
Courgette-explosie
maandag 2 augustus 2010 om 19:15
Nog meer tuinders/tuiniersters met een courgette-overschot?
Ik heb 3 prachtige, enorme planten die elke week samen 10 courgettes ofzo produceren. Ik vind het wel grappig, dat ik nu zo met m'n courgettes aan het leuren ben want krijg ze zelf allemaal niet op. Wat doen jullie ermee?
Over een tijdje trouwens hetzelfde met aardappelen, mais en pompoenen
Ik heb 3 prachtige, enorme planten die elke week samen 10 courgettes ofzo produceren. Ik vind het wel grappig, dat ik nu zo met m'n courgettes aan het leuren ben want krijg ze zelf allemaal niet op. Wat doen jullie ermee?
Over een tijdje trouwens hetzelfde met aardappelen, mais en pompoenen
maandag 2 augustus 2010 om 19:17
soep maken en invriezen.
schijfjes heel kort bakken en dan invriezen voor later. kan best als je ze ergens doorheen mikt van de winter.
je kunt ze ook inmaken maar daar heb ik zo gauw geen recept van.
courgettebloemen kun je frituren, da's dus een soort van anticonceptie voor courgettes, hi hi
lekker hoor zo'n probleem
schijfjes heel kort bakken en dan invriezen voor later. kan best als je ze ergens doorheen mikt van de winter.
je kunt ze ook inmaken maar daar heb ik zo gauw geen recept van.
courgettebloemen kun je frituren, da's dus een soort van anticonceptie voor courgettes, hi hi
lekker hoor zo'n probleem


maandag 2 augustus 2010 om 19:18
Ik heb eens 1 cougette plant gehad. Kon het niet vooreten. Bewaren vond ik ook niet eenvoudig.
Aardappels kun je wel maanden bewaren. Na het rooien laat je ze 1 of 2 dagen in de tuin liggen. Vervolgens in kartonnen dozen of aardappelskistjes en dan opslaan in een donkere koele ruimte. Zorg wel dat de aardappelen droog zijn. Ik doe dat in de kelder, dan blijven ze ongveer 4 maanden goed. De kelder is helaas niet heel koud, maar wel donker.
Aardappels kun je wel maanden bewaren. Na het rooien laat je ze 1 of 2 dagen in de tuin liggen. Vervolgens in kartonnen dozen of aardappelskistjes en dan opslaan in een donkere koele ruimte. Zorg wel dat de aardappelen droog zijn. Ik doe dat in de kelder, dan blijven ze ongveer 4 maanden goed. De kelder is helaas niet heel koud, maar wel donker.
maandag 2 augustus 2010 om 19:20
Ik denk dat je dit beter op de eten pijler kunt plaatsen. Daar krijg je vast wel recepten met courgettes. En aardappelen hoef je niet gelijk allemaal te oogsten hoor, die kun je best nog wel een tijdje in de grond laten zitten en dan steeds een maaltje eruit halen. En aan het eind van de zomer kun je de rest eruit halen en in bv een kelder of schuurtje bewaren, zo kun je nog lang van je eigen aardappelen genieten.
maandag 2 augustus 2010 om 19:21

maandag 2 augustus 2010 om 19:23
maandag 2 augustus 2010 om 19:33
quote:huppelepup schreef op 02 augustus 2010 @ 19:24:
In mijn moestuin wordt alles echt gigantisch, de courgetteplanten, de pompoen (inmiddels een soort pompoenen-oerwoud), de zonnebloemen: echte joekels allemaal!
Echt geweldig, had ik maar zo'n probleem! Ben gek op alle drie!
Joh, lijkt me juist leuk in de stad, misschien alleen maar voor de buren, die er heel blij mee zijn?
In mijn moestuin wordt alles echt gigantisch, de courgetteplanten, de pompoen (inmiddels een soort pompoenen-oerwoud), de zonnebloemen: echte joekels allemaal!
Echt geweldig, had ik maar zo'n probleem! Ben gek op alle drie!
Joh, lijkt me juist leuk in de stad, misschien alleen maar voor de buren, die er heel blij mee zijn?

maandag 2 augustus 2010 om 19:36
quote:huppelepup schreef op 02 augustus 2010 @ 19:19:
Rabarber? Ik dacht dat je die niet meer kon oogsten in de zomer omdat er dan teveel nitraat ofzo in zit. Tenminste ik doe nu niks meer met m'n rabarber, is een lente-groente/fruit volgens mij.Ja, ik zie nu ook dat de wortels er nog aanzitten. Misschien moet ik ze wel gewoon planten, dat dat de bedoeling is.....
Rabarber? Ik dacht dat je die niet meer kon oogsten in de zomer omdat er dan teveel nitraat ofzo in zit. Tenminste ik doe nu niks meer met m'n rabarber, is een lente-groente/fruit volgens mij.Ja, ik zie nu ook dat de wortels er nog aanzitten. Misschien moet ik ze wel gewoon planten, dat dat de bedoeling is.....
maandag 2 augustus 2010 om 19:37
Ik heb hier op het dakterras ook een courgette plant voor het eerst. Maar de courgettes zijn nog aan de klein kant.
Maar je kunt de courgettes schillen met de kaasschaaf en dan in de grilpan. Lekker met een klein beetje zout. Of snij de courgette in blokjes, aanbakken met spekjes en wat kookroom erbij. Lekker met spaghetti. Of gewoon door de pastasaus. Of maak gevulde courgettes met huttekase en pijnboompitjes uit de oven.
Maar je kunt de courgettes schillen met de kaasschaaf en dan in de grilpan. Lekker met een klein beetje zout. Of snij de courgette in blokjes, aanbakken met spekjes en wat kookroom erbij. Lekker met spaghetti. Of gewoon door de pastasaus. Of maak gevulde courgettes met huttekase en pijnboompitjes uit de oven.

maandag 2 augustus 2010 om 19:38
Kom je eens als de sodemieter melden Moestuinierders!
Kleine moestuin
Hier nog geen overschot (2 courgetteplanten) maar wel regelmatige oogst, heerlijk! Ik maak graag gevulde courgetten, of doe het bv door de nasi (ja klinkt idioot, maar smaakt hartstikke prima) of bij de kofta. Om veel courgettes weg te krijgen kan je inderdaad soep maken. Ooit eens gemaakt en ik vond hem erg lekker. Als ik nu een overschot krijg, ga ik dat ook maken.
Verder kan je inderdaad invriezen, máár dan moet je het vervolgens wel roerbakkend klaarmaken, want anders blijft er niks anders over dan snot. En da's niet lekker.
Aardappels kan je idd prima bewaren, zie post Fiba.
Voor mais geldt het zelfde. Heb je suikermais? Toevallig ook konijnen? Die vinden dat ook lekker dus daar zou je het ook aan kunnen geven (alleen vers, niet gedroogd ivm de harde, onverteerbare schillen).
Pompoenen kun je, afhankelijk van de soort ook maandenlang bewaren. Als je je soort weet, google dan even op bewaren + naam, dan komen er wel tips naar boven!
Succes enneeuh eet ze
Kleine moestuin
Hier nog geen overschot (2 courgetteplanten) maar wel regelmatige oogst, heerlijk! Ik maak graag gevulde courgetten, of doe het bv door de nasi (ja klinkt idioot, maar smaakt hartstikke prima) of bij de kofta. Om veel courgettes weg te krijgen kan je inderdaad soep maken. Ooit eens gemaakt en ik vond hem erg lekker. Als ik nu een overschot krijg, ga ik dat ook maken.
Verder kan je inderdaad invriezen, máár dan moet je het vervolgens wel roerbakkend klaarmaken, want anders blijft er niks anders over dan snot. En da's niet lekker.
Aardappels kan je idd prima bewaren, zie post Fiba.
Voor mais geldt het zelfde. Heb je suikermais? Toevallig ook konijnen? Die vinden dat ook lekker dus daar zou je het ook aan kunnen geven (alleen vers, niet gedroogd ivm de harde, onverteerbare schillen).
Pompoenen kun je, afhankelijk van de soort ook maandenlang bewaren. Als je je soort weet, google dan even op bewaren + naam, dan komen er wel tips naar boven!
Succes enneeuh eet ze
maandag 2 augustus 2010 om 19:51
Ik zit net aan een grote beker courgettesoep. Gemaakt met groentebouillon, courgette beetgaar gekookt en vervolgens met de staafmixer alles gepureerd. Yummie! En goed in te vriezen (altijd handig).
Je kan ook courgettepuree maken en dat in een ijsblokjesvorm invriezen. Dat kan je toevoegen aan sauzen of soepen.
Je kan ook courgettepuree maken en dat in een ijsblokjesvorm invriezen. Dat kan je toevoegen aan sauzen of soepen.
maandag 2 augustus 2010 om 20:02
quote:Sam32 schreef op 02 augustus 2010 @ 19:48:
Goh, ik wilde vorige week een courgette kopen: 1,39
Dat vond ik toch wat te duur.
Wel zonde als je ze niet kwijt raakt.Een zakje zaadjes kost ongeveer evenveel (en een hoop geduld) en met een beetje geluk heb je zo 20 courgettes. Je hoeft er echt geen groene vingers voor te hebben. Alleen maar een stukje grond. Kan bijna niet fout gaan.
Goh, ik wilde vorige week een courgette kopen: 1,39
Dat vond ik toch wat te duur.
Wel zonde als je ze niet kwijt raakt.Een zakje zaadjes kost ongeveer evenveel (en een hoop geduld) en met een beetje geluk heb je zo 20 courgettes. Je hoeft er echt geen groene vingers voor te hebben. Alleen maar een stukje grond. Kan bijna niet fout gaan.