Werk & Studie alle pijlers

Twijfel evt vervolgstudie

27-01-2021 13:52 31 berichten
Ik ben bijna klaar met mijn hbo opleiding journalistiek deeltijd. Op de middelbare school ben ik begonnen met vmbo-kader en heb mij vervolgens opgewerkt via mbo3 -mbo4 naar hbo. Inmiddels ben ik dan ook bijna 27 jaar en werk ik ernaast. De opleiding Journalistiek was voor mij een heel bewuste keuze. Ik ben altijd al zeer geïnteresseerd geweest in de Nederlandse taal, heb een brede interesse en verdiep mij graag in onderwerpen. Tijdens mijn studie ben ik erachter gekomen dat het nog steeds een goede keuze is geweest, maar dat ik nog wel echt wat diepgang mis. Ik vind het nog vrij oppervlakkig allemaal. En, de uiteindelijke beroepskeuze is heel erg breed. Aan de ene kant fijn, aan de andere kant geeft het weinig 'houvast'.

Afijn, ik ben dus aan het oriënteren wat ik hierna eventueel wil gaan doen. Ik heb al meerdere keren nagedacht over de (deeltijd) Lerarenopleiding docent Nederlands. Hiervoor betaal je maar de helft aan collegegeld. Deze opleiding heeft een duidelijk doel van wat je na de opleiding gaat doen; namelijk als docent Nederlands aan de slag. Bovendien heeft het voor mij voldoende raakvlakken met mijn huidige studie. Het lijkt me ook echt heel mooi en leuk om kinderen iets bij te brengen, maar ik twijfel te veel of docent zijn wel iets voor mij is. Ik ben het niet gewend om voor groepen te staan. Daarom durf ik het niet helemaal aan.

Een ander vak wat mij enorm aanspreekt is Rechten. Ik kan dit op het hbo doen (deeltijd, 4 jaar) of op de universiteit (voltijd, 3 jaar). Nu wordt voltijd vermoedelijk wat te zwaar voor mij aangezien ik daarnaast moet werken om mijn huur etc te betalen. Dus de kans is groter dat ik dan voor de deeltijd hbo opleiding kies. Echter betaal ik dan wel dubbel collegegeld omdat ik al een hbo diploma heb straks. En mijn beeld wat ik straks met een diploma journalistiek en rechten kan doen, is mij nog niet helemaal duidelijk. Want aan de ene kant vind ik het een goede combinatie aan diploma's als het mij lukt (journalist met als specialisatie rechten), aan de andere kant weet ik niet of ik in de praktijk er veel aan zal hebben. Wat denken jullie?
anoniem_64cfe301a7422 wijzigde dit bericht op 27-01-2021 14:40
1.06% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Ik weet niet of je in de buurt van Rotterdam woont, maar op de EUR kan je deeltijd rechten studeren. Hier wordt ook journalist als mogelijk toekomstig beroep genoemd.

https://www.eur.nl/bachelor/rechtsgeleerdheid-deeltijd

Ik zou dan wachten met het afronden van je huidige opleiding tot je met de nieuwe studie begonnen bent, anders betaal je instellingscollegegeld.
wekkerradio wijzigde dit bericht op 27-01-2021 17:00
Reden: Link vergeten.
8.54% gewijzigd
Zorgen om morgen ontneemt je de kracht van vandaag.
Alle reacties Link kopieren
Leuk dat je ambitie hebt! Zeker lekker doorstuderen als je daar nog zin in hebt.

Ik heb zelf HBO MER gedaan en later nog deeltijd Rechten op WO niveau. Mijn ervaring is wel dat bij de leuke banen in de richting van rechten toch vaak WO niveau wordt gevraagd, dus instellingscollegegeld betalen voor een tweede HBO studie zou ik afraden. Ik ken meerdere mensen die van VMBO niveau uiteindelijk ook een WO studie hebben afgerond. Vaak heeft het meer te maken met doorzettingsvermogen, dus laat je niks wijsmaken.

Om je te helpen bij je keuze zou je wellicht eens mee kunnen lopen met een docent Nederlands (als de Corona maatregelen weer wat minder zijn, want nu lijkt me dat niet representatief). Voor rechten kun je misschien eens een studieboek voor de WO basiscursus recht bestellen en kijken of de stof je ligt. Op MP staan ook genoeg studieboeken.

Wat je ook kiest, verbreding is in mijn ogen altijd goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Succes met je keuze. :-)
Keep on dreaming!
Alle reacties Link kopieren
jo12345 schreef:
27-01-2021 14:03
Als je 27 bent, wordt het de hoogste tijd om gewoon eens te gaan werken in je vakgebied, op niveau.
Je kunt later altijd alsnog verder leren.
Niemand zit te wachten op een starter van in de dertig.
To mag doen wat ze wil
Alle reacties Link kopieren
lattemachiato schreef:
27-01-2021 14:42
Werk je bij deze krant in dienst of als freelancer? Dat eerste lijkt me onwaarschijnlijk, omdat dat bijna niet meer gebeurt. Om diezelfde reden zou ik zeggen doe de lerarenopleiding ernaast. De meeste journalisten komen alleen nog freelance aan de bak met een minimale vergoeding. Ze doen het echt omdat ze het een mooi vak vinden. Je kunt dan een parttime baan als docent combineren met je freelance werk. Of je kunt het lesgeven ook als freelancer doen (wordt vaak op hbo's gevraagd).
Ik wil hier even op inhaken. Als je lesgeven leuk vindt kan je met een aantal jaar werkervaring lesgeven op het hbo. Hiervoor hoef je geen dure nieuwe opleiding te starten, vaak kan je via de hogeschool waar je gaat werken een opleiding krijgen en je onderwijsbevoegdheid halen. Ik werk zelf in een andere richting, dus weet niet hoe het is met journalistiek, maar in mijn richting zijn hier best veel mogelijkheden voor.
Alle reacties Link kopieren
Muurbloempje115 schreef:
27-01-2021 14:40
Bij Rechten zie ik het als verdieping van mijn huidige baan.
Ik denk echt dat je je daar op verkijkt. Het is niet een logische combi die je veel voordeel gaat bieden qua baankansen.

Mooi dat je veel verschillende dingen interessant vindt. Maar waar zie je jezelf qua werk over 5 jaar? Wat zou de baan zijn waarvan je denkt dat die je het beste ligt? (daarbij accepterend dat je niet met al je interesses tegelijk aan de slag kunt)
Alle reacties Link kopieren
Dame123 schreef:
27-01-2021 16:45
Als ik het niet mis heb kan je een kopopleiding volgen van één jaar om bevoegdheid te krijgen (vmbo/mbo).
Zover ik weet kan je dat alleen doen voor een schoolvak in de richting waarin je bent afgestudeerd en is de lijst van toegestane vooropleidingen gedefinieerd per middelbaar schoolvak.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven