Lijf & Lijn alle pijlers

Koolhydraatarmdieet, wel of niet gezond?

28-07-2017 07:56 137 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik ben al een tijdje aan het meelezen op een Facebook pagina over afvallen en je beter voelen dmv koolhydraatarm eten. Ook heb ik via via een boek met weekmenu's. Het lijkt ideaal. Lekker eten, afvallen en je goed en fit voelen.
De voorstanders zijn uiteraard lyrisch erover.

Toch heb ik mn twijfels over het skippen van koolhydraten.
Wat doet het met je spieren op de langere termijn? Is het wel te doen bij intensief sporten? Wat als je na het afvallen weer koolhydraten gaat eten?
Weinig fruit, veel vetten en vlees, en veel te weinig vezels krijg je binnen. Het is zo tegenstrijdig met wat ik weet over gezond eten.

Ik lees veel verschillende dingen op het internet hierover. Vandaar mijn vraag hier. Wat is jullie mening /ervaring over deze manier van afvallen?
Taralina schreef:
29-07-2017 00:59
Ik wil graag 15kg afvallen (en daarna verschillende dagen pw kh arm eten om t bij te houden) en eet nu al 4 weken ongeveer het volgende op een dag:
Ontbijt: koffie (ik ben niet zo'n ontbijter en kom vaak laat m'n bed uit omdat ik tot s'nachts werk)
Lunch: grote, gevulde salade met tomaten, paprika, komkommer, augurkjes en een ei of blikje tonijn (aangemaakt met olie of mayo)
Diner: hele zak wokgroente of zak groene asperges met eiersalade of blikje tonijn.
Tussendoor iets van soyayoghurt met blauwe bessen, sojabonen, stuk meloen, augurkjes of handje noten en soms een glas wijn.

Hier ben ik tot nu toe 3kg mee afgevallen (had het dubbele verwacht/gehoopt, maar misschien komt dat omdat ik relatief weinig beweeg).

Ik ben gek op kaas maar dat laat ik nu staan.
Maar zie dat dat op veel sites -zoals de eerder genoemde 'eetvet'- dat juist wel wordt aangemoedigd.
Maar ik kan me niet voorstellen dat als ik bijv. 2-3 bollen mozzarella per dag erbij ga eten (á 500cal per stuk) ik dan meer zou afvallen?!
Klinkt wel heel erg onlogisch.

Iemand ervaring met (veel) kaas eten in een kha dieet en tóch afvallen?
Ja. Ik eet kaas. Niet te veel.
Mozzarella en brie en Hollandse gewone kaas. Heel af en toe een stukje of plakje.

Vind ook dat je erg crashachtig eet. Als je dat blijft doen heb je straks metaboolproblemen.
Dat met die calorieën is niet waar, zo simpel is het helaas niet.

Het gaat om je metabolisme en dat wordt aangestuurd door je hormonen.
Insuline is ook een hormoon.
Als je veel koolhydraten eet dan beïnvloedt je hoe je lichaam omgaat met insuline.
Eiwitten zorgen wel voor een hogere verbranding, maar geven veel afvalproducten en het put je lichaam net zo goed uit als veel koolhydraten.

Maar dat is allemaal niet erg als je maar compenseert door genoeg vet te eten.
Vet eten brengt je hormonen juist in balans.
Vandaar dat verzadigingsgevoel.

Echte boter, volvette kaas en vette vis zorgen ervoor dat alles beter verloopt tijdens het verteringsproces.
Deze vetten heeft ons lichaam nodig om de juiste hormonen aan te kunnen maken.
En dan is het zaak om te proberen om de juiste balans te (her)vinden.
Voor de 1 zijn dat veel meer koolhydraten en eiwitten dan voor de ander.
Sommige mensen hebben een lange adem nodig om weer in balans te komen, die hebben bvb 3 jaar nodig voordat hun lichaam weer naar behoren gaat reageren op een koolhydraatarm dieet.
Daarna kunnen soms weer wel meer koolhydraten gegeten worden, mits gecombineerd met voldoende vetten.

De normale balans per maaltijd is ongeveer 1 derde eiwitten, 1 derde koolhydraten en 1 derde vetten, dus dat betekent best wel behoorlijk veel boter op je brood en dan dus ook echte boter en een dikke plak kaas. En dat betekent dus twee van die dik belegde boterhammen in plaats van 4. Dan zit een normaal mens ook echt wel vol, als je er zoveel boter op doet.

We zijn bang gemaakt voor vetten, maar vetten beschermen onze lever, onze hersenen en onze longen en zijn de enige veilige groep voor ons mensen om onbeperkt van te eten zonder dik te worden.

Zoals ik al zei; koolhydraten putten je uit en veroorzaken meer honger, eiwitten stoken de verbranding te hoog op en daardoor verouder je te snel en kom je te snel in ketose, vetten beschermen je tegen dat alles.

En ja, een mens kan in principe volledig zonder koolhydraten.
Uit eiwitten kan ons lichaam geen vetten maken, wel suikers.
Uit vetten kan onze lever wel glucose maken.
Alleen andersom gaat niet: uit eiwitten en koolhydraten kan ons lichaam geen gezonde vetten maken.
Dus: vetten zijn de enige voedinggroep die wij mensen echt nodig hebben, de rest maken we zelf wel als dat moet. Dat doet onze lever. Daarvoor hebben we enkel vet nodig.
De eskimo's hebben dat eeuwenlang gedaan, zij hadden zelfs geen koolhydraten tot hun beschikking (hooguit soms wat zure bessen jn de lente) en aten voornamelijk vet.

Zeehondenvet, walvisvet, vette vis...ze bleken het gezondste volk ter wereld te zijn.

Ik weet niet of wij, die gewend zijn aan zo veel koolhydraten dat nog kunnen bereiken. Misschien zijn onze lichamen te veel gewend aan koolhydraten eten om nog zo kunnen te functioneren als die eskimo's toen...
Sommigen zullen echt een hele lange adem nodig hebben om hun lever en alvleesklier weer zover te krijgen om goed te functioneren.

Bovendien beschikten die eskimo's over zeer voedzame bronnen van vet en werden zij ook niet verleid door allerhande lekkernijen.

Ik wil hier toch nog even voor de zekerheid aan toevoegen dat iedereen anders is en dat er stofwisselings ziekten bestaan (al dan niet aangeboren) waarbij er iets mis gaat in de eiwitvertering of in de vetvertering en dat er dus wel degelijk mensen bestaan die het beste bijna uitsluitend op koolhydraten kunnen leven.

Dit is eerder uitzondering dan regel, maar toch. ..dus probeer zelf na te blijven gaan wat goed voelt voor jou.
Dat hele EskimoInuitverhaal blijkt dus onzin te zijn: http://chivo.nl/paleo-perikelen-deel-2- ... t-eskimos/
Overigens ligt de gemiddelde levensverwachting van Inuit tientallen jaren lager dan die van de Westerse mens, dus zo gezond is zo'n dieet van walvis en zeehond nou ook weer niet...
Ik zou als je niet echt onwijs dik bent, metaboolsyndroom of heftige diabetes hebt of een andere medische aandoening waarbij volledige uitbanning van koolhydraten word geadviseert door een arts, echt wel wat koolhydraten eten.

Gelukkig krijg je best al wat binnen met veel groentes eten. En eens een volkoren product en een appel. Meer is er niet nodig hoor.
Kan je de rest van de suikers laten staan. Als je die niet wil eten. Toch?
Alle reacties Link kopieren
Fee-de-Goede schreef:
28-07-2017 12:25
Van wie mag dat?

Vet is zeker niet de vijand, ook net als koolhydraten zeker maar beperkt nodig.
Niet alle vetten zijn even gezond of nodig. Dus een beetje opletten welke vetten en hoeveel je in je mond stopt kan ook geen kwaad.
Ik ben zelf ook lid van enkele van zulke FB-groepen, gewoon uit nieuwsgierigheid/inspiratie voor recepten. Daar zitten wel een stel fanatiekelingen, hoor. 'Wij eten dit niet', 'Dit mag niet' en als iemand bijvoorbeeld wat fruit eet, is het advies toch vaak 'dan kun je beter naar een andere groep'. En dat is soms een niet zo vriendelijk en erg dringend verzoek.

De mate waarin daar (in mijn ogen) slechte vetten wordt gegeten... dat gaat er bij mij echt niet in.
Slagroom en roomboter in je koffie bijvoorbeeld... dan eet ik echt liever een stuk fruit. Dan maar wat extra koolhydraten.
Tijdje geleden een recept voorbij zien komen met gehakt, kaas, bacon, crème fraiche en ei. Men was lyrisch, het was heeeeerlijk. Weinig koolhydraten! Maar mij maak je niet wijs dat dat gezond is. Natuurlijk voor af en toe niet erg, maar dat gejubel over de weinige koolhydraten en tegelijkertijd het gebrek aan groente en de enorme bergen (verzadigd) vet... ik vind dat bijzonder.

Zelf ben ik half koolhydraatbeperkt bezig. Ik tel niet, maar eet veel minder koolhydraten bij de hoofdmaaltijden. Vervang deze vaak door groenten. Daar heb ik een goed gevoel bij, want meer groenten kunnen geen kwaad.

Maar ik eet bij een lunch buiten de deur echt wel een broodje of als ik ergens eet, eet ik gewoon mee. Ik eet met regelmaat een chocolaatje. Fruit hoort er bij mij ook gewoon bij. Jammer van de koolhydraten, maar wel lekker en ook gezond.
Alle reacties Link kopieren
Ja, vet heb je nodig, net zoals eiwitten en koolhydraten en vitamines en mineralen.
Maar als een bepaald 'dieet' de nadruk legt op het belang (of juist het gevaar) van één van die zaken is het per definitie onwetenschappelijk.

Daarbij, wat Trotter (toch? Ik kan dan niet terugkijken als ik een reactie typ) schrijft: we worden ouder dan we ooit geworden zijn in de geschiedenis. Laten we dan niet net doen alsof onze voorouders het beter hadden.

Edit: Trotter had het over de Inuit.
Nou ja, blijft staan dat wij ouder worden dan ooit.
solomio wijzigde dit bericht op 29-07-2017 08:43
9.13% gewijzigd
When arguing with a fool, first make sure the other isn't doing the same thing.

David Dunning
Alle reacties Link kopieren
Dat bedoel ik dus ook Vitamined, ik kan ook met de beste wil van de wereld niet geloven dat dat gezond is.

Ff oftopic :En die facebook groepen, ik zit in een stel groepen voor slowcooker recepten en daar slaan ze ook zo door. Knakworsten bijvoorbeeld in de slowcooker opwarmen ipv een paar minuten in een pan of magnetron...
Alle reacties Link kopieren
shisha schreef:
29-07-2017 08:05
Dat met die calorieën is niet waar, zo simpel is het helaas niet.
Dat met die calorieën is wel waar, zo simpel is het helaas wel.

De hele rest van je post is onzin, met zelfs een paar riskante uitspraken.
Vetten kun je niet onbeperkt eten zonder je lichaam te schaden en eiwitten en koolhydraten kun je niet volledig weglaten.

Wat duidelijk is, is dat niet iedereen evenveel calorieën verbruikt, dus dat de ene persoon (iets) meer kan eten dan de ander. Dat hangt o.a. samen met je beweegpatroon, maar ook de ruststofwisseling is niet bij iedereen even snel.
Daarom moet iedereen toch zelf uitvogelen wat voor hem/haar het beste werkt.

Onlangs bleek bijv uit een onderzoek dat sommige mensen witbrood beter verdragen dan volkorenbrood (ik weet niet meer exact hoe het zat, maar dat maakt voor het verhaal niet uit). Dat geeft aan dat er individuele verschillen zijn, maar de basis is voor iedereen gelijk: meer calorieën erin dan je verbruikt is aankomen, minder calorieën erin dan je verbruikt is afvallen.
When arguing with a fool, first make sure the other isn't doing the same thing.

David Dunning
Ow ja, die facebookgroepen.

Welke mayonaise kan ik eten bij mijn patat en kroket? Ja dat is koolhydraatarm ja.
Maar een appel is slecht voor je. Koekoek. :-D :-D


Ben het niet helemaal eens met Solo's zienswijze op de calorieen en eten maar wel heel erg eens met het feit dat als je zo'n brandstof als koolhydraten of vet helemaal wil gaan schrappen, dat dat niet een goede weg is.

Nooit meer tafelsuiker of ijs of chocolade of hamburgers moet je zelf weten, kan me niet voorstellen als je verder goed eet dat dat slecht voor je is. Het tegendeel lijkt me. Maar eet dan een fruitje, pure chocolade en een biefstukje.

Maar nooit meer fruit eten of bepaalde vetten omdat je alle koolhydraten of vet helemaal wil mijden kan nooit een goed iets zijn.
Taralina schreef:
29-07-2017 00:59
Ik wil graag 15kg afvallen (en daarna verschillende dagen pw kh arm eten om t bij te houden) en eet nu al 4 weken ongeveer het volgende op een dag:
Ontbijt: koffie (ik ben niet zo'n ontbijter en kom vaak laat m'n bed uit omdat ik tot s'nachts werk)
Lunch: grote, gevulde salade met tomaten, paprika, komkommer, augurkjes en een ei of blikje tonijn (aangemaakt met olie of mayo)
Diner: hele zak wokgroente of zak groene asperges met eiersalade of blikje tonijn.
Tussendoor iets van soyayoghurt met blauwe bessen, sojabonen, stuk meloen, augurkjes of handje noten en soms een glas wijn.

Hier ben ik tot nu toe 3kg mee afgevallen (had het dubbele verwacht/gehoopt, maar misschien komt dat omdat ik relatief weinig beweeg).

Ik ben gek op kaas maar dat laat ik nu staan.
Maar zie dat dat op veel sites -zoals de eerder genoemde 'eetvet'- dat juist wel wordt aangemoedigd.
Maar ik kan me niet voorstellen dat als ik bijv. 2-3 bollen mozzarella per dag erbij ga eten (á 500cal per stuk) ik dan meer zou afvallen?!
Klinkt wel heel erg onlogisch.

Iemand ervaring met (veel) kaas eten in een kha dieet en tóch afvallen?
Niet ontbijten is prima, als je over de hele dag maar genoeg gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt.

Ik eet regelmatig kaas (de meeste kaassoorten hebben 0 gram koolhydraten, dus kaas past perfect in een koolhydraatarme eetwijze!) en ik ben 14 kg afgevallen en sindsdien op gewicht. Ik eet ook roomboter, volle kwark en yoghurt, creme fraiche, ongebrande en ongezouten noten, olijfolie, vette vis, vlees, avocado enz.

Je hoeft niet 2 of 3 bollen mozzarella erbij te eten, waarom niet eentje? Of wat feta of blauwe kaas? Of gewoon 48 + kaas? Voor mij is een voordeel van vet eten dat je snel verzadigd raakt en er juist niet veel van hoeft te eten. Hoe meet je of je verzadigd bent? Eet na je maaltijd een half uur niks en bepaal dan of je nog een tweede portie wil. Meestal is dat nee bij mij.

Die eiersalade, maak je die zelf? Kant-en-klare eiersalade bevat vaak veel toevoegingen. Als ik het zelf maak doe ik gekookte eieren, mayonaise, mosterd en een beetje kerriepoeder. Heerlijk!

Eet je ook vlees? Dan zou ik vis en ei afwisselen met vlees.

Geef je nieuwe eetstijl de tijd! Heel snel heel veel afvallen is niet goed. Je moet jezelf niet uithongeren, maar je lichaam leren vet te verbranden als brandstof. Dat is een omschakeling.

Voor mij is dit een manier van eten die ik heel lekker vind en goed kan volhouden. Ik heb ook niet het gevoel dat ik mezelf iets ontzeg omdat ik geen brood, pasta, taart, snoep, ijs enz. meer eet. Ik weet wat daarvan de gevolgen voor mij zijn.
Fee-de-Goede schreef:
29-07-2017 07:35
Maar dat zeg ik niet. Nergens. Ik zeg dat je best fruit kan eten, ook bij een koolhydraatarm dieet. Een banaan kan eten. Niet dat je de hele dag onbeperkt fruit kan eten.

Wat ik heb begrepen van de specialist (en ook zelf merk en kan meten) dat de suiker in fruit ( zolang je het zo eet en niet gaat koken, persen enz) door de enzymen en vezels een andere uitwerking hebben op je insulineaanmaak dan die zelfde suiker zonder die verpakking van enzymen en vezels.

Er zit dus verschil in hoe je lichaam reageert op dat beetje suiker uit de appel als je een appel eet en de zelfde hoeveelheid zuiker uit je suikerpot/stroopfles.

Ik kan het zien aan mijn bloedsuiker, die piekt niet bij fruit, langzaam wat hoger maat geen piek terwijl ik wel piek bij zelfde hoeveelheid van een andere vorm van die suiker.

En wat is je vruchtensuiker precies? Denk dat je klok hebt gehoord maar niet precies weer waar de klepel hangt?

Ik eet fruit, wat volkoren producten, heel weinig maar wel iets en veel groente, eiwitten, en wat vlees. Niet te veel vlees, noten en zuivel. Wel redelijk wat vetten maar kijk goed naar welke vetten.

Zoals word geadviseerd door een dieetiste gespecialiseerd in mensen met diabetes, metaboolsyndroom, obesitas -overgewicht ect.
En het werkt. Ook met die banaan af en toe val ik af, heb ik geen bloedsuikerproblemen meer en slik zelfs geen medicatie voor de diabetes, val langzaam af. Voel me beter.

Dus ja je kan best fruit eten, ook bij een koolhydraatarm dieet. Helemaal als je geen diabetes hebt. ;)
Het totaal buiten sluiten van fruit slaat echt nergens op.
Ik heb idd diabetes en zie gelijk de volgende dag of de suiker omhoog is gegaan na gebruik van veel fruit,of aardappels .
dolfje schreef:
29-07-2017 07:44
Dit is toch ook gewoon een crash dieet? Daar kan ik echt niet op werken en leven.
Dolfje, je kunt uitrekenen hoeveel caloriën je mag hebben daarbij word er ook rekening mee gehouden dat je werkt.
Ik hou mijn caloriën gebruik heel scherp in de gaten niet alleen om af te vallen/op gewicht te blijven maar ook omdat ik als ik niet oppas ver onder zit, ik heb dagen dat ik geen honger heb en dan rustig maar 700 caloriën binnen krijg. Het is voor mij geen craxh dieet omdat ik ook als ik in gezelzchap van anderen ben rustig zondig ik ben sinds januari bezig en we zitten eind juli dan vallen 16 kg echt wel mee.
Ik vericht geen zwaar lichaamlijk werk omdat ik dat gewoon niet kan ik ben nogal beperkt, vandaar dat ik max 1300 caloriën mag, maar dat wil niet zeggen dat dat ook voor jou zo is zoveel lijven zoveel andere behoeften :).
dolfje schreef:
29-07-2017 08:43
Dat bedoel ik dus ook Vitamined, ik kan ook met de beste wil van de wereld niet geloven dat dat gezond is.

Ff oftopic :En die facebook groepen, ik zit in een stel groepen voor slowcooker recepten en daar slaan ze ook zo door. Knakworsten bijvoorbeeld in de slowcooker opwarmen ipv een paar minuten in een pan of magnetron...
Zolang je je eigen keuses maakt en je niet laat opnaaien is het toch oke? Ik post bewust niet op die groepen haal eruit wat mij lekker lijkt en daar houd het voor mij mee op :)
Vlinder1963 schreef:
29-07-2017 12:19
Ik heb idd diabetes en zie gelijk de volgende dag of de suiker omhoog is gegaan na gebruik van veel fruit,of aardappels .

Daar zit het hem in. Het woordje VEEL.

Een appel of een banaan af en toe is niet veel. Dat moet prima kunnen in een koolhydraatarmdieet.

En ik zie amper een verhoging in mijn bloedsuikerwaarde van een appel. Lichte stijging tijdelijk ja. Maar dat is normaal. Dat heeft iedereen.

Zie wel een echte verhoging/piek bij VEEL fruit, een glaasje sap, suiker/stroop. ook bij kleine hoeveelheden. En andere koolhydraten.

Maar niet na het eten van 1 appel of banaan. Dat is verwaarloosbaar. Dus voor iemand zonder diabetes is het raar om dat ene stukje fruit te gaan scrappen.
Dat is wat ik probeerde te zeggen. Misschien nu iets duidelijker? ;)
Ja ik ben zo gewend om er op die manier tegen aan te kijken dat ik automatisch ben gaan denken dat bijv 100gr meloen veel is . Doordat jij diabetes erbij haalde had ik ook zoiets van ja doos als je dat niet hebt is het minder erg .ach ja ken gebeuren ;)
Alle reacties Link kopieren
Ieder lichaam is anders en reageert anders op eten.

Ik eet sinds een jaar low carb high fat en doe het daar goed op (8 kg afgevallen, geen constant hongergevoel, mooiere huid, betere sportprestaties, mentaal beter voelen, geen vage pijntjes meer en geen last meer als ik ongesteld ben).

Ik mag van mezelf onbeperkt fruit eten. In de praktijk komt het neer op 1 of 2 porties. Sta niet negatief tegenover bv bananen, maar vind ze intussen te zoet, neem liever een kiwi. Ik eet daarnaast wel veel groente.

Ja, ik eet veel kaas (48+) en andere vetten. Eet nu meer kcal dan voorheen en ben daarop afgevallen. Het ging in het begin zo tegen mijn logica in, dit kan toch niet goed/gezond zijn?? Die twijfels herken ik.

Nu ik me op veel vlakken beter voel (en weer slechter als ik terugval in oude gewoontes), ben ik van mening veranderd. Voorheen at ik volgens de richtlijnen gezond (weinig snoep, low fat, veel volkoren producten) en voelde me slecht. Nu eet ik niet bepaald meer volgens de schijf van vijf en voel me veel beter.

Of dit voor iedereen werkt? Geen flauw idee. Mijn beste vriendin doet het prima op veel koolhydraten, ik niet.
I'm not lazy
I'm on energy saving mode
Alle reacties Link kopieren
Ik vind alles wat jullie schrijven interessant. Waarschijnlijk ga ik er uiteindelijk tussenin zitten. Minder kohydraten en suiker en meer vetten. Gezonde vetten dan he ;-)

Voor nu. Ik ben een paar dagen bezig uit mijn boekje met weekmenu' s.
So far gaat het prima! De eerste dag wat hoofdpijn maar geen honger tot nu toe. Mijn buik is helemaal rustig en ik voel me fit. De weegschaal gaat hard naar beneden ondanks de vetten die ik eet.( het is nog steeds heel gek om zo vet te eten) Nu is dat vooral vocht want ik plas me suf. Qua tussendoortjes ga ik het nu ook snappen. Toch wel gek dat daar geen appeltje bij zit dus dat ga ik zeker veranderen. Kan mn fruit niet missen.
Ook varieer ik nu al. Ipv elke dag sla of ei, eet ik ook vezelrijke crackers en koolhydraatarm brood. En over een paar weken ga ik ook weer kleine hoeveelheden rijst en pasta eten.

Maar voor nu even niet. Het bevalt me gek genoeg wel. Had ik echt niet verwacht
Alle reacties Link kopieren
Oh ja, en ik heb elke dag wijn gedronken. T is vakantie ;-)
Dank voor jullie reacties en tips op mijn bericht en vraag!

Ja het kan zijn dat sommigen het als een crash dieet zien en dat is het misschien ook, maar voelt voor mij zo niet. Het afvallen gaat geleidelijk en ik heb evenveel energie als altijd. Ik zal wel meer vetten toevoegen zoals kaas.
Vlinder1963 schreef:
29-07-2017 01:06
Je kunt wel kaas eten je hebt 20 en 30plus je zou fat secret op je telefoon kunnen zetten en zo kan je je calorieen bij houden ik zelf gebruik alleen roomboter bij het bakken van vlees en vis en verder zo min mogelijk vet en suikers.
Ik mag 1300 calorieen en zorg er elke dag voor dat ik rond de 1100 zit behalve als ik uit ga dan neem ik wel rustig 3 glazen rode wijn over de hele avond.https://www.facebook.com/groups/216076958861419/
Je zou je hier kunnen aanmelden om wat ideeen op te doen wat betrefd recepten

Vergeet niet dat je door hitte ook vocht vasthoud en je daardoor vaak al gauw 2/3 kg zwaarder weegt
Dank voor de tips, ik zoek fat secret even op, daar had ik nog niet van gehoord.. De link naar de FB groep werkt helaas niet
elske1975 schreef:
29-07-2017 11:40
Niet ontbijten is prima, als je over de hele dag maar genoeg gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt.

Ik eet regelmatig kaas (de meeste kaassoorten hebben 0 gram koolhydraten, dus kaas past perfect in een koolhydraatarme eetwijze!) en ik ben 14 kg afgevallen en sindsdien op gewicht. Ik eet ook roomboter, volle kwark en yoghurt, creme fraiche, ongebrande en ongezouten noten, olijfolie, vette vis, vlees, avocado enz.

Je hoeft niet 2 of 3 bollen mozzarella erbij te eten, waarom niet eentje? Of wat feta of blauwe kaas? Of gewoon 48 + kaas? Voor mij is een voordeel van vet eten dat je snel verzadigd raakt en er juist niet veel van hoeft te eten. Hoe meet je of je verzadigd bent? Eet na je maaltijd een half uur niks en bepaal dan of je nog een tweede portie wil. Meestal is dat nee bij mij.

Die eiersalade, maak je die zelf? Kant-en-klare eiersalade bevat vaak veel toevoegingen. Als ik het zelf maak doe ik gekookte eieren, mayonaise, mosterd en een beetje kerriepoeder. Heerlijk!

Eet je ook vlees? Dan zou ik vis en ei afwisselen met vlees.

Geef je nieuwe eetstijl de tijd! Heel snel heel veel afvallen is niet goed. Je moet jezelf niet uithongeren, maar je lichaam leren vet te verbranden als brandstof. Dat is een omschakeling.

Voor mij is dit een manier van eten die ik heel lekker vind en goed kan volhouden. Ik heb ook niet het gevoel dat ik mezelf iets ontzeg omdat ik geen brood, pasta, taart, snoep, ijs enz. meer eet. Ik weet wat daarvan de gevolgen voor mij zijn.
Dankje Elske!
Ik vind het heel inspirerend om ieders ervaringen te lezen. Vlees eet ik niet maar zal idd kaas erbij gaan eten (niet teveel). Ja, de eiersalade maak ik zelf, heb ik altijd al heerlijk gevonden.

Ik ben nooit echt een broodeter geweest, dus dat mis ik totaal niet. At in plaats daarvan altijd veel rijstwafels maar daar zitten helaas ook veel kh in. Ben nog op zoek naar een vervanger hiervoor.

Verder gek op stamppotten, dus dat zal lastig worden. Een stamppot boerenkool met bloemkool ipv aardappels kan ik me niet voorstellen dat dat ook maar iets in de buurt komt qua smaak.
Klopt het dat zoete aardappels veel minder kh bevatten dan gewone aardappels? Ik meen zoiets gelezen te hebben.
Zit bijna geen verschil in. Google maar. Zoete aardappel is wel lekkerder. Je kan ook een deel (of helemaal) van de aardappel kunnen vervangen door bijvoorbeeld bloemkool en pastinaak. Die is alleen maar een heel klein beetje minder koolhydraten dacht ik. En de verhoudingen anders maken. Minder aardappel meer andere groente. Want 1 aardappel is toch niet erg?
anoniem_319861 wijzigde dit bericht op 30-07-2017 08:12
19.41% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Taralina schreef:
30-07-2017 07:35
Klopt het dat zoete aardappels veel minder kh bevatten dan gewone aardappels? Ik meen zoiets gelezen te hebben.
Waar denk je dat hun zoete smaak vandaan komt?
Juist, uit suikers (=koolhydraten).
Ze bevatten dus juist meer koolhydraten dan gewone aardappels en dat verschil zit em in de enkelvoudige suikers.
When arguing with a fool, first make sure the other isn't doing the same thing.

David Dunning
Alle reacties Link kopieren
Fee-de-Goede schreef:
30-07-2017 08:05
Zit bijna geen verschil in. Google maar. Zoete aardappel is wel lekkerder. Je kan ook een deel (of helemaal) van de aardappel kunnen vervangen door bijvoorbeeld pastinaak. En de verhoudingen anders maken. Minder aardappel meer andere groente. Ect.
Een snel rondje Google vertelt mij dat gewone aardappels 0,8 gram suiker per 100 gram bevatten (totaal 17 gram koolhydraten) en zoete aardappelen 4,2 gram suiker per 100 gram (bij 20 gram koolhydraten).
Zoete aardappelen bevatten dus ruim 5x zoveel suiker als gewone aardappelen.
Voor iemand die vooral minder suiker wil binnen krijgen zijn zoete aardappels dus niet echt een handige keus.
When arguing with a fool, first make sure the other isn't doing the same thing.

David Dunning

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven