Geen resultaten gevonden Probeer een andere zoekterm

Zoekfilters:

Gezondheid alle pijlers

Ontstoken talgklieren [hoe kom je eraan, hoe kom je eraf?]

02-06-2009 22:14 97 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb de laatste tijd steeds vaker verstopte/ontstoken talgkliertjes, en dan voornamelijk in mijn lies, en pijnlijk dat ze zijn, ongeloofelijk!

Ik heb het idee dat het erger is geworden nadat ik met de pil gestopt ben(en momenteel wel heel erg!) en aangezien het niet de bedoeling is dat ik binnenkort weer ga beginnen met slikken ben ik opzoek naar dé gouden tip! Uitknijpen lukt eigenlijk niet, en is volgens mij ook niet echt goed...

En opzich is het niet zo dat ik er helemaal onder zit ofzo, maar het is zo pijnlijk!Iemand een idee waardoor ze meestal veroorzaakt worden?

Slechte hygiëne kan het niet zijn, want daar schort het niet aan....

én hoe ze zo snel mogelijk weer verdwijnen!Ik ben er overigens al een keer mee naar de dokter geweest (onder mijn oksel) en ze zei dat die vanzelf weggaan, maar wellicht weet iemand iets om het t versnellen!!Alvast vreselijk bedankt!
Alle reacties Link kopieren Quote
hmm foutje
Alle reacties Link kopieren Quote
zucht
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb me door de huisarts door laten verwijzen naar de dermatoloog met hetzelfde euvel. Van de dermatoloog een tonic gekregen (soort anti-biotica die door de huid intrekt) waardoor ze sneller verdwijnen. Direct smeren als ik er eentje op voel komen en klaar. Altijd zo'n flesje staan hier in de badkamer.
Alle reacties Link kopieren Quote
Jannemaan, volgens mij heb je hidradenitis en dat gaat NIET zo maar weg. Ik wil hetzelfde adviseren als Lunax: laat je z.s.m. doorverwijzen naar een dermatoloog om het een halt toe te roepen. Het kan nl. erg uitbreiden, van je liezen naar je bovenbenen, onder je oksels, in je bilnaad, onder je borsten etc...N.B. Ondanks dat het een veel voorkomend probleem is bij veel vrouwen, is het nog steeds niet echt goed bekend bij de huisartsen. Zij laten je daarom vaak hiermee langer rondlopen dan nodig is, waarbij het kan verergeren.
Alle reacties Link kopieren Quote
hmm, dat is misschien zon gek idee nog niet...Ik heb het inderdaad ook weleens onder mijn oksels en bilnaad (juk) maar tot nu toe wel ' binnen de perken'Hoewel ik wel erg bang ben voor dokters... is het misschien toch wel verstandig..ik heb even zitten googelen, maar ze zijn niet etterend ofzo, ze blijven wel dicht. zou het daar nog anders van worden?En speelt wat overgewicht ( :-$) een rol? want dat heb ik namelijk een beetje, en ik ben dan altijd bang dat ze het daar op gooien....
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik zou toch maar gaan hoor. Om een tonicje te krijgen hoeft de dermatoloog alleen maar je verhaal aan te horen. Niks engs aan.En overgewicht kán een rol spelen, net als roken maar dat hoeft niet.Gewoon even gaan ;-)
Alle reacties Link kopieren Quote
Kan de huisarts dat tonicje ook voorschrijven? Of is het beter om naar de dermatoloog te gaan? Hoe heet het tonicje eigenlijk?Is de dermatoloog niet voor ernstigere gevallen? Ik kom overal plaatjes tegen op internet van die hydradenitis, en dat ziet er veel erger uit! dan voel ik me zon aansteller bij die dermatoloog!En inderdaad, het kán, maarja, het zal dan wel zo zijn, denk ik dan, want het is wel een feit, ik heb nu eenmaal overgewicht...
Alle reacties Link kopieren Quote
Jannemaan: de dermatoloog kan waarschijnlijk beter de gradaties inschatten en je hierdoor de juiste medicatie geven, dan je huisarts. En het is wel een feit: vrouwen met (wat) overgewicht èn die roken, hebben vaker hidradenitis dan diegenen die niet roken en op gewicht zijn. Men heeft er echter nog geen oorzaak aan kunnen hangen...Ik slik nu zelf sinds een half jaar minocycline en daardoor ontstaan er haast géén nieuwe ontstekingen meer. Hiervóór had ik ook de tonic, maar die hielp op een gegeven moment niet meer. Ik kan je hiervan de naam niet meer geven, want 't was een heeeeeeele lange :-)"ik heb even zitten googelen, maar ze zijn niet etterend ofzo, ze blijven wel dicht. zou het daar nog anders van worden?"

Yep, helaas wel na een aantal jaren. Maar meestal niet zo heftig als wanneer je op de Images van Google gaat zoeken, want dan ga je over je nek... :-( Dus vooral niet knijpen enzo, want dan kan de pus zich verspreiden over de rest van je lichaam.Kop op, gewoon naar de dermatoloog! Je hoeft maar een stukje te laten zien en dan weet zo iemand al genoeg. Vraag desnoods om een vrouwelijke dermatoloog, dan is je angst waarschijnlijk ook weer iets minder. Ze vreten je echt niet op hoor, ze willen je alleen maar helpen ;-)
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik rook niet hoor, dus dat scheelt weer!

Het gaat me gewoon om de dokter opzich, denk een jeugdtrauma ofzo! ;-]ach, eigenlijk heb je gewoon gelijk! Ik moet er wat aan laten doen, want eigenlijk is het niet normaal (ik denk steeds, ach, dat hoort er gewoon bij)de plaatjes zijn inderdaad ranzig.

Bij mij is het vaak een onderhuids bobbel, die óf groot word, óf weer wegtrekt, helpt zon tonicje dan ook? Voor 'interne' bobbels??
Alle reacties Link kopieren Quote
Bij mij in 1e instantie wel!
Alle reacties Link kopieren Quote
Juist bij interne bobbels (ik heb die ook...bij mij ook geen ge-etter gelukkig X-D ) werkt het heel goed. Je voelt er eentje opkomen, paar dagen 2x per dag deppen met het spul en weg is de bobbel weer.Ik zal als ik vanavond weer thuis ben even kijken hoe het heet. Weet het zo niet uit mijn hoofd en zit nu op mijn werk.Precies wat Mootje zegt trouwens, de huisarts mag/kan het niet voorrschrijven. Het is echt een specialistisch iets dat alleen de dermatoloog kan voorschrijven. Maar hij zal je geen aansteller vinden, die bulten zijn namelijk gewoon echt erg vervelend en makkelijk te voorkomen.Dus nogmaal..gewoon gaan ;-)
Alle reacties Link kopieren Quote
thnx!
Alle reacties Link kopieren Quote
Het spul dat ik heb gekregen van de dermatoloog heet Inderm.Maar of jouw dermatoloog waar je binnenkort een afspraak mee gaat maken :-p hetzelfde zal voorschrijven weet ik natuurlijk niet...
Alle reacties Link kopieren Quote
Inderm is gewoon alcohol...en hielp bij mij voor geen meterHier al 11 jaar lang last van abcesvorming, overwegend in oksels en onder/tussen/op mn borsten. Etterend en al. Soms laat ik ze opensnijden, soms weet ik inmiddels dat ze óf vanzelf open gaan, óf vanzelf weer wegtrekken (Ze verschrompelen dan een soort van, huid vervelt dan ook)

Allerlei artsen al bezocht, tot nu toe niemand die wat voor me kon betekenen.

Nu in juli een afspraak met een nieuwe dermatoloog..ik ben benieuwd..
Alle reacties Link kopieren Quote
Inderm is niet alleen maar alcohol. Het is wel alcohol maar met een soort antibiotica erin die door de huid naar binnen trekt om de ontsteking te remmen. Tenminste..dat is wat mijn dermatoloog mij verteld heeft. Dat neem ik dan maar aan.Vervelend dat het voor jou niet geholpen heeft high hopes. Hopelijk kom je met je nieuwe dermatoloog verder.
Alle reacties Link kopieren Quote
Volgens mij is er ook geen éénduidige oplossing voor dit probleem. Tenminste, ik hoor zoveel verschillende oplossingen om me heen...Maar eigenlijk niet 1 die echtechtecht werkt..
Alle reacties Link kopieren Quote
Heb je met je dermatoloog de 'shaving' techniek al eens besproken high hopes? Dat is redelijk ingrijpend (ze schaven je opperhuid af om zo de 'geinfecteerde' huid te verwijderen en nieuw vers weefsel te laten groeien.Ik heb er destijds niet voor gekozen omdat het zo ingrijpend is en de Inderm vooralsnog zijn werk wel doet (blijft vervelend maar het is beter dan niets). De dermatoloog gaf toen aan dat als de Inderm niet meer afdoende zou werken dat we die optie nogmaals zouden kunnen bekijken.
Alle reacties Link kopieren Quote
@Lunax: ik heb ca. 20 jaar geleden zelfs m'n hele huid incl. ontsteking laten verwijderen operatief. Maar binnen de kortste keren kwamen de bultjes net naast de wond weer "vrolijk" tevoorschijn...Voor diegenen die interesse hebben: hidradenitis heeft een eigen patiëntenvereniging.Btw: de tips die ik vroeger kreeg van mijn toenmalige huisarts, waren: wassen met Unicura zeep en dagelijks betten met Betadine. Hielp helaas niet echt...
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik vond trouwens op internet zojuist dit stukje tekst. Niet om eenieder schrik aan te jagen; wèl als waarschuwing: ga z.s.m. naar je dermatoloog!De ziekte van Verneuil, ook wel hidradenitis suppuratura genoemd, is een chronische en etterende huidontsteking op plaatsen die veel zweetklieren bevatten. Met andere woorden: in huidplooien zoals oksels, lies, nek, oren, hals, schaambeen, bilnaad, dijen, tepels, …

Er vormen zich tal van pijnlijke abcessen waarvan sommige even groot kunnen worden als een pingpongballetje.

Het gaat niet om een besmettelijke ziekte, maar om een bijzonder hinderlijke vorm van acne. Ze zou voorkomen bij 4 % van alle personen tussen 11 en 30 jaar, vooral bij vrouwen. Meestal ontstaat ze vlak voor de puberteit, maar ze kan zich ook manifesteren van in de kinderjaren of een heel stuk later.

Aanvankelijk is de ziekte nog discreet, maar geleidelijk verergert ze. Vaak wordt ze laat opgespoord, soms pas na een tiental jaar. Dat komt omdat ze verschillede vormen kan aannemen en omdat de abcessen goed lijken op steenpuisten of banale huidinfecties. Helaas gaat daarbij heel wat tijd verloren, waardoor de ziekte ondertussen verder kan evolueren.

Vaak schaamt de patiënt zich ook voor de ziekte, vooral als ze de geslachtsdelen treft. Tieners, maar ook volwassenen, durven er meestal niet over te praten, zelfs niet tegen hun arts, uit schrik niet ernstig te worden genomen of anderen te besmetten. Ten onrechte, want het gaat wel degelijk om een ziekte die bovendien bijzonder pijnlijk en hinderlijk is. Ze wordt gekenmerkt door opeenvolgende en niet te voorspellen opstoten.

De ziekte van Verneuil wordt meestal veroorzaakt door de Staphylococcus aureus, maar de precieze oorzaak blijft een mysterie. Er zijn verschillende hypothesen naar voren geschoven, zoals schildklierstoornissen tijdens de zwangerschap, een auto-immuunstoornis of hormonale stoornis, en een zinktekort. Volgens sommigen zijn er genetische factoren in het spel. Roken wordt als een bevorderende factor beschouwd. In uitzonderlijke gevallen kan een lithiumbehandeling de ziekte uitlokken.

Welke behandeling?

De behandelingsmogelijkheden zijn zeer beperkt.

Bij lichte vormen worden meestal antibiotica voorgeschreven om de infectie te bestrijden, ook al worden ze meer gebruikt om een opstoot te stoppen dan om het etterende abces echt te genezen.

Heel wat antibiotica worden ook voorgeschreven voor hun ontstekingsremmende eigenschappen. Langdurig antibioticagebruik is echter totaal ondoeltreffend om de ziekte volledig te genezen en kan resistentie veroorzaken.Uiteindelijk is de enige doeltreffende behandeling een operatie waarbij de aangetaste weefsels volledig verwijderd worden. Soms moet daarbij een groot deel van de huid opgeofferd worden en zijn ook verschillende operaties nodig. De wonde wordt meestal open gelaten en moet dan lokaal verzorgd worden om te genezen. Het genezingsproces kan maanden in beslag nemen, afhankelijk van de omvang van de letsels. In bepaalde gevallen wordt plastische chirurgie (huidtransplantatie of huidflap) voorgesteld.

Deze chirurgische behandeling is doeltreffend omdat ze snel verlichting biedt en een vrij lange remissieperiode mogelijk maakt. Toch waarborgt ze geen volledige genezing en is altijd een terugval mogelijk.

Btw: mijn dermatoloog zei me de vorige keer: "Je hebt in ieder geval één positief punt om uit te kijken naar je overgang: door de sterke hormoonwisselingen stopt de hidradenitis dan volledig".

Tja... bedankt... pffffff... :-)
Alle reacties Link kopieren Quote
@Moontje: Dat was ook het risico dat de dermatoloog aan mij uitlegde destijds. Het was geen garantie dat de plekken niet op andere plaatsen terug zouden komen. Ik had toen echter een mandarijntje zitten in mijn been en wilde alles wel proberen! ;-)En ik heb een andere auto immuun ziekte waar ik intensief voor behandeld wordt. De Hidradenitus is een bonusje daarbij. Ook erg verklaarbaar dus bij mij.

Die micocyline waar jij het over hebt ga ik wel onthouden trouwens. Als het weer echt opspeelt en de Inderm helpt niet afdoende dan ga ik daar zeker mee naar de dermatoloog.
Alle reacties Link kopieren Quote
@ lunax, een mandarijntje! Zo erg heb ik het bij lange na niet!!Ik heb overigens een afspraak gemaakt met de huisarts, moest eerst langskomen voordat ik een verwijsbrief kreeg. Misschien wil hij zelf eerst wat proberen?

We zullen het zien!
Alle reacties Link kopieren Quote
Wat goed dat je jezelf over die drempel hebt heengezet! Vaak is het zo dat huisartsen eerst zelf even willen kijken voordat ze je doorsturen naar een specialist. Volgens mij is het zelfs zo dat ze je anders niet door mogen sturen (maar dat weet ik niet zeker). Goed gedaan in ieder geval!*en mandarijntje was eenmalig hoor...daarna gelukkig nooit meer..*
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik moet dinsdag pas, dus ik kan me nog even voorbereiden!!!
Alle reacties Link kopieren Quote
Als je je toch gaat voorbereiden, zou ik me ook voorbereiden op het feit dat het weleens zou kunnen dat de huisarts je probeert af te schepen met 'het gaat wel weer over'. En vooral dat je dat dan niet accepteert en toch om een verwijzing vraagt.

Anonymous

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven