
Rietsuiker versus gewone suiker
zaterdag 16 januari 2010 om 11:30
Hoihoi
Ik had per ongeluk rietsuiker klontjes gekocht,en vond het eigenlijk wel geinig,die bruine klontjes,maar nu zei een vriendin dat het ook gezondere suiker was? Ik heb zoiets van suiker is suiker...toch?
Weet iemand het verschil en zoja,is het "gezondere"suiker als de gewone witte?En wat is dan basterd suiker,als we toch bezig zijn?
Ik had per ongeluk rietsuiker klontjes gekocht,en vond het eigenlijk wel geinig,die bruine klontjes,maar nu zei een vriendin dat het ook gezondere suiker was? Ik heb zoiets van suiker is suiker...toch?
Weet iemand het verschil en zoja,is het "gezondere"suiker als de gewone witte?En wat is dan basterd suiker,als we toch bezig zijn?
zaterdag 16 januari 2010 om 11:33
Kristalsuiker
De meest bekende soort suiker is de bietsuiker of kristalsuiker. Over het algemeen wordt kristalsuiker gebleekt waardoor het zijn witte, transparante kleur krijgt. Werd dit vroeger nog gedaan met beenderenmeel, navraag bij de Centrale Suiker Maatschappij (CSM) leerde dat tegenwoordig uitsluitend nog gebleekt wordt met chemische stoffen1. Van de bieten blijft uiteindelijk niet veel meer over dan kristallen die volledig bestaan uit koolstof. En deze kristallen zijn allesbehalve gezond voor het menselijk lichaam. Het kan de oorzaak zijn van tandbederf, suikerziekte en overgewicht. Door de inname van suiker wordt het lichaam verzuurd wat het weer aantrekkelijk maakt voor bacteriën en virussen om het lichaam binnen te dringen. Bovendien worden kostbare mineralen zoals kalk en magnesium die aanwezig zijn in botten en tanden aangetrokken om de suiker te verteren. Vitamine B moet er ook aan geloven: suiker stimuleert de groei van bacteriën die deze kostbare vitamine nuttigen. Suiker werkt stress in de hand doordat suiker de adrenalineproductie verhoogt en suiker is een boosdoener voor onze smaakpapillen doordat het deze vervlakt. Tot slot wordt ook het verouderingsproces negatief beïnvloed. Allesbehalve een gezonde zoetmaker dus.
Rietsuiker
Naast de suiker die gewonnen wordt uit suikerbiet zijn er nog een aantal andere, natuurlijke zoetmakers. Deze zijn over het algemeen gezonder en bevatten meer voedingsstoffen dan de reeds genoemde zoetmaker, de kristalsuiker.
Allereerst is er de ruwe rietsuiker die, zoals de naam al suggereert, gemaakt wordt van de suikerrietstengel. Het suikerhoudende sap wordt uit de stengel geperst en vervolgens gekookt totdat er kristallen ontstaan. Na centrifugering blijven er dan twee producten over: ruwe rietsuiker en melassestroop. De kristallen worden tot slot ontdaan van onder andere zand en steentjes. Geraffineerde rietsuiker wordt daarnaast ook ontkleurd en gedemineraliseerd en vaak weer bijgekleurd; ook de overblijvende melasse wordt onttrokken.
Daarnaast is er de reform basterdsuiker. Deze wordt gemaakt van ongeraffineerde ruwe rietsuiker en op een zodanige manier gekristalliseerd dat het er uit komt te zien als wat wij noemen basterdsuiker. Door de melasse van het suikerriet toe te voegen krijgt de basterdsuiker uiteindelijk zijn donkere kleur. Naast de reform basterdsuiker is er de meer bekende basterdsuiker die gemaakt wordt van de geraffineerde suiker van de suikerbiet waaraan een heldere (invert)stroop is toegevoegd. Karamel zorgt er voor dat deze basterdsuiker een donkere kleur krijgt. De reform basterdsuiker bevat uiteindelijk meer mineralen dan deze meer bekende basterdsuiker.
Oersuiker (of oerzoet) is eigenlijk niet meer dan ongeraffineerd gedroogd suikerrietsap. Het sap van het suikerriet wordt gefilterd, ingedampt en vervolgens tot kleine korrels vermaald. In tegenstelling tot de (ruwe) rietsuiker zijn in oerzoet alle voedingsstoffen nog aanwezig.
De genoemde ongeraffineerde suikers bevatten over het algemeen meer mineralen dan de gangbare kristalsuiker en zijn daarom 'gezonder' dan kristalsuiker. Maar ook met deze ongeraffineerde suikers moet men matig zijn, want de consequenties van overmatig gebruik zoals genoemd bij de kristalsuiker gelden ook voor deze soorten suikers.
De meest bekende soort suiker is de bietsuiker of kristalsuiker. Over het algemeen wordt kristalsuiker gebleekt waardoor het zijn witte, transparante kleur krijgt. Werd dit vroeger nog gedaan met beenderenmeel, navraag bij de Centrale Suiker Maatschappij (CSM) leerde dat tegenwoordig uitsluitend nog gebleekt wordt met chemische stoffen1. Van de bieten blijft uiteindelijk niet veel meer over dan kristallen die volledig bestaan uit koolstof. En deze kristallen zijn allesbehalve gezond voor het menselijk lichaam. Het kan de oorzaak zijn van tandbederf, suikerziekte en overgewicht. Door de inname van suiker wordt het lichaam verzuurd wat het weer aantrekkelijk maakt voor bacteriën en virussen om het lichaam binnen te dringen. Bovendien worden kostbare mineralen zoals kalk en magnesium die aanwezig zijn in botten en tanden aangetrokken om de suiker te verteren. Vitamine B moet er ook aan geloven: suiker stimuleert de groei van bacteriën die deze kostbare vitamine nuttigen. Suiker werkt stress in de hand doordat suiker de adrenalineproductie verhoogt en suiker is een boosdoener voor onze smaakpapillen doordat het deze vervlakt. Tot slot wordt ook het verouderingsproces negatief beïnvloed. Allesbehalve een gezonde zoetmaker dus.
Rietsuiker
Naast de suiker die gewonnen wordt uit suikerbiet zijn er nog een aantal andere, natuurlijke zoetmakers. Deze zijn over het algemeen gezonder en bevatten meer voedingsstoffen dan de reeds genoemde zoetmaker, de kristalsuiker.
Allereerst is er de ruwe rietsuiker die, zoals de naam al suggereert, gemaakt wordt van de suikerrietstengel. Het suikerhoudende sap wordt uit de stengel geperst en vervolgens gekookt totdat er kristallen ontstaan. Na centrifugering blijven er dan twee producten over: ruwe rietsuiker en melassestroop. De kristallen worden tot slot ontdaan van onder andere zand en steentjes. Geraffineerde rietsuiker wordt daarnaast ook ontkleurd en gedemineraliseerd en vaak weer bijgekleurd; ook de overblijvende melasse wordt onttrokken.
Daarnaast is er de reform basterdsuiker. Deze wordt gemaakt van ongeraffineerde ruwe rietsuiker en op een zodanige manier gekristalliseerd dat het er uit komt te zien als wat wij noemen basterdsuiker. Door de melasse van het suikerriet toe te voegen krijgt de basterdsuiker uiteindelijk zijn donkere kleur. Naast de reform basterdsuiker is er de meer bekende basterdsuiker die gemaakt wordt van de geraffineerde suiker van de suikerbiet waaraan een heldere (invert)stroop is toegevoegd. Karamel zorgt er voor dat deze basterdsuiker een donkere kleur krijgt. De reform basterdsuiker bevat uiteindelijk meer mineralen dan deze meer bekende basterdsuiker.
Oersuiker (of oerzoet) is eigenlijk niet meer dan ongeraffineerd gedroogd suikerrietsap. Het sap van het suikerriet wordt gefilterd, ingedampt en vervolgens tot kleine korrels vermaald. In tegenstelling tot de (ruwe) rietsuiker zijn in oerzoet alle voedingsstoffen nog aanwezig.
De genoemde ongeraffineerde suikers bevatten over het algemeen meer mineralen dan de gangbare kristalsuiker en zijn daarom 'gezonder' dan kristalsuiker. Maar ook met deze ongeraffineerde suikers moet men matig zijn, want de consequenties van overmatig gebruik zoals genoemd bij de kristalsuiker gelden ook voor deze soorten suikers.
zaterdag 16 januari 2010 om 11:34