Keuze basisschool

21-01-2019 21:58 71 berichten
Alle reacties Link kopieren
Het is inmiddels tijd om kind in te schrijven voor de basisschool, en ik kom er niet uit. Steeds meer scholen gaan over op een continurooster, maar aangezien ik 2,5 dag werk lijkt een 'klassiek' rooster mij fijner (thuis lunchen en woensdagmiddag vrij). Daarnaast vind ik het lastig in te schatten welke 'onderwijsfilosofie' past bij kind, aangezien kind pas 1 jaar is. Er zijn 4 scholen in het dorp op 4-5 minuten fietsen, en 2 scholen verder weg. De school waar ik vroeger zelf op zat voelt nu als de meest 'veilige' keus, ondanks dat deze school veel is veranderd.

Wat gaf voor jullie de doorslag bij de keuze voor de basisschool? Waar dachten jullie (achteraf) van: had ik daar maar op gelet?
Alle reacties Link kopieren
Met 1 jaar al inschrijven in een dorp? Bij ons in het dorp zijn geen wachtlijsten, ins kind is 3,5 jaar en we hebben volgende maand een kennismakingsgesprek op school. Dus is inschrijven al echt nodig?

Ga eens praten bij 2of 3 scholen die op papier aanspreken en kijk op basis van de gesprekken welke school het beste past.
Alle reacties Link kopieren
ik heb juist bewust gekozen voor een school met continurooster. Dit geeft veel meer rust voor het kind, en ik was bang dat ze misschien in het begin niet meer naar school zouden willen na de lunch. ook heb ik gekozen voor een school op loopafstand, ook ivm vriendjes die in de buurt wonen en speelafspraken.
Tevens scoorde deze school erg goed bij de landelijke cito-uitslagen.
Don't cry, buy a bag and move on.
Alle reacties Link kopieren
eenhoorn schreef:
21-01-2019 22:34
Met 1 jaar al inschrijven in een dorp? Bij ons in het dorp zijn geen wachtlijsten, ins kind is 3,5 jaar en we hebben volgende maand een kennismakingsgesprek op school. Dus is inschrijven al echt nodig?

Ga eens praten bij 2of 3 scholen die op papier aanspreken en kijk op basis van de gesprekken welke school het beste past.
wachtlijst geldt voornamelijk voor de BSO, die wachtlijsten kunnen erg lang zijn

waar let jij op bij het kennismakingsgesprek?
Alle reacties Link kopieren
zeeschelpje schreef:
21-01-2019 22:47
wachtlijst geldt voornamelijk voor de BSO, die wachtlijsten kunnen erg lang zijn

waar let jij op bij het kennismakingsgesprek?
Sfeer vind ik heel erg belangrijk, dus ik ga ook vooral goed om me heen kijken.
En (met het risico dat ik hier commentaar op ga krijgen) onze dochter lijkt bovengemiddeld slim. Op de website staat al iets over een traject voor slimme kinderen, dus daar ga ik op doorvragen. Als ze inderdaad zo slim is als ze nu lijkt, dan wil ik wel dat ze genoeg uitdaging krijgt.
De school die onze voorkeur heeft (op papier dan) is een christelijke school. We hebben daar niets op tegen, maar ik wil wel weten hoeveel ze in de praktijk doen met het geloof.
Alle reacties Link kopieren
Eerst hebben wij naar de verschillende richtingen gekeken, voor ons vielen streng christelijke scholen al af. Wij hebben uiteindelijk bij 3 scholen een afspraak gemaakt en zijn gaan kijken en praten. De open dagen hadden wij helaas gemist.
Bij de rondleiding kun je alvast sfeer proeven. Ik ben op mijn gevoel afgegaan en wat een beetje praktisch is.
Wees er bewust van dat dingen ook kunnen veranderen en overal wel iets is wat je minder vindt, zo zijn er in de klas van mijn zoon binnen één schooljaar 5 kindjes weggegaan en waren in de eerste 3 schooljaren steeds één of twee van zijn juffen zwanger.
Alle reacties Link kopieren
Denk nog eens na over het continurooster. Jij bent tegen maar voor je kind is het veel fijner. Hier vonden ze het als kleuter erg vervelend en verwarrend om thuis te komen en vervolgens toch weer naar school te moeten. En het samen lunchen is minder romantisch dan dat het lijkt. Wij woonde vlak bij school maar moesten echt opschieten om weer op tijd op school te zijn. Met drie kleine kinderen hoorde ik mijzelf te vaak zeggen dat ze op moesten schieten.

Nu eten ze op school maar zijn ze eerder uit. Lekker de tijd om 's middags te spelen. Op de vorige school waren ze om 14.00 uur uit. Kinderfeestje konden op elke dag gevierd worden. Op deze school zijn ze later uit maar maken daardoor teveel uren en hebben we een week extra vakantie. We kunnen dus nog heerlijk naar de zon vliegen buiten het seizoen om.
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben gekozen voor een openbare basisschool omdat wij het belangrijk vinden dat er geen geloof aan hangt. Daardoor bleef er hier maar 1 school over.

Na een aantal jaar zijn we geswitcht omdat deze school de kinderen niet de uitdaging kon bieden die ze nodig hadden.
Bij ons was het makkelijk. Een vriendin van ons geeft les op een basisschool hier vlakbij, dus daar hebben we voor gekozen. We zijn niet eens gaan kijken, geen kennismakingsgesprek gehad ook. Ik vertrouw volledig op vriendin dat die werkt op een school die een visie heeft die bij haar aansluit en wat dat betreft lijken we wel op elkaar en vinden we dezelfde dingen belangrijk. Heel veel kinderen uit de buurt zitten er ook op school en ook een vriendinnetje van het kdv. Hij is op loopafstand en dat vond ik wel belangrijk. Hier ook continurooster en vind dat veel fijner dan dat gehaast tussen de middag. Ze zijn om 2 uur uit, dus lekker tijd om te spelen.
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben voor het maken van een keuze voor een school voor onze dochter (ingeschreven toen ze 1 jaar was ivm wachtlijsten) vier scholen bezocht op loop- en fietsafstand en uiteindelijk gaf de school waar wij het beste gevoel bij hadden de doorslag. Kleinschalig en persoonlijk en geen overvolle klassen zoals op sommige scholen. Een paar kinderen uit de straat gaan er er ook heen, dus da's praktisch voor het geval je een keer omhoog zit met halen of brengen. En deze school biedt extra uitdaging voor kinderen die meer kunnen. We weten niet of onze dochter dat nodig zal hebben, maar wij vinden het een prettig idee dat die optie er is.
Alle reacties Link kopieren
Bij ons heeft de route naar school de doorslag gegeven, jongste zit nu in groep 3 en kan zelfstandig naar school, als hij naar de andere openbare school zou gaan dan had hij nog niet alleen gekund. De scholen hier in het dorp hadden toen allemaal nog het klassieke rooster. De christelijke school (die direct al afviel vanwege geloof en voor ons te klein) is het eerst over gegaan en de school waar wij voor gekozen hebben zit nu in het traject om over te gaan naar het continurooster (of niet). Hier zit jongste nu in groep 3 en na bijna 3 jaar school is hij nog niet gewend aan het lunchen thuis en dan nog weer naar school. Het is ook best aanpoten, ook al wonen wij slechts 5 minuten lopend van school.

Hier in de gemeente is het pas inschrijven vanaf 3 jaar en alle BSO's komen ook op alle scholen. Ik zou eens op de website van je gemeente kijken hoe het bij jullie gaat. In hoeverre er wachtlijsten zijn in de kinderopvang weet ik niet. Daarnaast, toen mijn oudste 1 was werkte ik 3 volle dagen, woensdag, donderdag en vrijdag. In de tussentijd tot oudste 4 was heb ik gewerkt volgens een onregelmatig rooster, 5 ochtenden en weer 3 hele dagen, maar dan de dinsdag woensdag en donderdag. De eerste baan was een vaste baan, maar daar ben ik toch door een reorganisatie ontslagen. Dus je kunt nu nog niet zeggen hoe je werkdagen er over 3 jaar uitzien. En de school met klassiek rooster waar je nu eventueel voor kiest kan volgend jaar wel een continu rooster hebben.
Alle reacties Link kopieren
Wij wilden juist wel graag een school met een continurooster (anders was het 3 of 4 dagen overblijf). Verder vond ik afstand van groot belang: we wilden graag een school op loop- of fietsafstand (ook voor kind zelf op termijn). We hebben toen zoon 2,5 was een rondleiding gehad op een nabijgelegen school en die voelde voor ons beiden meteen zo goed, dat we verder nergens meer gekeken hebben.
Alle reacties Link kopieren
Mijn ervaring is dat je het beste sfeer kunt gaan proeven. Gesprekken aan gaan en kijken of je vindt wat jij belangrijk vindt voor je kind. En dan blijft het nog koffiedik kijken.
De school van mijn zoon is veranderd van rooster, toen hij in groep 4 zat. Enorm balen voor ons. Hij heeft nu 5 gelijke dagen. Er is 2 x wisseling van directeur geweest. Ook lastig want het beleid werd niet goed gecontinueerd.
Ook hebben ze vorig jaar minpunten gescoord bij de onderwijsinspectie. Niet best dus. Hij zit nu in groep 8. Ik haal hem nu niet meer van deze school af, maar als hij in een lagere groep had gezeten had ik dit zeker gedaan.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb gekozen voor de school die het dichtste bij zit, zonder gevaarlijke kruispunten op de route. En expres ool zonder continue rooster. Met continue rooster hebben ze een half uur om te eten/drinken en moeten ze ook nog verplicht buitenspelen (op de scholen hier tenminste wel) dat zou mijn dochter nooit redden veel te druk.

Bij het kennismakingsgesprek vooral gevraagd naar dingen die ze op de website hebben staan, wat ze aan pesten doen etc.
Verder gelet op de sfeer die er hangt en hoe het personeel om ging met kinderen

Minpunten heb je meestal wel achteraf. Zo bleek het praatje over het benutten van talenten, en de ruimte te geven deze te ontwikkelen (ongeacht welk talent ongeacht welk kind) vooral een verkooppraatje en gebeurd er in de praktijk niks mee. En hebben we in 8 jaar tijd al 4 keer een nieuwe directeur gehad.
Erger u niet, verwonder u slechts!
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben gekozen voor de school die het beste aansloot op onze ideeën over hoe je met kinderen omgaat. Bijvoorbeeld:

- hoe ze omgaan met de citotietsen en prestatiegerichtheid (zie het andere topic over voorlezen van citoscores in de klas) en hoe ze faalangst voorkomen.

- wat ze concreet doen aan sociaal-emotionele ontwikkeling (als je die vraag stelt kijken veel schoolleiders je helaas glazig aan),

- waarom ze Chromebooks en ICT belangrijk vinden (wederom glazige blikken en gemompel over “hoort bij de tijd”).

- Hoe ze omgaan met pesten en of ze een voorbeeld kunnen noemen (meestal verwijzen ze naar het pestprotocol maar als je een voorbeeld vraagt dan hoor je hoe ze er echt mee omgaan).

- hoe ze omgaan met leerlingen die sneller of langzamer zijn dan het gemiddelde. En of het plusklasje betekent: meer van hetzelfde of echt verdiepingswerk, en hoe ziet dat eruit? (Meestal wat projectjes over techniek en robots ofzo, maar één school die er echt uitgewerkte ideeën over had en er een gespecialiseerde leerkracht op had zitten).

Wij waren heel negatief verrast over het gebrek aan visie en gebrek aan doordachte pedagogiek bij de meeste scholen als je even doorvraagt.

En helaas, de paar scholen die we wel goed vonden daar kwamen we door het postcodebeleid niet voorbij de lange wachtlijst, die vielen noodgedwongen af.

Misschien zijn wij veeleisend hoor, dat kan. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een heel ander type school. Hier zijn we achteraf erg tevreden over.
Alle reacties Link kopieren
nymphaion schreef:
22-01-2019 07:24
Wij hebben voor het maken van een keuze voor een school voor onze dochter (ingeschreven toen ze 1 jaar was ivm wachtlijsten) vier scholen bezocht op loop- en fietsafstand en uiteindelijk gaf de school waar wij het beste gevoel bij hadden de doorslag. Kleinschalig en persoonlijk en geen overvolle klassen zoals op sommige scholen. Een paar kinderen uit de straat gaan er er ook heen, dus da's praktisch voor het geval je een keer omhoog zit met halen of brengen. En deze school biedt extra uitdaging voor kinderen die meer kunnen. We weten niet of onze dochter dat nodig zal hebben, maar wij vinden het een prettig idee dat die optie er is.
Hier wil ik even op inhaken (niet als kritiek, maar als tip voor oa to). Ik zou me daar niet blind op staren, want er kunnen ineens heel veel aanmeldingen komen. Op de basisschool van mijn kinderen waren er op een gegeven moment 15 leerlingen in groep 4 en 35 in groep 5. Later kwam er nog een stortvloed aan kinderen bij, omdat bij een andere school in de buurt een veroordeelde pedofiel voor de klas stond en ouders massaal hun kinderen van school haalden. Dat lijkt een uitzondering, maar ik zie wel meer "kleinschalige" scholen ineens vollopen. Waar ik eerder op zou letten, is wat ze daarmee doen en of ze dat aankunnen. Sommige grote basisscholen kunnen juist meer individuele aandacht geven dan scholen met kleine klasjes. Ook omdat ze bijvoorbeeld leerlingen met soortgelijke behoeften kunnen groeperen.
Alle reacties Link kopieren
zeeschelpje schreef:
21-01-2019 22:47
wachtlijst geldt voornamelijk voor de BSO, die wachtlijsten kunnen erg lang zijn

waar let jij op bij het kennismakingsgesprek?
Ik zou letten op de communicatie. Er zullen altijd dingen zijn, op elke school, die minder leuk zijn. Maar daar moet over gepraat kunnen worden, vind ik. Als je iemand voor je hebt die star en autoritair overkomt, ipv informatief en geïnteresseerd bijvoorbeeld, zou ik daar wel op letten. Verder krijg je vaak een rondleiding door de school en dat zegt natuurlijk het meest. Hoe gaan de leerkrachten en kinderen met elkaar om? Hangen er veel knutselwerkjes? Heerst er rust in de kleuterklas, of juist totale chaos? Zijn er ook kinderen die zelfstandig op de gang werken? Zijn de deuren open of gesloten? Hoe is het gebouw en de buitenruimte? Hoe worden de pauzes gehouden? Het lijken gekke dingen om op te letten, maar ze zeggen veel.
Allerbelangrijkste: spreekt de sfeer je aan.

Je kunt allemaal lijstjes maken met eisen en wensen, en daar de scholen mee afvinken, maar of het 'goed voelt' is toch vaak iets wat niet in een lijstje te vangen is. Proef de sfeer in school: op een open dag / kijkochtend, op een gewone dag (maak een afspraak om eens op een schooldag te komen kijken), op het schoolplein in de pauze (spelen de kinderen leuk samen), op het schoolplein als school bijna uitgaat (zie je je jezelf tussen deze ouderpopulatie staan).

En omdat harde criteria natuurlijk niet helemaal onbelangrijk zijn:
- onderwijstype (gewoon, jenaplan, montessori, dalton, ...)
- wel/niet religieus? En hoe uit zich dat? Hoe religieus is de school, krijgen leerlingen bijv wel evolutietheorie, en bij een openbare school: is religie een vies woord waar we het niet over hebben of komen alle religies en levensbeschouwingen gelijkwaardig aan bod?
- differentiatie: hoe gaan ze om met kinderen die vooruit zijn of wat achterlopen, op één vak of breder?
- doorstromen van kleuterklas naar groep 3: op basis van leeftijd? cito-score? inschatting juf/meester? combi?
- vakleerkrachten voor muziek en/of gym?
- hoe vaak gym?
- pesten e.d.
- hoe is de route naar school; vanaf welke leeftijd zou kind zelfstandig naar school kunnen? (enge oversteeks etc)
Alle reacties Link kopieren
appeltjesgroen schreef:
22-01-2019 09:36
Allerbelangrijkste: spreekt de sfeer je aan.

Je kunt allemaal lijstjes maken met eisen en wensen, en daar de scholen mee afvinken, maar of het 'goed voelt' is toch vaak iets wat niet in een lijstje te vangen is. Proef de sfeer in school: op een open dag / kijkochtend, op een gewone dag (maak een afspraak om eens op een schooldag te komen kijken), op het schoolplein in de pauze (spelen de kinderen leuk samen), op het schoolplein als school bijna uitgaat (zie je je jezelf tussen deze ouderpopulatie staan).

Interessant. Ik had mezelf juist voorgenomen me niet te erg te laten leiden door gevoel. Dat wordt vaak ingegeven door eigen jeugdherinneringen, wat je gewend bent of wat voor jou vertrouwd voelt. En dat wilde ik niet persé, ik wilde de juiste school voor mijn kinderen.

De school die wij uiteindelijk gekozen hebben was qua sfeer helemaal niet zo overtuigend, erg geitebreierig, een bazige, niet-communicatieve directeur (wel tegen pensioenleeftijd ;) ) en de ouders op het schoolplein had ik ook m’n twijfels over. Maar ik wist dat zeker mijn oudste goed bij dit onderwijs zou passen. En dat is ook zo.

En wat die ouders betreft: je hebt maar een paar gelijkgestemden nodig om het leuk te hebben. :P
Welke school geeft onderwijs op een manier die jou het meeste aanstaat.
Ik ben zelf geen fan van het continurooster, al zie ik de voordelen voor de leerkrachten duidelijk. Mijn kinderen, die gedurende hun schoolloopbaan van een regulier- naar een continurooster gegaan zijn, zouden liever hun oude rooster terug hebben.

Ouderpopulatie en uitstroomcijfers zijn niet relevant in Oost-Groningen. Dat is ook wel fijn, hoef je daar niet over na te denken.
Sfeer vonden wij het allerbelangrijkste. Daarnaast de vraag hoe er wordt om gegaan met kinderen die niet mee kunnen komen of die juist voor liggen.

Wij hebben voor een Jenaplanschool gekozen omdat de werkwijze ons heel erg aanspreekt. Nu onze kinderen op school zitten ben ik heel blij met die keuze. De school biedt erg goed werk op maat en zien mijn kinderen zoals ze zijn. Ze signaleren snel als er iets gaande is en spelen daar op in. En daar worden als eerst de kinderen bij betrokken en dan pas de ouders.

Toen onze oudste twee naar school gingen was er geen continurooster. Nu hebben we dat wel voor het 3de schooljaar. En we missen nog steeds het tussen de middag thuis eten en de vrije woensdagmiddag! Al is het ook weer fijn om de andere dagen eerder uit te zijn en dan wat meer tijd te hebben ok af te spreken, huiswerk, sporten en dergelijke.
Overblijven deden ze toen 1x in de week en vonden ze leuk.
Bedjeindezon schreef:
22-01-2019 10:28
Interessant. Ik had mezelf juist voorgenomen me niet te erg te laten leiden door gevoel. Dat wordt vaak ingegeven door eigen jeugdherinneringen, wat je gewend bent of wat voor jou vertrouwd voelt. En dat wilde ik niet persé, ik wilde de juiste school voor mijn kinderen.

De school die wij uiteindelijk gekozen hebben was qua sfeer helemaal niet zo overtuigend, erg geitebreierig, een bazige, niet-communicatieve directeur (wel tegen pensioenleeftijd ;) ) en de ouders op het schoolplein had ik ook m’n twijfels over. Maar ik wist dat zeker mijn oudste goed bij dit onderwijs zou passen. En dat is ook zo.

En wat die ouders betreft: je hebt maar een paar gelijkgestemden nodig om het leuk te hebben. :P
Tuurlijk zijn de mede-ouders niet het belangrijkste ;) .

Maar sfeer voor je kind vind ik wel echt belangrijk. Mijn oudste heeft bijvoorbeeld heel veel behoefte aan rust en duidelijkheid. Een school die een bende is, een grote lawaaiige heksenketel, daar stuur ik hem niet naartoe, ongeacht wat voor onderwijsvorm ze aanbieden. En een school die het op papier goed voor elkaar heeft maar waar je in de pauze ziet dat er aan de lopende band vechtpartijen zijn terwijl er bij de andere school even verderop gewoon leuk gespeeld wordt, dan trek ik ook mijn wenkbrauwen op.

En een school waar bijvoorbeeld op het schoolplein geen ouder te vinden is die een woord Nederlands spreekt, sorry, dan zoek ik ook nog even verder. Of waar iedereen zwaar religieus gekleed gaat. Het hoeven heus niet alleen gelijkgestemden te zijn maar een beetje normale afspiegeling van de samenleving vind ik wel aardig. Niet zodat ik het leuk heb op dat schoolplein maar omdat ik graag wil dat mijn kind sociaal leuk aansluiting kan vinden op school. Het type ouders zegt vaak ook wel iets over het type kinderen. Het is voor mij één van de indicatoren van wat voor type school t is. En dan probeer ik (zo goed en kwaad als t kan want voorspellen kun je t nooit!) in te schatten of mijn kind zich op die school thuis zou kunnen voelen.

Ik heb zelf een heel ellendige basisschooltijd gehad, heb me er nooit thuis gevoeld, was altijd een vreemde eend in de bijt. Dat is echt niet leuk. Dan zijn 8 jaar héél erg lang. Ik dacht toen dat het aan mij lag, tot ik op de middelbare school ineens wél mijn plekje vond. Ik gun het mijn kinderen dat ze zich op hun plek voelen. Ik kijk naar mijn kind en probeer me voor te stellen hoe die zich zou voelen op een school. Ik noem dat hier 'sfeer' maar dat dekt misschien niet helemaal de lading maar ik weet ook geen beter woord. In ieder geval is de juiste school voor mij méér dan alleen maar het kale onderwijs.
Alle reacties Link kopieren
Doorslag gaf kind zelf.

Beetje gek natuurlijk, den 3-jarige laten kiezen, maar de scholen hier verschillen niet zo heel veel van elkaar. Bovendien was haar favoriet het dichtstbij en aan de goede kant van de weg, en volgens alle lijstjes de beste school uit het dorp. Nou ja, prima dan.

Ikzelf had onderwijskundig misschien wel een andere voorkeur (voor een anders dan anders school), maar man maakte het eigenlijk niks uit en die hele andere school was ook weer verderweg en onhandig te bereiken.
Mevrouw75 schreef:
22-01-2019 11:14
Doorslag gaf kind zelf.

Beetje gek natuurlijk, den 3-jarige laten kiezen, maar de scholen hier verschillen niet zo heel veel van elkaar. Bovendien was haar favoriet het dichtstbij en aan de goede kant van de weg, en volgens alle lijstjes de beste school uit het dorp. Nou ja, prima dan.

Ikzelf had onderwijskundig misschien wel een andere voorkeur (voor een anders dan anders school), maar man maakte het eigenlijk niks uit en die hele andere school was ook weer verderweg en onhandig te bereiken.
Zo gek vind ik dat niet, ik ga dat ook doen straks. Hier de keus tussen 2 scholen met evenveel voor als nadelen. Ze mag gaan kiezen want waar zij zich het prettigst voelt zal ze zich het beste ontwikkelen is mijn gedachtegang.
Alle reacties Link kopieren
Sophiever schreef:
22-01-2019 11:17
Zo gek vind ik dat niet, ik ga dat ook doen straks. Hier de keus tussen 2 scholen met evenveel voor als nadelen. Ze mag gaan kiezen want waar zij zich het prettigst voelt zal ze zich het beste ontwikkelen is mijn gedachtegang.
Daarom dus.

Ik had de uitslag van te voren anders bedacht trouwens.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven