Soep Natuurlijk!!

13-02-2010 20:15 98 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik heb er een nieuwe kook-hobby bij:

Soep maken!!







En omdat ik een hekel heb aan pakjes en zakjes maak ik mijn soep helemaal zelf. Naar recept van moeder en oma.

Alleen... zij gebruiken altijd bouillonblokjes, en daar wil ik ook vanaf.



Dus: hebben jullie recepten zonder bouillonblokjes en poederzakjes?

Recepten met kruidenbuiltjes zijn ook prima, want zo te lezen zitten daar geen rare toevoegingen in.



(en ja, ik heb alle soep-topics in de index nagespit op zoek naar recepten zónder bouillonblokjes maar niks kunnen vinden. Vandaar dit topic.)



Op zoek naar natuurlijke soep!
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het al heel wat dat ik zelf soep maak, maar dan wel met blokjes. Ik lees dan ook graag mee! Soep maken is leuk!
Alle reacties Link kopieren
Gewoon zelf bouillon trekken van groente & vlees/kip & kruiden? Zo doen restaurants het ook toch?
Alle reacties Link kopieren
Soep maken is het leukste wat er is!
Geen bijzonderheden
`Mijn` erwtensoep maak ik helemaal zonder bouillonblokjes, moet eerlijk bekennen dat ik door de kippensoep wel altijd blokjes doe als extra. Vindt het zo lastig inschatten hoeveel zout er anders bij moet.

Ik lees dus mee...
Alle reacties Link kopieren
Soep maken is geweldig!



Ik doe het alleen ook altijd met bouillonblokjes, dus ik hou me ook aanbevolen voor recepten zonder. Zelf bouillon maken heb ik wel overwogen, maar ben er eerlijk gezegd nog nooit aan toe gekomen.
Alle reacties Link kopieren
Haha, we lezen allemaal mee, wie komt er met tips?
Alle reacties Link kopieren
Ja duh, Yasmijn kom er maar in met jouw bouillon recept



Hoe ik het nu maak:

(Biologische) kippenbout in kokend water leggen en laten trekken met 2 bouillonblokjes, prei- en uienringen en een kruidenbuiltje. Kruiden (foelie, peper, tijm, laurier) in een koffiefilter en mee laten trekken.



En vandaag: runderriblap in kokend water leggen en laten trekken met 1 bouillonblokje, uienringen en een kruidenbuiltjes. Kruiden (foelie, peper, tijm, laurier) in een koffiefilter en mee laten trekken.



Maar ja, hoe skip ik die bouillonblokjes door ze te vervangen voor iets beters?
Alle reacties Link kopieren
Zou je anders de bouillonblokjes kunnen vervangen door zout op 't laatst? Want wat doet zo'n bouillonblokje eigenlijk?

Ik gebruik ze alleen maar omdat het in het recept van mijn moeder zo staat
Alle reacties Link kopieren
we hebben laatst wel bouillon gemaakt van eekhoorntjesbrood. Staat nog in de vriezer. Binnenkort maar eens een bospaddestoelensoepje van maken.
Alle reacties Link kopieren
Ik maak ook graag soep maar dan ook wel met boullionblokjes. Als je dat niet wil moet je inderdaad zelf boullion maken van groente of vlees.

Zelf vind ik het altijd stiekem een beetje zonde om daarvoor verse groente kapot te koken om er dan daarna vervolgens weer andere verse groente in te doen dus vandaar de bouillionblokjes.
Alle reacties Link kopieren
Vorige week heb ik wel een lekker bord soep bij oma gehad, maar ze had er wel een half zakje juliennesoep aan toegevoegd. Want dat was altijd hoe haar moeder (mijn overgrootoma dus, Oma 'Tiktak') het maakte...
Alle reacties Link kopieren
Boullion maken is wel heel bewerkelijk en ik vraag me af of het resultaat zo veel lekkerder zal zijn, vast wel. Maar het is zo makkelijk die blokjes. Wat is je bezwaar, de extra toevoegingen? Bestaan er geen biologische 'puur natuur' blokjes eigenlijk?
Alle reacties Link kopieren
Misschien hebben natuurvoedingswinkels wel boullionblokjes zonder al te veel toevoegingen?
Alle reacties Link kopieren
Vleesboullion zou ik misschien nog wel de moeite waard vinden om zelf te maken maar ik eet geen vlees.
Alle reacties Link kopieren
Offtopic maar ik wou het je niet onthouden: Ik moest verschrikkelijk hard lachen om de combinatie 'soep maken' en je avatar....

Dankjewel AgentL
Alle reacties Link kopieren
Sinds een paar maanden maak ik ook al mijn soepen zelf. Erg leuk om te doen inderdaad, maar ik doe het dus ook mét bouillonblokje.

Ik zie me eerlijk gezegd niet met zo'n stuk vlees in de weer. Ik hou al niet van vlees en dan al helemaal niet zo groot stuk met botjes.



Ik lees wel mee voor goede tips!
Alle reacties Link kopieren
Een bouillionblokje is voornamelijk zout en dat moet je dan ook toevoegen inplaats van zo'n blokje. Als je er ook een peen en een paar stelen bleekselderij toevoegt dan krijg je een perfecte bouillion die ook niet zo veel zout nodig heeft. Zout pas toevoegen na het zeven.



En oja een paar peperkorrels toevoegen geeft pit aan de bouillion.
Alle reacties Link kopieren
Als ik zelf soep maak dan gebruik ik altijd deze bouillon ongeveer als basis.



2 of 3 mergpijpen

flinke prei

1 of 2 winterwortels

2 uien

bosje bladselderij

scheutje azijn

wat peperkorrels (en evt.zout)



verder nog stuk of 3 laurierblaadjes en kruiden naar smaak (hier vaak in elk geval tijm, peterselie, oregano, rozemarijn)



Laten koken voor paar uurtjes, afkoelen en door een zeef halen.



Kan volgens mij niet mislukken en heel erg lekker!
Alle reacties Link kopieren
Dan kun je mergpijpjes gebruiken, dat doet mijn moeder.



Erwtensoep kan ik wel zonder bouillonblokjes:

Maar dat is denk ik wel normaal?
Alle reacties Link kopieren
Ik haal mijn bouillonblokje (of losse poeder) bij de "groene winkel" lekker en geen extra rotzooi als smaakversterkers en E621.
Alle reacties Link kopieren
maar als je het zelf wilt maken dan is een mergpijpje toch wel een van de basisingredienten, en veel groente zoals uien en prei, maar ook veel lekkere kruiden zoals laurier, peper (korrels) en een zuurtje zoals azijn/citroen (schil0

Verder met welke groente je maar wilt ,Wortels zijn ook erg goed, ook voor de kleur, kan je natuurlijk ook uienschil voor gebruiken.

Laat zeker twee uur trekken. En zeef alles.

Uiteraard met zout op smaak brengen en peper als dat nodig is.



Het lekkerst is als je de bouillon al een dag of wat van te voren maakt en in de koelkast bewaard.



En ik denk dat daarom veel mensen kant en klaar producten nemen
Alle reacties Link kopieren
Ja, echt een mergpijp? Want volgens mij is dat veel te vet, en ik ben aan het afvallen.



Ah ja, bouillonblokjes van de natuurwinkel is ook een goed idee, daar kom ik ook wel eens.



Dit is het kippensoep-recept van mijn moeder die ik gebruik:

quote:

Zweedse Kippensoep



1 flinke soepkipbout

6 kipbouillonblokjes

2 kruidenbuiltjes

2 uien in ringen gesneden

2 preien in ringen gesneden

1 eetlepel zwarte peperkorrels

4 laurierblaadjes

1 eetlepel foelie

zo'n 10 gram verse tijm



Neem een flinke pan en vul deze met water. Breng dit aan de kook. Zodra het kookt doe je de kippenbout in de pan. De bout moet ongeveer een vingerlengte onder water liggen.

Prei en ui toevoegen, net als de kruidenbuiltjes en bouillonblokjes.

De peperkorrels, laurierbladen, foelie en tijm doe je in een koffiefilter. Deze vouw je goed dicht: 2 keer omvouwen aan de bovenkant en vervolgens de hoekjes nog eens omvouwen naar de andere kant.

Ook deze koffiefilter gaat in de pan.



Pan op de kleinste pit zetten en dat helemaal laag draaien. Lekker door laten pruttelen, rustig de hele middag.

Vervolgens haal je de kippenbout uit de pan en laat je die afkoelen. Kruidenbuiltjes en koffiefilter met kruiden uit de pan halen.

Kippenbout helemaal 'ontleden' en het vlees weer in de soep doen.

Alles door laten warmen.



Serveren op een bord waar eerst kerrie-poeder op gestrooid is.

Alle reacties Link kopieren
Ik gebruik nooit bouillonblokjes voor het trekken van bouillon. Als ik bouillon trek gebruik ik soepvlees, mergpijpje, laurier, kruidnagel en een paar eetlepels zout (wel ff af en toe proeven of het niet te zout is). Dan water opzetten, laten koken; schuim afscheppen, weer laten opkoken, weer afschuimen en dan een aantal uur laten trekken. Volgende dag vet afscheppen en dan pas groenten erbij en dat nog een uur of 2 laten trekken.

Nog nooit mislukt en net zo makkelijk als blokjes.
Alle reacties Link kopieren
ehhhh... net zo makkelijk als blokjes?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven