meelworm? maad? iig, goor!

08-09-2010 16:45 55 berichten
Alle reacties Link kopieren
Vanmiddag ging ik eindelijk (ik wilde het al zolang doen) voor het eerst zelf broodbakken.

Althans niet helemaal zelf , met de hulp van 7 jarige zoon.

Na het deeg gemaakt te hebben hebben we het weggezet om het te laten rijzen.

Na een half uur bleek het tot grote vreugde van mijn zoon gerezen te zijn en moesten we volgens recept er op slaan (harstikke leuk natuurlijk!) en duwen om de lucht eruit de krijgen om het daarna weer te laten rijzen .

Maar zover kwam het niet want oppeens ontdekte ik een wormpje in het deeg.

Nu heb ik wel eens gehoord van meelwormen maar deze zag er verdomd veel uit als een maad.

Kort wit met zwart puntje.

Gadverdamme!!!!

Ik heb het deeg en het overgebleven meel weggekeild.

Zoon over de zeik natuurlijk , ontroostbaar...

Maar bij het idee dat ik misschien zo op een maad aan het kauwen ben :puke:

Maargoed, ik wil me niet helemaal uit het veld laten slaan en mijn vraag is dan ook; komt dit vaak voor?

Was het een maad?

Was het omdat het biologisch meel was?

Kan ik ermee terug naar de winkel? (nouja , ligt in de prullenbak)

Hoe voorkom je dit? Meel eerst zeven?

Broodbakkers , kom maar op!!!
In meel zitten altijd wel een paar eitjes. Die kun je er niet uitzeven en komen bij kamertemperatuur langzaam tot ontwikkeling. Bakkers zeven vanouds hun witmeel daarom ook altijd. Bij volkoren lukt dat niet zo goed omdat de zemelen er dan ook uit gaan.

En ...er is niks vies aan een enkel beestje. Natuurlijk wel als er veel inzitten, maar dat is logisch. Het vieze gevoel zit vooral tussen je oren!
Alle reacties Link kopieren
quote:eefjewentelteefje schreef op 08 september 2010 @ 18:30:

maar dan eet je toch de eitjes?

Gaan die dan wel dood als je ze eet?(gadverdegadver)Je bákt je brood toch?
Alle reacties Link kopieren
@ emmalyd.

da's waar , het zit vooral tussen mijn oren..

en het was bio fijn volkorenmeel (ja heel verantwoord)



@ frizzy da's waar en ik neem aan dat ze 180 a 200 graden niet overleven
Alle reacties Link kopieren
Zo, even de voorraadkast opgeruimd.
Alle reacties Link kopieren
Opeens allemaal forummers met superschone keukenkastjes.

Ach , was de mislukking toch nog ergens goed voor....

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven