison ed. Ik heb nu sinds een maand geen last meer en dat valt samen met het niet meer eten van tarwe/gluten whatever.dat snap ik dus niet, volgens mij is er geen enkele reden om bij colitits geen gluten te eten. maar zou je veel meer baat kunnen hebben bij een FODMAP dieet. je beperkt jezelf enorm en dit is helemaal niet nodig als je geen coeliakie hebt.
Alle reacties Link kopieren
Herkenbaar. Ik heb daar ook last van en eet regelmatig gewoon noten tussendoor. Die vullen bij mij wel goed.
Kun je die noten niet door iemand anders laten verpakken in kleine porties van bijv 50 gram, die kleine porties meenemen en als het zakje opengaat helemaal gebruiken (bijv in je havermout of rijstgerecht): zakje compleet leegschudden op jouw bord, zakje direct zelf weggooien, alles helemaal opeten en direct bord en daarna je handen heel goed afwassen? Zodat de kans op besmetting bij je kind minimaal is?
sta je wel onder begeleiding van een dietist (geen voedingsdeskundige maar een echte dietist) dat is echt nodig bij een dergelijk extreem dieet.
quote:S-Meds schreef op 10 augustus 2016 @ 10:48:

[...]



dat snap ik dus niet, volgens mij is er geen enkele reden om bij colitits geen gluten te eten. maar zou je veel meer baat kunnen hebben bij een FODMAP dieet. je beperkt jezelf enorm en dit is helemaal niet nodig als je geen coeliakie hebt.Dit denk ik ook. Daarom nogmaals: ga naar een diëtist die hierin gespecialiseerd is. Maar volgens mij heb je dat advies al eens eerder gehad, in een vorig topic.
Alle reacties Link kopieren
Brood van teffmeel en maïsmeel is beter te eten. Ik vind het glutenvrije brood na 6 jaar nog steeds niet te pruimen, maar het went.



Hebben ze ook crackers te koop in die winkel? Anders zou je kunnen afwisselen. Ik vind bijvoorbeeld de glutenvrije crackers van wasa lekker en die vullen ook goed.
Als ik gewoon brood eet, dan zit er de volgende dag/twee dagen later bloed bij de ontlasting. Als ik twee stroopwafels eet, zit er de volgende dag bloed bij de ontlasting. Als ik een wit broodje eet of een pizza, heb ik twee dagen later ook bloed.

Dus hoe zit dat dan?? De ontsteking begint altijd of aan het einde of bij de aanhechting van de dunne naar de dikke darm.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven