Geen resultaten gevonden Probeer een andere zoekterm

Zoekfilters:

Gezondheid alle pijlers

Notenallergie peuter

14-01-2020 20:06 21 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Gisteren heeft onze peuter van bijna drie een flinke allergische reactie gekregen op walnoten. Verwachting is dat dit ook uit de bloedtesten komt, hopelijk niet al te veel andere allergieen. Deze uitslag volgt volgende week.

Zijn er mensen met (kinderen met) een notenallergie? Tips hoe hier goed mee om te gaan? Ik vind het allemaal nogal heftig voor zo’n kleintje. Nu hebben wij nog een heel goed overzicht over wat ze binnen krijgt, maar dat gaat natuurlijk veranderen naarmate ze ouder wordt... Nooit zorgeloos alles kunnen eten.

Ik hoor graag waar we op kunnen/moeten letten, en andere tips/trucs?
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik ben allergisch voor walnoten, andere noten kan ik gelukkig wel verdragen. Goed dat je het laat uitzoeken, en kijk even wat de arts adviseert qua medicatie indien reactie. Ik heb altijd medicatie bij me, voor het geval dat... soms kom je er per ongeluk mee in aanraking.

Tip, geloof NOOIT wat de serveerster je vertelt wat er in het product zit. Al meermaals meegemaakt dat er dus wél walnoten in zaten terwijl ze overtuigend zei van niet. En neem geen genoegen met we halen het er wel af... Ik bestel als ik zo'n houding bemerk altijd iets anders, want je hebt ze erbij zitten komen met exact hetzelfde kaasplankje terug alleen dan zonder noten (ondanks dat je bij bestelling de allergie al aangegeven hebt...)
Informeer jezelf waar noten in kunnen zitten, soms zit het in ongebruikelijke producten. Kwam het laatst in worst tegen... en vraag bijv bij een ijssalon of ze een nieuwe bak ijs en lepel voor je willen pakken.

Oh ja, wat betreft niet zorgeloos kunnen eten. Je raakt eraan gewend, en wordt een normaal onderdeel van je leven. Zeker als je er als ouder ook gewoon normaal mee omgaat.
Just because you have the emotional range of a teaspoon doesn’t mean we all have.
Alle reacties Link kopieren Quote
Vraag bij de opvang/ school of je tijdens een vergadering een presentatie mag geven over wat het betekent om een allergie te hebben en waar ze op moeten letten. Niet vanuit gaan dat ze het wel snappen als je in het loopje van wegbrengen/halen even vertelt.
Alle reacties Link kopieren Quote
Hier ook een dreumes met heftige reactie op pinda’s.
Geen zwellingen (nog) maar flink veel rode vlekken, jeuk en algehele misiere. Sneu. Maar heb zelf noten allergie dus helaas doorgegeven :cry:
Nu aankijken hoe en wat voor later! Ik lees mee in ieder geval...
Alle reacties Link kopieren Quote
Mijn dochter heeft ook een heftige notenallergie. Dochter heeft in haar klas een presentatie gegeven wat dit voor haar betekent. Voor de rest heb ik haar geleerd om nooit zomaar eten aan te nemen. Dat is voor een kind zeker niet altijd makkelijk, maar wel goed aan te leren. In de klas (kan ook op de opvang natuurlijk) heeft ze haar eigen bakje met lekkere dingen voor als er getrakteerd wordt. Ook op verjaardagen en schoolreis enzo geef ik altijd eigen eten mee. Ik moet wel zeggen dat ik het als moeder veel erger vond dan dochter zelf. Zeker omdat zij zelf niet beter weet. En inderdaad eens met de reactie hierboven dat je in restaurants altijd extra goed moet opletten. Dochter heeft ook een epipen en haar juf weet hoe die gebruikt moet worden. Dat bespreek ik elk jaar weer met de juf/meester van dat jaar. Ik wens je veel sterkte. Het is niet niets zo'n allergie.
Alle reacties Link kopieren Quote
Hier ook noten allergie naast een aantal andere dingen. Tot nu toe vind ik het redelijk meevallen, en ik vind noten wel de makkelijkste om te vermijden. Vertrouw inderdaad nooit op de serveerster/ober tenzij je van te voren mail contact hebt gehad en hebt beaamt hoe serieus het is. In restaurants zelf hebben ze vaak geen flauw idee, en worden er echt stomme fouten gemaakt.

Wij hebben op school een apart traktatiedoosje. De juf kan hier niet zelf inschatten of er wel of geen allergenen in de meegebrachte traktaties zit. De Albert Heyn site heeft bijna al hun producten online staan, en daarbij ook de allergenen van het product. Altijd dubbel checken in het echt, maar ik heb zelden gehad dat het niet klopte.

Allergieën zijn rot, maar we leven wel in een goede tijd qua allergieën. Etiketten met allergenen zijn volgens mij door heel Europa verplicht dus zelfs op vakantie hoeft het geen ramp te zijn met wat voorbereiding. En steeds meer restaurants zijn er bewuster mee bezig en hebben allergenen lijsten.

Eng blijft het sowieso, maar goede voorlichting aan jullie dochter zodra ze het wat beter snapt en de mensen om haar heen is al het halve werk.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb zelf een fikse allergie voor een aantal (niet alle noten), type opgezwollen keel, anafylactishe shock en altijd epi pen bij me moeten hebben.
Al paar keer in het ziekenhuis voor gelegen.

Als kind al geleerd dat als je niet honderd procent weet wat erin zit, dat je het dan niet kunt eten.
En restaurants altijd extra navragen. En dan nog een keertje.
Heb een keer in het ziekenhuis gelegen omdat de serveerster EN de keuken niet doorhadden dat de amandelspijs in het taartje van noten was gemaakt...

Als je niet beter weet is het echt niet erg, maar je moet er wel altijd rekening mee houden.
Alle verpakkingen goed lezen. Nooit zomaar een stukje worst of kaas ergens proeven als er stukjes in zitten. Nooit zomaar iets met pesto eten (zitten vaak noten in tegenwoordig want goedkoper dan pijnboompitten). Nooit iets van een dessert buffet pakken. Nooit het chocolaatje of koekje bij de koffie in een restaurant nemen.
Ook met salades: notenolie ergens over heen is hip.
Behandeling schoonheidsspecialiste: altijd melden anders is mijn hele huid dik en opgezet.
Anesthesie: in de standaard anesthesie zitten noten, dus je krijgt een vervangende.

Ik loop nu in het WKZ om mijn dochtertje te laten testen voor notenallergie, niets wijst er nog op maar heb elke vorm van noten tot nog toe bij haar weg gehouden uit angst dat het bij haar ook zo erg is als bij mij. Helaas geven zij aan dat alleen een bloedtest niet betrouwbaar is, dat kan een vals positief of vals negatief geven. Zelfde met krasjestest.

Enige wat betrouwbaar werkt is de provocatietest: dus heel kleine beetjes geven en dan goed in de gaten houden. Vanwege hoe ernstig het bij mij is durf ik dat niet aan en moet dan helaas wachten tot ze zes is, dan doen ze die testen pas in het ziekenhuis.
Dit omdat een kind heel specifiek aan moet kunnen geven “mijn tong tintelt” of “ik voel een lichte kriebel in mijn keel”.

Volgens de allergoloog is notenallergie trouwens niet overerfelijk (al heb ik daar zelf twijfels over omdat ik meer ouders met kind hebben die het in dezelfde mate hebben).

