Werk & Studie alle pijlers

Aan de slag met Wajong!

21-02-2017 12:31 1834 berichten
Motivatie- en steuntopic.

Ik ben vast niet de enige hier die met een Wajong (of WIA of WAO) wat probeert of moet proberen te werken. Zelf heb ik net te horen gekregen dat mijn contract niet verlengd gaat worden, en zit ik dus per 1 april thuis.

Nu dacht ik: met een forum vol mensen, zijn er vast ook wel wat mensen in dezelfde situatie als ik. Dus dan kunnen we elkaar misschien wel motiveren en steunen! Even van je af kunnen praten of een succes komen vieren, beiden (en alles ertussenin) mogen hier!

Dus: wees welkom, sluit aan, voeg bij. Samen maken we er wat van!
anoniem_179756 wijzigde dit bericht op 11-12-2017 16:41
0.52% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
-
Alle reacties Link kopieren
Frambozen ik ben zelf ook afgekeurd. Ik heb een wajong status maar kan inmiddels mijn eigen inkomen verdienen waardoor wajong niet tot uitbetalen komt. Ik herken de reactie van je vader bij mijn eigen ouders. Ik heb uit zelfbescherming besloten om mijn zoektocht naar werk niet teveel met mijn ouders te bespreken. Het onbegrip kostte me veel energie en die energie kon ik hoe hard dat ook klonk wel beter gebruiken. Ken je de salamiworstmethode? Als je hele salamiworst in 1 keer opeet wordt je misselijk. Als je dunne plakjes eet verspreidt over dagen/weken/maanden dan komt de worst ook op. Je schrijft dat je niks meer binnenkrijgt na 2 uur informatie ontvangen. Dit herken ik. Wat ik deed was stoppen voor dat het me teveel werd. Dus 1 uur en dan stoppen zodat je nog niet helemaal stuk zit. Mijn streven was mijn batterij niet te ver in de min te laten komen, want dan viel ik uit en moest ik lang weer opladen. Heel zorgvuldig omgaan met mijn energie heeft mij geholpen. Ik hoop dat het jou ook zal helpen!
Och, frambozen, jouw ouders hebben ook een magische oplossing? De mijne hadden dat ook. Nu zien ze er dat ik er op mijn manier ook kom. En snoepen ze mee van de baksels die ik als bezigheidstherapie maak



Voor ouders is het ook een acceptatieproces. Beetje stom alleen dat ze met hun proces ons soms in de weg zitten!
quote:Frambozen schreef op 21 februari 2017 @ 22:36:

[...]



Zat liever gisteren al volledig aan het werk, ook al is het totaal onrealistisch. En eerder zeg je, dat je bezwaar het gemaakt tegen de beslissing van het UWV dat je volgens hen 20 uur per week kunt werken.
Alle reacties Link kopieren
-
Karin, willen en kunnen zijn twee verschillende dingen, helaas. Ik zou zielsgraag gewoon 32 uur willen werken, maar weet dat het al een wonder mag heten als ik 24 uur langere tijd vol ga houden.
Ondertussen hier een afwijzing binnen. Verdomme een MBO-functie, waar ik met mijn WO op gesolliciteerd heb! Kom ik nou met mijn WO niet eens in aanmerking voor MBO?
Alle reacties Link kopieren
-
Niet veel... Dit was op bereisbare afstand, bij een non-profit-organisatie, en parttime...



(en ondertussen komen er heel enthousiast mensen roepen 'maar ga dan vrijwillig doen wat je eerst betaald deed!'. Ja, tuurlijk, want dat is voor mensen zonder wajong ook heel normaal, dat ze, terwijl ze relevante werkervaring hebben, gratis dat werk gaan doen waar ze eerst voor betaald werden...).
quote:blueeyes*3 schreef op 22 februari 2017 @ 14:36:

Karin, willen en kunnen zijn twee verschillende dingen, helaas. Ik zou zielsgraag gewoon 32 uur willen werken, maar weet dat het al een wonder mag heten als ik 24 uur langere tijd vol ga houden.

Jij weet uit ervaring tegen welke grenzen je aan loopt.

Frambozen ziet al beren op de weg voordat er ook maar een beer te zien is.
quote:blueeyes*3 schreef op 22 februari 2017 @ 14:38:

Ondertussen hier een afwijzing binnen. Verdomme een MBO-functie, waar ik met mijn WO op gesolliciteerd heb! Kom ik nou met mijn WO niet eens in aanmerking voor MBO? Bel je wel eens op om te vragen wat de reden van de afwijzing was?
Wat balen blueeyes. Misschien krijg je nu te maken met het overgekwalificeerd syndroom? Dat ze bang zijn dat je weer snel weg bent, dat deze baan te weinig uitdaging biedt? Hoor ik veel om me heen bij vrienden die ook op mbo/hbo banen reageren met een universitaire titel. En natuurlijk is het belachelijk dat jij, omdat je toevallig wajong status hebt, vrijwilligerswerk moet doen wat andere mensen betaald doen. Voor je eigenwaarde is het een heel verschil als je een deel van je eigen geld verdient!



Is het nog gelukt @Frambozen, een mailtje sturen naar je mogelijke vrijwilligerswerk? Wat ik zat te denken, waarom ga je niet eens vrijblijvend met een arbeidsdeskundige praten? Omdat je nu goedgekeurd bent zijn ze verplicht je te begeleiden en te ondersteunen. Persoonlijk heb ik er goede ervaringen mee. Mijn ervaring is ook helemaal niet dat ze erop uit zijn dat je hup 36 uur gaat werken. Ze kijken juist heel goed naar je mogelijkheden en wensen. Zou het je zeker aanraden.



Hier inmiddels weer terug van mijn eerste werkdag deze week en het viel mee. Had wel een beetje boze meneer aan de telefoon vanochtend omdat ik niet zulk leuk nieuws moest brengen. Dat vind ik nog wel lastig van deze baan. Niet alles kan leuk zijn.

Ach nu lekker met hondlief en katlief op de bank. Kopje thee en een leuke serie en ontspannen voor morgen.



Fijne avond allemaal!
quote:karin12345 schreef op 22 februari 2017 @ 15:17:

[...]



Bel je wel eens op om te vragen wat de reden van de afwijzing was?Nee. Ik mail er namelijk altijd achteraan om te vragen wat de reden van de afwijzing was.
Frambozen, is er iets waardoor je je posts weg hebt gehaald?



Langzaamaan ben ik mijn netwerk aan het inzetten in mijn zoektocht naar een baan.
Spannend blueeyes, hopelijk komt daar wat uit! En anders zou ik het echt overleggen met je arbeidsdeskundige. Zij hebben contacten met allerlei bedrijven en hebben soms echt leuke plekken. Zo ben ik ook aan mijn baan gekomen en is echt een hele leuke, uitdagende baan met goed salaris.



Hier vandaag vrij. Woensdag en donderdag nog gewerkt. Achterstanden weggewerkt en ik ben nu weer redelijk up to date. Maandag mag ik weer. Nu lekker weekend. Fijn weekend allemaal!
Hier ook een wajonger. Zit nu in mijn laatste jaar van de studie waardoor ik 25% krijg en de rest aangevuld wordt met de lening van DUO. Heeft iedereen hier de herkeuring al gehad? Want ik ben dus nog steeds niet opgeroepen voor een herkeuring. Volgens de site van het UWV had ik voor januari 2017 herkeurd moeten worden om te kijken of ik onder de nieuwe wet nog steeds Wajong kan krijgen. Echter nog niks gehoord en slapende honden ga ik nog maar even niet wakker maken. Heb de Wajong nu nog iets te hard nodig en verwacht dat ik deze kwijt ga raken.



Momenteel loop ik namelijk vier dagen per week stage en daar is het UWV van op de hoogte. Ga er dus vanuit dat op het moment dat ik ben afgestudeerd de Wajong min of meer stop gezet gaat worden. Al merk ik wel dat ik nooit fulltime zal kunnen werken en dat moet ik gaan accepteren. Vind ik heel lastig, maar de stage laat me nu inzien dat dat echt teveel voor me is. Helaas. En dan zit ik ook nog in een werkveld waar geen baan in te krijgen is, dus mag al blij zijn met elke baan die ik kan krijgen eigenlijk. Ook als ik dan fulltime moet werken.... Wellicht maar eens hulp van het UWV gaan vragen tegen de tijd dat ik een baan moet zoeken. Want ik heb echt wel de intentie om gewoon te gaan werken (heb die studie niet voor niets gevolgd), maar weet niet precies hoe het zit als ik dan uitval of als ik niet fulltime-uren kan draaien.
MrsLady: Volgens mij is het uwv erachter gekomen dat al die mensen herkeuren en aan het werk helpen best een klus is... (nee, joh, echt? Dat hadden wij ze ook kunnen vertellen! ). Wat betreft uitval: ik zou aanraden om sowieso een 'voorziening' (jobcoach/aanvulling op loon oid) te gebruiken. Daarmee behoud je je Wajong-recht, en dat is voor zowel jou als de werkgever een vangnet. Daardoor kom je, als je contract niet verlengd wordt of je uitvalt, weer in de Wajong terecht zoals je die had. Daarnaast, qua uren: uwv kan je ook gedeeltelijk goedkeuren. Dat deel van je loon/aantal uren werk je dan zelf, uwv vult aan. Uiteindelijk is het zowel nu als straks zo dat je met werk meer te besteden hebt.



Skyler: ja, ik heb een afspraak bij de arbeidsdeskundige, op 7 maart. En viavia kan ik wss een ips-traject doen, dat gaat over het toeleiden naar betaald werk. Ook de ips-coach heeft een fors netwerk (ik ken haar al van een vrijwilligersbaantje). Helaas heeft het uwv/de arbeidsdeskundige de vorige ronde niet veel gedaan, met als gevolg dat ik nu (weer) alles op alles zet om zelf een baan te vinden.
De kop is er weer af voor een nieuwe week. Ik doe de komende 3,5 week vakantievervanging met een takenpakket waar ik het afgelopen half jaar cursussen voor heb gevolgd en voor ben ingewerkt. Ik heb het redelijk goed onder de knie maar sommige dingen vind ik nog lastig. Ik heb nu wel de kans om me 'onmisbaar' te maken. Collega van dit takenpakket is bijna pensioengerechtigd en het is de bedoeling dat ik het ga overnemen. Kom maar op met dat vaste contract ;).



Ben jij nu nog wel aan het werk blueeyes? In welke sector werk jij?
quote:skyler90 schreef op 27 februari 2017 @ 16:00:

De kop is er weer af voor een nieuwe week. Ik doe de komende 3,5 week vakantievervanging met een takenpakket waar ik het afgelopen half jaar cursussen voor heb gevolgd en voor ben ingewerkt. Ik heb het redelijk goed onder de knie maar sommige dingen vind ik nog lastig. Ik heb nu wel de kans om me 'onmisbaar' te maken. Collega van dit takenpakket is bijna pensioengerechtigd en het is de bedoeling dat ik het ga overnemen. Kom maar op met dat vaste contract ;).



Veel plezier met de vervanging, maak er iets moois van!
Alle reacties Link kopieren
word je als wajonger niet heel erg uitgebuit, dat je op zon en feestdagen moet werken maar je krijgt er zelf niks meer voor?
i want your loving and all your lovers revenge, you and me could write a bad romance
Arbeidsdeskundige heeft me vandaag gebeld. Die gaat contact zoeken met een jobscoach die gespecialiseerd is in mensen met autisme, zodat ik zo goed mogelijk word geholpen. Dus ik moet wachten op een telefoontje van diegene.

Ben ik best blij mee. Dat er in dat opzicht wel rekening met mij gehouden wordt.
Ligt heel erg aan de werkgever Ladygaga. Ik heb voor deze baan een proefplaatsing gehad in de zorg. Afgesproken was 12 uur per week. Al heel snel werd dit 25+ uren terwijl collegas die hetzelfde werk deden wel in werden geroosterd voor 12 uur. Ik zat nog in de proefplaatsing dus kreeg niks voor mijn werk. Uwv zei dat dit mocht maar dat ze me dan een contract aan moesten bieden van het gemiddeld aantal uren wat ik had gewerkt tijdens die 2 maanden proefplaatsing. Voor mij was het toen nog niet haalbaar om zoveel te werken dus na de proefplaatsing is het niet tot een betaalde baan gekomen waar ik achteraf gezien niet echt rouwig om ben.



Nu heb ik een administratieve baan dus sowieso alle weekenden/avonden/feestdagen vrij en deze werkgever is er niet op uit om misbruik te maken van mijn wajong status. Ze stimuleren me juist heel erg om mezelf te ontwikkelen. Ik heb al 3 cursussen gevolgd van meerdere dagen en met 24 uur werken heb ik ook geen recht meer op wajong dus ze geven ook geen loondispensatie of het minimumloon.
Goed nieuws Daremanda! Uit ervaring weet ik dat een jobcoach heel fijn kan zijn. Helemaal als ze ervaring hebben met je beperking. Hopelijk belt hij/zij snel en kunnen jullie verder met dit traject!
Alle reacties Link kopieren
Daremanda ook ik weet uit ervaring dat als je een goede jobcoach hebt dat heel erg fijn is. Succes!
Het is beter om een kaars aan te steken dan de duisternis te vervloeken.
Dankjewel

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven