
Rauw ei?
woensdag 18 augustus 2010 om 09:02
Hoi allemaal,
Ben niet zo actief op de eetpijler, maar omdat ik iets wilde gaan uitproberen liep ik tegen iets aan waar ik een beetje bang van ben.
Om bepaalde gerechten te maken, verwerk je eieren "rauw" - zoals bijvoorbeeld voor het maken van mayonaise of bavarois.
Bij het één gebruik je dooier bij de ander eiwit, maar.... allebei wordt het niet gekookt of iets dergelijks. In mijn idee is de kans dat een ei besmet is met Salmonella Enteritidis best aanwezig en die gaat pas dood wanneer het ei is verhit tot 70 graden.
Nu hoorde ik laatst ergens dat het eventuele "besmettingsgevaar" weg is als je van te voren het ei ( de schaal dus) goed wast, maar dat lijkt me onzin.
Op het internet vind ik allemaal tegenstrijdige berichten.
Hoe gaan jullie om met rauwe eieren? Gewoon gebruiken "uit het doosje - in het gerecht" of ..... ?
Ben niet zo actief op de eetpijler, maar omdat ik iets wilde gaan uitproberen liep ik tegen iets aan waar ik een beetje bang van ben.
Om bepaalde gerechten te maken, verwerk je eieren "rauw" - zoals bijvoorbeeld voor het maken van mayonaise of bavarois.
Bij het één gebruik je dooier bij de ander eiwit, maar.... allebei wordt het niet gekookt of iets dergelijks. In mijn idee is de kans dat een ei besmet is met Salmonella Enteritidis best aanwezig en die gaat pas dood wanneer het ei is verhit tot 70 graden.
Nu hoorde ik laatst ergens dat het eventuele "besmettingsgevaar" weg is als je van te voren het ei ( de schaal dus) goed wast, maar dat lijkt me onzin.
Op het internet vind ik allemaal tegenstrijdige berichten.
Hoe gaan jullie om met rauwe eieren? Gewoon gebruiken "uit het doosje - in het gerecht" of ..... ?

woensdag 18 augustus 2010 om 19:13
quote:spuka schreef op 18 augustus 2010 @ 19:06:
Door dit topic kreeg ik ineens enorm veel zin in cakebeslag, dus staat er nu een appelcake in de oven en zit ik mijn per-ongeluk-van-alles-iets-teveel beslag op te eten. Ohhhh ik wil ook ik wil ook (de peuter-bak-koekjes zijn al lang op natuurlijk) Lust wel een stukje overheerlijke appelcake
Door dit topic kreeg ik ineens enorm veel zin in cakebeslag, dus staat er nu een appelcake in de oven en zit ik mijn per-ongeluk-van-alles-iets-teveel beslag op te eten. Ohhhh ik wil ook ik wil ook (de peuter-bak-koekjes zijn al lang op natuurlijk) Lust wel een stukje overheerlijke appelcake
woensdag 18 augustus 2010 om 19:28
T is een experiment recept meiden, had ineens geen zin in gewone saaie cake, maar goed komttie:
mini-ronde-vorm (doorsnee 15cm)
100gr roomboter
100gr suiker
2 eieren
snuffie zout
zakkie vanillesuiker
100gr bakmeel
1 appel, geraspt
1/2 eetlepel custard
kaneel
nog wat suiker
handje rozijnen
appel schillen en raspen, custard, kaneel en rozijnen mengen, als het zure appels zijn, dan nog een beetje suiker. Dat even laten staan.
Beslag maken van de bovenste ingrediënten
Boter met suiker schuimig roeren
zout en vanillesuiker toevoegen
Ei en ei erbij
meel erbij
Vorm invetten en met meel bestuiven
3/4 van het beslag bij het appelmengsel gooien en dat flink door elkaar roeren. In een oven van 160gr zo'n 25-30 minuten bakken.
Rest van het beslag met een lepel meenemen naar je bank en het daar opeten.
mini-ronde-vorm (doorsnee 15cm)
100gr roomboter
100gr suiker
2 eieren
snuffie zout
zakkie vanillesuiker
100gr bakmeel
1 appel, geraspt
1/2 eetlepel custard
kaneel
nog wat suiker
handje rozijnen
appel schillen en raspen, custard, kaneel en rozijnen mengen, als het zure appels zijn, dan nog een beetje suiker. Dat even laten staan.
Beslag maken van de bovenste ingrediënten
Boter met suiker schuimig roeren
zout en vanillesuiker toevoegen
Ei en ei erbij
meel erbij
Vorm invetten en met meel bestuiven
3/4 van het beslag bij het appelmengsel gooien en dat flink door elkaar roeren. In een oven van 160gr zo'n 25-30 minuten bakken.
Rest van het beslag met een lepel meenemen naar je bank en het daar opeten.

woensdag 18 augustus 2010 om 21:54
quote:suuz83 schreef op 18 augustus 2010 @ 17:22:
[...]
Luneth ik begrijp dat dit heel vervelend is maar overlijden aan een salmonella vergiftiging gebeurt meestal bij ouderen/kinderen/mensen met een zwakke gezondheid. Net zoals er bv jaarlijks veel ouderen overlijden aan de griep. Dat maakt het niet minder vervelend voor jou maar een gezond volwassen persoon kan echt wel tegen een salmonella vergiftiging.
Klopt, het is meestal alleen gevaarlijk voor mensen met een zwak immuunsysteem. Maar je begrijpt hopelijk wel dat ik de bavarois voorlopig maar even oversla.
Ik weet ook wel dat ik wat gevoeliger dan iemand anders op dit onderwerp reageer, maar het doet pijn als iemand het afdoet als een vergiftiging waar je alleen maar even buikgriep van krijgt. Het is echt gevaarlijk voor (zwakke) ouderen en jonge kinderen.
[...]
Luneth ik begrijp dat dit heel vervelend is maar overlijden aan een salmonella vergiftiging gebeurt meestal bij ouderen/kinderen/mensen met een zwakke gezondheid. Net zoals er bv jaarlijks veel ouderen overlijden aan de griep. Dat maakt het niet minder vervelend voor jou maar een gezond volwassen persoon kan echt wel tegen een salmonella vergiftiging.
Klopt, het is meestal alleen gevaarlijk voor mensen met een zwak immuunsysteem. Maar je begrijpt hopelijk wel dat ik de bavarois voorlopig maar even oversla.
Ik weet ook wel dat ik wat gevoeliger dan iemand anders op dit onderwerp reageer, maar het doet pijn als iemand het afdoet als een vergiftiging waar je alleen maar even buikgriep van krijgt. Het is echt gevaarlijk voor (zwakke) ouderen en jonge kinderen.

woensdag 18 augustus 2010 om 21:56
quote:spuka schreef op 18 augustus 2010 @ 19:39:
*wappert nog wat heerlijke appelcaké lucht miekie's kant op*Durf nu pas te reageren.... zat kwijlend achter m'n computer en moest daarna (logisch) eerst m'n vloer weer schoon dweilen Hoop dat je er van genoten hebt (niet van het kwijlen en dweilen maar van de cake)
*wappert nog wat heerlijke appelcaké lucht miekie's kant op*Durf nu pas te reageren.... zat kwijlend achter m'n computer en moest daarna (logisch) eerst m'n vloer weer schoon dweilen Hoop dat je er van genoten hebt (niet van het kwijlen en dweilen maar van de cake)
woensdag 18 augustus 2010 om 21:57
woensdag 18 augustus 2010 om 22:02
quote:tilalia2 schreef op 18 augustus 2010 @ 10:02:
[...]
Gatver! Ten eerste het gevoel van rauw ei in je hand, iiieeuw, en ten tweede: je handen krijg je nooit zo schoon als een plastic ding zonder groefjes. Dat vind ik dus niet zo hygienisch. Maar ik kneed deeg dan ook niet met mijn handen, maar met de mixer.
Heel erg gatver! Heel ranzig om sommige etenswaren aan te raken met je blote handen. Eigenlijk vind ik met je handen eten ook goor - ik eet dan ook pizza, patat (die ene keer in het jaar), kip en weet ik veel wat je allemaal met je handen "mag" eten, gewoon met mes en vork.
Spareribs eet ik helemaal niet - ranzig ook om te zien hoe sommige mensen totaal los gaan op een stuk bot met wat vlees. En dan aan die vingers likken
Eten bereiden doe ik ook niet met m'n handen - kneden doe ik ook niet aan, een mixer doet het zelfs nog beter Ik raak ook geen vlees aan om het te snijden of knippen (ik knip, want dat is makkelijker en sneller). Voelt ook ranzig aan.
[...]
Gatver! Ten eerste het gevoel van rauw ei in je hand, iiieeuw, en ten tweede: je handen krijg je nooit zo schoon als een plastic ding zonder groefjes. Dat vind ik dus niet zo hygienisch. Maar ik kneed deeg dan ook niet met mijn handen, maar met de mixer.
Heel erg gatver! Heel ranzig om sommige etenswaren aan te raken met je blote handen. Eigenlijk vind ik met je handen eten ook goor - ik eet dan ook pizza, patat (die ene keer in het jaar), kip en weet ik veel wat je allemaal met je handen "mag" eten, gewoon met mes en vork.
Spareribs eet ik helemaal niet - ranzig ook om te zien hoe sommige mensen totaal los gaan op een stuk bot met wat vlees. En dan aan die vingers likken
Eten bereiden doe ik ook niet met m'n handen - kneden doe ik ook niet aan, een mixer doet het zelfs nog beter Ik raak ook geen vlees aan om het te snijden of knippen (ik knip, want dat is makkelijker en sneller). Voelt ook ranzig aan.
donderdag 19 augustus 2010 om 09:06
quote:Lizzl schreef op 18 augustus 2010 @ 22:02:
[...]
Heel erg gatver! Heel ranzig om sommige etenswaren aan te raken met je blote handen. Eigenlijk vind ik met je handen eten ook goor - ik eet dan ook pizza, patat (die ene keer in het jaar), kip en weet ik veel wat je allemaal met je handen "mag" eten, gewoon met mes en vork.
Spareribs eet ik helemaal niet - ranzig ook om te zien hoe sommige mensen totaal los gaan op een stuk bot met wat vlees. En dan aan die vingers likken
Eten bereiden doe ik ook niet met m'n handen - kneden doe ik ook niet aan, een mixer doet het zelfs nog beter Ik raak ook geen vlees aan om het te snijden of knippen (ik knip, want dat is makkelijker en sneller). Voelt ook ranzig aan.
Ik eet niets waar nog bot aan vast zit. Net alsof je iets opeet wat eigenlijk begraven had moeten worden.
Schnitzel is lekker, maar karbonaat is een no-go.
[...]
Heel erg gatver! Heel ranzig om sommige etenswaren aan te raken met je blote handen. Eigenlijk vind ik met je handen eten ook goor - ik eet dan ook pizza, patat (die ene keer in het jaar), kip en weet ik veel wat je allemaal met je handen "mag" eten, gewoon met mes en vork.
Spareribs eet ik helemaal niet - ranzig ook om te zien hoe sommige mensen totaal los gaan op een stuk bot met wat vlees. En dan aan die vingers likken
Eten bereiden doe ik ook niet met m'n handen - kneden doe ik ook niet aan, een mixer doet het zelfs nog beter Ik raak ook geen vlees aan om het te snijden of knippen (ik knip, want dat is makkelijker en sneller). Voelt ook ranzig aan.
Ik eet niets waar nog bot aan vast zit. Net alsof je iets opeet wat eigenlijk begraven had moeten worden.
Schnitzel is lekker, maar karbonaat is een no-go.
donderdag 19 augustus 2010 om 11:33
@Lizzl
En hoe eet jij brood / een broodje? Ik eet heel veel met mijn handen. Zolang je voor en na het eten je handen maar heel goed wast met water en zeep is er niets aan de hand.
@Nadah
Die schnitzel komt toch ook van een beest dat voor consumptie is doodgemaakt maar eigenlijk begraven had moeten worden? Ik kan er niet zo goed tegen als mensen alleen vegetarische overwegingen hebben als ze er wat directer mee confronteerd worden dat het dood dier is wat je eet. Als je liever niet iets eet dat eigenlijk begraven had moeten worden eet dan ook geen schnitzels.
En hoe eet jij brood / een broodje? Ik eet heel veel met mijn handen. Zolang je voor en na het eten je handen maar heel goed wast met water en zeep is er niets aan de hand.
@Nadah
Die schnitzel komt toch ook van een beest dat voor consumptie is doodgemaakt maar eigenlijk begraven had moeten worden? Ik kan er niet zo goed tegen als mensen alleen vegetarische overwegingen hebben als ze er wat directer mee confronteerd worden dat het dood dier is wat je eet. Als je liever niet iets eet dat eigenlijk begraven had moeten worden eet dan ook geen schnitzels.
donderdag 19 augustus 2010 om 11:37
Mimama, ik heb geen moeite met het opeten van "dood dier" maar ik word onpasselijk (letterlijk) als ik door de vorm van het vlees of de aanwezigheid van bot zo ongelovelijk hard met mijn neus wordt gedrukt op het feit dát het een onderdeel is van een dood beest.
Ignorance is bliss. Aan een schnitzel of gehaktbal herken ik niet meer wat het geweest is.
Ignorance is bliss. Aan een schnitzel of gehaktbal herken ik niet meer wat het geweest is.
donderdag 19 augustus 2010 om 13:25
Oh dat vind ik zo vreemd idd, net als mensen die het "zielig" vinden als je een kip of varken eet die je zelf hebt opgefokt...
Maar niet zielig als je een stukje vlees haalt bij de albert heijn.
Ik kan je vertellen dat een dier wat je zelf opfokt, een beter leven gehad heeft (en dat proef je terug in het vlees!) dan het stukje vlees wat je bij de supermarkt koopt...
Maar niet zielig als je een stukje vlees haalt bij de albert heijn.
Ik kan je vertellen dat een dier wat je zelf opfokt, een beter leven gehad heeft (en dat proef je terug in het vlees!) dan het stukje vlees wat je bij de supermarkt koopt...
donderdag 19 augustus 2010 om 13:28
ja idd dat bedoel ik, dat inconsequente vegetarisme (beetje het motto "beter inconsequent goed dan consequent fout, voor veel dingen is dat niet anders, maar bij vlees eten klopt het niet helemaal) maar Nadah bedoelt iets anders: het moet onherkenbaar zijn, dus de filets van je eigen gefokte dier kun je dan wel opeten maar de poten/vleugels/ribbenkast e.d. niet?

donderdag 19 augustus 2010 om 13:34
Als kind gingen we eens op een vakantiepark eten waar buiten het restaurant een speenvarken boven het vuur draaide. Dat was dus het diner. Ik vond dat zoooo zielig; was echt nog een heel varkentje, dat ik alleen maar rauwkost heb gegeten met frietjes.
De week erop wilden mijn ouders daar graag weer eten omdat ze het zo heerlijk hadden gevonden; hebben ze mij via de achterdeur naar binnen geloodst zodat ik dat varken niet aan 't spit zag draaien en toen wilde ik het wél proeven (hoe naïef kan je zijn?) en ik vond 't toch lekker!!! Maar was wel blij dat ik 't varkentje niet gezien had haha
De week erop wilden mijn ouders daar graag weer eten omdat ze het zo heerlijk hadden gevonden; hebben ze mij via de achterdeur naar binnen geloodst zodat ik dat varken niet aan 't spit zag draaien en toen wilde ik het wél proeven (hoe naïef kan je zijn?) en ik vond 't toch lekker!!! Maar was wel blij dat ik 't varkentje niet gezien had haha
donderdag 19 augustus 2010 om 14:01
quote:Nachtspook schreef op 19 augustus 2010 @ 13:25:
Oh dat vind ik zo vreemd idd, net als mensen die het "zielig" vinden als je een kip of varken eet die je zelf hebt opgefokt...
Maar niet zielig als je een stukje vlees haalt bij de albert heijn.
Ik kan je vertellen dat een dier wat je zelf opfokt, een beter leven gehad heeft (en dat proef je terug in het vlees!) dan het stukje vlees wat je bij de supermarkt koopt...Raar maar waar. Ik ontken gewoon liever dat het een beestje is geweest.
Oh dat vind ik zo vreemd idd, net als mensen die het "zielig" vinden als je een kip of varken eet die je zelf hebt opgefokt...
Maar niet zielig als je een stukje vlees haalt bij de albert heijn.
Ik kan je vertellen dat een dier wat je zelf opfokt, een beter leven gehad heeft (en dat proef je terug in het vlees!) dan het stukje vlees wat je bij de supermarkt koopt...Raar maar waar. Ik ontken gewoon liever dat het een beestje is geweest.
donderdag 19 augustus 2010 om 16:33
Heb geen rauwe eieren gebruikt - omdat ik die salmonella enzo... affijn.
Wilde kiezen tussen bavarois of chocomouse om vanavond mijn vriend te verrassen door een zelfgemaakt toetje mee te nemen voor na het eten.
Had mezelf al op het menu gezet als voorgerecht, dus om nou ook nog eens als toetje te fungeren wordt wellicht wat afgezaagd....
Wilde kiezen tussen bavarois of chocomouse om vanavond mijn vriend te verrassen door een zelfgemaakt toetje mee te nemen voor na het eten.
Had mezelf al op het menu gezet als voorgerecht, dus om nou ook nog eens als toetje te fungeren wordt wellicht wat afgezaagd....
zondag 22 augustus 2010 om 16:38
quote:mimama schreef op 19 augustus 2010 @ 11:33:
@Lizzl
En hoe eet jij brood / een broodje? Ik eet heel veel met mijn handen. Zolang je voor en na het eten je handen maar heel goed wast met water en zeep is er niets aan de hand.
Brood eet ik met m'n handen en soms met mes en vork. Brood is droog, daarvan worden m'n handen niet nat en klef, zoals bij pizza, kip, etc. Het is ook niet zo dat ik niet met m'n handen eet omdat ik het onhygiënisch zou vinden, maar omdat ik bijna ga kokhalzen als ik dat soort dingen in m´n handen heb (met als absolute topper: rauwe kipfilet)
@Lizzl
En hoe eet jij brood / een broodje? Ik eet heel veel met mijn handen. Zolang je voor en na het eten je handen maar heel goed wast met water en zeep is er niets aan de hand.
Brood eet ik met m'n handen en soms met mes en vork. Brood is droog, daarvan worden m'n handen niet nat en klef, zoals bij pizza, kip, etc. Het is ook niet zo dat ik niet met m'n handen eet omdat ik het onhygiënisch zou vinden, maar omdat ik bijna ga kokhalzen als ik dat soort dingen in m´n handen heb (met als absolute topper: rauwe kipfilet)