Dus het is echt wel heel erg rekening houden, maar als je als kind niet anders gewend bent is het niet erg hoor. Het hoort gewoon bij je!
Alle reacties Link kopieren Quote
Hier ook een kind met verschillende allergieën waaronder zo’n beetje alle noten. Ook ik vind noten een van de makkelijkere ingrediënten om rekening mee te houden. Een tip: laat op jongere leeftijd een provocatietest doen. Wij hebben dat laten liggen totdat ze een jaar of 7-8 was en toen was ze eigenlijk te angstig. Sommige allergieën hebben we wel kunnen provoceren, maar noten en pinda durfde ze (nog) niet. En het is wel handig om te weten hoe erg de reactie is en vanaf welke hoeveelheid de reactie optreedt.
Iets praktisch wat we recent hebben gedaan: een aparte handdoek ophangen voor m’n dochter. We merkten dat ze (terecht) haar handen niet meer wilde afdrogen nadat haar broertje zijn handen had gewassen na het eten van een boterham met Nutella.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ga eer naar je kind toe ontspannen maar duidelijk mee om.Ontspannen in de zin dat je er geen drama van maakt dat hij/zij geen noten mag.
Verder etiketten lezen, van alles dat je in je winkelwagen stopt.Noten zitten zoals hierboven ook al werd aangegeven vaak in onverwachte zaken.
En voorkom kruisbesmetting.
Bellum est sua vitia nosse.
Alle reacties Link kopieren Quote
Bij mijn zoon is ook rond z’n 5de een notenallergie ontdekt. Na uitspugen van 1 cashewnoot : rode vlekken, prikkende tong, rode dikke ogen, diarree en blijven overgeven. Bleek later een noten allergie. Vervolgens bloed onderzoek, krasjes testen en provocatie testen.
Hij heeft daarna nog een paar keer een heftige reactie gehad op pijnboompitten.
Een halve kadet waar later 0,5 % in bleek te zitten. Altijd medicatie en epipen bij zich. En zelf goed opletten overal. Dat doet hij nu zelf ook goed.
Alle reacties Link kopieren Quote
Nog een kleine toevoeging aan de restaurants. Vertrouw andere ouders ook niet met een ernstige allergie. Hoe goed bedoelt ook. Als mensen zelf de allergie niet hebben of in het gezin hebben, kan je niet verwachten dat ze de juiste maatregelen treffen (kruisbesmetting enz.). Mijn dochter heeft dus ook altijd extra eten mee naar school voor als ze bij een vriendinnetje wil spelen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Die kruisbesmetting is inderdaad nog wel een goede om op te letten.

Zoals ook een taartmes waar men rustig een stukje vlaai mee af snijdt voor de gast met notenallergie terwijl ze er net een stuk hazelnootschuimtaart voor de andere gast mee hebben afgesneden.
Oma’s die vinden dat het kind best een hapje van het koekje met stukjes noot mag, want “in dit hapje zit geen nootje, ik heb gekeken”.

Ook bagataliseren anderen een allergie nog wel eens. Die denken: “oh een paar vlekjes, stel je niet aan” en beseffen niet hoe ernstig iets kan zijn.
Of men beseft zich niet dat in een mueslibol ook noten zitten en geven dat rustig aan het kindje dat komt spelen die dan denkt dat ze in een krentenbol bijt.

Nadenken voor anderen is wel iets dat je leert met (een kind met) een allergie.
Alle reacties Link kopieren Quote
Dochter heeft ook notenallergie. Bij haar uit dat zich in huiduitslag/ jeuk / exzeem. Dus geen heftige reacties mocht ze iets binnen krijgen.

Aantal notensoorten waarvoor ze allergisch is, is afgenomen in de loop van de tijd. Nu alleen nog cashew en pistache. Ze is nu 6 jaar en weet het zelf ook en vraagt ook bij onbekend dingen of daar nootjes in zitten.

Bij heftigere reacties wordt het echt lastiger. Vooral ook dingen waar je niet over bedenkt als je het zelf niet hebt. Bijv bij ijscokraam neem je geen pistacheijs, maar lepel waarmee pistacheijs geschept wordt wordt schoongemaakt in bakje water en gaat vervolgens aardbeienijs in.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb notenallergie(hazel-, walnoten en macadamia) en ben ook allergisch voor steenvruchten, komkommer, appel en aardappelen. Schijnt aan elkaar verwant te zijn. Iets met een kruisreactie. Onder de allergie voor een berk vallen de noten, aardappel en appel en onder allergie voor gras ook weer de aardappel en pinda. Als ik deze producten verhit dan heb ik er geen last meer van.
Bij mij is het op latere leeftijd ontstaan. Wat anderen ook al zeggen, goed opletten en als je twijfelt of de bediening of keuken je begrijpt dan ervan uitgaan dat ze je niet begrijpen. Ik zal nooit meer vergeten dat ik in het begin van mijn allergie ergens een salade at en had aangegeven geen noten op de salade te willen ivm een notenallergie. Zaten ze er toch op dus teruggestuurd en gezegd dat ze niet alleen de noten eraf moesten halen maar een nieuwe salade moesten maken. Je begrijpt het vast al......noten eraf gehaald. Ik had het niet door, was nog naïef in het begin van mijn allergie. Ik ben met ernstige ademhalingsproblemen. afgevoerd door een ambulance. Mijn tafelgenoten waren naast ongerust ook woedend en restaurant is door het stof gegaan. Ik hoop dat ze er iets van geleerd hebben, ik in ieder geval wel. Zorg voor je eigen eten zodat je zekerheid hebt.
Alle reacties Link kopieren Quote
Thanks voor alle reacties! Ik neem het mee.

Wat zijn jullie ervaringen met ‘kan sporen van noten bevatten’? Volgens de kinderallergoloog moet dat kunnen??

En wat zijn bijwerkingen van die epi-pen / een allergische reactie bij kinderen?
Alle reacties Link kopieren Quote
“Kan sporen van noten bevatten” moet ergens op gezet worden als er ergens in de fabriek waar ze het maken ook noten aanwezig zijn.
Puntje bij paaltje is de kans miniem dat er uit het gedeelte waar ze de puur repen met hazelnoten maken een nootje de overtocht zou kunnen maken naar het deel waar ze de repen melk met biscuit maken. Dat is nogal dichtgetimmerd qua processen.
Maar omdat de kans er is, hoe klein ook, moeten ze het vermelden.
Net als dat iets sporen van melk, soja, ei en andere allergenen kan bevatten.

Zo is het althans toen aan mij uitgelegd de laatste keer dat ik voor mezelf bij de allergoloog was.
Alle reacties Link kopieren Quote
En na een allergische reactie ben ik heel erg moe!
Ik ben altijd op tijd naar de EH gebracht en nog nooit epi pen hoeven gebruiken, dus nawerkingen weet ik niet.
Ik weet wel dat het maar even werkt om je uit een shock te houden (de shot adrenaline die je toedient stelt de shock uit maar houdt hem niet tegen) dus je moet alsnog direct naar het ziekenhuis.
Alle reacties Link kopieren Quote
Eens met Naatje. En daarbij: “Kan sporen bevatten van” is geen verplichte term. Als het er niet opstaat, betekent het dus niet dat het in een compleet notenvrije fabriek is gemaakt. Maar dan zou je dus bijna niets meer kunnen eten, wat gekkigheid is natuurlijk.
Alle reacties Link kopieren Quote
Hier 4 kinderen, allemaal met een allergie voor in ieder geval pinda's, cashewnoten en pistachenoten.

De oudste vanaf baby extreme eczeem en spugen. Achteraf gebruikte we badolie en vit D druppels op basis van arachide (pinda) olie...

Vanaf baby heb ik met alle kinderen bij een kinderallergoloog gelopen, eerst krasjestest en rond 5 a 6 jaar ook provocatietest in ziekenhuis.

Amandelen en hazelnoten gaat wel goed bij allemaal, via provocatietest in ziekenhuis onderzocht.
Vandaar dat we ook walnoten mochten gaan geven, dat kon wel thuis, zou van dezelfde 'tak' als hazelnoten zijn. Dit ging helaas mis bij de oudste (met ambu naar ziekenhuis) dus de rest geven we dat ook maar niet.

De jongste zou volgens krasjestest gen allergie voor pinda hebben, maar dat vond ik vreemd aangezien ze verder alles hetzelfde als haar broers heeft..de krasjestest 3x herhaald dus uiteindelijk toch maar provocatietest thuis. Dat ging dus ook mis, naar ziekenhuis en o.a. aan de verneveling vanwege benauwdheidsklachten.

Dus provocatietest thuis doen we niet meer...

Alle kids hebben epipen in eigen klaslokaal, de oudste (brugklasser) heeft etui met epipen en smeltabletten omdat hij van lokalen wisselt. In mijn handtas zit altijd een epipen en smelttabletten.

We hebben de kinderen aangeleerd dat ze geen onbekende dingen mogen eten als wij (ouders) er niet bij zijn.

In klas doen ze gewoon mee met traktaties, de ouders sturen mij vaak een appje om te vragen of ze iets mogen en bij twijfel nemen ze het mee naar huis en eten ze gewoon hun pauzehap die ze mee hadden.

Ik geef mijn kinderen gewoon dingen 'kan sporen bevatten' op advies van allergoloog omdat ze anders bijna niks mogen eten. Wel altijd alert blijven dan. Mocht er toch reactie ontstaan dan is dit vaak mild (vlekken, jeuk, misselijk, buikpijn) en met smelttabletten snel te onderdrukken.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wat erg!!!!
Jojanneke12 schreef:
14-01-2020 23:24
Ik heb notenallergie(hazel-, walnoten en macadamia) en ben ook allergisch voor steenvruchten, komkommer, appel en aardappelen. Schijnt aan elkaar verwant te zijn. Iets met een kruisreactie. Onder de allergie voor een berk vallen de noten, aardappel en appel en onder allergie voor gras ook weer de aardappel en pinda. Als ik deze producten verhit dan heb ik er geen last meer van.
Bij mij is het op latere leeftijd ontstaan. Wat anderen ook al zeggen, goed opletten en als je twijfelt of de bediening of keuken je begrijpt dan ervan uitgaan dat ze je niet begrijpen. Ik zal nooit meer vergeten dat ik in het begin van mijn allergie ergens een salade at en had aangegeven geen noten op de salade te willen ivm een notenallergie. Zaten ze er toch op dus teruggestuurd en gezegd dat ze niet alleen de noten eraf moesten halen maar een nieuwe salade moesten maken. Je begrijpt het vast al......noten eraf gehaald. Ik had het niet door, was nog naïef in het begin van mijn allergie. Ik ben met ernstige ademhalingsproblemen. afgevoerd door een ambulance. Mijn tafelgenoten waren naast ongerust ook woedend en restaurant is door het stof gegaan. Ik hoop dat ze er iets van geleerd hebben, ik in ieder geval wel. Zorg voor je eigen eten zodat je zekerheid hebt.
Alle reacties Link kopieren Quote
Dochter mag inderdaad wel producten met 'kan sporen van noten bevatten'.

Exzeem van dochter werd dus ook erger door babyolie, snoetenpoetsers en sommige zonnebrandcremes, want die zijn op basis van notenolie. Duurde tijdje totdat we dat verband gelegd hadden.

Dochter had een keer dik oog als allergische reactie (waarschijnlijk een plant). Was in weekend en geen idee wat te doen. Huisartsenpost gebeld en werd heel serieus genomen toen ik aangaf dat dochter bekend is met allergieen. Uiteindelijk was een icepack de oplossing (heel suf, maar daar had ik zelf niet aan gedacht).

Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven