aardappels eerst koken dan bakken

07-02-2010 13:15 42 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik wilde vanavond aardappels eerst koken en dan bakken maar hoe krijg ik nou een lekker knapperig korstje er omheen? Kan ik ze dan beter in olie of in boter bakken?
Beetje vers geknipte bieslook!
Alle reacties Link kopieren
Jeetje wat veel reacties!! Super bedankt. Vorige keer had ik ze inderdaad niet laten afkoelen toen had ik zo'n vieze smurrie in de pan. Ik ga het vanavond proberen, ben benieuwd!!
Alle reacties Link kopieren
Breng je even een bordje langs? Ik heb wel mayo!
Afkoelen doen wij niet per-se hoor. Kan wel maar hoeft niet..
Alle reacties Link kopieren
Hoelang koken jullie je aardappelen voordat je ze gaat bakken? Ik heb 10 minuten geleerd, maar ik doe het altijd bijna 20 minuten. Bevalt beter. En bakken in vloeibare boter.
10 minuten is voor grote stukken aardappel te kort, maar als je ze direct daarna in stukken snijdt en bakt garen ze nog door, dus kan wel.
Alle reacties Link kopieren
Ik kook de (al in stukken gesneden) aardappels een minuut of 10 en bak ze dan 10 minuten op laag vuur in weinig Alpro Soja goudbruin en krokant...
quote:nouschi schreef op 07 februari 2010 @ 13:24:

Ik gebruik juist altijd een beetje een slechte pan, bakken ze een beetje aan.(bruin dan he ,niet zwart)



Doe ik ook altijd. Een oud aftands pannetje wat bakt als de beste



Ik koop overigens nooit voorgebakken schijfjes, vind ik op de een of andere manier minder lekker.
Alle reacties Link kopieren
Ze waren heerlijk en lekker knapperig! Jorina bordje is onderweg!!
Alle reacties Link kopieren
Nostalgie... Mijn oma kookte vroeger ook eerst haar aardappels en bakte ze vervolgens in de roomboter! Ja, heel slecht voor de lijn, maar daar deden we toen nog niet aan... Heerlijk!
Zoek mij niet, ik wil niet gevonden worden.
Alle reacties Link kopieren
Ik maak altijd Engelse 'roast potatoes' uit de oven.



Aardappels wassen. Door de helft snijden. 10 minuten koken en dan in de oven met olijfolie eroverheen. 30 minuten op 220C.



Kan je er ook nog uien of paprika bijgooien = ook lekker!
Alle reacties Link kopieren
Ik snij de aardappels altijd in klein driehoekjes. Die kook ik een paar minuten. Dan verhit ik de olie en gooi hier een beetje rozemarijn in, dat ik heel even laat frituren. Daarna de aardappels erop en mooi bruin bakken. Heerlijk!
Alle reacties Link kopieren
Voor de perfect gebakken aardappels heb je nodig boter, olie (liefst zonnebloem, maar olijfolie kan ook) en geduld.

Met aardappelpartjes of krieltjes gaat het het beste. Even 2 minuutjes de kook erover kan, maar hoeft niet per se (als je het op de manier doet die ik nu beschrijf). Boter en oliemengsel goed heet laten worden (niet te zuinig met boter en olie). Aardappels toevoegen, even op hoog vuur omscheppen. Zorg dat vrijwel alle aardappels contact met de bodem maken, anders in twee pannen werken. (Aardappels die op elkaar liggen worden natuurlijk nooit bruin) Dan het vuur laag, dat er nog net wat 'leven' in de pan zit, het moet NET tegen pruttelen aan zitten. En dan... geduld. 35 min tot drie kwartier, minstens! Dan worden ze EN gaar, En bruin, EN extreem knapperig.



Deze wijze van aardappels bakken heb ik van mijn van oorsprong franse schoonmoeder, die een ster in de keuken was. Was, want helaas is ze overleden. Het is niet de meest lijnvriendelijke manier, maar als je af en toe eens gebakken aardappels maakt en je wil ze perfect hebben... dit is de manier.
Alle reacties Link kopieren
Nigella Lawson laat in haar recept voor perfect gebakken aardappelen de oven het meeste werk doen. Ze kookt de in stukken gesneden aardappelen eerst kort voor, bestrooit ze met semolina en dan gaan ze in gloeiendheet ganzenvet de oven in. Lekker!
Alle reacties Link kopieren
En Janneke, waar ik dan zo benieuwd naar ben... dat maak jij ook echt klaar? In gloeiend heet ganzevet, overgoten met semolina?
Alle reacties Link kopieren
Alleen met kerstmis!
Alle reacties Link kopieren
Ik kook ze niet voor.



Gewoon rauw in kleine blokjes met een beetje (niet te veel) olie in een anti-aanbak hapjespan op hoog vuur. Eerst 10 minuten de deksel op zodat ze gaar worden, laatste 10 minuten zonder deksel. Schep ze af en toe om, maar niet de hele tijd. En omdat ze dichtschroeien voordat ze gaar zijn, wordt het geen brokkelige zooi.



Heerlijk bruin en krokant van buiten en gaar maar stevig van binnen. En dus niet vet!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven