Werk & Studie alle pijlers

Recht op WW?

29-09-2009 16:03 6 berichten
Ik raak per 1 januari mijn baan kwijt. De organisatie waarvoor ik werk wordt opgeheven en ik krijg komende maand formeel ontslag.



De taak die mijn werkgever vervulde, zal worden overgenomen door een andere organisatie. In principe willen zij mij wel overnemen als werknemer, maar tegen voor mij hele ongunstige voorwaarden:

- ik moet van bijna full time werken terug naar 20 uur

- ik moet loon inleveren omdat mijn loon hoger ligt dan de werknemers bij die organisatie

- die andere organisatie keert nauwelijks reiskosten voor woon-werkverkeer uit, terwijl ik nu bijna 150 euro per maand ontvang



Al met al voel ik er zelf ook niet voor om in functie te blijven bij die nieuwe organisatie. Er is al heel veel gebeurd en ik vind niet dat ze netjes handelen. Daar komt bij dat ik nu al voorzie dat ze straks hetzelfde van mij zullen verwachten als dat ik nu in meer uren doe. En het is natuurlijk fnuikend voor je motivatie als je op alle fronten in moet leveren.



Mijn vraag is concreet als volgt: breng ik mijn recht op WW in gevaar als ik niet door wil gaan bij de nieuwe organisatie of ziet de WW het ontslag uit mijn huidige functie en het stoppen van mijn werkgever als voldoende grond voor toekenning van een WW-uitkering? Ik werk hier bijna 10 jaar en heb daarvoor ook al 3 jaar gewerkt, dus ik voldoe aan de weken-norm.



Ik ben uiteraard al druk aan het solliciteren en hoop dat ik binnenkort iets anders vind.
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij wordt jij technisch niet ontslagen voor die 20 uur, maar overgenomen. Dat dat onder veel minder gunstige arbeidsvoorwaarden is, is overigens raar al ben ik te weinig thuis in overnames. Ik meende dat men bij een directe overname van activiteiten de arbeidsvoorwaarden van werknemers intact moest houden? Check dat bij de vakbond eventueel.



Mocht jij inderdaad 20 uur verliezen, heb je daar waarschijnlijk recht op WW over. Weiger je voor die andere 20 uur een aangeboden baan die valt onder de door het UWV gehanteerde begrip 'passend werk', dan zal dat zeker mee worden genomen ten nadele van jou in de toekenningsbeslissing over die 20 uur.
TD: het is een ingewikkeld verhaal, maar we worden formeel niet overgenomen. Onze werkgever houdt op te bestaan. Wij worden voor de volledige 100% ontslagen. De subsidiegever geeft het budget voor onze activiteiten aan een andere organisatie en die moeten maar zien hoe ze het in gaan vullen. Gezien het feit dat onze organisatie financieel niet kon rondkomen, kiest de organisatie die het over neemt ervoor om flink in uren te gaan snijden.



Ik vermoed dat het UWV er niet achter zal komen dat de activiteiten over gaan naar een nieuwe partij. Maar ik neem liever geen risico's met mijn recht op WW.



Ik denk dat de nieuwe organisatie geen enkele boodschap heeft aan verworven rechten. Zij denken alleen aan hun eigen organisatie en de kosten.
Alle reacties Link kopieren
Ze willen je dus feitelijk niet óvernemen, maar aannemen.

Volgens mij telt het dan als volledig werkloos worden, en hoef je deze baan niet aan te nemen vooralsnog binnen 6 maanden na aanvang werkeloosheid omdat ie feitelijk niet passend is. Hij is niet op hetzelfde niveau want 20 uur minder en minder salaris.



Beste wat jij kunt doen is je nu inschrijven bij het UWV Werkbedrijf als werkzoekende per 1-1-10, de uitkering aanvragen als dat nu al kan, en stug doorsolliciteren. Wie weet heb je tegen die tijd al láng een andere baan.
Alle reacties Link kopieren
Tia Dalma heeft gelijk. Je wordt volledig werkloos.

Als je wordt ontslagen dan ben je volledig werkloos en kan je WW aanvragen. Ongeveer 3 weken voor je laatste werkdag kun je de WW al aanvragen.

Je kunt je nu al in laten schrijven voor ander werk, maar ik zou niet teveel vertellen wat er aan de hand is.

Vanaf het moment dat je weet dat je definitief ontslagen wordt heb je een solicitatieplicht. Als je op de 1e WW dag niet aan kunt tonen dat je al hebt gesolliciteerd, kan dat meteen al leiden tot een korting op WW uitkering van 20% gedurende 16 weken!



Als je niet wordt ontslagen en overgaat naar de nieuwe werkgever, moet deze nieuwe werkgever je arbeidsvoorwaarden volgens mij respecteren.

Ontslag nemen omdat de arbeidsvoorwaarden minder zijn, is volgens mij geen reden om een WW uitkering te krijgen. Alleen in hoge uitzonderingsgevallen wordt het wel eens geaccepteerd.

Je moet dit risico niet willen lopen.
Ik word inderdaad volledig werkeloos. Onze contracten worden ontbonden en onze huidige werkgever heeft geen invloed op de invulling die de nieuwe organisatie aan de functie gaat geven.



De nieuwe organisatie wil me wel graag aannemen, want mensen op mijn vakgebied zijn erg dun gezaaid. Het is nogal specialistisch werk. Ze willen er alleen niet voor betalen omdat het subsidiebudget onvoldoende is om mijn huidige formatie in stand te houden. Ik begrijp ook wel dat ze hun eigen organisatie geen risico willen laten lopen.



Ik ben alleen hoofdkostwinner bij ons thuis en mijn man verdient niet zo veel. Ik heb dus echt geen belang om het werk voort te zetten bij de nieuwe organisatie met minder uren en minder salaris. Een baan erbij zoeken voel ik ook niet voor. Ik heb in het verleden 2 banen/werkplekken naast elkaar gehad en dat is erg hectisch werken.



Ik ben al druk aan het solliciteren en heb me ingeschreven bij een aantal bureau's die bemiddelen op mijn vakgebied. Ik hoop ook dat ik geen dag thuis hoef te zitten met WW. Ik werk liever door.



Bedankt voor jullie reacties!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven