fooi bij etentje
donderdag 25 februari 2010 om 12:59
Hoi,
In mijn nieuwe baan ga ik regelmatig uit eten met klanten. Nu kan ik de kosten van het restaurant wel declareren, maar de fooi niet.
Normaliter zou je 10% fooi geven, en over een tientje ben ik ook echt niet fluw om zelf te betalen. Maar de etentjes waar ik het over heb, zitten vaak tussen de 500-1000 euro. En dan vind ik het wel veel geld om dat zelf even op te hoesten.
Hoe zouden jullie dit aan pakken?
In mijn nieuwe baan ga ik regelmatig uit eten met klanten. Nu kan ik de kosten van het restaurant wel declareren, maar de fooi niet.
Normaliter zou je 10% fooi geven, en over een tientje ben ik ook echt niet fluw om zelf te betalen. Maar de etentjes waar ik het over heb, zitten vaak tussen de 500-1000 euro. En dan vind ik het wel veel geld om dat zelf even op te hoesten.
Hoe zouden jullie dit aan pakken?
donderdag 25 februari 2010 om 14:55
quote:nut schreef op 25 februari 2010 @ 14:38:
[...]
de inkoop van bier is toen ook giga omhoog gegaan, dus de ondernemers moesten wel.
Als je de prijs van een glas bier/wijn/gerecht etc gaat berekenen, kijk je naar de grondstofprijzen, aan de hand daarvan wordt een prijs berekend.
Mooi verhaal. Mijn schoonzusje werkt bij een zeer goed aangeschreven hotel. Met een feestje bij ons thuis ( of bij hun thuis) kunnen wij tegen inkoopprijs drank kopen via dat hotel. ( we kennen de eigenaar dan ook redelijk goed)
Een fles prosecco die voor 25 euro op de kaart staat wordt ingekocht tegen 3,50. Om over de gewone wijnen nog maar niet te spreken. Zo flesje gaat dus gewoon 7 keer over de kop. Terwijl dit flesje 2,5 jaar geleden nog voor 18 euro op de kaart stond en de inkoopprijs gelijk is gebleven.
[...]
de inkoop van bier is toen ook giga omhoog gegaan, dus de ondernemers moesten wel.
Als je de prijs van een glas bier/wijn/gerecht etc gaat berekenen, kijk je naar de grondstofprijzen, aan de hand daarvan wordt een prijs berekend.
Mooi verhaal. Mijn schoonzusje werkt bij een zeer goed aangeschreven hotel. Met een feestje bij ons thuis ( of bij hun thuis) kunnen wij tegen inkoopprijs drank kopen via dat hotel. ( we kennen de eigenaar dan ook redelijk goed)
Een fles prosecco die voor 25 euro op de kaart staat wordt ingekocht tegen 3,50. Om over de gewone wijnen nog maar niet te spreken. Zo flesje gaat dus gewoon 7 keer over de kop. Terwijl dit flesje 2,5 jaar geleden nog voor 18 euro op de kaart stond en de inkoopprijs gelijk is gebleven.
Sometimes I question my sanity, but the unicorn and gummy bears tell me I’m fine!
donderdag 25 februari 2010 om 14:56
Even een praktische tip, en wellicht al gegeven? Is het mogelijk om je visitekaartje te geven en dat het restaurant de rekening naar het bedrijf stuurt? Hoef je niets voor te schieten en je kan afspreken dat ze de gerechten iets duurder maken, dan wel een extra gerecht op de rekening zetten i.v.m. fooi of op wat voor manier je dan een gedeelte van de fooi kan declaren.
Maar heb je ook geen onkostenvergoeding, want het kan zijn dat een deel van je onkostenvergoeding bedoeld is voor dit soort kosten zoals fooien. Alles wat je per maand boven deze onkostenvergoeding komt mag je m.i. declareren.
Maar heb je ook geen onkostenvergoeding, want het kan zijn dat een deel van je onkostenvergoeding bedoeld is voor dit soort kosten zoals fooien. Alles wat je per maand boven deze onkostenvergoeding komt mag je m.i. declareren.
Ik wil ook een motto
donderdag 25 februari 2010 om 15:00
quote:biol schreef op 25 februari 2010 @ 14:55:
[...]
Mooi verhaal. Mijn schoonzusje werkt bij een zeer goed aangeschreven hotel. Met een feestje bij ons thuis ( of bij hun thuis) kunnen wij tegen inkoopprijs drank kopen via dat hotel. ( we kennen de eigenaar dan ook redelijk goed)
Een fles prosecco die voor 25 euro op de kaart staat wordt ingekocht tegen 3,50. Om over de gewone wijnen nog maar niet te spreken. Zo flesje gaat dus gewoon 7 keer over de kop. Terwijl dit flesje 2,5 jaar geleden nog voor 18 euro op de kaart stond en de inkoopprijs gelijk is gebleven.Je zegt zelf al een zeer goed aangeschreven hotel, juist die hotels zijn duur met de drankprijzen. Waar denk je dat de hotels hun winst vandaan halen?
[...]
Mooi verhaal. Mijn schoonzusje werkt bij een zeer goed aangeschreven hotel. Met een feestje bij ons thuis ( of bij hun thuis) kunnen wij tegen inkoopprijs drank kopen via dat hotel. ( we kennen de eigenaar dan ook redelijk goed)
Een fles prosecco die voor 25 euro op de kaart staat wordt ingekocht tegen 3,50. Om over de gewone wijnen nog maar niet te spreken. Zo flesje gaat dus gewoon 7 keer over de kop. Terwijl dit flesje 2,5 jaar geleden nog voor 18 euro op de kaart stond en de inkoopprijs gelijk is gebleven.Je zegt zelf al een zeer goed aangeschreven hotel, juist die hotels zijn duur met de drankprijzen. Waar denk je dat de hotels hun winst vandaan halen?
donderdag 25 februari 2010 om 15:00
De stijging van kosten voor horeca ondernemers zit hem bijvoorbeeld in de gestegen vergunningsprijzen, de gestegen energieprijzen, de gestegen prijzen van bepaalde voedingsmiddelen (en nee, dat is eigenlijk niet alcohol, maar juist zaken als groenten, brood, vlees, niet - alcoholische dranken), de gestegen personeelskosten en gestegen kosten die voortvloeien uit strengere wettelijke eisen aan horeca ondernemers.
Am Yisrael Chai!
donderdag 25 februari 2010 om 15:07
donderdag 25 februari 2010 om 15:10
quote:fashionvictim schreef op 25 februari 2010 @ 15:00:
De stijging van kosten voor horeca ondernemers zit hem bijvoorbeeld in de gestegen vergunningsprijzen, de gestegen energieprijzen, de gestegen prijzen van bepaalde voedingsmiddelen (en nee, dat is eigenlijk niet alcohol, maar juist zaken als groenten, brood, vlees, niet - alcoholische dranken), de gestegen personeelskosten en gestegen kosten die voortvloeien uit strengere wettelijke eisen aan horeca ondernemers.
Helemaal mee eens. Begrijp niet dat veel mensen zeuren dat horeca zo duur is, want "inkoop kost een biertje of een biefstuk véél minder".
Logisch, als ik een biefstuk haal (een goede, niet zo'n smerig diepvriesding van de Aldi) betaal ik ongeveer 5 euro. Dan kan ik deze 5 euro toch niet vergelijken met de 20 euro die een restaurant rekent??
In die 20 euro biefstukprijs van het restaurant zit minimaal het volgende:
grondstof voor biefstuk en bijgerecht
loonkosten
g/w/l. kosten
huur pand
verzekeringen
vergunningen
afschrijvingen
derving (de zaterdaghulp die per ongeluk een stapel borden laat vallen of "vergeet" die dure ingrediënten in de vriezer te zetten..)
reclamekosten
etc
etc
Als je dat niet wil betalen bak je thuis toch een biefstukje. Dan blijft het in de horeca ook gezellig. Azijnpissende krentenkakkers zijn meestal niet het gezelligste publiek...
De stijging van kosten voor horeca ondernemers zit hem bijvoorbeeld in de gestegen vergunningsprijzen, de gestegen energieprijzen, de gestegen prijzen van bepaalde voedingsmiddelen (en nee, dat is eigenlijk niet alcohol, maar juist zaken als groenten, brood, vlees, niet - alcoholische dranken), de gestegen personeelskosten en gestegen kosten die voortvloeien uit strengere wettelijke eisen aan horeca ondernemers.
Helemaal mee eens. Begrijp niet dat veel mensen zeuren dat horeca zo duur is, want "inkoop kost een biertje of een biefstuk véél minder".
Logisch, als ik een biefstuk haal (een goede, niet zo'n smerig diepvriesding van de Aldi) betaal ik ongeveer 5 euro. Dan kan ik deze 5 euro toch niet vergelijken met de 20 euro die een restaurant rekent??
In die 20 euro biefstukprijs van het restaurant zit minimaal het volgende:
grondstof voor biefstuk en bijgerecht
loonkosten
g/w/l. kosten
huur pand
verzekeringen
vergunningen
afschrijvingen
derving (de zaterdaghulp die per ongeluk een stapel borden laat vallen of "vergeet" die dure ingrediënten in de vriezer te zetten..)
reclamekosten
etc
etc
Als je dat niet wil betalen bak je thuis toch een biefstukje. Dan blijft het in de horeca ook gezellig. Azijnpissende krentenkakkers zijn meestal niet het gezelligste publiek...
donderdag 25 februari 2010 om 15:16
quote:Roelfien schreef op 25 februari 2010 @ 15:07:
[...]
Maar dat is toch het bewijs dat ze misbruik hebben gemaakt van de euro? Daar is het begonnen met die belachelijke prijzen.link
de een zegt dit de ander zegt dat. De horeca-ondernemer zal niet zeggen dat ze de euro hebben misbruikt, net zoals de kapper, de bakker, de fietsenmaker etc., de gast/koper/klant wel, die vind nl altijd dat ie teveel betaalt.
[...]
Maar dat is toch het bewijs dat ze misbruik hebben gemaakt van de euro? Daar is het begonnen met die belachelijke prijzen.link
de een zegt dit de ander zegt dat. De horeca-ondernemer zal niet zeggen dat ze de euro hebben misbruikt, net zoals de kapper, de bakker, de fietsenmaker etc., de gast/koper/klant wel, die vind nl altijd dat ie teveel betaalt.
donderdag 25 februari 2010 om 15:17
donderdag 25 februari 2010 om 15:19
wat een onzin dat fooi erbij hoort.
reken er maar op dat er genoeg op verdiend word, fooi zit er allang bij in berekend
ik geef wel fooi als het allemaal ok was, maar kijk niet of het 10% is..ik rond het meestal af naar een mooi rond bedrag.
dat personeel slecht betaald word is niet het probleem van de klant. Ik ga in elk geval niet om die reden een fooi geven.
reken er maar op dat er genoeg op verdiend word, fooi zit er allang bij in berekend
ik geef wel fooi als het allemaal ok was, maar kijk niet of het 10% is..ik rond het meestal af naar een mooi rond bedrag.
dat personeel slecht betaald word is niet het probleem van de klant. Ik ga in elk geval niet om die reden een fooi geven.
donderdag 25 februari 2010 om 15:41
Ik geef fooi als ik goede bediening en eten heb gehad. Rond het naar boven af. Als het eten niet lekker was meld ik dat altijd, pakt de bediening dit netjes op dan geef ik nog steeds fooi (als ze hun schouders ophalen en zeggen dat ze het aan de kok doorgeven en vervolgens niets meer melden dan dus geen fooi).
Goede service, goed gastvrouw/gastheerschap maakt een diner extra sfeervol. Als je als gast in de watten gelegd wordt en ze attent zijn kan ik daar echt van genieten. Is mij zeker een goede fooi waard. Het maakt een avond uit compleet.
In luxere restaurants is daar vaak meer aandacht voor. In sommige eetcafe's weten ze er ook heel goed mee om te gaan.
.
Goede service, goed gastvrouw/gastheerschap maakt een diner extra sfeervol. Als je als gast in de watten gelegd wordt en ze attent zijn kan ik daar echt van genieten. Is mij zeker een goede fooi waard. Het maakt een avond uit compleet.
In luxere restaurants is daar vaak meer aandacht voor. In sommige eetcafe's weten ze er ook heel goed mee om te gaan.
.
donderdag 25 februari 2010 om 16:38
Het hangt natuurlijk af van het soort restaurant maar ik denk dat er gemiddeld genomen wel aardig wat winst gemaakt wordt, zeker als je het als ondernemer een beetje slim aanpakt.
In het restaurant waar ik gewerkt heb konden de gasten a la carte eten en op zondagochtend een brunch en zondagavond een buffet (dus vaste prijs p.p. vooral gericht op grote groepen).
Veel producten, zoals bijvoorbeeld de soep wordt in een grote hoeveelheid klaar gemaakt (wat goedkoper is), de boel wordt au bain marie warm gehouden, aan het eind van de dag in emmers gedaan, afgekoeld en het gaat de koeling in, idem. voor de sauzen etc. De schalen met salades waar s'ochtends nauwelijks van gegeten was werden niet weggegooit maar gewoon aangevuld en opnieuw opgemaakt voor de avondronde.
Ik denk dat het er in veel eetcafé's zo aan toe gaat,
overigens was er met de smaak van de soep niets mis
In het restaurant waar ik gewerkt heb konden de gasten a la carte eten en op zondagochtend een brunch en zondagavond een buffet (dus vaste prijs p.p. vooral gericht op grote groepen).
Veel producten, zoals bijvoorbeeld de soep wordt in een grote hoeveelheid klaar gemaakt (wat goedkoper is), de boel wordt au bain marie warm gehouden, aan het eind van de dag in emmers gedaan, afgekoeld en het gaat de koeling in, idem. voor de sauzen etc. De schalen met salades waar s'ochtends nauwelijks van gegeten was werden niet weggegooit maar gewoon aangevuld en opnieuw opgemaakt voor de avondronde.
Ik denk dat het er in veel eetcafé's zo aan toe gaat,
overigens was er met de smaak van de soep niets mis
donderdag 25 februari 2010 om 17:43
donderdag 25 februari 2010 om 17:46
Fooi is mijns inziens gewoon een blijk van waardering. Heb zelf jaren in de horeca gewerkt en vind tussen de 5 en 10 procent redelijk. Dus fooi tussen de 50 en 100 euro is redelijk, zeker als je voor een dergelijk bedrag hebt gegeten.
Heb in een tapasbar gewerkt, waar de prijzen niet schrikbarend hoog waren, maar de service naar mijn idee wel top! Dit zag je ook terug in de fooien, vaak 40¤ per persoon per avond! En dat is wel redelijk hoog. Ik kreeg het minimumloon betaald, maar de fooi zorgde ervoor dat ik nog een redelijk uurloon kreeg. Fooi hoort er misschien niet gewoon bij, maar je loopt er wel net een tikke harder door...
Merk wel (ff generaliseren) dat mensen die nooit in de horeca gewerkt hebben, of idd niet uit eten/drinken gaan omdat het zo duur is, de krenten zijn wat dat betreft...Ik ben zelf student, maar geef altijd fooi (uitzonderingen daargelaten, dan moet het echt slecht zijn), ook bij een kop koffie en ook aan een taxichauffeur. Denk dat het er heel veel aan ligt hoe je er zelf in staat, als je horeca bij voorbaat al te duur vindt, waarom ga je dan nog eten buiten de deur? Zoals al gezegd, er spelen verschillende zaken mee die de prijs van eten/drinken bepalen. Algemene regel is dat drank gemiddeld vijf keer over de kop gaat en eten drie keer. Dan is het mogelijk voor een rest/cafe om winst te maken. Kleren die je in de winkel koopt gaan gemiddeld 15(!) keer, afhankelijk van merk/niet merk, over de kop...Ook geen kleren meer kopen nu? Op alles wat je consumeert betaal je nu eenmaal een bepaalde prijs, je betaalt nooit de inkoopprijs!
Heb in een tapasbar gewerkt, waar de prijzen niet schrikbarend hoog waren, maar de service naar mijn idee wel top! Dit zag je ook terug in de fooien, vaak 40¤ per persoon per avond! En dat is wel redelijk hoog. Ik kreeg het minimumloon betaald, maar de fooi zorgde ervoor dat ik nog een redelijk uurloon kreeg. Fooi hoort er misschien niet gewoon bij, maar je loopt er wel net een tikke harder door...
Merk wel (ff generaliseren) dat mensen die nooit in de horeca gewerkt hebben, of idd niet uit eten/drinken gaan omdat het zo duur is, de krenten zijn wat dat betreft...Ik ben zelf student, maar geef altijd fooi (uitzonderingen daargelaten, dan moet het echt slecht zijn), ook bij een kop koffie en ook aan een taxichauffeur. Denk dat het er heel veel aan ligt hoe je er zelf in staat, als je horeca bij voorbaat al te duur vindt, waarom ga je dan nog eten buiten de deur? Zoals al gezegd, er spelen verschillende zaken mee die de prijs van eten/drinken bepalen. Algemene regel is dat drank gemiddeld vijf keer over de kop gaat en eten drie keer. Dan is het mogelijk voor een rest/cafe om winst te maken. Kleren die je in de winkel koopt gaan gemiddeld 15(!) keer, afhankelijk van merk/niet merk, over de kop...Ook geen kleren meer kopen nu? Op alles wat je consumeert betaal je nu eenmaal een bepaalde prijs, je betaalt nooit de inkoopprijs!
donderdag 25 februari 2010 om 17:59
Dus als ik het goed begrijpt, wanneer je niet veel te besteden hebt, net aan eens lekker uit eten kunt, misschien zelfs het voorafje overslaat om het betaalbaar te laten, moet je het maar laten wanneer je niet meer dan een paar euro fooi kan geven?
Proest, dan maar een enge blegghh krent, maar bepaal altijd nog zelf waar ik mijn geld aan besteed en laat me daar niet in beïnvloeden omdat het 'een gewoonte is'.
Nu geef ik zelf in restaurants (eigenlijk alleen daar nergens anders) fooi als alles naar wens is geweest. Vind ik alleen maar leuk om te doen. Maar de houding: "Kan je geen fooi betalen, moet je maar niet uit eten gaan" ronduit belachelijk.
Proest, dan maar een enge blegghh krent, maar bepaal altijd nog zelf waar ik mijn geld aan besteed en laat me daar niet in beïnvloeden omdat het 'een gewoonte is'.
Nu geef ik zelf in restaurants (eigenlijk alleen daar nergens anders) fooi als alles naar wens is geweest. Vind ik alleen maar leuk om te doen. Maar de houding: "Kan je geen fooi betalen, moet je maar niet uit eten gaan" ronduit belachelijk.
donderdag 25 februari 2010 om 18:08
Wat ik niet helemaal begrijp is dat je, om een goede indruk te maken, een goede fooi moet geven wanneer je met zakenrelaties bent. Handel je de financiën van zo'n etentje dan af onder de neuzen van de relaties? Zelfs wanneer je een contante fooi geeft, doe je dat toch even apart bij de kassa ofzo? Of is het 'de gewoonte' om een fooi bedrag pontificaal in het zicht voor één ieder op tafel te leggen. Vind ik eerder patserig dan professioneel...
donderdag 25 februari 2010 om 19:40
quote:MissyM2 schreef op 25 februari 2010 @ 17:46:
Fooi is mijns inziens gewoon een blijk van waardering. Heb zelf jaren in de horeca gewerkt en vind tussen de 5 en 10 procent redelijk. Dus fooi tussen de 50 en 100 euro is redelijk, zeker als je voor een dergelijk bedrag hebt gegeten.
Heb in een tapasbar gewerkt, waar de prijzen niet schrikbarend hoog waren, maar de service naar mijn idee wel top! Dit zag je ook terug in de fooien, vaak 40¤ per persoon per avond! En dat is wel redelijk hoog. Ik kreeg het minimumloon betaald, maar de fooi zorgde ervoor dat ik nog een redelijk uurloon kreeg. Fooi hoort er misschien niet gewoon bij, maar je loopt er wel net een tikke harder door...
Merk wel (ff generaliseren) dat mensen die nooit in de horeca gewerkt hebben, of idd niet uit eten/drinken gaan omdat het zo duur is, de krenten zijn wat dat betreft...Ik ben zelf student, maar geef altijd fooi (uitzonderingen daargelaten, dan moet het echt slecht zijn), ook bij een kop koffie en ook aan een taxichauffeur. Denk dat het er heel veel aan ligt hoe je er zelf in staat, als je horeca bij voorbaat al te duur vindt, waarom ga je dan nog eten buiten de deur? Zoals al gezegd, er spelen verschillende zaken mee die de prijs van eten/drinken bepalen. Algemene regel is dat drank gemiddeld vijf keer over de kop gaat en eten drie keer. Dan is het mogelijk voor een rest/cafe om winst te maken. Kleren die je in de winkel koopt gaan gemiddeld 15(!) keer, afhankelijk van merk/niet merk, over de kop...Ook geen kleren meer kopen nu? Op alles wat je consumeert betaal je nu eenmaal een bepaalde prijs, je betaalt nooit de inkoopprijs!Wat is dat nou weer voor onzin? Ik heb inderdaad nooit in de horeca gewerkt maar ben geen krent en ga ook vaak genoeg uit (eten), ergens wat drinken of wat dan ook. Het irriteert mij gewoon dat het blijkbaar als een "must' gezien wordt en als je er niet aan mee doet ben je een krent. Sorry hoor, als ik fooi wil geven dan geef ik fooi en niet omdat het "moet" of omdat de serveerster een laag uurloon krijgt. Keihard maar dat is niet mijn probleem. Dan moet je ander werk gaan zoeken.
Fooi is mijns inziens gewoon een blijk van waardering. Heb zelf jaren in de horeca gewerkt en vind tussen de 5 en 10 procent redelijk. Dus fooi tussen de 50 en 100 euro is redelijk, zeker als je voor een dergelijk bedrag hebt gegeten.
Heb in een tapasbar gewerkt, waar de prijzen niet schrikbarend hoog waren, maar de service naar mijn idee wel top! Dit zag je ook terug in de fooien, vaak 40¤ per persoon per avond! En dat is wel redelijk hoog. Ik kreeg het minimumloon betaald, maar de fooi zorgde ervoor dat ik nog een redelijk uurloon kreeg. Fooi hoort er misschien niet gewoon bij, maar je loopt er wel net een tikke harder door...
Merk wel (ff generaliseren) dat mensen die nooit in de horeca gewerkt hebben, of idd niet uit eten/drinken gaan omdat het zo duur is, de krenten zijn wat dat betreft...Ik ben zelf student, maar geef altijd fooi (uitzonderingen daargelaten, dan moet het echt slecht zijn), ook bij een kop koffie en ook aan een taxichauffeur. Denk dat het er heel veel aan ligt hoe je er zelf in staat, als je horeca bij voorbaat al te duur vindt, waarom ga je dan nog eten buiten de deur? Zoals al gezegd, er spelen verschillende zaken mee die de prijs van eten/drinken bepalen. Algemene regel is dat drank gemiddeld vijf keer over de kop gaat en eten drie keer. Dan is het mogelijk voor een rest/cafe om winst te maken. Kleren die je in de winkel koopt gaan gemiddeld 15(!) keer, afhankelijk van merk/niet merk, over de kop...Ook geen kleren meer kopen nu? Op alles wat je consumeert betaal je nu eenmaal een bepaalde prijs, je betaalt nooit de inkoopprijs!Wat is dat nou weer voor onzin? Ik heb inderdaad nooit in de horeca gewerkt maar ben geen krent en ga ook vaak genoeg uit (eten), ergens wat drinken of wat dan ook. Het irriteert mij gewoon dat het blijkbaar als een "must' gezien wordt en als je er niet aan mee doet ben je een krent. Sorry hoor, als ik fooi wil geven dan geef ik fooi en niet omdat het "moet" of omdat de serveerster een laag uurloon krijgt. Keihard maar dat is niet mijn probleem. Dan moet je ander werk gaan zoeken.
donderdag 25 februari 2010 om 19:46
quote:nut schreef op 25 februari 2010 @ 17:43:
Oei Vivaasje, dat was dan niet best bij dat restaurant. Daar wordt Rob Geus niet blij van
Maar ja zo zal het er bij sommige bedrijven aan toegaan, helaas zijn dat juist de bedrijven die veel geld voor rotzooi vragen, want totaal geen hart/passie voor de horeca.Haha, zo was het gelukkig niet! Er werd wel gewoon schoon en hygienisch gewerkt, ook werd er goed gelet op datum, temperatuur etc.
Oei Vivaasje, dat was dan niet best bij dat restaurant. Daar wordt Rob Geus niet blij van
Maar ja zo zal het er bij sommige bedrijven aan toegaan, helaas zijn dat juist de bedrijven die veel geld voor rotzooi vragen, want totaal geen hart/passie voor de horeca.Haha, zo was het gelukkig niet! Er werd wel gewoon schoon en hygienisch gewerkt, ook werd er goed gelet op datum, temperatuur etc.
vrijdag 26 februari 2010 om 18:11
quote:Celeone schreef op 25 februari 2010 @ 20:00:
Ik zou het hoogst opmerkelijk vinden als mijn zakenrelatie bij een goede service, goed eten en zo'n bedrag geen fooi zou geven. Overigens ook als er een paar euro fooi zou worden gegeven. En dan vind ik 100 euro bij een rekening van 1000 euro netjes.
Ik ga het nog een keer vragen, want ik ben heel nieuwsgierig...
Als jij als klant met een zakenrelatie gaat eten, betaald die relatie dan waar jij bij bent? Ik vind het oprecht raar wanneer in een dergelijke situatie de rekening in- of excl. fooi voor de ogen van de klant betaald wordt.
Ik zou het hoogst opmerkelijk vinden als mijn zakenrelatie bij een goede service, goed eten en zo'n bedrag geen fooi zou geven. Overigens ook als er een paar euro fooi zou worden gegeven. En dan vind ik 100 euro bij een rekening van 1000 euro netjes.
Ik ga het nog een keer vragen, want ik ben heel nieuwsgierig...
Als jij als klant met een zakenrelatie gaat eten, betaald die relatie dan waar jij bij bent? Ik vind het oprecht raar wanneer in een dergelijke situatie de rekening in- of excl. fooi voor de ogen van de klant betaald wordt.
vrijdag 26 februari 2010 om 23:56
ik heb de topic tot de helft gelezen, maar ik wou even zeggen dat in sommige horecagelegenheden de fooien naar de managers gaan.... zo was het tenminste waar ik had gewerkt. Of je moet de fooi gelijk in je zak stoppen.
En op zich was het ook geen minimumloon, tenminste als student had je een aardig bijverdienste als je 2 daagjes/avonden p.week had gewerkt.
En op zich was het ook geen minimumloon, tenminste als student had je een aardig bijverdienste als je 2 daagjes/avonden p.week had gewerkt.
zaterdag 27 februari 2010 om 00:03
quote:delphicat schreef op 25 februari 2010 @ 13:36:
[...]
Ik weet niet waarom dat is, maar het is nu eenmaal de gewoonte.
Iets doen omdat het 'nu eenmaal de gewoonte is' vind ik persoonlijk nou niet het sterkste argument. In tegendeel......
Ik word van zulke argumenten juist heel erg tegendraads.
[...]
Ik weet niet waarom dat is, maar het is nu eenmaal de gewoonte.
Iets doen omdat het 'nu eenmaal de gewoonte is' vind ik persoonlijk nou niet het sterkste argument. In tegendeel......
Ik word van zulke argumenten juist heel erg tegendraads.
Whatever, I do what I want