
Pan soep afkoelprobleem
vrijdag 24 september 2010 om 00:11
Er is niet helemaal goed gegaan in mijn planning. Ik heb een pan tomatensoep gemaakt met ballen erin. Anyway ik wil hem zaterdag gaan eten. Omdat ik morgen niet thuis ben, heb ik het nu al gemaakt.
Ik wil nu eigenlijk gaan slapen, maar zit hier dus met een gloedhete pan. Wat de doen? De hele nacht op het aanrecht laten staan afkoelen? In de koelkast gaat niet, want het is gloedheet! Buiten is het 15 graden (balkon), ook niet koud genoeg. Gaat dat wel goed met die ballen? Wil niet dat zaterdag iedereen ziek is van mijn soep ;-(
Morgenochtend kan ie de koelkast, maar wat de doen met de nacht? Iemand een idee?
Dank voor het meedenken.
Ik wil nu eigenlijk gaan slapen, maar zit hier dus met een gloedhete pan. Wat de doen? De hele nacht op het aanrecht laten staan afkoelen? In de koelkast gaat niet, want het is gloedheet! Buiten is het 15 graden (balkon), ook niet koud genoeg. Gaat dat wel goed met die ballen? Wil niet dat zaterdag iedereen ziek is van mijn soep ;-(
Morgenochtend kan ie de koelkast, maar wat de doen met de nacht? Iemand een idee?
Dank voor het meedenken.

vrijdag 24 september 2010 om 00:18
vrijdag 24 september 2010 om 00:20
Ik laat ook gerust een hete pan een nacht op het aanrecht staan hoor. En er is nog nooit iemand ziek geworden (of dood gegaan) van mijn kookkunsten.
Als je je spoelbak vol met koud water laat lopen en daar de pan in zet, wordt het water in de spoelbak ook warm. Kun je hem beter op het balkon zetten.
Als je je spoelbak vol met koud water laat lopen en daar de pan in zet, wordt het water in de spoelbak ook warm. Kun je hem beter op het balkon zetten.
vrijdag 24 september 2010 om 00:22
quote:Tchai schreef op 24 september 2010 @ 00:18:
Ik meen in mijn Ikea-kookboekje gelezen te hebben dat juist de koude omgeving (koelkast) ervoor zorgt dat de soep meer moeite heeft met afkoelen en daardoor bederfelijker is. Ik zou 'm gewoon op het aanrecht laten staan en morgen in de koelkast zetten.Wat ik wel eens heb gedaan, met deksel in de oven zetten en morgenochtend meteen in de koelkast zetten. Of vannacht als je toevallig naar de wc moet.
Ik meen in mijn Ikea-kookboekje gelezen te hebben dat juist de koude omgeving (koelkast) ervoor zorgt dat de soep meer moeite heeft met afkoelen en daardoor bederfelijker is. Ik zou 'm gewoon op het aanrecht laten staan en morgen in de koelkast zetten.Wat ik wel eens heb gedaan, met deksel in de oven zetten en morgenochtend meteen in de koelkast zetten. Of vannacht als je toevallig naar de wc moet.
Als je tot je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven.
vrijdag 24 september 2010 om 00:25
quote:Tchai schreef op 24 september 2010 @ 00:18:
Ik meen in mijn Ikea-kookboekje gelezen te hebben dat juist de koude omgeving (koelkast) ervoor zorgt dat de soep meer moeite heeft met afkoelen en daardoor bederfelijker is. Ik zou 'm gewoon op het aanrecht laten staan en morgen in de koelkast zetten.Was het niet zo dat het voor de bederfelijkheid van het eten het beste is als het snel teruggekoelt wordt (en dus in de koelkast wordt gezet) maar dat dan bij een koelkast met weinig capaciteit dan de temp. van de hele koelkast omhoog gaat, wat minder goed is voor de rest van het eten.
Ik meen in mijn Ikea-kookboekje gelezen te hebben dat juist de koude omgeving (koelkast) ervoor zorgt dat de soep meer moeite heeft met afkoelen en daardoor bederfelijker is. Ik zou 'm gewoon op het aanrecht laten staan en morgen in de koelkast zetten.Was het niet zo dat het voor de bederfelijkheid van het eten het beste is als het snel teruggekoelt wordt (en dus in de koelkast wordt gezet) maar dat dan bij een koelkast met weinig capaciteit dan de temp. van de hele koelkast omhoog gaat, wat minder goed is voor de rest van het eten.

vrijdag 24 september 2010 om 00:29
vrijdag 24 september 2010 om 00:40
quote:eefje1980 schreef op 24 september 2010 @ 00:32:
Alleen met heel warm weer (of de hondsdagen) kan je soep buiten de koelkast bederven. Je moet warm eten niet te snel afkoelen inderdaad. Gewoon op het aanrecht zetten en morgenochtend in de koelkast.Dit ja (hoewel ik niet weet wat hondsdagen zijn). Die ballen zijn toch gekookt enzo, dus dat gaat met deze temperaturen echt niet bederven, tenzij je je termostaat vanacht op 35 graden laat staan .
Alleen met heel warm weer (of de hondsdagen) kan je soep buiten de koelkast bederven. Je moet warm eten niet te snel afkoelen inderdaad. Gewoon op het aanrecht zetten en morgenochtend in de koelkast.Dit ja (hoewel ik niet weet wat hondsdagen zijn). Die ballen zijn toch gekookt enzo, dus dat gaat met deze temperaturen echt niet bederven, tenzij je je termostaat vanacht op 35 graden laat staan .