Geld & Recht alle pijlers

ouderschapsverlof

22-02-2011 08:15 4 berichten
Alle reacties Link kopieren
hallo dames,



ik had een vraagje;

in een ander topic wordt er gesproken over ouderschapsverlof en dat je dit tot zes jaar na de bevallong kunt opnemen. momenteel ben ik student, dus kan ik dat ouderschapsverlof niet opnemen (toch?) maar over twee jaar ben ik klaar en vermoed dat ik vrij snel een baan vinden zal (gehandicaptenzorg) mag ik dat verlof alsnog opnemen dan ? en stel ik ben voor die tijd van een tweede kindje bevallen, heb je dan dubbel ouderschapsverlof ?
Alle reacties Link kopieren
Hoi desree,



Ouderschapsverlof mag je opnemen tot je kind 8 jaar is.

De wettelijke omvang (wet WAZO) is 26 x het aantal uren per week dat je werkt. Bij een 36 urig dienstverband mag je dus 36x26=936 uur opnemen. Let op: dit mag pas als je een jaar in dienst bent. Bovendien is het bij de meeste werkgevers (behalve overheid) niet doorbetaald. Vaak wordt wel je pensioenpremie door je werkgever betaald over deze uren.

Het verlof is per kind, dus bij 2 kinderen mag je 2x opnemen. Je werkgever mag het verlof op zich niet weigeren, maar mag wel de periode weigeren. Als jij bijvoorbeeld elke vrijdag vrij zou willen hebben, maar dat lukt niet met de bezetting, dan mag je werkgever dat weigeren en zeggen dat je het verlof op een andere dag in de week mag opnemen.

Google maar even op de Wet Arbeid en ZOrg, daar vind je alle info.

Groetjes, Mariap
Alle reacties Link kopieren
Je kunt het gewoon opnemen als je een baan hebt waar je langer dan een jaar werkt en als je een kind hebt tot 8 (!) jaar. Het maakt niet uit of je kind tijdens die baan geboren is of daarvoor.
Hoe weet een werkgever dan of je niet al eerder ouderschapsverlof hebt gehad?

Stel, je werkt ergens, krijgt een kind en neemt je volledig ouderschapsverlof op. Vervolgens ga je na een paar jaar naar een andere werkgever en je geeft daar weer op dat je een kind hebt en ouderschapsverlof wil opnemen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven