Geen resultaten gevonden Probeer een andere zoekterm

Zoekfilters:

Lijf & Lijn alle pijlers

Ik moest iets ondernemen #3 gastric bypass!

13-05-2016 10:14 2709 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Omdat we het vorige topic vol gekletst hebben gaan we hier verder.Over leven met een gastric bypass.

Oorspronkelijk opende ik dit topic bijna een jaar geleden. Bijna 130 kilo en gefrustreerd omdat het me met geen mogelijkheid lukte om definitief af te vallen.

Ik overwoog de keuze te maken voor een gastric bypass, een operatie die hopelijk definitief het tij zou keren.

Omdat ik wist dat ik op deze manier, met dit gewicht, de honderd niet zou halen. En dat was ik wel van plan.Inmiddels is het bijna vijf maanden geleden dat ik geopereerd ben. 16 december 2015 kreeg ik mijn gastric bypass.

Inmiddels ben ik bijna 30 kilo lichter en verbaas ik me nog elke dag over hoeveel meer ik kan, dan toen.

Ik ben er nog niet, nog lang niet, maar ik ben op de goede weg.Inmiddels groeide dit topic niet alleen uit tot een soort virtueel dagboek voor mij, maar wisselden we van gedachten met nog veel meer mensen in hetzelfde schuitje.

Ik hoop dat we daar hier mee verder kunnen gaan.En omdat ik niet wil vergeten waar ik vandaan kom, hieronder mijn oorspronkelijke OP van het vorige topic, die ik schreef op 15 augustus 2015;Oorspronkelijk had ik mijn topic van een jaar geleden geupdate, maar omdat er telkens reacties komen op de -niet meer zo relevante- OP is het misschien handiger toch een nieuw topic te openen.De korte samenvatting; ik ben veel te dik. Morbide obesitas.

En ja, dat brengt klachten met zich mee. Ik ben net 30 geworden en ik slik pillen voor mijn hoge bloeddruk. Ik voel me slap en lusteloos. Ik heb een belachelijk slechte conditie, ik heb last van mijn gewrichten. En ik beweer altijd dat ik geen last heb van mijn overgewicht, maar dat is wel zo.Dus, er moet iets gebeuren. En iets drastisch, iets dat werkt.

Want 39231 dieetpogingen later ben ik nog altijd gewoon veel te dik. Ik heb het met diëtistes geprobeerd, op eigen kracht, meer bewegen, gewoon gezond eten, maffe diëten.... Ik heb zelfs een paar maanden geleden dieetpillen gekocht. Wat uiteraard voor geen meter werkt, behalve dat je er stinkende scheten van laat.

Mijn huisarts heeft me doorgestuurd naar het ziekenhuis, naar de obesitaskliniek. Mijn huisarts denkt dat een gastric bypass de enige echte blijvende oplossing gaat zijn voor mij, dus we gaan het eens bekijken.De laatste weken heb ik heel, heel veel na gedacht. Over mijn leven nu, over de impact van zo'n operatie, over hoe mijn leven er na de operatie uit zal zien.... Ik kan het me eigenlijk niet helemaal voorstellen.

Ik weet dat het geen wondermiddel is. Ik weet dat het slechts een hulpmiddel is. Ik weet dat ik nog steeds mijn levensstijl om moet gooien maar zoals ik het begrijp van mensen die een gastric bypass gehad hebben gaat dat na de operatie zoveel makkelijker zijn...Anyhow, 24 augustus heb ik een informatiebijeenkomst in het ziekenhuis. Als ik dan door durf te zetten volgt een screeningsochtend en daarna een eventueel akkoord voor de operatie.Wat ik dus in mijn vorige topic ook vroeg, waren ervaringen van mensen die eventueel een gastric bypass ondergaan hebben.

Zouden jullie het me aanraden of absoluut niet? In hoeverre heeft het je geholpen? En misschien zijn er ook mensen met een negatieve ervaring? Ook die zijn uiteraard welkom.In het vorige topic heb ik al heel veel lieve, leuke fijne reacties gehad.

De reden dat ik dit topic toch opnieuw open is omdat ik zo heerlijk van me af kan schrijven, en ik heel veel heb aan de input van mensen die het traject al doorlopen hebben.

Dus bij deze gewoon een nieuw topic dat voortborduurt op het zelfde, omdat de OP van het vorige topic totaal niet up to date meer is.

Wat ik dus vooral wil met dit topic is ervaringen uitwisselen, en misschien gewoon af en toe een schop onder mijn kont of hart onder de riem :)
668, the neighbour of the Beast
Alle reacties Link kopieren Quote
froufrou80 schreef op 08 januari 2017 @ 18:38:

Heftig verhaal Christy. Weten ze ook waar dat door kan komen, dat je metabolisme verlaagd is?


Ik heb /had metabool syndroom, insulineresistentie en een leven lang gejojo.

Dat schijnen allemaal factoren te zijn die meewegen. Ik ben op mijn 21e voor het eerst 30 kilo afgevallen, en daarna nog wel een paar keer. In het begin was mijn overgewicht echt veroorzaakt door veel eten, veel snoepen, en zo min mogelijk bewegen. Later werd mijn eet en beweegpatroon steeds gezonder, maar het afvallen werd steeds moeilijker. En nu, nu lukt het eindelijk, langzaam maar zeker ben ik die 25 kilo kwijtgeraakt en ik verwacht, en hoop ergens rond de 80 kilo te eindigen. Nog steeds overgewicht, maar wat mij betreft een prima eindstation.
Alle reacties Link kopieren Quote
Je metabolisme vertraagd ook door op een verkeerde manier proberen af te vallen. Te crashen dus en is ook waar dat jojo effect uit voort komt.Ze hebben een onderzoek gedaan naar deelnemers van 'the biggest loser' een Amerikaans afval programma/wedstrijd.

Ok het is Amerikaans dus extreem, maar ze hebben deelnemers gevolgd een paar jaar na deelname en gekeken wat hun gewicht/gezondheid was een paar jaar later.En ze zijn dus eigenlijk allemaal weer fors aangekomen en ze hebben gemeten bij iedereen het metabolisme en de energie inname fors gedaald was en zich ook niet meer hersteld.

Dus bijvoorbeeld als volwassen vrouw je 1900 kcal aan energie per dag binnen moet krijfen om gewoon te functioneren en op gewicht te blijven is dat gedaald naar 1200.

De persoon in kwestie moet dus eigenlijk altijd onder 1200 kcal blijven om niet aan te komen.Ikzelf ben ook 20 jaar bezig geweest om mijn stofwisseling om zeep te helpen, dus ik zie een operatie voor mijzelf eigenlijk als noodzakelijk om mijn gewicht blijvend aan te pakken.
Alle reacties Link kopieren Quote
Pinacolada2.0 schreef op 08 januari 2017 @ 18:55:

Jeetje Christy, klinkt alsof er ook echt geen andere optie was voor je. Misschien is die er bij mij ook niet meer maar wil ik daar nog niet aan ofzo. Ik weet het ook niet.Morgen eerst maar eens uitslag MRI enkel aanhoren.
Neem de tijd die je nodig hebt, het is een beslissing waar je echt volledig achter moet staan. Ik ben in België geopereerd, door een arts waar ik meteen alle vertrouwen in had. Ik ging binnen voor een oriënterend gesprek, maar het voelde zo goed dat ik meteen een datum heb vastgelegd en 5 mnd later ben ik geopereerd. Was een hele reis, een paar keer, voor alle afspraken, maar ik vond de zorg daar echt heel goed.
Alle reacties Link kopieren Quote
Pffff Christy en jouw verhaal maakt mij dus aan het twijfelen...ik weet niet of ik dat ervoor over heb.En van de andere kant....zoals het nu gaat (fors overgewicht + hoge bloeddruk) kan het ook niet langer. Ik ben pas bij een diëtiste geweest en probeer de kolhydraatinname te beperken. Het valt me niet mee. Daardoor denk ik ook dat ik na een GBP moeite zal krijgen met het vinden van gezonde alternatieven qua eten. Maar misschien zit ik helemaal verkeerd te denken hoor :)
Alle reacties Link kopieren Quote
Als ik de uitleg van Christy lees dan zit er dus veel meer achter dan alleen je eetgedrag veranderen. Wordt dat bij iedereen onderzocht?Ik hoef gelukkig niet aan een gbp te denken, mijn BMI is iets van 32-33. Maar ik vraag me soms wel af waarom ik iedere keer dáár naar terug jojo. En soms ben ik bang dat er een moment komt dat die balans wel verder opschuift.
Alle reacties Link kopieren Quote
proudmama33 schreef op 08 januari 2017 @ 19:11:

Pffff Christy en jouw verhaal maakt mij dus aan het twijfelen...ik weet niet of ik dat ervoor over heb.En van de andere kant....zoals het nu gaat (fors overgewicht + hoge bloeddruk) kan het ook niet langer. Ik ben pas bij een diëtiste geweest en probeer de kolhydraatinname te beperken. Het valt me niet mee. Daardoor denk ik ook dat ik na een GBP moeite zal krijgen met het vinden van gezonde alternatieven qua eten. Maar misschien zit ik helemaal verkeerd te denken hoor :)
Maar wat is het alternatief?

Voor mij was het het schrikbeeld dat ik in een scootmobile terecht zou komen.en met het vinden van gezonde alternatieven word je dmv een dietiste geholpen
Frankly my dear, I don"t give a damn
Alle reacties Link kopieren Quote
calvijn1 schreef op 08 januari 2017 @ 19:52:

[...]

Maar wat is het alternatief?

Voor mij was het het schrikbeeld dat ik in een scootmobile terecht zou komen.en met het vinden van gezonde alternatieven word je dmv een dietiste geholpen
Nou ja precies, het alternatief is vreselijk. Ik moet er niet aan denken, heb een jong kind net als jij, dat ik zijn kinderen nooit zal meemaken. Om maar een voorbeeld te noemen. Of over minder dan 10 jaar diabetes te krijgen, of overal pijntjes en dan afhankelijk te worden van hulpmiddelen zoals een scootmobiel. Of...of...of....vreselijk ja.

Daarom komt die operatie er wel, ooit.
Alle reacties Link kopieren Quote
Pinacolada2.0 schreef op 08 januari 2017 @ 16:59:

Calvijn, bij jou heeft het het gewenste effect (gehad), ik snap dat je er zelf ook keihard voor werkt, gewerkt hebt en dat moet blijven doen. Maar het is wel een effect volgens het boekje als ik het vergelijk met andere verhalen die ik lees (niet alleen hier).Ik zit nu in de modus: nog 1 keer zelf proberen met goede hulp, met als stok achter de deur een bariatrische operatie. Wellicht heeft dat bij mij genoeg afschrikwekkend effect. Mijn hele leven lang 6 x per dag angstvallig mijn eiwit-inname in de gaten houden is bijvoorbeeld ook niet iets dat me erg aantrekt.En misschien moet ik over een half jaar toegeven dat het toch niet lukt. Maar dan heb ik mezelf wel een laatste kans gegeven.Rosepudding, ik heb daar ook over gelezen over die hormoonsverandering. Dat pleit weer voor een operatie.
Je hoeft helemaal niet 6x per dag je eiwit inname in de gaten te houden. Je moet zorgen dat je over de dag in totaal genoeg eiwitten binnen krijgt. Je moet 60 eiwitten per dag binnen krijgen, stel je neemt 1x een eiwitshake dan heb je er al 30.

Als je de eiwitten over de 3 hoofdmaaltijden ontbijt, lunch, diner binnen krijgt mag een tussendoortje gewoon een stuk fruit zijn.
Alle reacties Link kopieren Quote
calvijn1 schreef op 08 januari 2017 @ 19:52:

[...]

Maar wat is het alternatief?

Voor mij was het het schrikbeeld dat ik in een scootmobile terecht zou komen.en met het vinden van gezonde alternatieven word je dmv een dietiste geholpen
Dat was exact mijn schrikbeeld. Ik liep al slecht na een val.Voor mij was het de beste beslissing ooit. Nu ruim 2 jaar later nog steeds maat 38 en ik val nog steeds hele kleine beetjes af.Ik eet normaal het aangeleerde patroon, maak gezonde keuzes, slik mijn vitaminen, maar ga niets lopen tellen.

Soms een handje chips, paar dropjes of een wijntje in het weekend maar alles met mate. Ook dat is onderdeel van een normaal eetpatroon.Heb niet het gevoel dat ik iets inlever, ja 60 kilo , mijn onzekerheid, en die mogelijke scootmobiel. Ik heb mijn leven terug, en nog elke dag dankbaar.
Ab imo pectore
Alle reacties Link kopieren Quote
Knijster, ik eet geen dierlijke eiwitten dus moet er iets meer moeite voor doen, aldus mijn dietiste. Ik krijg daarnaast een hoger aantal gram eiwitten per dag door dan jij hierboven noemt. Ik moet bij elk van de 6 eetmomenten aan eiwitten denken anders kom ik er niet aan. Ik ben meer een koolhydratenliefhebber (groente, fruit, brood, aardappelen, rijst). Ik heb nooit veel vlees gegeten, gaf het altijd weg. Ik moet er echt bewust aan denken om eiwitrijk te eten. Het is niet onmogelijk hoor, dat zeker niet. Maar ik weet niet of ik dat wil, die fixatie. Daar ben ik vrij in toch?
Alle reacties Link kopieren Quote
proudmama33 schreef op 08 januari 2017 @ 20:03:

[...]

Nou ja precies, het alternatief is vreselijk. Ik moet er niet aan denken, heb een jong kind net als jij, dat ik zijn kinderen nooit zal meemaken. Om maar een voorbeeld te noemen. Of over minder dan 10 jaar diabetes te krijgen, of overal pijntjes en dan afhankelijk te worden van hulpmiddelen zoals een scootmobiel. Of...of...of....vreselijk ja.

Daarom komt die operatie er wel, ooit.
Waar ik me dan over verbaas is dat dit allemaal redenen zijn voor een ontzettende ingrijpende operatie maar niet om zonder operatie af te vallen of om het niet zover te laten komen...... Vooral dat deel over het niet mee maken van je kleinkinderen.
Alle reacties Link kopieren Quote
emmylou schreef op 09 januari 2017 @ 09:39:

[...]

Dat was exact mijn schrikbeeld. Ik liep al slecht na een val.Voor mij was het de beste beslissing ooit. Nu ruim 2 jaar later nog steeds maat 38 en ik val nog steeds hele kleine beetjes af.Ik eet normaal het aangeleerde patroon, maak gezonde keuzes, slik mijn vitaminen, maar ga niets lopen tellen.

Soms een handje chips, paar dropjes of een wijntje in het weekend maar alles met mate. Ook dat is onderdeel van een normaal eetpatroon.Heb niet het gevoel dat ik iets inlever, ja 60 kilo , mijn onzekerheid, en die mogelijke scootmobiel. Ik heb mijn leven terug, en nog elke dag dankbaar.
Hier ook zo. Ik tel geen eiwitten. Sterker nog, mijn advies was: eten wat je wil en je merkt vanzelf wel of het goed of niet goed valt.

Ik ben (na 12 jaar) nog steeds 60 kilo lichter. Maar wel weer 15 kg zwaarder dan mijn laagste gewicht.. Dat is helemaal volgens het boekje.

Ik heb alleen in het begin b12 en ijzer tekort gehad. Ik heb nu alleen nog b12 tekort en ijzertekort al jaren niet meer.

De mensen die bang zijn om gefixeerd te raken op die eiwitinname, daar heb je inderdaad (ook vegan) eiwitshakes voor.
Alle reacties Link kopieren Quote
watdachtjehiervan schreef op 09 januari 2017 @ 09:51:

[...]

Waar ik me dan over verbaas is dat dit allemaal redenen zijn voor een ontzettende ingrijpende operatie maar niet om zonder operatie af te vallen of om het niet zover te laten komen...... Vooral dat deel over het niet mee maken van je kleinkinderen.
Knap dat jij weet dat ik nog niks heb gedaan om af te vallen!
Alle reacties Link kopieren Quote
Nou, uitslag MRI is naadje. Waar ik al bang voor was: kraakbeenschade. Mijn eigen chirurg heeft me doorverwezen naar een specialist in het vastzetten van enkels. A.s. woensdag kan ik al terecht voor een consult. Ik heb me al uitgebreid ingelezen en ga zeker voor een operatie. Daarna heb ik voor altijd bewegingsbeperking maar uiteindelijk geen pijn meer en kan ik na revalidatie weer pijnvrij wandelen, fietsen en sporten. En eindelijk op salsadansen met lief. Nu heb ik bewegingsbeperking EN pijn EN aantasting van mijn kwaliteit van leven.
Alle reacties Link kopieren Quote
watdachtjehiervan schreef op 09 januari 2017 @ 09:51:

[...]

Waar ik me dan over verbaas is dat dit allemaal redenen zijn voor een ontzettende ingrijpende operatie maar niet om zonder operatie af te vallen of om het niet zover te laten komen...... Vooral dat deel over het niet mee maken van je kleinkinderen.


Omdat morbide obesitas een ziekte is. In tegenstelling tot wat mensen zonder kennis van obesitas denken.Er zijn vele lichamelijke en psychische oorzaken. En bij psychische oorzaken sturen ze je naar GGZ. Pas als duidelijk is dat er geen enkele mogelijkheid is om zonder operatie af te vallen wordt je geopereerd. Daartoe wordt je zeer uitgebreid gescreend door artsen.Dus "gewoon" afvallen of het niet zo ver laten komen is totaal niet aan de orde bij echte morbide obesitas.
Ab imo pectore
Alle reacties Link kopieren Quote
watdachtjehiervan schreef op 09 januari 2017 @ 09:51:

[...]

Waar ik me dan over verbaas is dat dit allemaal redenen zijn voor een ontzettende ingrijpende operatie maar niet om zonder operatie af te vallen of om het niet zover te laten komen...... Vooral dat deel over het niet mee maken van je kleinkinderen.
Tuurlijk wel.

Afvallen en veel en vaak ook, helaas bleef het er nooit af.

Nu wel
Frankly my dear, I don"t give a damn
Alle reacties Link kopieren Quote
Pinacolada2.0 schreef op 09 januari 2017 @ 09:48:

Knijster, ik eet geen dierlijke eiwitten dus moet er iets meer moeite voor doen, aldus mijn dietiste. Ik krijg daarnaast een hoger aantal gram eiwitten per dag door dan jij hierboven noemt. Ik moet bij elk van de 6 eetmomenten aan eiwitten denken anders kom ik er niet aan. Ik ben meer een koolhydratenliefhebber (groente, fruit, brood, aardappelen, rijst). Ik heb nooit veel vlees gegeten, gaf het altijd weg. Ik moet er echt bewust aan denken om eiwitrijk te eten. Het is niet onmogelijk hoor, dat zeker niet. Maar ik weet niet of ik dat wil, die fixatie. Daar ben ik vrij in toch?


Natuurlijk ben je daar vrij in.

Dat jij een hoger getal eiwitten door krijgt is wellicht hoe je situatie nu is. Die 60 is voor na een gbp. Dat heb ik zowel van de diëtiste van de NOK als van de diëtist van fit for me doorgekregen. Als je geen dierlijke eiwitten gebruikt zul je nu dus ook al heel erg op moeten letten dat je geen tekorten krijgt.

En het is niet zo dat ik zit te tellen om die eiwitten maar binnen te krijgen maar ik had al snel door dat voldoende eiwitten binnen krijgen me moeite koste. Ik ben niet zo'n zuivel liefhebber en de voorgeschreven porties vlees kreeg ik ook nooit op. Voor de gbp at ik ook niet elke dag vlees. Daarom neem ik nu als ontbijt een bakje magere kwark met een schep eiwitpoeder.
Alle reacties Link kopieren Quote
calvijn1 schreef op 09 januari 2017 @ 11:18:

[...]

Tuurlijk wel.

Afvallen en veel en vaak ook, helaas bleef het er nooit af.

Nu wel
Ter aanvulling: Vele kilo's elke keer afvallen en aankomen is denk ik ook veel gevaarlijker dan die operatie.
Alle reacties Link kopieren Quote
proudmama33 schreef op 09 januari 2017 @ 12:13:

[...]

Ter aanvulling: Vele kilo's elke keer afvallen en aankomen is denk ik ook veel gevaarlijker dan die operatie.
Klopt.

Met het invullen van de vragenlijst kwam ik er achter dat ik in 10 jaar tijd 70 kilo ben aangekomen. 20 eraf en er weer bij, 25 kilo er af en er weer bij etc etc
Frankly my dear, I don"t give a damn
Alle reacties Link kopieren Quote
calvijn1 schreef op 09 januari 2017 @ 12:30:

[...]

Klopt.

Met het invullen van de vragenlijst kwam ik er achter dat ik in 10 jaar tijd 70 kilo ben aangekomen. 20 eraf en er weer bij, 25 kilo er af en er weer bij etc etc
:-O Ik denk dat ik die wel overschrijd....Weet wel zeker trouwens... En hoeveel geld het me gekost heeft. Sportscholen, diëtisten, dure shake dieeten die alleen helpen zolang je je shakes drinkt en als je gaat afbouwen gelijk aankomt. Blaadje sla en dan al een kilo erbij. En dat de consulente dan denkt dat je hebt lopen bunkeren bij de mac.
Pinacolada2.0 schreef op 09 januari 2017 @ 09:48:

Knijster, ik eet geen dierlijke eiwitten dus moet er iets meer moeite voor doen, aldus mijn dietiste. Ik krijg daarnaast een hoger aantal gram eiwitten per dag door dan jij hierboven noemt. Ik moet bij elk van de 6 eetmomenten aan eiwitten denken anders kom ik er niet aan. Ik ben meer een koolhydratenliefhebber (groente, fruit, brood, aardappelen, rijst). Ik heb nooit veel vlees gegeten, gaf het altijd weg. Ik moet er echt bewust aan denken om eiwitrijk te eten. Het is niet onmogelijk hoor, dat zeker niet. Maar ik weet niet of ik dat wil, die fixatie. Daar ben ik vrij in toch?
Dat leg jij jezelf op door vegan te willen eten.

Prima, maar dat staat natuurlijk los van een GBP.
Alle reacties Link kopieren Quote
Nou inderdaad, alle diëten geprobeerd, echt alles. Cambridge bij een gewichtsconsulent, Atkins, Southbeach, Koolhydraatarm, Low Cal Low Carb Methode, 500 calorieën per dag, shakes, maaltijdrepen, maaltijdvervangers, calorieën tellen, sapvasten, Sonja Bakker, Detox, Eiwitten dieet, Dr. Frank, HCG spuiten etc etc.Daarnaast 5 jaar bij de Weight Watchers gezeten, 6 jaar bij een diëtist, jaren bij internist en endocrinoloog (schildklier werkt niet) gelopen. Xenical op recept geslikt.

Stackers geslikt .Illegaal spul van internet in me gespoten (dat is pas gevaarlijk)Sporten in de sportschool, zwemmen, nordic walking, bootcamp, wandelen, fietsen, zelfs bootcamp vakanties gedaan.

Jojo-en als een gek.

Heeft me bakken vol geld gekost en niets geholpen.
Ab imo pectore
Alle reacties Link kopieren Quote
SpringDing schreef op 09 januari 2017 @ 13:00:

[...]

Dat leg jij jezelf op door vegan te willen eten.

Prima, maar dat staat natuurlijk los van een GBP.
Mee eens.

Je maakt het jezelf extra moeilijk
Frankly my dear, I don"t give a damn
Alle reacties Link kopieren Quote
Vegan eten kan best, de diëtist die je begeleidt voor en na de operatie weet daar echt wel goede tips voor.
Ab imo pectore
Alle reacties Link kopieren Quote
emmylou schreef op 09 januari 2017 @ 13:09:

Nou inderdaad, alle diëten geprobeerd, echt alles. Cambridge bij een gewichtsconsulent, Atkins, Southbeach, Koolhydraatarm, Low Cal Low Carb Methode, 500 calorieën per dag, shakes, maaltijdrepen, maaltijdvervangers, calorieën tellen, sapvasten, Sonja Bakker, Detox, Eiwitten dieet, Dr. Frank, HCG spuiten etc etc.Daarnaast 5 jaar bij de Weight Watchers gezeten, 6 jaar bij een diëtist, jaren bij internist en endocrinoloog (schildklier werkt niet) gelopen. Xenical op recept geslikt.

Stackers geslikt .Illegaal spul van internet in me gespoten (dat is pas gevaarlijk)Sporten in de sportschool, zwemmen, nordic walking, bootcamp, wandelen, fietsen, zelfs bootcamp vakanties gedaan.

Jojo-en als een gek.

Heeft me bakken vol geld gekost en niets geholpen.


Stackers idd

Potten achter elkaarOok heel veel geld aan Herbalife uitgegeven
Frankly my dear, I don"t give a damn

Anonymous

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven